0

كنكور و دانشگاه / ۸ روش موثر برای موفقیت در دانشگاه

 
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:كنكور و دانشگاه / تاثیر کاردانشگاهی بر شخصیت و تفکر دانشجویان

تاثیر کاردانشگاهی بر شخصیت و تفکر دانشجویان


تاثیر کاردانشگاهی بر شخصیت و تفکر دانشجویانشاید آشکار ترین موضوع در دانشگاه، برای دانشجویان تازه وارد آن است که کار و تجربه دانشگاهی، شیوه ای است که نظیر آن را قبلا احساس نکرده است. شاید از قبل تصوری از تفاوت محیط دانشگاهی داشته باشد. اما این تفاوت را اینگونه پیش بینی نکرده باشد. ممکن است پیش بینی نکرده باشد که در بین صدها دانشجو تنها و منزوی است که خود تجربه جدیدی است. در این حال دانشجو می داند که به جامعه دانشگاهی متعلق است، اما احساس فردی بیگانه را دارد، که این احساس کاملا موقتی است و با شرکت در جمع دوستان و برقراری ارتباط دیگر اثری از انزوا باقی نمی ماند.
دانشگاه نه تنها زمینه های فکری و معنوی دانشجویان را وسیع تر می کند و اطلاعات و مهارت های نوینی را به آن ها می دهد، بلکه نگرش آنها را نسبت به محیط اطراف خود دگرگون می کند. سال های تحصیلی در دانشگاه برای عده بسیاری از دانشجویان، سال های کشف خویش و خودیابی است. دانشگاه از راه های مختلف به رشد فکری، معنوی، اجتماعی و عاطفی دانشجویان کمک می کند. نخستین و آشکارترین راه، کلاس درس است. کار و تجربه کلاس درس ممکن است پرزحمت، هیجان آور یا اطمینان بخش باشد، اما در نهایت جایی است که در آن اندیشه ها گسترده می شود، مبادله می گردد نمایش داده می شود و مورد انتقاد قرار می گیرد و البته بدون مواجه شدن با اندیشه هایی که در کلاس درس رخ می دهد و بدون نقادی آنها دگرگونی در دانشجویان پدیدار نخواهد شد. کلاس درس سرآغازی برای انتقال اندیشه هاست. هرگاه دانشجویان تنها نقش منفی در انتقال اندیشه ها را ایفا کنند و فقط شنونده و خواننده دروس باشند احتمالا فراگیری زیادی نخواهند داشت. فرصت های بسیاری برای شرکت فعالانه دانشجویان وجود دارد. سوالات و پرسش های داخل کلاس، انجام دادن تکالیف و شرکت در امتحانات و بحث های آزاد داخل کلاس فرصت هایی در اختیار دانشجویان می گذارد تا خود را به همگان نشان دهند و آنچه را که فراگرفته اند در معرض تحسین قرار دهند. دانشگاه موقعیت های زیادی برای مذاکرات و مکالمات غیررسمی با دانشجویان دیگر و استادان و دستیاران آنها، انجمن های دانشجویی و افراد دیگری که کم و بیش به این فعالیت ها علاقمندند دارد. هر قدر شرکت و درگیری در تعامل با اندیشه ها فعال تر و زنده تر باشد، ارائه افکار نو و فرصت دگرگونی اذهان در بین دانشجویان بیشتر خواهد بود.
یادگیری های فراوانی به هنگام صرف چای و قهوه در رستوران ها یا در سالن های انجمن ها یادر وقت نهار در دانشگاه ها صورت می گیرد. برخی از دانشجویان از همکلا سان و همکاران خود، آسانتر از استادان به کسب اندیشه های نو یا مطالب درسی توفیق می یابند که در این حالت دانشجو احساس رقابت معنوی و فکری و والا ارزشی می کند.
اما گاهی دانشجو در حین تحصیل دچار تجارب منفی می شود که البته هیچ تحصیل مطلوبی بدون تحمل رنج و درد و ناراحتی عاید نمی شود. نخستین نادانی در برابر وسعت و عظمت سطح علم و دانش بشری است. پس احساس ترس به هنگامی است که دانشجو احساس می کند برای رسیدن به یک هدف فرعی و کوچک مثل ارائه یک گزارش نیم ترم تا چه حد باید کار و فعالیت کند. هرازگاهی در دانشجویان ناامیدی هایی از شکست ها و احساس خلا » در قبال کمبود توانایی برای استفاده بیشتر از استعدادها به وجود می آید که تنها راه برای از بین بردن این خلا » پایداری در ادامه فعالیت ها است.
همچنین دانشگاه آزادی هایی برای آزمایش اندیشه های نو و ارزش یابی آنها در اختیار دانشجویان قرار می دهد. هرچند ممکن است این نوع اقدام به شکست انجامد لکن برای اجرای چنین تجاربی، میزانی از قبول و تقویت وجود دارد که فقط خاص دانشگاه هاست و در دیگر محیط ها مانند آن یافت نمی شود. دانشگاه ها ساختاری دارند که طبق قواعد و قوانین و برنامه های خود عمل می کنند و در آن وظایف و مسوولیت های معین، برای دانشجویان و کارکنان و استادان تدوین شده است. در چارچوب قواعد و برنامه ها، میزان گسترده ای از انعطاف ها و نرمش ها نیز وجود دارد.
دانشگاه را می توان محیط رشد دانست. محیطی که در آن نباید انتظار داشت افراد بالغ تر شوند و شرایطی پدید آید که در آن ها رشد و گسترش روانی عملا صورت گیرد. دانشگاه از یک سو تاثیر اجتماعی دارد زیرا دانشجویان را یاری می دهد تا وظایف و نقش هایی را فرا گیرند که آنها را به شهروندانی مفید و موثر مبدل سازد و از سوی دیگر تاثیر بر انگیزه دارد. زیرا دانشجویان را در شرایط جدیدی قرار می دهد و آنها را ناگزیر می سازد تا نگرش ها و گرایش ها و دورنماهای جدیدی را در درون خود بپرورانند. در زمینه های دیگر تجربه های زندگی، تقویت و پاداش نصیب دانشجویانی می شود که قادر به ایجاد قدرت و رقابت در خود باشند. در حالی که دانشجویان دیگری که فاقد چنین کفایتی هستند مردود و نادیده گرفته می شوند و حتی فراموش می شوند. به عبارت دیگر هدف کار دانشگاه اساسا حصول رشد و بلوغ است. کسی که در آن به پیروزی برسد به رشد بیشتری نائل می شود و در راه تحصیل موفق تر است.

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
پنج شنبه 5 اسفند 1389  8:36 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:كنكور و دانشگاه / تأثیر اشتغال به کار بر میزان بازدهی تحصیلی دانشجویان

 

تأثیر اشتغال به کار بر میزان بازدهی تحصیلی دانشجویان
● مقدمه:
دانشجویان از هوشمندترین و با استعدادترین افـراد جامعه بـوده و سازنـدگان فـردای كشـور هستند (۱) نظام آموزشـی هر كشور دارای سـیر تكاملی ویژه‌ای است كه تحت تأثیر عوامل تاریخی، جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی‌، ‌اجتماعی و مسائل خاص فرهنگی آن كشور قرار دارد (۲). به اعتقاد صاحب‌نظران یكی از بهترین روش‌ها برای ایجاد و حفظ نظام آموزشی خوب تربیت افراد كارآمد و متخصص می‌باشد. همچنین یكی از توصیه‌های مهم سازمان بهداشت جهانی برای آموزش شناخت نیازهـای مربوط به سلامت فرد و جامعـه است.
شرایط و اوضاع حال و آینده افراد جامعه باعث گردیده تا دانشجویان همانند سایر اقشار جامعه مسئولیت‌های بیشتر و سنگین‌تری در دانشگاه بر عهده بگیرند. دانشگاه‌هـا به عنوان مراكز تفكر و تولید دانش وظیفه تربیت نیروی انسانی متخصص و پاسخگو به نیازهای حال و آینده جامعه را بر عهده دارند (۳). در دنیای كنونی بخش عظیمی از دانشجویان به دلایل گوناگون علاوه بر تحصیل در دانشگاه به انجام كارهای تمام وقت و نیمه‌وقت مشغولـند این برنامه‌هـای فوق درسـی مـی‌تواند تأثیراتی در بازدهی دروس آنها در دانشگاه داشته باشد (۴). تحقیقات انجام شده بر تأثیر كار نیمه ‌وقت در فعالیت‌های دانشگاهی دانشجویان منجر به نتایج متفاوتی شده است.
جانسـون و پی (Paye, Johnoson) معتقدند كه دانشجـویان شاغـل نتایج بهتـری نسبـت به دانشجویان غیر شاغل در دانشگاه داشته‌اند به علاوه كرُبل (corlbell) عقیده دارد كه هر چه ساعات كار بیشتر باشد، نتیجه درسی بهتری برای دانشجو ایجاد مـی‌كند با ایـن توضیـح كه ساعات كاری بیشتر از ۱۲ ساعت در هفته باعث افت تحصیلی دانشجو می‌شود (۵). محققان دیگر نیز به نتایج یكسانی رسیده است با این تفاوت كه به عقیده وی افت تحصیلی كمتری در ساعات كاری بیشتر از ۱۲ ساعت ایجاد می‌شود با این وجود برخـی عقیده دارند كه تعداد ساعـت كاری چه كم و چه زیاد نقشـی در بازدهی درس دانشجو ندارد و فاكتورهایـی به جز
ساعات كار می‌تواند اثر بسیار بیشتری روی معدل دانشجویان داشتـه باشد (۶).
در میان علل و انگیزه‌های كار در بین دانشجویان به نظر می‌رسد كه مسائل اقتصادی در صدر باشد ولی صرف‌نظـر از علل، این فعالیت‌هـا می‌تواند تأثیراتی به صورت منفی یا مثبت بر روی وضعیت تحصیلی دانشجو داشته باشد، لذا با توجه به آمار معـاونت دانشجویی كه حدود ۲۰۰ دانشـجو در دانشـگاه محـل كار پژوهشـگر مشغـول به كـار دانشجویی مـی‌باشند و با مشاهده نتایج متفاوتی كه در بین تحقیقات انجام شده روی این امر مهم در سایر كشورها انجام گرفته پژوهشگر بر آن شد تا به تحقیقـی تحت عنوان بررسـی تأثیر اشتغال بكار بر میزان بازدهی تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشكی اصفهان، بپردازد.
● مواد و روش‌ها:
این مطالعه یك پژوهش توصیفی‌ـ‌تحلیلی و مقطعی مـی‌باشد كل جامعـه پژوهش به عنـوان نمونه پژوهش انتخاب شدند كه شامل دانشجویان مجـرد پسر و دختر در هفـت دانشكده دانشـگاه علوم پزشكی اصفهان كه اشتغال به تحصیل دارند، بودنـد. دو گروه مورد و شاهد از دانشجویان در این مطالـعه مورد بررسی قرار گرفتنـد در گروه مورد حدود ۲۰۰ نفر از دانشجویان بودند كه در ۷ دانشكده دانشگاه علوم پزشكی اصفهان مشغول تحصیل بوده و اشتغال به كار دانشجویی تمام ‌وقت و نیمه ‌وقت داشتند و دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند. دانشجویان مجرد دختر و پسر در ۷ دانشكده دانشگاه علوم پزشكی اصفهان كه بـا معرفـی معاونـت امـور دانشجویـی دانشكده‌هـا همزمان با تحصیل كار تمام وقت یا پاره وقت دارند و بابت آن هـزینه دریافت می‌كنند، دانشجویانـی كه حداقل یك ترم كار دانشجویی داشتـه باشند.
● معیارهـای خروج مطالـعه:
دانشجویـان متأهـل، دانشجویان كـه مشـكلات مهم خانوادگی دارند از قبیل طـلاق والدین، ‌فوت والدین در یكـسال اخیر و دانشجویانی كه سابقه بیماری مزمن دارند. حیطه كار این دانشجویان در قسمت ‌های اداری، آزمایشگاهی، تحقیقی، بیمارستانی و دانشكده‌ای بـود در گـروه شـاهد نـیز حـدود ۲۰۰ نفـر از دانشجویان با همان معیار نمونه‌هـا (رشته و ترم تحصیلی) از دانشكده‌هـای فوق‌الذكر كه به كار دانشجویی اشتغال نداشتند انتخاب شدند.
با همكاری مسئولین آموزش دانشكده‌ها معدل ترم قبل از كار دانشجو به عنوان معدل پایه حساب شد و معدل ترمی كه دانشجو كار دانشجویی داشته به عنوان معدل فعلی در نظر گرفته شـده تقسیم نمونه‌ها در هر دو گروه مورد و شاهد به تفكیك معدل در سه گروه ۹۹/۱۴-۱۲، ۹۹/۱۶-۱۵ و ۱۷ و بالاتر انتخاب شدند.
برای به دست آوردن اعتبار علمی پرسشنـامه از روش اعتبار محتوی و برای تعیین پایایـی پرسشنامـه از روش آزمون مجـدد استفاده شد. ابتدا پرسشنامه در بین نمونه‌ها (مورد و شاهد) توزیع شده و تكمیل شد سپس پرسشنامه‌ها پس از بررسی و خروج بعضی نمونه‌ها بر مبنای معیارهـای خروج از تحقیق برای كـنترل بیشتر، توسط مجری طرح با همكاری مسئولین آموزش دانشكده‌ها تكمیل گردید. جهت مقایسه معدل ترم پایه با ترم فعلـی در هر یك از گروه‌هـا از آزمون تی زوج و جهت مقـایسه نتایج به دست آمده در گروه مورد و شاهد آزمون تی استیودنت و برای تعیین ارتباط تفاوت معدل‌ها و ساعت كار دانشجویی از آزمون تی استیودنت استفـاده شد.
● نتایج:
یافته‌هـای پژوهش نشان داد كـه از ۴۰۰ نفر دانشجوی مجرد دختر و پسر مورد و شاهد كه در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند ۵۰/۸ درصد دانشجویان دانشكده پزشكی، ۱۳ درصد دانشجویان دانشـكده دندانپزشكـی، ۵/۱۶ درصد دانشجوی دانشـكده بهـداشت، ۵/۷ درصـد دانشجـویـان دانشـكده داروسـازی، ۲۹ درصـد دانشجویـان دانشكده پرستاری و مامایی، ۲۰ درصد دانشجویان دانشكده مدیریت و اطلاع‌رسانـی و ۵/۵ درصـد دانشجویان دانشكده توانبخشی بودند. در رابطـه با اهـداف پژوهش در مقایسه میانگین معدل‌هـا در گروه یك مورد (معدل ۹۹/۱۴-۱۲) نتایج نشان مـی‌دهد میانگـین معدل دانشجویـان قبل از كار دانشجویی ۶۷/۱۳ با انحراف معیار ۷۷/۰ و حین كار دانشجویی ۰۲/۱۴ با انحراف معیار ۲۳/۱ بوده است آزمون تی جهت مقایسه تفاوت میانگین‌ها در گروه یك با ۰۵/۰P< تفاوت معكوس و معنی‌داری را نشان می‌دهد.
در مقایسه میانگین معدل‌ها در گروه ۲ مورد (معدل ۹۹/۱۶-۱۵) نتایج نشان می‌دهد میانگین معدل دانشجویان در گروه ۲ قبل از كار دانشجویی ۸/۱۵ با انحراف معیار ۶۳/۰ و حین كار دانشجویی با میانگین ۷/۱۵ با انحراف معیار ۹۳/۰ بوده است آزمون تـی جهت تعیین مقـایسه تفاوت میانگین معدل‌ها در گروه ۲ اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد.
در مقایسه میانگین معدل‌ها در گروه ۳ مورد (معدل ۱۷ و بالاتر) نتایج نشان می‌دهد میانگین معدل دانشجویان قبل از كار دانشجویی ۵۴/۱۷ با انحراف معیار ۵۹/۰ و حین كار دانشجویی با میانگین ۳۰/۱۷ و انحراف معیار ۶۲/۰ بوده است آزمون تی جهت تعیین مقایسه تفاوت میانگینی معدل‌ها در گروه ۳ با ۰۵/۰P< و‌ ۴۳/۲t= اختلاف معنی‌داری مشاهده می‌شود. در گروه شاهد نیز نتایج به همین صورت بوده است و به طور كل در مقایسه گروه مورد و شـاهد جـدول شماره ۱ نشان مـی‌دهد میانـگین تغییر نمره در گروه مورد ۰۱/۰‌ـ با انحراف معیار ۸۳/۰ و در گروه شاهد میانگین تغییر نمره‌ ۰۱/۰‌+ با انحراف معیار ۱۸/۱ آزمون تی‌استیودنت جهت مقایسه نتـایج در گروه مورد و شاهد با ۰۵/۰P> و ۱۹/۰t= تفاوت معنی‌داری را نشان نداد.جهت تعیین ارتباط تفاوت میانگین معدل‌ها و (مـدت اشتغـال تمـام‌ وقت و نیمـه وقت) در دانشجویان مورد در گروه ۱ (معدل ۹۹/۱۴-۱۲) و گروه ۲ (معدل۹۹/۱۶-۱۵) تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد ولی در گروه ۳ (معدل ۱۷ و بالا‌تر) نتایج نشان مـی‌دهد تفاوت میانگین معـدل‌ها با ساعت كاری كمتر از ۱۲ ساعت كار در هفته ۴۶/۰- و انحراف معیار ۷۷/۰ و در ساعت كاری بیشتر از ۱۲ ساعت در هفته با میانگین ۱۷/۷ و انحراف معیار ۴۶/۰ مـی‌باشد و آزمون تـی جهت تعـیین تفاوت میانگین معدل‌ها با تعداد ساعت كاری در گروه ۳ انجام و با ۰۵/۰P< و ۹۲/۲-t= تفـاوت معكوس و معنی‌داری را نشان می‌دهد. هر چـه ساعـت كاری كـمتر بوده افـزایش معدل بیشتـر بـوده است. یعنـی در ساعت كاری كـمتر از ۱۲ ساعت معدل دانشجو بیشتر بوده و هرچه ساعت كاری دانشجو بیشتر شده معدل دانشجو افت پیدا كرده است.
ارتباط بین تفاوت میانگین معدل‌ها با ساعت كاری در گروه مورد نشان می‌دهد كه میانگین معدل دانشجویان با ساعت كاری كمتر از ۱۲ ساعت در هفته ۴/۹- و انحراف معیار ۸۹/۰ و در ساعت كاری بیشتر از ۱۲ ساعت در هفته با میانگین ۳۳/۷ و انحراف معیـار ۸۰/۰ آزمون تی انجام تفاوت معنی‌‌داری را نشان نداد. در ارتباط میانگـین معدل دانشجویـان با جنس قبل از كـار دانشجویی نتایج نشان می‌دهد میانگین معدل قبل از كار دانشجویـان دختر ۰۷/۱۶ با انحراف معیار ۶۵/۱ و در پسران قبل از كار دانشجویـی ۱۳/۱۵ با انحراف معیار ۳۶/۱ بود. آزمون تی جهت تعیین ارتباط بین میانگین معدل دانشجویان با جنس قبل از كار دانشجویی انجام و با ۰۵/۰P< و ۳۷/۴t= تفاوت معنی‌داری را نشان داد.
همچنین میانگین معدل حین كار در دانشجویان دختر ۰۱/۱۶ با انحراف معیار ۵۳/۱ و در پسران حین كار دانشجویی‌۲۰/۱۵ با انحراف معیار ۴۹/۱ بود. آزمون تی جهت تعیین ارتباط بین میانگین معدل حین كار دانشجویان با جنس انجام گردید و بـا ۰۵/۰P< و ۷۳/۳t= تفـاوت معنـی‌داری را نشـان داد. یعنی دانشجویـان دختر قبـل از كار دانشجویی و حین كار دانشجویی معدل بالاتری داشته‌اند.
● بحث:
دانشجویان در گروه‌های مختلف علوم پزشكی در زیـر مجموعـه بهـداشت و درمـان در آینـده عهـده‌دار تأمین حفـظ و ارتقـای سطح سـلامت جامعه خواهند بود و باید به دقت مورد حمایت قرار گیرند تا بتواننـد نقش خود را به عنوان یك نیروی تحصیل كرده و متخصـص به خوبی ایفا نمـایند. شریعتی ۱۳۸۱ بیان می‌كند در خصوص مسائل اقتصادی یافته‌ها نشان دهنده آن است كه اضطـراب در دانشجویانـی كه مسائل اقتصـادی دارند بیش از دانشجویانی است كه در این زمینه مسئلـه خـاص را ذكر نكـرده‌اند (۷). لذا نیـاز دانشجویـان از نظـر اقتصـادی باعث شـده كار دانشجویی در حین تحصیل داشته باشند.
در این رابطه باید به این نكته اشاره كرد كه ورود به دانشـگاه منشأ یك تحول در زندگـی اسـت كه به‌ طـور منطقی با مسـائل اقتصـادی خانواده و به طبع دانشـجو به عنوان عضـوی از این مجموعه ارتباط دارد تأمین هزینه رفت و آمد، خرید كتاب، شهریه، اداره یك زندگی به صورت مستقل و جدای از خانواده فشار اضافی بر تأمین هزینه‌های خانواده دارد كه این امر می‌تواند منجر به مشكلات در دانشجو گردد.
نتایج پژوهش نشان داد كه كار دانشجویی به طور كل هیچ تأثیری بر بازدهی دروس دانشجویان نداشتـه است و دانشجویان كه معدل پایین‌تری داشته‌اند در گروه مورد و شاهد كمـی افزایش معدل در آنها دیده شده كه علـت آن شاید ترس از مشروطی و اخراج شدن باشد و دانشجویانی كه معدل (۹۹/۱۶-۱۵) داشته‌اند در گروه مورد و شاهد تغییر قابل ملاحظه‌ای در معدل آنها دیده نشد ولی در دانشجویان معدل ۱۷ و بالاتر گروه مورد و شاهد كمی دچار افت معدل شده‌اند با توجه به اینكه دانشجویان موفقی بوده اند. خدیوزاده ۱۳۸۲ طی تحقیق خود در مورد شاخص‌هـای افت تحصیـلی به این نتیجه رسیـد كه در حرفه پزشكـی باید تجدید نظر در شیوه‌هـای گزینش دانشجو برای ورود به رشته‌ها و ایجاد انگیزه و تغییر در شیوه‌های آموزش مدنظر قرار گیرد (۸).
نتایـج پژوهش نشان داد دانشجـویان گروه ۳ (كه معدل ۱۷ و بالاتر داشته‌اند) آنهایی كه نیمه وقت كار كرده‌اند وضع تحصیلی بهتری داشته‌اند و كار دانشجوئی كمتر از ۱۲ ساعت در هفته در دانشجویـان قوی نتوانسته باعـث افت تحصیلی شـود ولی در سـایر دانشجویـان ساعت‌ كـاری هیچ‌گونه تأثیری در بازدهـی درس دانشجویـان نداشته است.
در این رابطه (Mass & Ped) ۱۹۹۰ عقیده دارند كه تعداد ساعت كاری چه كم و چه زیاد نقشـی در بازدهی درس دانشجویـان ندارد كه مشابه یافته ‌ما مـی‌باشد (۶) و برخی معتقدند كه هر چه سـاعت كار بیشتر باشـد نتیجه درس بهتری برای دانشجـو ایجاد می‌كند ولی سـاعات كاری بیشتـر از ۱۲ ساعـت در هفته باعـث افت تحصیلـی دانشجـو مـی‌شود كه مشابه یافـته‌ ما می‌باشد (۶).
نتایج تحقیق نشان داد در ارتباط میانگین معدل دانشجویان با جنس قبل از كار دانشجویی تفـاوت معنـی‌داری مشـاهده مـی‌شود (یعنـی دانشجویـان دختر قبل از كار دانشجویـی معدل بالاتری داشته‌اند و همچنین حین كار دانشجویی نیـز دانشجویـان دختـر معـدل بالاتـری كـسب نموده‌اند) تحقیقی كه فكـری و دیگران در مورد نگرش دانشجویـان رشته پزشكی كرمـان نسبت به آینده شغلی خود انجام داده‌اند نتایج نشان داد كه به‌طور اعم دانشجویان نگرش مطلوبی نسبت به آینده شغلی خود ندارند ولی میانگین نمرات دانشجویـان مؤنـث (۰۸/۵۹) بیشتـر از میانـگین نمرات دانشجویان مذكر (۰۸/۵۵) بوده (۹) كه مشـابه نتایج مـا بوده اسـت. زیرا در جامـعه مـا مسئولیت اقتصادی عمدتاً به دوش آقایان می‌باشد و انتظارات خانم‌هـا برای درآمد آینـده كمتر از آقایان بوده است و با توجه به این كه كار دانشجویی نتوانسته تأثـیری در بازدهی دروس دانشجویـان ایجاد نمایند انگیزش شغلی و نگرش مثبت داشتن اهمیت بیشتری پیدا می‌كند. Johnoson معتقد است فاكتورهایی به جز ساعت كار می‌تواند اثر بیشتـری روی معدل دانشجویان داشته باشـد لذا باید مسـائل و مشكلات ایـن قشر عظیـم از جوانان كشور را بررسی كرده، با توجه به رقابت بسیار شدید پذیرش دانشجو در دانشگاه‌ها با رفع مشكلات شغلی و آینده‌ای مطمئن برای دانشجویان امید به آینده را در دانشجویان تقویت نمود و آنان را مشتاق و علاقمند به تحصیل نمود تا موجبات ارتقاء علمی دانشجویان فراهم گردد (۶).
با توجه به نتایج پژوهش كه نشان دهنده آن است كه كار دانشجویـی نتوانستـه باعـث افـت تحصیلـی در دانشجویان گردد و یا باعث افزایش قابل ملاحظه‌ در معدل آنها شود می‌توان عنوان كرد كه نمونه‌های ما دانشجویانی بوده‌اند كه توسط معاونت محترم دانشجویی جهت كار دانشجوئی معرفی شـده‌اند شاید سایر دانشجویان نیز در خارج از دانشگاه به كارهای مختلف مشغول باشند كه جزء نمونه‌های ما نبوده‌انـد و بهتر است كـاری با وسعت بیشتر انجام گیرد تا نتایج بهتری به دست آید. با توجه به نتایج پژوهش مـی‌توان گفت در صورتـی كه كار دانشجویی در حیطهٔ رشته دانشجو باشد شاید بتواند باعث نتـایج مثبت در دانشجو گـردد ولی حیطه كاری دانشجویان ما در قسمت‌های اداری، آزمایشگاهی، تحقیقی، بیمارستانی و دانشكده‌ای بوده است چرا كه دانشجویـان از طریق معاونت دانشجویی فرهنگی جهت كار دانشجویی معرفی می‌شوند.
همچنیـن پیشنهـاد معاونت محتـرم آمـوزش دانشگاه مسئله استاد راهنمای دانشجویان را جدی گرفته و به طور اجبار زمان‌هایی را برای مشاوره دانشجویان اعلام نمایند تا كمك به رفع نیازهای دانشجویان در طی زمان تحصیلی صورت گیرد و انواع راهنمایی‌هـا و مشاوره‌هـا برای دانشجویان طی برنامه‌ای منظم تدوین و اجرا گردد.
 
زهره قضاوی، محمد قضاوی، طیبه مهرابی منابع: ۱. احمدی ج، فرخنده ش، رفعتی ف. بررسی وضعیت تحصیلی دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشكی شیراز و عوامل مرتبط با آن.. فصلنامه دانشكده پرستاری و مامایی حضرت فاطمه (س). یازدهم شماره ۴-۱.‌۱۳۸۰: ۷. ۲. نیكنامی م. نظارت و راهنمایی آموزشی. تهران: انتشارات علمی و فرهنگی. ۱۳۷۷. ۳. پازارگادی م. ارزیابی ابزاری برای عملكرد برتر فرد و سازمان. مجله برای آموزش در علوم پزشكی. ۱۳۸۲ ویژه‌نامه شماره ۱۰. ۴. David R. Education in society. ۵th ed Atlanta: Sun pub. ۱۹۸۶. ۵. Johnoson E. Economy and university. ۲nd ed. London: Mosby. ۱۹۹۳. ۶. Willia K. Postongr. Comprehensive study of factors Impacting perceived. Philadelphia: W B Sanders. ۱۹۸۸. ۷. شریفی م و همكاران. بررسی وضعیت سلامت روانی و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان پزشكی دانشگاه علوم پزشكی ایران. فصلنامه پایش. ۱۳۸۱؛ ۱ (۲): ۳۴-۳۰. ۸. خدیوزاده ط. شاخص‌های افت تحصیلی و عوامل مؤثر بر آن در دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشكی مشهد. آموزش در علوم پزشكی. ویژه‌نامه شماره ۱۰. ۱۳۸۲. ۹. فکری ع ر، محمد علی زاده س و دیگران. نگرش دانشجویان رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان نسبت به آینده شغلی خود، پژوهش در علوم پزشکی. بهار ۱۳۷۷: ۹۰.
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
پنج شنبه 5 اسفند 1389  8:38 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:كنكور و دانشگاه / تو می توانی اگر بخواهی!

 

تو می توانی اگر بخواهی!
تو می توانی اگر بخواهی!این جمله همانند سوزنی روحش را می گزید. احساس کرد باز هم عقب افتاده است. بار دوم بود، آیا برای همیشه بی سواد باقی می ماند؟ زیر لب گفت: لعنت به دانشگاه.
روزنامه را روی زمین گذاشت و خودش هم در کنارش دراز کشید. باورش نمی شد که یکی از این ستاره ها نتواند مال او باشد. پوزخندی زد. معلم فیزیکشان می گفت از این یک میلیون و پانصدهزار شرکت کننده نیمی سیاهی لشکرند اما اگر کسی بخواهد می تواند وارد دانشگاه شود. دانشگاه غول نیست!
چرخی زد، دانشگاه غول نبود کابوس بود، کابوسی که دو سال همراهش بود ولی اکنون چه؟ سال سومی وجود نداشت باید از همین الان به فکر سربازی باشد. سربازی، بعد از قبول نشدن در دانشگاه! وای خدای من.
همه این دو سال جلوی چشمانش مثل یک فیلم گذشت. این همه زحمت. این همه تلاش. با وجود پشتکار زیاد و علاقه، نه باورکردنی نبود. چرا؟ چرا من؟ فقط من یک نفر زیادی بودم. ناامیدی تمام وجودش را فرا گرفته بود بغض سنگینی به گلویش چنگ می زد. دوست داشت داد بزند و هق هق گریه کند. فشار روحی زیادی را تحمل می کرد. اصلا دوست داشت بمیرد. هیچ چیز برایش خوشحال کننده نبود. چه فکرها و رویاهایی در ذهن داشت اما حالا حقیقت های تلخی پیش رویش بود. دیگر هیچ امید و انگیزه ای برای نفس کشیدن نداشت. به سمت ستاره ها چرخید ستاره های مردم به او چشمک می زدند چشمانش را بست و دستش را پشت سرش گره کرد.
احساس کرد قطره اشکی در حال سریدن است ، چشمانش گرم شده بود ولی نوری از دور دست می تابید.
چشمانش تازه به تاریکی عادت کرده بود که راه پله بلند را دید. گام اول را بر روی پله ها گذاشت، سرد بود ولی نوری آن بالا بود. عزمش را جزم کرد باید بالا می رفت، پله سوم و بعد چهارم، راه بلندی بود پر از پیچ و خم زیر لب می شمرد ۲۴، ۲۵، ...
احساس کرد چیزی فرو می ریزد به پشت سرش که نگاه کرد دید که راه پله در حال فرو ریختن است، دوید، تنها کاری که می توانست بکند. پله ها با سرعت فرو می ریختند ولی او توانست در لحظه آخر پله نهایی را بگیرد و از آن آویزان شود. دستانش داشت خسته می شد که چیزی در ته قلبش جوشید: تو می توانی اگر بخواهی این تنها راهی است که داری. باید بخواهی تا بتوانی.
تمام نیروی بدنش را در دستانش جمع کرد و خود را بالا کشید. نور آن بالا بود. ناگهان دری از زیرخاک بیرون آمد و درست در مقابل او قرار گرفت. دستگیره در را چرخاند ولی در باز نشد چیزی در ته قلبش فریاد زد: در قفل است اما باز می شود اگر تو بخواهی...
چشمهایش را باز هم بست: من می خواهم پس می توانم.
دستش را به دستگیره گرفت و در را باز کرد نور آن قدر شدید بود که احساس کرد در حال کور شدن است.
چیزی او را تکان داد. این نور خورشید بود. مادر بالای سرش کمی رنگ پریده به نظر می رسید: پسرم بلند شو!
از جایش بلند شد ولی منگ بود: الان نیم ساعته که دارم صدات می کنم ولی بیدار نمی شی. خواب می دیدی؟
از دیشب تا به حال به اینترنت وصل بود و حال نامه ای داشت . نامه را باز کرد. باز هم تبلیغ و باز هم موسسات آموزشی این یکی کنکور نبود موضوع نامه این بود: دیپلم حسابداری با سابقه کار فقط در شش ماه.
لبخندی زد. باید ابتدا به یک دفتر پستی می رفت. حالا او دیگر یک سرباز بود و بعد شاید حسابداری موفق. ولی این جمله هیچ وقت فراموشش نمی شد. چرا که به قلبش شلیک شده بود درها قفل هستند ولی باز می شوند اگر تو بخواهی.
 
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
پنج شنبه 5 اسفند 1389  8:39 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:كنكور و دانشگاه / توصیه هایی برای شرکت در کنکور

توصیه هایی برای شرکت در کنکور


توصیه هایی برای شرکت در کنکورشاید وقتی توصیه های ما را بخوانید، بگویید كه حالا دیر شده است ، ما باید زودتر به فكرمی افتادیم ، اما اشكالی ندارد، اگر شما برای شركت در كنكور و طریقه فراگرفتن دروستان با گفته های ما وجه اشتراك داشتید كه چه بهتر و اگرنه ، به یاد این ضرب المثل بیفتید كه <<ماهی را هروقت از آب بگیری تازه است >>.در صورت قبول نشدن در كنكور سال ۸۲،راهنمایی ها و به عبارت بهتر كلیدهای طلایی را برای سال آینده آویزه گوشتان كنید، به این امیدكه موفق شوید. ما در این مطلب از جهات گوناگون می خواهیم به كنكور بپردازیم و این كه چگونه دروس خود را مطالعه كنید. فراموش نكنیدكه كنكور، امتحان است ، امتحانی كه تكلیف شما را برای مدارج بالاتر درسی ، مشخص می كند،امتحانی كه در بسیاری از موارد سرنوشت شما را تعیین می كند، امتحانی كه از اول ابتدایی تا بالاترین مقاطع دانشگاهی با آن سروكار دارید.می خواهیم شما را یاری كنیم كه قدرت ارزیابی امتحانهایتان را داشته باشید و همچنین بتوانیدبه طو منطقی از امتحاناتی كه در كنكورهای مختلف از شما به عمل می آید سربلند بیرون بیایید. ما درباره روش های موفقیت آمیز درامتحانات و نكته هایی برای موفقت در كنكور و نیزدوری از اضطراب به هنگام امتحان مطالبی مفیدبرایتان ذكر می كنیم .
● به این نكات توجه كنید
الف) برگه های امتحانی قبلی می تواند یكی ازمهم ترین منابع با ارزش باشد، پس هر چه سریعترآنها را به دست آورید و حل كنید و سپس با پاسخنامه آنها را مقایسه كنید.
ب) روز پیش از امتحان ، زمان برگزاری امتحان را كنترل كنید و دقت كنید به موقع به جلسه امتحان برسید.
ج) اگر شب قبل از كنكور صرف مطالعه شود،ممكن است مطالب بسیاری یاد گرفته شود، اما خسته تر از آن خواهید بود كه در روز امتحان سوالات را درست بخوانید و پاسخ ها را به یادآورید.
د) هنگام مرور نهایی نباید با یافتن تمام مطالبی كه هنوز نمی دانید خود را افسرده كنید،بلكه به اصلاح و پردازش مطالبی كه می دانید،بپردازید.
و) پیش از شروع امتحان سعی كنید با نظم فكری صحیح در جلسه امتحان حاضر شوید.
● نكاتی برای موفقیت در كنكور
كنكور مهم ترین امتحان یك دانش آموز است ، از این رو نكاتی را به شمامی گوییم كه برای موفقیت در كنكور ضروری است . موفقیت قطعی و كامل در كنكور سراسری ونه فقط قبول شدن در یك رشته انتخابی ، مستلزم تلاش و كوشش در همه سال های دبیرستان است . از دست ندادن فرصت های طلایی مثل تعطیلات تابستانی و به ویژه آخرین تعطیلات تابستانی (تابستان بین سال سوم و سال آخردبیرستان ) و استفاده درست از آنها در راه موفقیت از اهمیت بالایی برخوردار است . داوطلب كنكور باید از ابتدای آخرین سال تحصیلی خود تا روز برگزاری كنكور برنامه ویژه ای داشته باشد یا به اصطلاح برای این مدت سرمایه گذاری ویژه ای كند، او باید بداند این سال با سال های تحصیلی گذشته متفاوت است و در این مدت كوتاه باید كتابهای پرمحتوا و نسبتا پر حجم را فرابگیرد و در عین حال به موازات آن درس های سال گذشته را نیز دوباره مرور كند. زمان پرداختن به فعالیت های غیردرسی درسال پیش از كنكور باید به حداقل برسد،فرصت های زیادی در آینده برای آنها موجوداست . اعتماد به نفس خود را از دست ندهید ودایما به خود بگویید كه حتما در این راه پیروزخواهید شد.
اشكالات ، نكات مبهم و مسائل حل نشده حتما باید از دبیران پرسیده و از هر گونه خجالت واضطراب دوری شود. هر مشكل درسی كه نزددبیران یا دانش آموزان حل و رفع شود، بهتر درذهن می ماند و توشه راه شما خواهد بود. ملاقات با افراد با تجربه در زمینه كنكور، مثل دیدار با قبول شدگان موفق و حتی ناموفق وتبادل نظر با آنها برای شما بسیار مهم است . اگر محیط منزل برای مطالعه مناسب نباشد،می توان در كتابخانه ها درس خواند. به هوش و استعداد خود نباید شك كرد،بلكه باید در پی یافتن راهی بود كه درس را به بهترین شكل فراگرفت . برنامه درسی خود را طوری تنظیم كنید كه بتوانید آن را اجرا كنید. ممكن است درسی كه در آن احساس ضعف می كنید از جانب دبیر شما، خوب بیان نشود و اودر بیان مطلب از خود ضعف نشان داده باشد، پس با مطالعه كتابهای كمك درسی این مشكل را حل كنید. استفاده از كتابهای كمك درسی معتبر وتست زدن مناسب ، نقش مهمی در موفقیت وآشنایی شما با سوالات كنكور دارد. در برخورد با دانش آموزان مستعد و ممتازبه جای حس حسادت و رقابت باید روحیه همكاری و همیاری درسی داشت ، كه نهایتا این كار متقابل بوده و به نفع داوطلب كنكور است . نباید به خود بگویید كه فلان درس سخت است ، باید متوجه باشید كه هر درس زبان خاص خود را دارد. شیوه موفقیت در دروس حفظی با مرور دایم آنها به دست می آید، اما موفقیت در دروس ریاضی و مانند آن حتما با حل كردن مسائل فراوانی در آن زمینه به دست می آید.
به تلاش دوستان خود با چشم حسادت وناكامی نگاه نكنید. هر كس باید به اندازه توانایی خود تلاش كند و به هر اندازه كه تلاش كرده باشد، با یاری خدا نتیجه خواهید گرفت . برای موفقیت های بالا و قبولی دررشته های موردنظر باید به همه درس های اختصاصی و عمومی توجه كافی داشت ، اما درموفقیت های نسبی و قابل قبول ، در صورتی كه توجه خاص به همه درس ها امكان پذیر نباشد،باید میزان اهمیت هر درس در كنكور سراسری (ضریب هر درس ) در نظر گرفته شود و هر درسی كه اهمیت بیشتری دارد بدون زیاده روی ، بیشترمطالعه شود.
به بهانه رفع خستگی نباید از كتاب ها فاصله گرفت و به تفریح پراخت ، باید تماشای تلویزیون را به حداقل برسانید و از دنبال كردن افكاری كه ذهن شما را اشغال می كند، خودداری كنید.
یكی از مهم ترین مسائلی كه باید در كنكورمورد توجه قرارگیرد، مسئله انتخاب رشته است ، ازقبل باید با رشته های مختلف تحصیلی در دانشگاه آشنایی كافی داشت و آنها را با توانایی و علاقه خود سنجید. علت بسیاری از ناكامی ها در كنكور،عدم آشنایی كافی داوطلبان با رشته های تحصیلی و انتخاب رشته نادرست است . به رشته های مختلف دانشگاهی با همه جوانب و امكانات دانشگاهی باید به دقت توجه كرد و بینش درستی نسبت به رشته های نیمه متمركز و بورسیه داشت ،همچنان كه به ایده ال سازی افراد درموردقبول شدن در فلان رشته دانشگاه نباید توجه كرد. نتیجه كنكور را باید در ورای تلاش ها وبهره مندی از حداكثر فرصت ها و مهم تر از همه كمك و یاری جستن از خداوند بزرگ انتظارداشت . هرگز نباید از فشارها، ناتوانی ها ومشقت های این راه گریزان بود، بلكه باید آنها را شناخت و حل و هضم كرد.
● به این نكات در این باره توجه كنید:
الف) توجه كامل به كتابهای درسی و فهمیدن همه مطالب .
ب) دقت به نكات ریز و كنكوری در درس ها.
ج) توجه كردن به سرعت عمل و پاسخ به هرمجموعه تست در مدت معین شده .
د) ارتباط با پشت كنكوری ها و استفاده ازتجربه های آنها.
و) انجام دادن برنامه منظم خود با صبر وپشتكار فراوان .
هـ) سعی كنید به دوستان خویش روحیه داده و از به رخ كشیدن اطلاعات خود به دیگران دوری كنید.
ی) در تمام حالاتی كه مشغول مطالعه هستید ویا آن هنگام كه وارد جلسه امتحان می شوید با حالتی سرشار از امید به خدا، به تست زدن مشغول شوید.
ر) اگر توانایی شركت در كنكور آزمایشی را كه قبل از كنكور اصلی اجرا می شود دارید، حتما به این كار اقدام كنید و میزان پیشرفت خود را مشخص سازید، این كار باعث می شود كه شما نقاط قوت و ضعف خویش را شناخته و به رفع ضعف ها وتقویت آنها بپردازید.
ز) قبول نشدن در كنكور هرگز نباید باعث دلسردی و ناامیدی شما شود. باید به خوداطمینان داشته باشید و هوش و استعداد وتوانایی های خدادادی را دست كم نگیرید، بلكه باید به آنها و قدرت آنها ایمان داشته باشید.چه بسیارند افرادی كه در بهترین رشته ها مشغول تحصیلات عالی هستند، در حالی كه بارها وبارها مسیر علمی آنها مسدود شده است . آنها شاید
خسته شده باشند، اما مطمئن باشید كه هرگز ناامیدنشده و با تلاش و كوششی دوچندان به مقصدرسیده اند.
● از كنكور نترسید
ترس از كنكور دوعلت دارد كه یكی آشكار و دیگری نهان است ، ترس از شكست ، مهم ترین علت این اضطرابات است ، اما از این مهم تر هم هست و آن این كه احساس می كنید اگر موفق نشوید، پیش دیگران تحقیر شده و آبرویتان می رود.اما علت دوم و پنهان ترس این است كه احتمالاهدف های انتخابی شما با هدف های واقعی یكی نیستند، ممكن است اضطراب شما به این دلیل باشد كه خود را به حركت در جهتی مجبورمی كنید كه مناسب شما نیست .
● مهمترین راههایی كه می تواند دلهره ها واضطرابهای كنكور را كاهش دهد به قرار زیراست :
الف) درسهایتان را در طول سال تحصیلی مطالعه كنید تا مجبور نشوید همه مطالب را در شب امتحان مطالعه كن.
ب) شب كنكور زود بخوابید و صبح زود بلندشوید. ابتدا حمام كنید، بعد صبحانه بخورید و بالباس پاكیزه و تمیز وارد جلسه امتحان شوید.
ج) از درگیریهای لفظی در محیط خانه در شب كنكور بپرهیزید.
د) از مهمانی رفتن در شب كنكور و چند شب قبل از آن بپرهیزید.
و) مرور و مطالعه را چند دقیقه قبل از شروعكنكور قطع كنید تا فكر و ذهن شما از حال فعالیت و برانگیختگی برای یادگیری بیرون آمده و آماده جواب دادن مطالب آموخته شده باشد.
هـ) قبل از كنكور چندبار به صورت آزمایشی خودتان را ارزشیابی كنید.
ی) به این امر واقف باشید كه امتحان به عنوان وسیله ای است جهت خودآزمایی و آموزش شما.
ر) توان خود را با بحث با دوستان بر سرجزئیات و یا نگرانی برای یادآوری چیز معینی هدر ندهید.
ز) چند دقیقه قبل از شروع امتحان درمحوطه یا محیط آموزشگاه جهت آماده شدن برای امتحان حاضر باشید.
ژ) قبل از شروع امتحان از ماندن در محیطنامناسب مثل هوای گرم یا سرد بپرهیزد.
ص) قبل از این كه به سوالات امتحان جواب دهید، سعی كنید به دستورات داده شده در ورقه امتحانی كاملا توجه كنید.
ض) به محض گرفتن ورقه امتحانی به خودقوت قلب دهید و تلقین كنید كه از عهده امتحان به نحواحسن برخواهید آمد و از امتحان دادن لذت می برید.
پ) وقت امتحان را با توجه به تمام سوالات تقسیم كنید.
ت) سوالات امتحان را از ساده به دشو آنهاارجواب دهید.
ف) هنگام تحویل گرفتن ورقه امتحانی نامه ) به تمام سوالات توجه نكنید .

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
پنج شنبه 5 اسفند 1389  8:40 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:كنكور و دانشگاه / توصیه‌هایی برای کنکوری‌ها

 

توصیه‌هایی برای کنکوری‌ها
توصیه‌هایی برای کنکوری‌هااین هفته به پایان دوره درس خواندن خود رسیده‌اید: حالا فصل چیدن میوه و محصول كار است. اكنون دیگر زمان حسرت و افسوس نیست.‌
۱) هیچ موضوع تازه ای را در این روزمطالعه نكنید.
۲) حجم مطالعه خود را سبك كنید و تنها به یادآوری مطالب بپردازید در این روزحداقل یك بار به همه دروس نگاه بكنید.‌
۳) با تامل و آرامش سر فصل‌ها را بخوانید، نكات مهمی را كه زیر آن خط كشیده اید مرور كنید، تصاویر و نوشته‌های زیر تصاویر، پاورقی‌ها و حاشیه‌ها را با نگاهی سریع مرور كنید.
۴) نرمش را فراموش نكنید. (ورزش موثر ترین راه پیشگیری از استرس و اضطراب است و تركیب شیمیایی خون را كه بر اثر فشار‌های روانی و خستگی تغییر كرده است بهبود می‌بخشد.
۵) سعی كنید به اموری بپردازید كه موجب تقویت انرژی و رفع خستگی شما می‌شود.‌
۶) تمرین ((تن آرامی)) را برای كاهش اضطراب خود انجام دهید.
۷) از پدر و مادر خود كمك بگیرید. مانند دریافت كارت، پیدا كردن حوزه امتحانی پیگیری و مطالعه اطلاعیه‌های سازمان سنجش. ‌
۸) بهتر است از كارت ورود به جلسه یك كپی تهیه كنید. شماره داوطلبی خود را نیز در جایی نگهداری كنید.
۹) در صورت بروز سر درد تنها از قرص استامینوفن فن ساده (نه كدئین دار) استفاده كنید.
۱۰) درس خواندن در روز آخر مسلما موقعیت شما را خیلی تغییر نمی‌دهد. اما اگر فكر می‌كنید درس نخواندن باعث افزایش استرس شما می‌شود از صبح تا ظهر بدون فشار و شتاب، كمی مرور كنید در غیر این صورت بهتر است استراحت كنید. ‌
۱۱) اگر آزمون شما بعد از ظهر برگزار می‌شود، صبح آن روز بخوابید و خوب استراحت كنید.
۱۲) وسایل خود را در جایی قرار دهید كه به راحتی، قبل از خروج از منزل به آن‌ها دسترسی داشته باشید. بدین ترتیب هنگام صبح مجبور به گشتن و یافتن آن‌ها نمی‌شوید و از اضطراب بیهوده جلو گیری خواهید كرد. ‌
۱۳) برای اینكه ۲۴ ساعت قبل از كنكور ذهنتان مشغول كنكور نشده ومضطرب نباشید، بهتر است این اوقات را همراه خانواده و دوستانتان سپری كنید، به پیاده روی رفته ویا ورزش سبك انجام دهید تا شب بتوانید راحت وبدون دغدغه و پریشانی بخوابید.‌ ‌ شب قبل از كنكور ‌
▪ خوب است شب قبل از كنكور، پس از خواندن نماز، با خوردن یك غذای مقوی و كم حجم در حدود ساعت ۱۰ بخوابید.
از سنگینی و رخوتی كه غذای شب ایجاد می‌كند و از عادت قبلی یك ماه آخر خود كه توصیه كردیم در ساعت ۱۰ شب بخوابید، نهایت استفاده را بكنید و با دعا و توكل به خدا و آرامش بخوابید. دیر خوابیدن كاملا به ضرر شما است.
▪ بهتر است صبح، با صدای زنگ ساعت بیدار نشوید و این كار را به یكی از اعضای مطمئن خانواده بسپارید تا شما را با آرامش بیدار كند و نیز تمام شب نگران این كه صبح خواب نمانید نباشید. نماز صبح و صبحانه فراموش نشود. حتما در صبحانه از مواد دارای قند مثل كره و مربا یا عسل و چای شیرین یا آبمیوه شیرین استفاده كنید.اگر شیر سیستم گوارش شما را می‌آزارد، از آن استفاده نكنید.‌
▪ كارت ورود به جلسه، شناسنامه و یا كارت ملی، چند مداد مشكی خوب و ساعت مچی خود را قبلا آماده كرده و به موقع حركت كنید.بهتر است برای جلوگیری از اتلاف وقت و گم كردن راه، مسیر را قبلا بررسی نمایید(از مداد اتود به هیچ عنوان استفاده نكنید زیرا سرعت عمل شما را می‌گیرد و موجب اتلاف وقت می‌شود. ‌
● در جلسه كنكور
‌الف) دور كردن اضطراب از خود در جلسه آزمون با نشستن در جلسه، برا ی بسیاری از داوطلبان، دلشوره و نگرانی خاصی به وجود می‌آید كه طبیعی است. با خواندن آیات قرآن ویا دعای مورد علاقه خود، بر این اضطراب غلبه نمایید. بسیار دیده اید كه یك داوطلب با استعداد و با معلومات، به دلیل اضطراب زیاد نتوانسته به نتیجه ای كه شایسته آن بوده است، دست پیدا كند. اگر در روز كنكور بتوانید دانش خود را هر چند اندك به درستی بر روی پاسخنامه منعكس كنید، موفقیت بزرگی كسب كرده اید. به این نكته توجه داشته باشید كه دانش شما در جلسه كنكور كم یا زیاد نمی‌شود. اما تنها عاملی كه به شما لطمه خواهد زد، این است كه نتوانید در اثر اضطراب، آن چیزی را كه می‌دانید، بر روی كاغذ بیاورید.‌‌ ‌
ب) تنظیم وقت در جلسه آزمون بسیاری از داوطلبان برای جلوگیری از كمبود وقت، ترتیب پاسخ گویی به سؤالات را عوض می‌كنند. یعنی گمان می‌كنند مثلا درس شیمی را بهتر می‌توانند پاسخ بدهند اوّل به سراغ شیمی می روند و بعد به سراغ درس دیگر. این روش، اشتباه است. چون تنظیم سؤالات در آزمون، كاملا سنجیده شده می‌باشد توصیه ما این است كه: سؤالات را به همان نحوی كه در دفترچه تنظیم شده است، پاسخ دهید.‌
بسیاری از دانش آموزان در جلسه كنكور حتی اگر ساعت هم داشته باشند، نمی‌توانند وقت هر درس را تنظیم كنند. برای تنظیم وقت جلسه كنكور بهتر است چند روز قبل از كنكور بر مبنای زمانی كه سازمان سنجش برای سؤالات هر درس اعلام می‌نماید، جدولی ترتیب دهید و زمان‌ها را قبل از شروع آزمون، روی برگه ای یادداشت كنید.به این ترتیب در هر لحظه می‌توانید موقعیت خود را ارزیابی كنید.‌
ج) نحوه پاسخگویی سؤالات در جلسه آزمون‌
ـ سؤالات را به همان ترتیبی كه در دفترچه تنظیم شده است، پاسخ دهید، زیرا ترتیب سؤالات در آزمون، امری حساب شده و سنجیده و دقیق است.‌
ـ ابتدا هر سؤال را مطالعه نمایید. اگر پاسخ و حل تست را می‌دانید به آن سؤال پاسخ دهید ولی اگر حل سؤال از حد متعارف تست، وقت گیر تر است، آن را با یك ضربدر)x( مشخص كنید و اگر سؤال برایتان مشكل است به طور قاطع آن را كنار بگذارید و با یك علامت منفی )-( آن را مشخص كنید.به این ترتیب شما یك بار سؤالات را تا پایان مطالعه كرده و پاسخ سؤال‌های ساده‌تر را داده اید.
ـ حتی اگر سؤالات مشكل از همان سؤال اوّل شروع شد، نگران نباشید، چون سؤالات براساس فصول كتاب تنظیم شده اند در ادامه، سؤالات ساده تری وجود دارد كه به راحتی می‌توانید از عهده آن‌ها برآیید.‌
ـ پس از یك بارمروربه ساعت نگاه كنید، اگر زمان دارید، به سراغ سؤال‌هایی بروید كه با علامت)x( مشخص كرده اید و آن‌ها را حل كنید.
ـ به محض اتمام زمان پیشنهادی برای درس مورد نظر، آن را رها كرده و به سراغ درس بعدی بروید. اگر هنوز سؤالهایی مانده كه می‌توانید حل كنید نگران نباشید، با اطمینان تست‌های آن درس را رها كرده و به مبحث بعدی بپردازید. در این صورت شما با وقتی كه می‌توانستید صرف یك یا دو تست وقت گیر نمایید، می‌توانید چهار یا پنج تست دیگر را پاسخ دهید.‌
ـ توصیه مهم: تمام صفحات دفترچه سؤالات را به خوبی بررسی كنید و مراقب باشید كه بعضی از صفحات یا بعضی از سؤالات را فراموش نكرده باشید.
ـ كلمه‌ای را از سؤال حذف نكنید،مثلا كلماتی از قبیل معمولا یا تا حدی را كه در جمله است نادیده نگیرید. به علاوه چیزی به سؤال اضافه نكنید. همیشه سؤال را جواب دهید نه جنبه‌های دیگری را كه خودتان در ذهن پرورانده اید. بهتر است زیر كلماتی چون معمولا،گاهی یا همیشه را خط بكشید كه در پاسخ دادن به اصل سؤال به آنها توجه داشته باشید. این نوع كلمات در امتحانات چند جوابی اهمیت خاصی دارد.
مراقب كلماتی از قبیل همیشه یا هرگز باشید، این قبیل كلمات اغلب نشانگر جواب غلط می‌باشند.كلماتی از قبیل كلمات اغلب، به ندرت و گاهی اوقات می‌تواند نشانگر جواب صحیح باشند.‌
ـ در عین سرعت در پاسخگویی، از شتاب زدگی بپرهیزید و خونسردی خود را حفظ كنید. اگر جوابی در اولین لحظه مبهم به نظرتان می‌رسد، چند لحظه وقت صرف آن كرده و سپس با استفاده از معلومات كلی خود بكوشید جواب درست را از میان آن استخراج كنید.‌
ـ همان طور كه قبلا اشاره شد، اگر باز هم رفع ابهام نشد، آن سؤال را علامت زده و موقتا رها كنید، چون ضمن پاسخ دادن به دیگر سؤالات نكات تازه ای به یادتان خواهد آمد وپس از رجوع به پاسخ در می‌یابید كه نكات تازه ای می‌دانید و آنگاه جواب دادن به آن برایتان آسان خواهد بود. ‌
ـ هیچ وقت روی سؤالی كه نمی‌دانید، زیاد درنگ نكنید و وقت خود را هدر ندهید، چون بیشتر ناراحت و نگران می‌شوید و از جواب دادن به بقیه سؤالات نیز باز می‌مانید.‌
ـ پاسخنامه‌های سازمان سنجش به صورت ده تایی دسته بندی شده است. بنا براین برای جلوگیری از اشتباه، در پایان هر ده تست شماره سؤال را با شماره‌هایی كه در پاسخ نامه علامت زده اید، مقایسه كنید تا اگر اشتباهی رخ داده باشد، با تصحیح ده تست آخر، آن را رفع كنید.‌
ـ چنانچه وقت هست پاسخ‌ها ی خود را به دقت مرور و اشتباهات را تصحیح كنید. گروهی از شاگردان هنگام مرور جواب‌ها، آنها را عوض می‌كنند و مقدار زیادی از پاسخ‌های صحیح را تغییر می‌دهند كه نا صحیح می‌شود به ندرت اشتباهی را تصحیح می‌كنند. البته همه شاگردان جواب‌های صحیح را تبدیل به نا صحیح نمی‌كنند بلكه سعی بر آن است كه اشتباهات اصلاح شود. شما باید مواظب باشید كه از این قبیل خطاهای مكرر ویكنواخت اجتناب ورزید.‌
ـ تذكر بسیار مهم: هرگز سؤالات را در دفترچه جواب ندهید تا بعدا آن را به پاسخنامه منتقل كنید. این روش بسیار خطرناك است و ممكن است وقت تمام شود و شما فرصت نكنید جواب‌ها را به پاسخنامه انتقال دهید.‌
ـ هیچ درسی را كنار نگذارید و در هر درس به دنبال سؤال‌هایی بگردید كه جواب آنها را می‌دانید. اگر در یك درس فقط سه یا چهار سؤال را پیدا كردید كه می‌توانستید جواب دهید، امیدوار باشید.‌ ـ هرگز فكر نكنید كه می‌توانید تمام سؤالات یك درس را جواب دهید و اگر قصد جوابگویی تمام سؤالات را داشته باشید، با دیدن چند سؤال وقت گیر و ابتكاری، مضطرب وآشفته خواهید شد. از همین حالا خود را آماده كنید كه ممكن است به چند سؤال متوالی پاسخ ندهید.‌ بنابراین با توكل به خداوند مهربان كه در همه حال یاری كننده ماست :‌
۱) به نتیجه كنكور اصلا فكر نكنید.‌
۲) به چشم و هم چشمی دیگران نیندیشید.‌
۳) به مباحثی كه فرصت نكرده اید خوب بخوانید فكر نكنید. این فقط مشكل شما نیست و اكثرا مباحثی را نظیر شما نخوانده باقی گذاشته اند.‌ فقط به این فكر كنید كه:‌ آموخته‌هایتان را با آرامش بر روی پاسخنامه منعكس كنید.‌
 
نویسنده : فرهادپور
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
پنج شنبه 5 اسفند 1389  8:40 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:كنكور و دانشگاه / ۸ جایگزین کنکور چیست؟

 

جایگزین کنکور چیست؟
جایگزین کنکور چیست؟بنا به اظهار نایب رئیس كمیسیون آموزش مجلس و همچنین یكی از اعضای آن، ساماندهی كنكور دچار آشفتگی شده و طرح مجلس ششم نیز جهت دو مرحله ای شدن نیمه كاره رها شده است. در ارتباط با این اظهارات و نیز كنكور، ابتدا به چهار واقعیت تلخ اشاره می كنیم:
۱ - زمانی كه آموزش و پرورش پس از ۱۲ سال در اختیار داشتن دانش آموزان و انجام امتحانات گوناگون قادر به شناسایی علایق و استعداد آنها نیست، چگونه سازمان سنجش می تواند ظرف ۴ ساعت استرس زا به آنها پی ببرد؟ آیا اجازه انتخاب ۱۰۰ رشته به داوطلبان كنكور، دلیلی بر این مدعا نیست؟
۲ - چرا وزارت علوم و سازمان سنجش امتحانات برگزار شده توسط آموزش و پرورش را به رسمیت نمی شناسد؟ آیا از تخلفات یا ناهماهنگی های برگزاری امتحانات نهایی آگاهی دارند؟
۳ - طرح كاهش دوره متوسطه از ۴ سال به ۳ سال و تشكیل دوره پیش دانشگاهی در نظام جدید متوسطه مگر جهت ساماندهی كنكور نبوده است؛ انجام آزمون جهت ورود به دوره پیش دانشگاهی نیز مگر در جهت كاهش سیل جمعیت داوطلبان كنكور پیشنهاد نشده بود؟ پس چرا اجرا نشد و هم اكنون تقریباً همه سال سومی ها، به نوعی وارد دوره پیش دانشگاهی می شوند؟
۴ - آیا فشارهای روحی و روانی وارده به داوطلبان و خانواده آنها، صرف هزینه های فراوان جهت شركت در كلاس های كنكور، ارائه روش های گوناگون تست زنی حتی از طریق صدا و سیما، برگزاری آزمون های آزمایشی حتی توسط خود سازمان سنجش، چاپ و انتشار روزافزون كتب كمك آموزشی و غفلت از مطالب كتب درسی از واقعیت های اجتناب ناپذیر و تلخ برگزاری كنكور نیست؟
اكنون كه مسئولین وزارت علوم به فكر حذف كنكور افتاده و طرح سنجش و پذیرش را می خواهند جایگزین آن نمایند، دعوت از كارشناسان و دریافت نظریات هریك از آنان می تواند موجبات برون رفت از این معضل و كمك به ساماندهی آن باشد. طرح پیشنهادی حاضر، روشی است جهت حذف كنكور كه امیدوارم مورد توجه مسئولین سازمان سنجش قرار بگیرد.
این طرح پیشنهادی شامل دو مرحله سنجش و پذیرش است:
الف- سنجش: شامل ۴ مرحله است و مجری آن اداره كل سنجش و ارزشیابی آموزش و پرورش است كه با نظارت سازمان سنجش انجام می گیرد تا امتحانات نهایی و معدل های كسب شده در آموزش و پرورش نیز مورد تأیید آنها قرار بگیرد.
●مراحل مختلف سنجش
۱ـ مرحله اول سنجش: برگزاری امتحانات نهایی كشوری دانش آموزان سال سوم راهنمایی كه نتیجه این امتحانات وضعیت تحصیلی دانش آموزانی كه از دوره ابتدایی وارد دوره راهنمایی شده و آن را به پایان برده اند را مشخص می سازد.
۲ـ مرحله دوم سنجش: برگزاری امتحانات نهایی كشوری از دروس اختصاصی دانش آموزان سال دوم متوسطه؛ زیرا این دانش آموزان در بدو ورود به سال دوم انتخاب رشته كرده اند و در نتیجه، این امتحانات بیانگر استعداد آنها در رشته انتخابی خواهد بود.
۳ـ مرحله سوم سنجش: برگزاری امتحانات نهایی سال سوم متوسطه جهت اخذ دیپلم.
۴ـ مرحله چهارم سنجش: امتحانات نهایی كشوری كه جهت دانش آموزان دوره پیش دانشگاهی برگزار می شود.
ب- مرحله پذیرش: این مرحله توسط سازمان سنجش انجام می گیرد و می تواند دو مرحله ای یا یك مرحله ای باشد.
۱ - پذیرش دو مرحله ای: در مرحله اول بر اساس معدل كتبی دروس اختصاصی امتحانات نهایی سال های سوم راهنمایی و دوم و سوم متوسطه دانش آموزان جهت ورود به دوره پیش دانشگاهی مورد پذیرش قرار می گیرند و به این ترتیب جمعیت داوطلب ورود به دانشگاه كاهش می یابد و در مرحله دوم پذیرش، سازمان سنجش بر اساس معدل كتبی دروس اختصاصی امتحانات نهایی دوره پیش دانشگاهی مستعدترین داوطلبان دارای شرایط را جهت ورود به دانشگاه انتخاب می كند.
۲ - پذیرش یك مرحله ای: در این پذیرش، سازمان سنجش بر اساس معدل كتبی دروس اختصاصی امتحانات نهایی ۴ سنجش انجام گرفته (سوم راهنمایی، دوم متوسطه، دیپلم و دوره پیش دانشگاهی) داوطلبان را جهت ورود به دانشگاه مورد پذیرش قرار می دهد.
تبصره ۱- ضرایب برای سنجش اول(۱)، سنجش دوم(۲)، سنجش سوم و چهارم(۳)، زیست علوم تجربی(۴) ریاضی رشته ریاضی فیزیك(۴)، ادبیات رشته علوم انسانی(۴)، زبان گروه زبان(۴) و درك عمومی هنر برای گروه هنر(۴) خواهد بود.
تبصره ۲- در صورت تأیید كارشناسان، سنجش ها می تواند به صورت سؤالات تست مفهومی انجام گرفته و پاسخنامه ها توسط ماشین تصحیح شود تا دقت در انتخاب ها بیشتر و از هرگونه اعمال نفوذ جلوگیری به عمل آید.
تبصره ۳- به علت حساسیت خاص رشته های پزشكی و مهندسی، جهت پذیرش آنها می توان یك آزمون تنها از دروس اختصاصی بین پذیرش شدگان نهایی برگزار كرد تا از هر حیث انتخاب ها و گزینش ها تنها شامل شایسته ترین ها شود.
●محاسن طرح سنجش و پذیرش
۱ـ دانش آموزان و اولیای آنها از سال سوم راهنمایی كه معدل آن در پذیرش دانشگاه نقش دارد، متوجه اهمیت این دوره تحصیلی خواهند بود. (البته با ضریب یك).
۲ـ كتاب های درسی و امتحانات برگزار شده از متن آنها دانش آموزان را به اهمیت این كتاب ها و مطالب و محتوای آنها سوق خواهد داد.
۳ـ استرس و اضطراب های ناشی از برگزاری كنكور به طور كلی از بین خواهد رفت.
۴ـ نقش معدل، دانش آموزان را وادار به فراگیری دروس در طول سال تحصیلی خواهد كرد و رقابت را در بین ۴ بار سنجش توزیع خواهد كرد.
۵ـ امتحانات آموزش و پرورش ارزش و جایگاه واقعی خود را به دست خواهد آورد.
۶ـ كتابهای كمك آموزشی در جهت مطالب كتب درسی تدوین و منتشر خواهد شد.
۷ـ دست افراد و آموزشگاه های غیرمجاز و در نهایت سوءاستفاده كنندگان از كنكور كه به عناوین گوناگون داوطلبان و اولیای آنها را با وعده قبولی در دانشگاه سركیسه می كنند، برای همیشه كوتاه خواهد شد.
۸ـ داوطلبانی خلاق و مستعد و علاقه مند به رشته مورد نظر خود وارد دانشگاه شده و به این ترتیب آمار دانشجویان انصرافی سیر نزولی پیدا خواهد كرد.
۹ـ نمرات مندرج در كارنامه دانش آموزان و از همه مهم تر معدل امتحانات نهایی آنها قضاوت در مورد امكان قبولی آنها را در دانشگاه سهل و آسان خواهد كرد.
 
حسین حسین نژاد قندی- دبیر بازنشسته آموزش و پرورش
روزنامه همشهری
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
پنج شنبه 5 اسفند 1389  8:41 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:كنكور و دانشگاه / چرا و چگونه برای آزمون‌های آزمایشی آماده شویم؟

 

چرا و چگونه برای آزمون‌های آزمایشی آماده شویم؟


  چرا و چگونه برای آزمون‌های آزمایشی آماده شویم؟برای کسب موفقیت در آزمون سراسری باید چندین عامل در کنار یکدیگر قرار گیرند که به مهمترین آنها اشاره می‌کنم:
۱) شناخت خود و قابلیت‌های فردی
اگر بخواهیم در این قسمت بحث کنم، باید ساعت‌ها بنویسم، ولی خیلی خلاصه باید بگویم که اینقدر کلمه‌های ”نمی‌توانم، نمی‌توانم، نمی‌شه، دیر شده!“ و خیلی از جمله‌های منفی دیگر استفاده نکن و به یک تغییر اساسی، ولی کوچک فکر کن و از همین الان هم شروع کن.
۲) تعیین هدف با توجه به قابلیت‌های فردی
هدف، خود را کوتاه در نظر نگیر، تنها به فکر ورود به دانشگاه نباش، به فکر این باش که بعد از تحصیلات، بتوانی خدمتی به جامعهٔ خود داشته باشی: در این صورت، مطمئن باش دنیا هم به دنبالت خواهد آمد.
۳) برنامه‌ریزی منسجم و تلاش و استقامت در تحقق آن:
بعد از تعیین هدف۷ با یک برنامه‌ریزی منسجم و تلاش و پشتکار، حرکت خود را آغاز کن، برنامه‌ریزی در این نبرد، شامل چند قسمت می‌باشد:
الف) خواندن درس‌های سه سال دبیرستان و پیش‌دانشگاهی
ب) شرکت در آزمون‌های آزمایشی
ج) تزیه و تحلیل آزمون‌های آزمایشی و رفع اشکال‌های آنها و درس عبرت گرفتن از آنها.
۴) توکل بر خداوند مهربان
با توکل بر خداوند متعال، می‌توانی بر بسیاری از مشکل‌های این دوره از قبیل ترس، اضطراب، استرس و ... غلبه کنی، به دلیل اینکه تو تلاش خود را می‌کنی؛ بقیه را به خدا واگذار کن چون ”ما مأمور به انجام تکلیف هستیم نه نتیجه“.
اما در این مبحث و در این مجال به بند شماره ۳ برمی‌گردیم و قسمت (ب) را توضیح می‌دهم ولی بدان اگر این چهار بند را انجام دهی، نتیجهٔ خوبی در انتظار تو است.
● شرکت در آزمون‌های آزمایشی
به منظور ایجاد آمادگی لازم برای شرکت در آزمون اصلی، لازم است در چندین آزمون شرکت کنی تا هدف‌های زیر تحقق یابد:
۱) سنجش از خود و کارهای انجام شده در طی سه چهار هفته‌ای گذشته.
۲) آشنائی و عادت با فضای آزمون که مهمترین اثر آن، کاهش استرس حاکم بر جلسه می‌باشد.
۳) روشن شدن نقاط ضعف و قوت در درس‌های مختلف و برنامه‌ریزی صحیح و مناسب‌تر برای آزمون بعدی.
که البته مزایای بسیار دیگری نیز در این خصوص وجود دارد که مجانی برای توضیح آن نیست.
اما قبل از ارائهٔ راهکارهای مطالعاتی برای آزمون‌های آزمایشی، اجازه بدهید کمی از زبان خودتان برایتان بگویم!پ!:
▪ تا از مدرسه به خانه برسم، دیگر خسته‌ام و حوصلهٔ درس خواندن ندارم!
می‌دانم تکلیف‌های مدرسه را انجام بدهم یا درس‌های پایه را بخوانم؟!
▪ اگر درسظهای پیش و مدرسه را بخوانم، درس‌های پایه می‌ماند و باعث می‌شود که همان درس پیش را هم نتوانم درست بخوانم، چون اعصابم خُرد می‌شود!
▪ تا یک درس را شروع می‌کنم، دو ساعت می‌گذرد و وقت خوابیدن می‌رسد و بقیهٔ درس‌ها می‌ماند!
▪ یک نگاه به برنامهٔ آزمون بعد و یک نگاه به کتاب‌های زیاد باقی مانده و نخوانده، دیوانه‌ام می‌کند!
▪ بهتر است امسال رو بی‌خیال بشم و بزارم برای سال بعد، چون تا الان هیچ کاری نکرده‌ام!
یادت باشد که تست‌های کنکور نه فقط از درس‌های پیش است و نه فقط از درس‌های پایه، بلکه می‌توان گفت به طور میانگین ۵۰ درصد از درس‌های پیش و ۵۰ درصد از درس‌های پایه است، بنابراین تنها اکتفا کردن به یکی از آن دو، ما را به سرانجام خوبی نخواهد رساند. پس با این حجم زیاد چه باید کرد؟!
بیشتر داوطلبان کنکور، دانش‌پژوهان پیش‌دانشگاهی هستند. دانش‌پژوهانی که به منظور معمول تا ساعت ۲ الی ۳ بعدازظهر در محیط مدرسه هستند و تا به منزل برسند، ساعت ۴ بعدازظهر می‌شود.
پس باید بدانید که چگونه درس‌های پیش و پایه را به موازات هم بخوانید تا نتیجه بگیرید:
یک قاعدهٔ کلی را هرگز فراموش نکنید که مرور درس‌ها تا ۱۲ ساعت بعد از آموزش اولیهٔ آن، کمک خواهد کرد تا ۸۰ درصد مطالب در ذهن شما شکل بگیرد و فراموش نشود و اگر به فردا یا فرداهای دیگر سپرده شود، بازدهی آن به کمتر از ۵۰ درصد کاهش می‌یابد. سع یکنید مطابق با برنامهٔ کلی زیر حرکت کنید:
۱) درس‌های هر روز را همان روز مطالعه کنید. (نکتهٔ بسیار مهم) شروع کار شما در منزل باید با درسظهای همان روز و مرور آنها باشد که حس‌های بسیار دارد از جمله اینکه چون در سرا تازه یاد گرفته‌اید، برای مرور و انجام تکلیف‌های آن، وقت زیادی از شما نمی‌گیرد و این صرفه‌جوئی مناسبی در وقت شما است.
۳) یکی دو درس از درس‌های پایه را هر روز انتخاب کرده و در برنامهٔ خود قرار دهید.یعنی در کنار درس‌های پیش، هر روز یکی دو درس ا زدرس‌های پایه مطالعه شوند. البته نه به این مفهوم که کل حجم مربوط به آزمون در آن درس‌های خاص را یک روزه بخوانی، بلکه مبحث‌ها را باید به چند قسمت تقسیم کنید.
۳) پرکاری تستی در درس‌ها را در همان روز مطالعه انجام ندهید، بگذارید دست کم یکی دو روز از مطالعه بگذرد و بعد پرکاری تستی داشته باشید.
شاید بگوئید که مطلب‌های خوانده شده فراموش می‌شود! به همین دلیل، باید پرکاری تستی با فاصلهٔ مطالعاتی، انجام شود. چرا که اشکال‌ها و نکته‌هائی که فراموش کرده‌اید را شناسائی و آنها را دوباره مطالعه می‌کنید تا یادگیری حاصل شود.
علت فراموشی دلیل و حاصل نشدن یادگیری کامل است، اگر شما تست زدن را به دقت بعد از مطالعه شروع کنید، بیشتر تست‌ها را درست می‌زنید و از کار خود لذت می‌برید که لذتی کاذب است؛ زیرا مطالعهٔ درس در ساعت‌های قبل، به شما کمک می‌کند تا نسبت‌ها را درست پاسخ دهید. پس به خود و حافظهٔ خود فرصت دهید تا مطالب و عیب و نقص آن در ذهنتان شکل بگیرد، سپس به رفع آن اقدام کنید.
۴) کلاس شما در فاصلهٔ بین دو آزمون، تنها به تمام کردن درس‌ها و یکبار مطالعه کردن آنها نباشد. سعی کنید درسظها و موارد آزمون را ۴ تا ۵ روز قبل از آزمون تمام کنید و در این فاصله ۴ تا ۵ روزه، یک مرور و جمع‌بندی پرکار خود و درس‌ها داشته باشید، چرا که جمع‌بندی و مرور، بسیار مفید و معجزه‌آسا می‌باشند. دور دوم مطالعاتی، به صورت جمع‌بندی، بازدهی کار شما را دست کم ۲۰ تا ۳۰ درصد بالا می‌برد و به دلیل آنکه تنها با مرور و تمرین و تکرار است که مطالب ا زحافظهٔ کوتاه‌مدت وارد حافظهٔ بلندمدت می‌گردد، درواقع مرور و تکرار، نتیجٔ کار شما را بسیار تغییر خواهد داد. به‌طور حتم این کار را انجام دهید (تمام کردن درس‌ها ۴ تا ۵ روز قبل از برگزاری آزمون)
۵) کار معین در زمان معین را تمرین کنید. برای رسیدن به این توانائی که من در اختیار مطلب و زمان نباشم، بلکه مطلب و زمان در اختیار من باشند، لازم است که زمان بگذارید در شروع، کمی سخت است، ولی با تمرین، مطمئن باشید به توانائی‌های بالائی در مطالعهٔ زیاد ولی در زمان کم، دست خواهید یافت. یکی از راهکارهای اصلی در رسیدن به این توانائی، ”یادداشت‌برداری“ و ”خلاصه‌نویسی“ است که خود، مطلبی جدا است که به یاری خدا در فرصتی دیگر به آن می‌پردازیم.
۶) آزمون‌های آزمایشی و نتیجه‌گیری در آزمون‌ها را جدی بگیرید تا در آزمون اصلی هم بتوانید نتیجهٔ مطلوب را داشته باشید.
● جمع‌بندی از مطلب‌های بالا
۱) در یک روز، تنها به یک یا دو درس اکتفاء نکنید، دست کم سه تا چهار درس را در برنامهٔ مطالعاتی خود داشته باشید (دست کم هم یکی از درس‌ها عمومی باشد)
۲) دانش‌آمزوانی که به مدرسه می‌روند، روزی پنج ساعت مطالعه در روزهای مدرسه و ده ساعت مطالعه در روزهایتعطیل را در برنامهٔ خود داشته باشند.
۳) سعی کنید بعدازظهره یک ساعت استراحت (خواب) در برنامهٔ خود داشته باشید. چرا که یک ساعت خواب بعدازظهر برابر است با چندین ساعت خواب شب. (به گفته کارشناسان و پزشکان) به این ترتیب بعد از خواب بعدازظهر، بازدهی مطالعه، بسیار بالا خواهد رفت. خواب بعدازظهر را در برنامهٔ خود قرار دهید، چون نتیجه‌ای معجزه‌آسائی دارد.
در پایان، یک نتیجهٔ کلی کمی هم تکراری ولی مهم:
▪ کار معین در زمان معین را یاد بگیریم. البته این توانائی و مهارت در تمام مرحله‌های زندگی، راه‌گشا و کارآمد بوده است.
▪ بدانید انجام کار معین در زمان معین، به شما آرامش می‌دهد.
▪ بدانید انجام کار معین در زمان معین، به شما اعتمادبه‌نفس خواهد بخشید.
▪ بدانید انجام کار معین در زمان معین، به شما نیروئی افزون‌تر از قبل خواهد داد.     محی‌الدین ظاهری نویسندهٔ کتاب اسرار موفقیت در کنکور و امتحانات
 

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
پنج شنبه 5 اسفند 1389  9:09 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:كنكور و دانشگاه / چگونه انتخاب رشته کنیم؟

 

چگونه انتخاب رشته کنیم؟
چگونه انتخاب رشته کنیم؟داوطلبان ورود به دانشگاه ها در مرحله مهم انتخاب رشته تحصیلی خود قرار دارند. مرحله ای که تشخیص آنها در این برهه مهم سازنده آینده شغلی و اجتماعی آنان خواهد بود.
در این ارتباط این مقاله به تشریح ضرورتها و بایدهایی که رعایت آنها در این مرحله برای این عزیزان لازم است می پردازد:
صدها هزار راهیان دانشگاه پس از پذیرفته شدن در آزمون سراسری در مرحله مهم انتخاب رشته تحصیلی قرار دارند.
این مرحله هم حساس است و هم مهم. همچنین اقدام در این مرحله در معرض آسیبهایی است که بی تفاوتی و بی اطلاعی نسبت به آنها می تواند آینده و توانایی جوانان را تحت تاثیر منفی قرار دهد. همچنانکه مواجهه درست، سنجیده منطقی و مدبرانه با این مرحله می تواند نویدبخش آینده و راهی مطمئن و کم دغدغه برای آنها باشد.
انتخاب رشته تحصیلی “حساس” است. زیرا کوچکترین اشتباه، بی تدبیری، جو زدگی و برخورد و تصمیم گیری از سر احساس می تواند آرزوها و آمال فرد را دچار تهدید و ناکامی سازد.
انتخاب رشته مرحله حساس است زیرا دخالتها و دیدگاه های بسیاری از اطرافیان بر تصمیم گیری فرد موثر واقع می شود و لذا هرگونه اقدام یا اجبار بی دلیل و حساب ناشده افراد پیرامونی می تواند داوطلبان ورود به دانشگاه را در انتخاب صحیح مسیر تحصیلی آینده خود با مشکل مواجه سازد.
این مرحله، “حساس” است زیرا در طی آن فرد داوطلب باید میزان “علاقه و توانایی” خود برای ورود در رشته های مختلف دانشگاه را به درستی و دقت بسنجد و تصمیمی منطبق بر واقعیات و متناسب با توانایی و علاقه خود بگیرد. در نظر داشتن علاقه صرف، بدون توجه به میزان توانایی و استعداد، می تواند فرد داوطلب را در انتخاب مسیر آینده تحصیلی و حتی کاری اش با مشکل مواجه سازد.
مرحله انتخاب رشته “حساس” است. زیرا فرد باید در انتخاب رشته خود رتبه و نمره تحصیلی اش را در نظر بگیرد و از تصمیم گیری در خلا بدون در نظر گرفتن واقعیات مربوط به استعداد و دانایی خود بپرهیزد.
این مرحله “حساس” است زیرا انبوهی از مراکز به طور فعال مشغولند و داوطلبان را به مشاوره و انتخاب رشته فرا می خوانند. مواجهه درست با این پدیده و بهره گیری از مشاوران مطلع، امین و مسلط می تواند جوانان را به درستی و امیدوار به آینده مطمئن رهنمون سازد.
مرحله انتخاب رشته، مهم است. زیرا ارتباط مستقیمی با آینده شغلی و کاری داوطلبان دارد و غالبا آینده شغلی افراد از این مسیر می گذرد.
دلیل دیگر “اهمیت” این مرحله به آن است که می تواند مکمل تلاشهای یک ساله داوطلبان باشد. این تلاشها اگر با حرکت سنجیده در این مرحله همراه نشود می تواند آن را دچار ناکامی سازد.
این حساس و مهم بودن مرحله انتخاب رشته، اقتضا می کند تا داوطلبان ورود به دانشگاه با حوصله، دقت، مطالعه و استفاده از تجارب و مشورت افراد امین و مطلع به عبور موفق از این مرحله بپردازند.
داوطلبان عزیز باید متوجه آسیبهایی که این مرحله ممکن است تصمیماتشان را تحت تاثیر و تهدید خود سازد نیز باشند.
اهم این آسیبها را می توان به قرار زیر برشمرد:
- فدا کردن دقت به پای سرعت
چه بسا داوطلبانی باشند که از سر ذوق و شوقی که نسبت به عبور از این مرحله مهم دارند دقت را فدای سرعت نمایند و بخواهند در سریعترین زمان فرم انتخاب رشته را پر کرده و تحویل دهند. در صورت وقوع چنین پدیده ای احتمال دارد که فرد داوطلب دچار اشتباه شود و فرصت برای جبران اشتباه را نیز از دست بدهد. از این رو توصیه ما به عزیزان داوطلب آن است که دقت را فدای سرعت نکرده، از حداکثر فرصت خود برای انتخاب مطمئن رشته خود در محیطی آرام و پرحوصله استفاده نمایند.
- انتخاب رشته در شرایط احساسی:
انتخاب رشته در یک فضای احساسی و تحت تاثیر فشارهای روانی و یا ترغیبها و تشویقهای بدون پشتوانه و منطق افراد پیرامونی، هم می تواند این مرحله مهم تصمیم گیری را دچار آسیب و تهدید سازد. در چنین شرایطی، فرد رشته ای را که دوست دارد بی اعتنا به رتبه و نمره خود انتخاب می کند و نتیجه آن می شود که فرد مزبور در رشته انتخاب کرده اش نمی تواند وارد شود و از سوی دیگر فرصت ورود به رشته دیگری را که در حدود شرایط علمی اوست، نیز از دست می دهد.
- اشتباه در تکمیل فرم انتخاب رشته:
چه بسا فردی همه شرایط مربوط به انتخاب رشته را رعایت کند مثلا هم رتبه و نمره خود را در این تصمیم دخیل دارد و هم در فضایی واقعی و به دور از احساسات تصمیم بگیرد اما در نتیجه عوامل مختلفی در تکمیل فرم انتخاب رشته دچار اشکال و اشتباه شود و کد رشته ای دیگر را نوشته بی اختیار به رشته ای که چه بسا نسبت به آن علاقه ای هم ندارد وارد شود. راه غلبه بر این آسیب آن است که فرد چند بار هم که شده فرم انتخاب رشته را مرور و از صحت گزینه های انتخابی و علامت زده اطمینان حاصل نماید. بهتر است برای این منظور داوطلبان عزیز از فرم انتخاب رشته کپی تهیه کرده، ابتدا انتخابهای خود را بر روی آن اعمال نمایند. در نهایت وقتی تصمیمشان نهایی شد آن را به فرم اصلی منتقل نمایند.
لحاظ نکردن شرایط ورود به یک رشته خاص: آسیب دیگر که می تواند در این مرحله داوطلبان را به خود متوجه سازد آن است که فرد، تحت تاثیر نام رشته ای خاص قرار گیرد و بدون در نظر گرفتن شرایط دیگر از جمله توانایی های روحی، مالی و فرصت در اختیار خویش به انتخاب آن اقدام نماید. آگاه باشیم چه بسا به لحاظ استعداد توانایی آن را داشته باشیم که در رشته ای خاص وارد شویم اما از شرایط روحی، ذهنی و متناسب با مباحث و مشاغل آن رشته که در آینده ما را بر خود مشغول خواهد ساخت برخوردار نشویم. از این رو است که باید گفت بزرگی و پر طمطراق بودن نام یک رشته نباید ما را به تصمیمی نسنجیده وا دارد. دوستی را می شناسم که در رشته پزشکی قبول شد. اما از شرایط مالی- روحی مناسبی برای ورود به آن برخوردار نبود. عاقبت بعد از گذراندن ۳ ترم آن هم با هزار و یک اما و اگر ناچار به انصراف از آن شد و اکنون با صدها مشکل دیگر مواجه است. باید از این وقایع درس بگیریم تا ناچار از تکرار آن نشویم.
 
کاظم رضوانی منبع : روزنامه رسالت
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
پنج شنبه 5 اسفند 1389  9:33 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:كنكور و دانشگاه / چگونه باید برای کنکور درس بخوانیم ؟

چگونه باید برای کنکور درس بخوانیم ؟


چگونه باید برای کنکور درس بخوانیم ؟یکی از بزرگترین دغدغه های ذهنی داوطلبان این است که به چه روشی باید برای کنکور، درس بخوانند .
▪ آیا باید متفاوت از دوران مدرسه درس بخوانند ؟
▪ آیا حتما" باید از کلاسهای کنکورو روشهای تستی استفاده کنند؟
▪ آیا باید از کتابها و جزوات خاصی استفاده کنند؟
▪ آیا باید خط به خط مطالب را حفظ کنند؟
▪ آیا باید شب و روز درس بخوانند؟
▪ آیا باید از خواب و خوراک و ورزش و تفریح بگذرنند؟
▪ چه باید کرد ؟ کدام راه به موفقیت در کنکور ختم می شود ؟ و .....
از این به بعد سعی می کنم ، جواب این سوالات را به همراه مطالب جدید و دانستنیهای مفید در هر مقاله بگنجانم .
ولی برای شروع، اضطرار بحث چگونگی درس خواندن ، بیشتر محسوس است .
۱) به علت مهم بودن معدل در کنکورهای سال آینده، باید در طول تحصیل بسیار خوب و عمیق درس بخوانید و با معدل عالی دیپلم بگیرید ، در راستای همین برنامه سازمان سنجش هم با مفهومی کردن سوالات در یکی دو سال اخیر داوطلبان کنکور را به خواندن دقیق کتب درسی و عدم استفاده از روشهای کوتاه و تستی تشویق کرده است .
این جملات را شاید خیلی شنیده باشید :
کنکور خیلی سخت بود !!!
سوالات وقت گیر بود ، هر چی حل می کردم به جواب نمی رسیدم !!!
همه ی اونارو حفظ بودم ولی نمی تونستم از ۴ گزینه یکی رو انتخاب کنم !!!
بعضی سوالا اصلا" از کتاب نبود !!! و....
چرا ؟
چرا اینگونه شده ؟
چرا داوطلبان نمی توانند آن طور که باید و شاید به سوالات جواب دهند؟
بعد از بررسی سوالات ۱۰ سال گذشته ی کنکور و مقایسه و تحلیل روند سوالات به این نتیجه رسیدیم که سوالات به سمت مفهومی و دقیق شدن پیش می روند ، یعنی کاملا" از کلیشه ای بودن خارج شده اند .
همچنین سازمان سنجش تصمیم گرفته است، دقیقا" فقط از متون ،مثالها و تمارین کتب درسی و مطالب مفهومی وابسته به آنها سوال طرح کنند .
گزینه ها را طوری طراحی کنند که فقط کسانی که آن مطلب را کامل فهمیده و یادگرفته اند، بتوانند از بین گزینه ها درست ترین را انتخاب کنند .
در سوالات ، کاملا" مشهود است که داوطلبان باهوش تر ، پرتلاش تر ،ماهرتر، دقیقتر و بهتر را غربال خواهند شد .
متاسفانه چون برخی مراکز پیش دانشگاهی و دبیرستانها و مخصوصا" کلاسهای کنکور دانش آموزان را به سوی سطحی خواندن و حفظ کردن مطالب سوق می دهند و دانش آموزان به جای اینکه دروس را تشریحی و دقیقتر بیاموزند و نقاط ضعف خود را مرتفع کنند ، روش تستی خواندن و نحوه ی تست زدن را می آموزند.
در این میان سازمان سنجش برای مقابله با این نظام غلط و غیر اصولی ، سیاستهایی ( مفهومی ترکردن سوالها و تاثیر معدل نهایی سال سوم متوسطه ) را در پیش گرفته است تا داوطلبان برای فراگیری دقیق و عمیق درسها ارزش بیشتری قائل شوند .
● سازمان سنجش ادعا کرده :
سوالات به طور متوسط در سطح پاسخگویی ۲۰تا۲۵درصد از داوطلبان است که از سطح علمی خوبی برخوردارند و برای ما توان پاسخگویی آنها مهم است .
در حقیقت در کنکور سراسری سوالی خوب و استاندارد است که در یک گروه آزمایشی بین ۱۰تا۳۰ درصد داوطلبان بتوانند به آن پاسخ صحیح بدهند.
در ادامه ی صحبتهای قبل ،حال به اینجا می رسیم که آیا در واقع ،راهکارهای عملی برای درس خواندن وجود دارد که منجر به موفقیت در کنکور شود ؟
بله !!!
الف ) باید در طول سال تحصیلی حداکثر استفاده را از مدرسه ، کلاسها ، معلمین و دانش آموزان زرنگ کلاس بکنیم .
چگونه ؟؟؟
۱) قبل از کلاس ، روزنامه وار درسی را که قرار است تدریس شود را می خوانیم .
۲) خیلی خوب و دقیق به درس و صحبتهای معلم (که باعث بهتر جا افتادن مطلب می شود) گوش می کنیم و فعالانه نکات مهم و اشکالات خود را یادداشت می کنیم .
۳) در آخر کلاس تمام اشکالاتی را که در ذهنمان است را می پرسیم .
( تا اینجا ۶۰% یادگیری انجام شده است ) حال ۴۰% بقیه :
۴) دروس آن روز را همان روز می خوانیم و برخی تمرینهای کلیدی را انجام می دهیم تا درس و کاربرد آن کاملا" جا بیفتد و به بهترین وجه در حافظه حک شود .
۵) دوره ی دروس و تکمیل تمرینهای حل نشده را به روزی که فردای آن ، این دروس را داریم موکول می کنیم .
۶) حل تستها و تمارین بیشتر را به روزهای تعطیل و جمعه موکول می کنیم .
۷) برخی مطالب (مانند لغات زبان ، مترادفهای فارسی ، تاریخ ادبیات ، نام اشخاص و مکانها و تاریخ حوادث مهم ، فرمولهای ریاضی و فیزیک و...) را یادداشت کرده ، در وقت های تلف شده (داخل مترو یا اتوبوس ، زنگ تفریح و زنگهای بیکاری ، منتظر ماندن در مکانهای مختلف ) مرور می کنیم .
ب) باید از منابع موثق و مفید برای درس خواندن استفاده کنیم .
چگونه؟؟؟
به تاکید موکد سازمان سنجش، طراحان سوالات کنکور باید از متن کامل کتابهای درسی تدریس شده در دبیرستان و پیش دانشگاهی سوال دربیاورند، مخصوصا" در ۲-۳ سال اخیر که از قسمتهای بسیار ساده ی کتابها ( فیزیک ، در کنکور ۸۴ ) چند سوال مفهومی درآورده بودند که نزدیک به ۸۵% دانش آموزان نتوانسته بودند به آن جواب دهند .
پس واضح و مشخص است که اکثریت داوطلبان به متن کتابها اصلا" اهمیت نمی دهند .
اکثر داوطلبان با متن کتابها اینگونه برخورد می کنند :
● زبان و ادبیات فارسی :
از تاریخ ادبیات ، فقط اسم نویسنده و نام کتابها را حفظ می کنند.
درمورد نثرها فقط کلمات مهم و خود آزمایی ها را می خوانند .
در مورد شعرها به معنی شعر و اصطلاحات مهم اکتفا می کنند .
درحالی که ، برای پاسخ دادن به سوالات ادبیات (بخصوص در ۳-۴ سال اخیر)
باید به همه ی کتاب مسلط می بودیم ، چگونه ؟؟؟:
۱) تمام درآمدها و تاریخ ادبیاتها را خط به خط می خوانیم و به همه ی نکاتش از قبیل املا، نگارش ، صنایع ادبی اشاره شده ، نام مکانها ، اشخاص و
سبک ادبی آنها، کتب ، تاریخ حوادث و وقایع و... توجه می کنیم ، و موارد مهم را فیش برداری * می کنیم .
۲) متن تمام درسها چه شعر ، چه نثر ، چه داستان و ... را خط به خط می خوانیم و موارد زیر را در هنگام خواندن بکار می بریم :
ـ دور کلمات مهم از نظر املایی خط می کشیم .
ـ زیر کلمات مهم از نظر معنایی خط می کشیم .
ـ صنایع ادبی(مخصوصا" تشبیهات ، تلمیحات ، کنایه ها ، مجازها و...) موجود در متن را با مداد کنار هر جمله می نویسیم .
ـ قسمت توضیحات را دقیق و کامل می خوانیم و تمام معانی آورده شده برای یک کلمه یا اصطلاح را حفظ می کنیم ، نه یک یا دو معنی را.
۳) از معلم خود می خواهیم تمام خود آزمایی ها و پرسشهای آخر درس را تک به تک حل کند و در مورد آنها سر کلاس صحبت کند !!!
چون در کنکور ۲ سال پیش دقیقا" از شعری که اصلا" در کتابهای درسی نبود سوالی داده بودند که حتما" باید آن شعر را همرا با معنی و مفهوم آن بلد می بودی تا بتوانی پاسخ آن تست را بدهی ، بعد از بررسی متوجه شدیم که در یکی از خود آزمایی ها فقط گفته بود فلان شعر را در کلاس بخوانید و در مورد آن بحث کنید .
۴) اعلام و فهرست منابع و اشخاص و مکانها را از آخر هر کتاب بخوانید و فیش برداری کنید .
۵) کتاب زبان فارسی (دستور یا گرامر) را خط به خط بخوانید (فقط به خواندن تعاریف اکتفا نکنید) و تمام مثالها و تمرینهای موجود را حل کنید، قواعد را حفظ نکنید بلکه یاد بگیرید تا بتوانید در هنگام نوشتن و خواندن متون دیگر از این قواعد استفاده کنید و برای جلوگیری از پدیده ی فراموشی ، به دوره ، از روی کتاب درسی خودتان ، فیش برداری های خودتان و تستهای سالهای قبل بپردازید .
● عربی :
اکثر داوطلبان به هیچ عنوان از کتاب درسی استفاده نمی کنند ، چون این درس در پیش دانشگاهی (بجز در رشته ی انسانی ) تدریس نمی شود ،
کتب عربی به فراموشی سپرده می شوند و همه به خواندن یک کتاب کمک درسی یا جزوه و زدن تستهای طبقه بندی قناعت می کنند ، در حالی که در سالهای اخیر خیلی به ترجمه و درک مطلب در عربی اهمیت داده شده است و خیلی از تستهای قواعد هم در صورت معنی کردن درست سوال و گزینه ها حل می شوند .
پس باید به کل کتاب اشراف داشته باشید . اما چگونه ؟؟؟
۱) ابتدا باید قواعد هر درس را از روی کتاب و جزوه ی مدرسه بخوانیم .
۲) تمرینهای هر درس را بدون نگاه کردن به پاسخها حل می کنیم و تک تک آنها را در طول حل کردن معنی می کنیم .
۳) بعد از جا افتادن قواعد، متن آن درس را خط به خط می خوانیم و جملات را تجزیه و تحلیل و معنی می کنیم .
۴) سعی کنید معنی کلمات را در جمله یاد بگیرید تا بهتر در ذهن بماند .
۵) تستهای عربی را به صورت مخلوط بزنید نه به صورت طبقه بندی ، زیرا مثلا" وقتی شما در حال زدن تست مجرورات هستید ، مسلما" ناخودآگاه گزینه ای که کسره دارد را انتخاب می کنید و متوجه نمی شوید بالاخره آن درس را یاد گرفته اید یا نه!!!
۶) در حین زدن تست، سوالها و تک تک گزینه ها را معنی کنید حتی اگر تست ترجمه نباشد و فقط قواعد را در نظر داشته باشد.
● بینش اسلامی :
خوشبختانه کتب درسی بینش ، بیشترین مورد استفاده را بین داوطلبان دارد. ولی باز هم اشکالاتی در مطالعه ی آن دیده می شود ، مثلا" اکثر داوطلبان به کتابهای قرآن ۲و۳ توجه نمی کنند در حالیکه بین ۵ تا۶ سوال از آنها مطرح خواهد شد .
خود کتاب بینش را هم کاملا" سطحی ، طوطی وار حفظ می کنند .
به همه ی اسمها و کتابها و تاریخها و آیه ها توجه نمی کنند ، پس حتی همین بینش به ظاهر ساده را هم باید بهتر از اینها بخوانیم ، چگونه ؟؟؟
۱) همه ی درسهای کتاب بینش را خیلی خوب می خوانیم و یاد می گیریم .
۲) سعی می کنیم عربی و فارسی تمام آیه ها را و اینکه این آیه یا حدیث در مورد چه موضوعی است را خوب یاد بگیریم و به خاطر بسپاریم .
۳) تمام اسامی و نام کتابها و تاریخهای مهم ( خصوصا" دروس امامها در بینش دوم ) را که حتی در زیر نویس آمده ، به خاطر می سپاریم .
۴) قرآن ۲و۳ را خوب و بخش به بخش عربی و فارسی باهم ، می خوانیم و یاد میگیریم تمام سر فصلها و اینکه کدام سوره مربوط به کدام موضوع
است را خوب به خاطر می سپاریم .
۵) بسیار مهم !!!
مساله ی اصلی بسیاری از داوطلبان برای بینش فراموش کردن آن است نه خواندن آن .
برای جلوگیری از این پدیده به دستورات زیر عمل کنید :
▪ زود به زود دروس خوانده شده را دوره کنید و تستهای آنها حداقل یک هفته پس از آخرین دوره بزنید.
▪ بهتر است دوره فقط از روی کتاب درسی خودتان باشد ، چون وقتی شما برای اولین بار از روی کتاب درسی مطلب را حفظ کرده اید ، دقیقا" در حافظه ی بینایی شما شکل و رنگ و طرح و مطالب آن صفحه حک می شود ، پس اگر دوره هم همیشه از روی یک منبع باشد ، می تواند به یاد آوری توسط حافظه ی بینایی کمک کند .
▪ از خواندن جزوات خلاصه شده و گلچین شده ی بینش بپرهیزید ، زیرا خط به خط کتاب و حتی زیر نویسها مهم هستند و مورد سوال واقع خواهند شد .
▪ احکام را خوب یاد بگیرید بعد حفظ کنید ، زیرا که جملات دروس احکام کمی ثقیل هستند و اگر شما درست حکم را متوجه نشوید ، قطعا" تست را اشتباه خواهید زد .
● زبان انگلیسی :
کتاب زبان هم تقریبا" محروم واقع شده است .
اکثر داوطلبان گرامر را از روی جزوات می خوانند و معنی لغات را هم از آخر هر درس و یا لغتهای نوشته شده ، همراه با معنی ( به صورت فلش کارت و ....) حفظ می کنند .
در حالی که لغات زبان بسیار زیاد و فرارند و باید راهکارهای بهتری برای یادگیری آنها به کار گیریم . چگونه ؟؟؟
۱) کتاب زبان ( مخصوصا" پیش دانشگاهی ) را از ابتدا شروع می کنید به خواندن و در آوردن معنی لغات از دیکشنری ( زیرا لغتی که در جمله یاد گرفته شود و با پیدا کردن به حافظه سپرده شده باشد ، خیلی عمیقتر و بهتر از لغتی که خارج از جمله با معنی حاضر و آماده حفظ شده است ،
در ذهن باقی می ماند ).
۲) تمام بخشهای کتاب زبان از جمله لغات ، متنها ، صورت و پاسخ تمرینها و....
را باید بخوانید و لغاتش را در آورید نه اینکه به لغات آخر هر درس اکتفا کنید .
۳) از معلم خود بخواهید تمام تمرینها را حل کند .
۴) لغتها را سعی کنید با یک یا چند مترادف انگلیسی یاد بگیرید .
۵) لغتهای مترادف و متضاد در کنار هم بسیار راحتتر به خاطر سپرده می شوند .
۶) تستهای زبان را به صورت مخلوط بزنید نه طبقه بندی .
۷) در هنگام زدن تست چه گرامر باشد چه درک مطلب و چه تست لغت ، صورت تست و گزینه ها را معنی کرده و لغات جدید را فیش برداری کنید.
این کار به شما کمک می کند دایره ی لغاتتان بسیار وسیع شود .
مخصوصا" اگر داوطلب شرکت در کنکور منحصرا" زبان هم هستید .
این یکی از کارهای واجب بر شما خواهد بود .
۸) صحبت کردن در کلاس با همکلاسی ها یا در خانه با یکی از افراد تحصیلکرده ، به زبان انگلیسی دشوار ولی بسیار مفید خواهد بود.
۹) لغات زبان را ، از روی کتاب درسی خودتان و درجمله دوره کنید .
۱۰) لغات مهم را فیش برداری کنید تا در وقتهای تلف شده (اتوبوس ، مترو ، مطب دکتر یا صفهای مختلف ) بتوانید مروری برآنها داشته باشید.
اخطار !!!
داوطلبان علاقمند به زبان، فقط به شرکت در کنکور منحصرا" زبان اکتفا نکنید.
حتما" کنکور رشته ی اصلی خود را بدهید و در کنار آن در کنکور منحصرا" زبان هم شرکت کنید .
چرا که ظرفیت پذیرش و تنوع رشته در منحصرا" زبان بسیار پایین است .
در ادامه ی این سری مقالات در مورد دروس اختصاصی رشته های مختلف (به ترتیب : ریاضی ، تجربی ، انسانی ، ....) صحبت خواهیم کرد.
اول از درس ریاضی شروع کنیم که معضل بسیار بزرگی است .
درس ریاضی برای رشته ی ریاضی ، مباحث بسیار گسترده و مهمی را شامل می شود که بیشترین ضریب را دارد و در بالا و پایین شدن تراز خیلی موثر است .
مواردی که باید در یادگیری ریاضی در نظر گرفته شود ، به قرار زیر است :
۱) بهتر است ریاضیات را از همان اول دبیرستان کم کم و پله پله سر کلاس خوب یاد بگیریم، زیرا که ریاضی، درسی زنجیروار است و وقتی سنگ بنای یک مبحث را بد بگذارید، روی فهمیدن و یادگیری خیلی از موارد دیگر تاثیرجبران ناپذیری می گذارد (قابل توجه بچه های سال اول یا دوم که می خواهند از الان خود را برای کنکور آماده کنند )
۲) کتب درسی ریاضی بسیار مهمند ، و این در حالی است که ۹۹درصد دانش آموزان ریاضی را فقط از روی جزوه و کتابهای کمک آموزشی می خوانند .
۳) برای شروع، از کتاب اول دبیرستان شروع کنید (البته چون مباحث آن بسیار ساده است و اکثرا"در سالهای بالا تکرار شده است ، لزومی ندارد خط به خط کتاب را بخوانید و مثالها را حل کنید. فقط به دوره ی فرمولهای ارائه شده و حل تمرینهای سخت آخر هر مبحث بپردازید.)
۴) با این کار قشنگ روی غلتک می افتید و متوجه می شوید که چگونه باید با کتاب درسی ریاضی کنار بیایید و چقدر مفید است .
۵) خوب حالا کتابهای سنگینتر مثل : ریاضی سال دوم ، آمار، حسابان ، جبرواحتمال ، هندسه ، دیفرانسیل، گسسته ، هندسه تحلیلی (برای رشته ی ریاضی ) ، ریاضی سال دوم و سوم و پیش دانشگاهی (برای رشته ی
تجربی و انسانی ) را به ترتیب زیر بخوانید :
تمام متن کتاب را خط به خط بخوانید .
مثالهای داخل متن را بدون نگاه کردن به حل آنها حل کنید ، سپس حل خود را با حل کتاب مقایسه کنید .
تمرینهای کتاب را دانه به دانه بدون نگاه کردن به حل المسائل حل کرده ، سپس اشکالات خود را از معلمین ، همکلاسیها ویا ... بپرسید ، در غیر این صورت به دفترحل تمرین یا حل المسایل مراجعه کنید .
هیچگاه فرمولها را حفظ نکنید ، زیرا بزودی فراموش می کنید ، تازه اگر هم فراموش نکنید ، نمی توانید در حل تستها از آنها استفاده کنید ، چون فقط آنها را حفظ کرده اید و نمی دانید کجاها کاربرد دارند.
وقتی مطلب را از روی کتاب خواندید و مثالها و تمرینها را حل کردید ، باید آنقدر از آن مبحث تست بزنید تا فرمولها و راه حلها به همراه کاربردشان ملکه ی ذهنتان شوند.
برای دوره و تمرین تست زدن ، از تستهای کنکورهای گذشته استفاده کنید .
مثال) شما مبحث تابع را کامل از کتاب خوانده اید ، حدود ۵۰ تست از این مبحث را انتخاب می کنید ، ۲۵ تست اول را بدون گرفتن زمان ونگاه کردن به پاسخهای تشریحی حل کنید ، یعنی دقیقا" ذهن خود را درگیر سوالات نمایید و راه حلهای مختلف را برای رسیدن به پاسخ درست ، امتحان کنید ، بعد از تمام شدن این ۲۵ سوال به پاسخ تشریحی مراجعه کنید و پاسخهای خود را مقایسه کنید .
مهم: کنار هر کدام از سوالات که نتوانسته بودید هیچ راه حلی برای آنها ارائه دهید علامت منفی و کنار سوالاتی که کامل حل کردید ولی به پاسخ غلط رسیدید علامت ضربدر و کنار سوالاتی که نصف راه حل را رفته اید ولی بالاخره هیچ کدام از گزینه هارا درنیاوردید ، علامت مثبت بگذارید و دست آخر ، کنار سوالاتی که با راه حل درست به پاسخ درست رسیده اید ، هیچ علامتی نگذارید.
● خوب این کار به چه دردی می خورد ؟
به درد دوره کردن مفید و سریع ، یعنی در دور دوم که شما خواستید این تستها را دوباره بزنید ، (حداقل بعد از دو هفته )به حل تستهای علامتدار می پردازید و هر کدام را که توانستید حل کنید ، علامت کنارش را پاک می کنید .
وقتی می توانید بگویید که من به کل این ۲۵ تست با نکاتش مسلط شده ام ، که هیچ علامتی کنار هیچ تستی باقی نماند .
با این فرم خواندن و تست زدن، نه نیازی به حفظ کردن فرمولها و نه نیازی به حفظ کردن نکات تستها خواهید داشت، و نه احساس می کنید آن تستها و نکاتشان را پس از مدتی فراموش کرده اید .
● هشدار:
درس ریاضی برای رشته های تجربی و انسانی هم بسیار مهم و نمره آور است ، در حالی که خیلی از بچه های تجربی و مخصوصا" انسانی کل درس ریاضی و یا بخش عظیمی از آن را کنار می گزارند، یعنی اصلا" به سراغ ریاضی نمی روند.
شما حتی اگر هم، بدون توجه به ریاضی از سد کنکور رد شوید و در هر رشته ای که قبول شوید، به خاطر ضعیف بودن درس ریاضی اتان در دانشگاه با مشکلات زیادی روبرو خواهید شد .
در مورد درس فیزیک هم قضیه تقریبا" مشابه است ، فقط شما باید به متن کتب فیزیک و تعریفها و مثالها هم کاملا" توجه کنید، مثالهای داخل متن و تمرینهای آخر هر فصل همیشه عینا" و یا با کوچکترین تغییری صورت تستهای کنکور بوده اند .
واین در حالی است که ۹۹% بچه ها اصلا" توجهی به کتاب درسی فیزیک ندارند و وقت گذاشتن روی حل تشریحی مثالها وتمرینها را اتلاف وقت می دانند .
لذا آمار سازمان سنجش در کنکور ۸۴ نشان می دهد که فقط ۳% از کل بچه ها به چند سوال مفهومی – تعریفی فیزیک که مستقیما" از متن کتاب طرح شده بود ، پاسخ صحیح داده اند .
● توصیه:
البته در مورد دروس ریاضی و فیزیک ، اینکه شما درس را سرکلاس خوب گوش دهید و بفهمید هم مهم است ، یعنی فکر نکنید که اگر درس را سر کلاس نفهمیدم ، بعدا" خودم می خوانم، یاد می گیرم . قبل از کلاس درسی را که قرار است داده شود را روزنامه وار بخوانید تا پیش زمینه ی ذهنتان آماده ی دریافت باشد ، و در هنگام توضیح مبحث آمادگی پرسیدن اشکالات و فهمیدن کامل درس را داشته باشد.
● بچه ها !!
اینقدر دنبال فرمولهای طلایی و نکات نقره ای وراه حلهای کوتاه و کتاب تستهای معجزه آسا نباشید ، بلکه کتاب درسیتان را خوب مطالعه کنید.!!!!!!!!!!

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
پنج شنبه 5 اسفند 1389  9:49 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:كنكور و دانشگاه / چگونه به خاطر بسپاریم؟

 

چگونه به خاطر بسپاریم؟
چگونه به خاطر بسپاریم؟کنکوری‌ها بخوانند
تحقیقات نشان داده که ظرفیت حافظه افراد مختلف، نسبتاً با یکدیگر مساوی است و به‌جزء عده معدودی که از حافظه‌های بسیار قوی برخوردارند افراد دیگر از این نظر در یک سطح هستند. اگر شما نیز از حافظه خود شکایت دارید، بدانید که حافظه شما مقصر نیست، بلکه این شما هستید که راه استفاده درست آن‌را یاد نگرفته‌اید. برای خوب به خاطر سپردن مطالب، برخلاف آنچه رایج است، احتیاجی نیست که بنشینیم و بارها مطلب را از سر تا ته خوانده و بارها آن‌را مورد مطالعه قرار دهیم. مرورهائی که بدون فاصله زمانی انجام گیرد، مطالب را به حافظه کوتاه می‌سپارد و گاه مقدار بسیار جزئی از آن در حافظه درازمدت جایگزین می‌گردد. به‌همین علت است که قسمت عمده آموخته‌ها، هر چند مطالب خوب فرا گرفته شده باشد، پس از مدت کوتاهی به فراموشی سپرده می‌شود.
رعایت نکات زیر شما را در به یاد سپردن مطالب کمک خواهد کرد:
۱. برای به خاطر سپردن هر موضوعی باید به آن ”علاقه“ داشت. هرگاه نسبت به موضوعی علاقه شدید دارید آن موضوع را بسیار قوی‌تر و بیشتر از موضوعات دیگر به خاطر می‌آورید. از سوی دیگر فراگرفتن هر چیزی‌که علاقه‌ای به آن ندارد دشوار است و دشوارتر از آن، این است که بخواهید این آموخته‌ها را برای مدتی دراز، در حافظه خود نگه‌دارید.
گاهی علت بی‌علاقگی، آشنا نبودن به موضوع و عدم سابقه ذهنی است. اگر به برخی از دوستانتان که اکنون از یاران صمیمی شما هستند، فکر کنید، به خاطر می‌آورید که در برخوردهای اولیه چه اثری روی شما داشته‌اند. برخی از آنها ممکن است در برخوردهای اول جالب به‌نظر نمی‌رسیدند ولی وقتی آگاهی و اطلاعات شما نسبت به آنها بیشتر شد، آنها از بهترین دوستان شما شدند. شاید علت بی‌علاقگی شما نسبت به یک موضوع خاص هم عدم آگاهی شما از محاسن آن باشد. اگر این‌طور است، باید بدانید که:
دانش در انسان علاقه ایجاد می‌کند، همچنین علاقه، انسان را به سمت دانش بیشتر رهنمون می‌سازد. دانش بیشتر در انسان علاقه بیشتر هم ایجاد می‌کند.
۲. برای به خاطر سپردن هر چیز باید آن‌را بیاموزیم و برای آموختن آن باید در آن ”دقت‌“کنیم. خواندن و آموختن هر چیز، بیش از نگاه کردن به کلمات آن است. خواندن به تفکر و فهمیدن نیاز دارد. وقتی‌که دقت شما در تسخیر اندیشه‌های پنهان و گریزان است، آموختن امکان ندارد. شاید شما هم تجربه کرده باشید که در حال خواندن کتابی اندیشه‌ای نامربوط ذهن شما را به‌خود مشغول می‌کند و در حالی‌که چشم‌های شما کماکان روی کلمات به پیش می‌روند، ناگهان به‌خود می‌آئید و می‌بینید که دو سه صفحه را همراه با امواج کلمات و بدون کمترین اندیشه و تفکری پیش رفته‌اید.
بی‌توجهی و کم‌دقتی غالباً ناشی از بی‌علاقگی است. علاقه نباید ساختگی و از روی اجبار باشد زیرا در این‌صورت دیگر علاقه نخواهد بود. و اگر این کم‌دقتی در اثر عواملی مثل صداهای اضافی، رفت و آمد دیگران و... باشد در این‌صورت محیطی را انتخاب کنید که از نور و هوای خوب برخوردار باشد. نور کم باعث خستگی و کسالت شما خواهد شد.
۳. برای به خاطر سپردن هر چیز باید آن‌چیز معنی‌دار باشد. در یک آزمایش، فهرستی شامل ۱۰ لغت را به دانشجوئی دادند و از او خواستند که سعی کند با آنها یک داستان کوچک بسازد. زمانی‌که طول کشید تا دانشجو فهرست را مطالعه و داستان بسازد ثبت گردید. فهرست مذکور به دانشجوی دیگری داده شد و از او خواسته شد در همان مدتی که دانشجوی اول لغت‌ها را به خاطر سپرده بود، او نیز لغت‌ها را در حافظه خود جای دهد، ولی از او خواسته نشد که با آن لغت‌ها داستان بسازد. این عمل با ۲۴ دانشجو تکرار شد که نصف آنها داستان ساختند و نصف دیگر تنها فهرست را به خاطر سپردند. سپس به هر گروه اجازه داده شد که به اولین لغت هر فهرست نگاه کند و بقیه لغت‌های آن فهرست را به خاطر بیاورد. وقتی دانشجویان بلافاصله بعد از مطالعه فهرست، امتحان شدند همه قادر بودند تمام لغات را در هر فهرست به خاطر بیاورند. اما وقتی مدت زمانی بعد از امتحان اول، دوباره امتحان شدند تفاوت زیادی بین دو گروه وجود داشت. دانشجویانی که با لغت‌ها داستان ساخته بودند، تقریباً تمام لغت‌ها را به خاطر داشتند در حالی‌که دانشجویان گروه دیگر بیشتر لغت‌ها را فراموش کرده بودند. در حقیقت دانشجویانی که با لغت‌ها داستان ساخته بودند ۶ تا ۷ برابر دانشجویان گروه دوم، لغت‌ها را به خاطر داشتند. دانشجویانی که از داستان در به خاطر سپردن فهرست استفاده کرده‌اند در حقیقت نوعی زمینه در ذهن خود به‌وجود آورده‌اند که برای آنها دارای ”معنی“ بوده است. وقتی‌که دانشجویان از کلمات داستانی می‌سازند، هر قسمت از داستان که شامل یک یا چند لغت از آن فهرست است، به‌صورت تصویر ذهنی در حافظه او ذخیره می‌شود، که این قسمت‌ها در مجموع به یکدیگر مربوط بوده و کل داستان را می‌سازد. وقتی در هنگام بازیابی، لغت اول فهرست به دانشجو داده می‌شود، زمینه اصلی داستان به خاطر می‌آید و لغت‌ها را به یاد می‌آورد.
۴. ثبت اندیشه‌ها و مفاهیم و حوادث به‌وسیله ”طبقه‌بندی“ آسان‌تر می‌شود. این فن بسیار معمول بوده و رایج است.
طبقه‌بندی ”رده‌بندی“ از یک طرف عبارت از گروه‌بندی داده‌های مشابه، و از طرف دیگر مربوط کردن این داده‌ها به یک گروه کلی‌تر است. طبقه‌بندی معمولاً به دو شکل صورت می‌گیرد:
● طبقه‌بندی طبیعی و طبقه‌بندی مصنوعی
طبقه‌بندی طبیعی همان روشی است که در درس‌هائی مثل زیست و جغرافیا و... استفاده می‌کنیم. مثلاً وقتی موجود زنده‌ای را با توجه به ویژگی‌های مشترک با موجودات دیگر در یک گروه قرار می‌دهیم، این یک نوع طبقه‌بندی طبیعی است. در حالی‌که نظام الفبائی که در تنظیم فرهنگ‌ها، دایرهٔ‌المعارف‌ها، فهرست کتاب‌های یک نویسنده و... به‌کار می‌رود، نمونه‌هائی از طبقه‌بندی مصنوعی است.
فن طبقه‌بندی توسط معلم در کلاس فراوان استفاده می‌شود. تجربه کرده‌اید معلمانی که مطالب درسی را سازمان‌یافته و به‌صورت طبقه‌بندی در پای تخته ارائه می‌دهند، بهتر به ذهن شما سپرده می‌شود.
حال اگر این طبقه‌بندی به‌وسیله خودتان صورت گیرد، دارای اثرات بیشتری خواهد بود. به‌وسیله طبقه‌بندی یا سازمان دادن ”سد حافظه“ شکسته می‌شود و مطالب به‌صورت دسته‌های به یادماندنی آموخته می‌شوند. این دسته‌های کوچک با دسته‌های کوچک دیگر به هم گره خورده، دسته‌های بزرگ‌تری را تشکیل می‌دهند. بنابراین تلاش کنید که موضوع را برحسب بخش‌های طبیعی آن، ”اگر داشته باشد“ جدا کنید و اگر ندارد از یک طبقه‌بندی مصنوعی مانند: الفبائی کردن، شماره‌گذاری و یا هر روش آسان‌تری، برای جدا کردن موضوع استفاده کنید.
به هنگام طبقه‌بندی مطالب چنان‌چه اجزاء و رئوس مطالب آن‌قدر زیاد باشد که به‌طور افقی در صفحه جا نگیرد، می‌توان خطوط شاخه‌ها را از بالا به پائین رسم کرد. می‌توان فواصل را طوری تنظیم کرد که جا برای ذکر مشخصات و خاصه‌های هر طبقه باشد.
طبقه‌بندی و خلاصه‌ای که توام با شکل و تصویر جزئیات مهم باشد، بهتر در ذهن می‌ماند. در هنگام چنین خلاصه‌هائی به‌علت مراجعه مکرر به متن برای نوشتن کلمات و عبارات اساسی به خاطر تکرار زیاد که در عین حال توام با تفریح نقاشی است و چشم نیز همه چیز را می‌بیند و تجسم آن در مغز آسان می‌گردد، مطالب را خیلی خوب و عمقی فرا گرفته و به خاطر می‌سپاریم.۱. روشی دیگر برای به خاطر سپردن، ”قرینه دادن“ است. این عمل به‌وسیله همراه کردن یک محرک دیگر با محرک اصلی صورت می‌گیرد و اثر آن هنگامی ظاهر می‌شود که محرک ضمیمه در لحظه ذخیره شدن مطالب اصلی، در حافظه درازمدت به همراه آن بیاید. وجود محرک ضمیمه به‌صورت یک تداعی باعث می‌شود که مطالب اصلی به‌راحتی به خاطر آیند. بدین ترتیب که محرک ضمیمه به‌صورت قرینه‌ای عمل می‌نماید و وقتی آن‌را به یاد گیرنده عرضه کردیم، مطلب اصلی را به خاطر می‌آورد. مثلاً اگر بخواهیم کسی مفهوم ”اسکان“ را به خاطر بسپارد، می‌توانیم با دادن قرینه ”نعلبکی“ به او کمک کنیم که استکان را در ذهن خود بازیابی کند.
۲. این نکته را باید مدنظر داشت، مطالبی که در آغاز و در پایان زمان مطالعه می‌خوانیم بهتر در حافظه می‌مانند و مطالبی که در میان قرار دارند، احتمال فراموش کردنشان بیشتر است. به همین خاطر قرار گرفتن بخش‌های میانی یک تکلیف، به تمرین زیادتری نیاز دارد. بنابراین مدت زمان مطالعه نباید به‌حدی باشد که مطالب زیادی در بین شروع و انتهای آن قرار گیرند. بهترین زمان مطالعه، ۵۰ دقیقه و ۱۰ دقیقه استراحت است (البته این مدت زمان قطعی نیست و شما می‌توانید با دقت در کارائی خود در مطالعه، زمان مطالعه مفید را برای خود به‌دست آورید). مطالعه برای مدت زمان طولانی و مستمر نه تنها سبب یادگیری بیشتر شما نمی‌شود، بلکه به‌علت خستگی، از کارائی‌تان نیز کم می‌کند. مدت زمان استراحت به مغز شما فرصت می‌دهد تا علاوه بر تجدید قوا، مطالب خوانده شده را نیز دسته‌بندی کرده و آنها را برای استفاده بعدی طبقه‌بندی کنید. دقت کنید در این زمان تنها باید استراحت کنید. مرور کردن مطالب و حتی فکر کردن به آن‌چه که مطالعه کرده‌اید نیز سبب خستگی شما می‌شود.
ذکر این نکته هم ضروری است که زمان فاصله دادن بین تمرین یک موضوع خاص بستگی به ماهیت آن موضوع و علاقه شما دارد. هر چه مطلب بامعنی‌تر و جالب‌تر باشد، تمرین با فاصله کمتر به‌کار می‌آید. لیکن باید گفت مفیدترین راه برای تکالیف حفظی، تمرین با فاصله است.
۳. مطالعات نشان می‌دهد که ایجاد ”تداعی‌های ذهنی“ در قدرت به خاطر سپاری مطالب بسیار مؤثر است. منظور از ایجاد تداعی آن است که بین موضوعی دیگر ارتباط برقرار کنید تا در ذهن‌تان باقی بماند. تداعی‌های تصویری بسیار مؤثرتر از تداعی‌های گفتاری هستند. سعی کنید این تداعی‌ها را هر چه می‌توانید بیشتر در یادگیری خود به‌کار گیرید. پس از چندی می‌بینید که مطالبی که این‌گونه فرا گرفته می‌شوند بیشتر در حافظه باقی می‌مانند. یکی از روان‌شناسان می‌نویسد: ”راز یک حافظه خوب عبارت است از راز تشکیل تداعی‌های متنوع و گوناگون، با هر داده‌ای که مایلیم آن‌را به خاطر بسپاریم. هر تداعی، برای داده، قلابی می‌شود که به آن می‌آویزد و وسیله‌ای است که آن داده را در صورتی‌که در سطح نباشد، به این ناحیه انتقال می‌دهد.“ لزومی ندارد که تداعی‌ها طبیعی یا منطقی باشند. اگر آنها حالت مضحک و غیرعادی هم باشند، ممکن است حتی مؤثرتر واقع شوند. تداعی باید حتماً از خود شما باشد و استفاده از تداعی‌هائی که دوستانتان و دیگران به‌وجود آورده‌اند در مورد شما مؤثر نیست.
نکته مهم در این نوع برقراری رابطه، این است که اطمینان حاصل کنید بین کلماتی که باید به ذهن سپرده شوند ارتباط کامل و مطمئن برقرار شود. به‌طوری‌که با ذکر یک کلمه، کلمه دیگر بلافاصله به خاطر آید.
۴. از عوامل دیگری که بسیار در یادسپاری مطالب موثر است، ”مرور مطالب“ است. یکی از برجسته‌ترین خصوصیات مرور صحیح تأثیر افزاینده‌ای است که بر کلیه جنبه‌های یادگیری، تفکر و حافظه دارد. کسی‌که مرور نمی‌کند به‌طور مداوم تلاشی را که برای انجام هرگونه تکاپوی یادگیری به‌کار برده است نقش بر آب می‌کند. و اگر به هر مطلب تازه یاد گرفته شده بی‌اعتنا شود (مرور نکند)، آن مطلب در سطح خودآگاه باقی نمانده و لذا نخواهد توانست آن‌را برای ارتباطات تازه حافظه‌ای به‌کار برد. اما کسی که از روش صحیح مرور مطالب استفاده می‌کند، بیشتر قادر به جذب مطالب نو و جابه‌کار کردن آنها خواهد بود.
”اولین مرور“ باید ده دقیقه بعد از یک دوره یک ساعته یادگیری انجام شود. این باعث خواهد شد که حداکثر به مدت یک روز به یادآوری مطالب در سطح بالا کمک کند. ”دومین مرور“ یک روز بعد از اولین مطالعه و به مدت ۲ تا ۴ دقیقه لازم خواهد بود. ”سومین مرور“ یک‌هفته بعد از اولین مطالعه و چهارمین و پنجمین مرور به ترتیب یک ماه و ۸ ماه بعد از اولین مطالعه خواهد بود. پس از این مدت مطالب در حافظه درازمدت جایگزین خواهد شد.
۵. برای به خاطر سپردن اسامی و اصطلاحات دشوار و طولانی، کافی است حروف اول این کلمات را انتخاب کرده و واژه‌ای بسازید. به‌خصوص اگر این اسامی و اصطلاحات دارای نظم خاصی باشند.
مثلاً وظایف اصلی مدیریت عبارت است از:
۱. طرح‌ریزی (Planning)
۲. سازماندهی (Organizing)
۳. هدایت (Directing)
۴. به‌کار گماردن (Staffing)
۵. هماهنگی (Coordinating)
۶. بودجه‌بندی (Budgeting) که با چسباندن حرف اول انگلیسی هر مرحله، کلمه PODSCB به‌دست می‌آید که حفظ این کلمه می‌تواند مراحل ششگانه فوق را به ذهن آورد.
یا برای یادآوری سه اقیانوس بزرگ جهان، یعنی اقیانوس‌های کبیر، اطلس و هند، با سه حرف اول کلمات فوق، کلمه جدید ”کاه“ را بسازید تا هم به خاطرسپاری و هم یادآوری آن آسان‌تر شود.
۶. یکی از فنون دیگر برای به حافظه سپردن مطالب، استفاده از ”کارت‌های تندخوانی“ است. در این حالت برای هر کلمه یا اصطلاح مهم که مایلید به حافظه بسپارید، از یک کارت تجارت جداگانه استفاده کنید.
هر کلمه یا اصطلاح را بر روی یک کارت و تعریف یا توضیح و معانی را در پشت آن بنویسید. کارت‌ها را بارها مطالعه کنید تا بتوانید هر کلمه یا اصطلاح را به درستی تعریف کنید.
حسن این کارت‌ها این است که کوچک و قابل حمل در کیف دستی و یا جیب کت شماست. هر روز می‌توانید تعدادی از این کارت‌ها را در جیبتان بگذارید و با خود به این طرف و آن طرف ببرید و آنها را مرور کنید.
۷. باید دانست تکرار یکنواخت و پی‌درپی، مغز را خسته می‌کند و در نتیجه به شخص حالت خواب‌آلودگی دست می‌دهد. به این جهت باید از طوطی‌وار از بر کردن و تکرار بی‌معنی خودداری کرد.
 
ابراهیم حلت‌آبادی‌فراهانی
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
پنج شنبه 5 اسفند 1389  9:50 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:كنكور و دانشگاه / چگونه تست بزنیم ؟

 

چگونه تست بزنیم ؟
چگونه تست بزنیم ؟حتما می دانید یکی از مهمترین عوامل موفقیت شما در کنکور سراسری ،آشنایی با روش صحیح تمرین و تست زدن در منزل می باشد . تا جایی که می توان گفت هر چقدر هم که در دروس تسلط داشته باشید ، اگر قبل از آزمون به میزان کافی و به روش درست تست نزده باشید ، موفقیت شما بسیار بعید خواهد بود . در این سایت در نظر داریم شما را با روش صحیح تست زدن در منزل و تدوین یک برنامه ریزی کامل و مفید برای بدست آوردن بیشترین بازدهی آشنا کنیم . در مورد چگونگی تست زدن دو موضوع عمده مطرح می شود ، یکی تکنیک ها و شرایط تست زدن و دوم مدیریت و برنامه ریزی تست . تکنیک ها و شرایط شامل نکاتی است که باید برای شروع تست زدن و همچنین در حین آن رعایت کنید ، تا بتوانید در این کار مهارت و تسلط کافی و لازم را به دست بیاورید . مدیریت و برنامه ریزی تست هم مبحث جدیدی است که برای اولین بار به طور مکتوب مطرح می شود . داوطلبان موفق کنکور در سالهای قبل ، به کار گیری چنین روشی را از عوامل موفقیت خود می دانند .
● تکنیک ها و شرایط :
۱) هیچ وقت قبل از مطالعه کامل درس ، به تست زدن نپردازید . قبل از شروع به حل تست های یک مبحث درسی ، آن مبحث را به طور کامل و دقیق مطالعه کنید و مطمئن شوید به درستی آن را درک کرده اید . در فیر این صورت ، زدن تست کاری اشتباه و بی فایده است و حتی می تواند شما را دل سرد کند و علاقه وانگیزه شما را از بین ببرد .
۲) با تست های ساده شروع کنید . بلافاصله بعد از مطالعه و یادگیری یک مبحث درسی به سراغ تست های مشکل و پیچیده تر نروید . حل تست های ساده می تواند تسلط شما را در آن مبحث درسی بیشتر کند و همچنین علاقه و انگیزه بیشتری نسبت به ادامه کار در شما ایجاد نماید.
۳) تست های نکته دار : تست های نکته دار یا تست های مادر به تست هایی گفته می شود که حل آنها برای داوطلب ، منجر به یادگیری یک نکته می شود و در نتیجه او می تواند گروه زیادی از تست ها را حل کند . در هر فصل تعداد محدودی تست مادر یا نکته دار قابل ارائه می باشد . سعی کنید به درستی آنها را بشناسید و به طور دقیق بر انها مسلط شوید .
۴) فرمولهای ثانوی مفیدند اما گمراه کننده : علاوه بر فرمول های اصلی که در هر درس در کتاب های درسی دارد تعداد زیادی فرمول ثانوی یا میان برد به طور غیر رسمی توسط دبیران یا دانش آموزان ابدا می شوند . این فرمول های در خیلی از موارد مفید و ساده کننده اند اما توجه داشته باشید که به اندازه کافی درستی آنها برای شما اثبات شده باشد . بعضی از این فرمولها فقط دز شرایط خاص جواب صحیح می دهند . پس سعی کنید تا آن جا که می توانید از فرمول های اصلی و یا فرمولهای ثانوی مطمئن استفاده کنید .
۵) به راه حل های تشریحی مسلط شوید . قبل از این که راه حل تستی حل یک مسئله را یاد بگیرید ، مطمئن شوید که به اندازه کافی به راه حل تشریحی آن مسلط شده اید . راه حل های تستی ، در خیلی از موارد منجر به حل سریع تر تست می گردند اما در بعضی موارد در آزمون مجبور می شوید از راه حل تشریعی ، مسئله را حل کنید . مثلا در مواردی که مسئله با شرایط خاص مطرح می شود .
۶) گزینه های غلط را حذف کنید . باید تست های استاندارد و یا آزمون های سالهای گذشته را با اطلاعات کافی پاسخ دهید . در این صورت باید بتوانید در کوتاه ترین زمان ممکن ، دو گزینه غلط را از میان پاسخ ها حذف کنید و در صورتی که نسبت به دو گزینه باقی مانده به یک نسبت تردید دارید ، اولین گزینه ای را که به هر دلیل صحیح تلقی می کنید ، به عنوان پاسخ انتخاب نمایید .
۷) بر نگردید ! تجربه نشان داده است اکثر کسانی که پس از انتخاب پاسخ تست ، بر می گردند و دوباره گزینه های آن را بررسی و دست کاری می کنند یا با اشتباه و خطا مواجه می شوند . در صورتی که هیچ دلیلی برای باز گشت و اصلاح تست وجود ندارد ، به این کار اقدام نکنید .
۸) یک بار بخوانید ، یک بار پاسخ دهید ! سعی کنید از مطالعه مکرر صورت تست و گزینه های آن پرهیز کنید صورت تست را یک بار و به طور دقیق بخوانید و بعد گزینه ها را بررسی کنید . اگر پاسخ آن را نمی دانید ، جلوی شماره تست علامت بگذارید تا پس از اتمام همه تست ها ، در صورت داشتن زمان ، مجددا برای بررسی حل آن تلاش کنید .
۹) گزینه های هم معنی ومترادف ، صحیح نیستند ! فقط یکی ازگزینه ها پاسخ صحصیح تست می باشد ، پس گزینه هایی که از معنی و مفهوم مساوی برخوردارند ، جواب صحیح تست نمی باشند . پس سریعا آنها را حذف کنید و در گزینهای باقی مانده به دنبال پاسخ صحیح بگردید .
 
 
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
پنج شنبه 5 اسفند 1389  9:51 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:كنكور و دانشگاه / چگونه خود را برای کنکور آماده سازیم؟

 

چگونه خود را برای کنکور آماده سازیم؟
چگونه خود را برای کنکور آماده سازیم؟● دلایل عدم اجراء برنامه‌ریزی:
یکی از عوامل استرس‌زا برای هر دانش‌آموز کنکوری، عدم اجراء برنامه‌های اوست. دانش‌آموز پیش از دیگران از اجراء نکردن برنامه‌های خود دچار نگرانی و پشیمانی می‌گردد. هر چند که تکرار این موضوع به‌تدریج به یک عادت تبدیل می‌شود.
پس لازم است بدانیم چه دلایل مهمی مانع اجراء برنامه‌های ما می‌شود. بدیهی است عدم توجه به نکات گفته شده در بحث قبلی از مهم‌ترین عوامل مؤثر در این مورد هستند، به‌طور مثال دانش‌آموزی که توان مطالعاتی او در روز یک ساعت است به یک‌باره تصمیم می‌گیرد، روزانه شش ساعت مطالعه کند.
برای افزایش ساعات مطالعه باید به یک مدل افزایش تدریجی متناسب با توان شخصی روی آوریم. ”هفته اول (۱ ساعت)، هفته دوم (۱ ساعت و نیم)، هفته سوم (۲ ساعت و نیم)، هفته چهارم (۳ ساعت و نیم)، هفته پنجم (۴ ساعت و نیم)، هفته ششم (۵ ساعت و نیم تا ۶ ساعت).
▪ دلیل دیگر، عدم توجه به واقعیات روزمره و یا ضعف در آینده‌نگری است:
به این معنی که پیش‌بینی نکردن اتفاقاتی که در طول روز یا هفته می‌تواند مانع اجراء برنامه باشند قطعاً دانش‌آموز را دچار مشکل می‌سازد.
مثلاً دانش‌آموزی که می‌داند هفته آینده در روز پنج‌شنبه به عروسی یکی از بستگان نزدیک خود دعوت شده است، باید برای آن روز میزان ساعت مطالعاتی کمتری را لحاظ کند در غیر این‌صورت او قادر نخواهد بود به آن برنامه عمل نماید.
تعارف با دوستان و نزدیکان نیز یکی دیگر از این دلایل است. بسیاری از دانش‌آموزان ما هنگام اجراء برنامه‌های خود با اطرافیان دچار تعارف می‌شوند. یعنی در حالی‌که می‌دانند امروز نمی‌توانند با دوستان خود به گردش یا تفریح بپردازند، اما با اولین پیشنهاد از طرف آن‌ها ترجیح می‌دهند برای حفظ دوستی (یا به اصطلاح معرفت!) از اجراء برنامه پرهیز کنند و به خواسته دوستان خود توجه نمایند.
پس بهتر است که به‌طور غیر مستقیم برنامه‌های تنظیمی خود را به اطلاع دوستان و اطرافیان نزدیک خود برسانیم (مثلاً با نصب این برنامه‌ها در روی دیوار اتاق و یا کمک گرفتن از خود آن‌ها برای برنامه‌ریزی).
ناهماهنگی در اجزاء برنامه نیز می‌تواند مانع اجراء صحیح برنامه باشد، چرا که بارها با دانش‌آموزانی روبه‌رو شده‌ایم که به‌دلیل پراکندگی و از هم گسیختگی در اجزاء برنامه‌های خود نمی‌توانند به‌درستی آن را اجراء کنند.
مثلاً یا آن‌قدر تعداد زیادی درس را در یک روز برای مطالعه در نظر گرفته‌اند و یا دروسی را برای مطالعه انتخاب کرده‌اند که با هیچ‌یک از برنامه‌های کلاسی فردا و یا امروز خود هماهنگی ندارند. بنابراین این برنامه حتی در صورت اجراء، بازدهی مطلوبی برای آن‌ها نخواهد داشت.
الف) برنامه‌ریزی گروهی:
گاهی اوقات با مشاورانی روبه‌رو می‌شویم که به‌دلایل معقول و یا نامعقول برای تمام دانش‌آموزان یک کلاس (با توان‌ها و ویژگی‌های گوناگون) یک برنامه درسی واحد را ارائه می‌دهند.
یک دانش‌آموز باید بداند این‌گونه برنامه‌ها، کلیات را شامل می‌شود و لازم است خود او با فکر و اندیشه نسبت به تعدیل و یا تغییرات لازم در برنامه (براساس شرایط و مشخصات فردی خود) اقدام نماید یا قابلیت اجرائی آن تضمین گردد.
ب) عواطف و احساسات:
بارها شاهد بوده‌ایم که به‌دلیل وابستگی‌های عاطفی دوران جوانی برنامه‌های مطالعاتی اجراء نمی‌شوند. مثلاً به‌راحتی برنامه یک دانش‌آموز به سبب یک اتفاق ناگوار عاطفی نظیر دعوا دچار اختلال می‌گردد و به اصطلاح معروف برای دانش‌آموز هیچ حس و حالی برای درس خواندن باقی نمی‌ماند.
● آزمون
برای ایجاد یادگیری، آزمون یکی از عوامل تٲثیرگذار است بنابراین در این زمینه به نکات زیر توجه کنید:
الف) هدف خود را در آزمون‌های موضوعی، پیدا کردن نقاط ضعف و نواقص علمی خود قرار دهید، به‌عبارت دیگر با گرفتن کارنامه، در پی درصدها و رتبه‌ها نباشید، بلکه مشخص نمائید که در چه سئوالاتی دچار اشتباه شده‌اید و یا در چه سئوالاتی ضعف علمی داشته‌اید. سپس نسبت به رفع این مشکلات اقدام کنید (هر چند که دانش‌آموزی قوی و عالی قبل از گرفتن کارنامه نیز به این‌کار اقدام می‌کنند).
اما در آزمون‌های جامع که معمولاً در اواخر دوره آمادگی کنکور برگزار می‌شود، به‌دنبال کسب درصد و رتبه‌های مناسب باشید تا بتوانید تا حد مناسبی رتبه واقعی خود را در آینده پیش‌بینی نمائید و از خطاهای تاکتیکی جلوگیری کنید.
این در حالی است که اکثر دانش‌آموزان در هدف‌گذاری برعکس عمل می‌کنند به این معنی که با کسب درصدهای پائین در آزمون‌های موضوعی به‌تدریج ناامید می‌شوند و در انتها نیز معمولاً در آزمون‌های جامع شرکت نمی‌کنند.
در حالی‌که کسب درصدهای پائین در آزمون‌های ابتدائی باید منجر به تلاش دانش‌آموزان برای رفع نواقص شود که نهایت این تلاش‌ها در طول دوره، منجر به افزایش توان علمی او خواهد شد، به‌عبارت دیگر آزمون، خود یک جلسه آموزشی محسوب می‌گردد.
ب) از شرکت در آزمون‌های متعدد و گوناگون پرهیز کنید چرا که اگر تعداد آزمون‌ها زیاد باشد، منجر به کاهش انگیزه می‌گردد و ارزش شرکت در آزمون برای دانش‌آموز کم‌رنگ خواهد شد تعداد مناسب و متعادل آزمون‌ها در طول دوره آمادگی کنکور بین ۱۲ـ۱۰ آزمون است که از این تعداد ۳ـ۲ آزمون باید به‌صورت جامع برگزار شود.
ج) اگر حداقل ۸۰ـ۷۰ درصد موضوعات آزمونی را مطالعه نکرده‌اید در آن آزمون شرکت نکنید زیرا کسب هر نتیجه‌ای (چه خوب و چه بد) کاذب است. به‌عبارت دیگر این نتیجه نمی‌تواند آینده را برای شما پیش‌بینی کند.
د) دفترچه سئوالات و پاسخ‌های تشریحی هر آزمون را حفظ کنید تا در هنگام مرور مطالب، مجدداً به آن‌ها رجوع نمائید و نسبت به پاسخ‌گوئی سئوالاتی که قبلاً در آن‌ها دچار مشکل بوده‌اید، اقدام کنید.
و) برای شرکت در آزمون و در حین برگزاری آزمون، از تغذیه مناسبی بهره‌مند شوید (حداقل در آن روز صبحانه مناسبی میل کنید).
ه) از مسئولان برگزارکننده آزمون بخواهید تشویق‌های مناسبی را برای نفرات برتر هر آزمون در نظر بگیرند.
ی) از شرکت در آزمون‌هائی که طراحان سئوالات آن، به تٲلیف تست‌های سخت و دشواری می‌پردازند، پرهیز کنید.
 
دکتر شهرام میرباقری
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
پنج شنبه 5 اسفند 1389  9:51 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:كنكور و دانشگاه / چگونه خود را برای کنکور آماده سازیم؟

 

چگونه خود را برای کنکور آماده سازیم؟
چگونه خود را برای کنکور آماده سازیم؟● دلایل عدم اجراء برنامه‌ریزی:
یکی از عوامل استرس‌زا برای هر دانش‌آموز کنکوری، عدم اجراء برنامه‌های اوست. دانش‌آموز پیش از دیگران از اجراء نکردن برنامه‌های خود دچار نگرانی و پشیمانی می‌گردد. هر چند که تکرار این موضوع به‌تدریج به یک عادت تبدیل می‌شود.
پس لازم است بدانیم چه دلایل مهمی مانع اجراء برنامه‌های ما می‌شود. بدیهی است عدم توجه به نکات گفته شده در بحث قبلی از مهم‌ترین عوامل مؤثر در این مورد هستند، به‌طور مثال دانش‌آموزی که توان مطالعاتی او در روز یک ساعت است به یک‌باره تصمیم می‌گیرد، روزانه شش ساعت مطالعه کند.
برای افزایش ساعات مطالعه باید به یک مدل افزایش تدریجی متناسب با توان شخصی روی آوریم. ”هفته اول (۱ ساعت)، هفته دوم (۱ ساعت و نیم)، هفته سوم (۲ ساعت و نیم)، هفته چهارم (۳ ساعت و نیم)، هفته پنجم (۴ ساعت و نیم)، هفته ششم (۵ ساعت و نیم تا ۶ ساعت).
▪ دلیل دیگر، عدم توجه به واقعیات روزمره و یا ضعف در آینده‌نگری است:
به این معنی که پیش‌بینی نکردن اتفاقاتی که در طول روز یا هفته می‌تواند مانع اجراء برنامه باشند قطعاً دانش‌آموز را دچار مشکل می‌سازد.
مثلاً دانش‌آموزی که می‌داند هفته آینده در روز پنج‌شنبه به عروسی یکی از بستگان نزدیک خود دعوت شده است، باید برای آن روز میزان ساعت مطالعاتی کمتری را لحاظ کند در غیر این‌صورت او قادر نخواهد بود به آن برنامه عمل نماید.
تعارف با دوستان و نزدیکان نیز یکی دیگر از این دلایل است. بسیاری از دانش‌آموزان ما هنگام اجراء برنامه‌های خود با اطرافیان دچار تعارف می‌شوند. یعنی در حالی‌که می‌دانند امروز نمی‌توانند با دوستان خود به گردش یا تفریح بپردازند، اما با اولین پیشنهاد از طرف آن‌ها ترجیح می‌دهند برای حفظ دوستی (یا به اصطلاح معرفت!) از اجراء برنامه پرهیز کنند و به خواسته دوستان خود توجه نمایند.
پس بهتر است که به‌طور غیر مستقیم برنامه‌های تنظیمی خود را به اطلاع دوستان و اطرافیان نزدیک خود برسانیم (مثلاً با نصب این برنامه‌ها در روی دیوار اتاق و یا کمک گرفتن از خود آن‌ها برای برنامه‌ریزی).
ناهماهنگی در اجزاء برنامه نیز می‌تواند مانع اجراء صحیح برنامه باشد، چرا که بارها با دانش‌آموزانی روبه‌رو شده‌ایم که به‌دلیل پراکندگی و از هم گسیختگی در اجزاء برنامه‌های خود نمی‌توانند به‌درستی آن را اجراء کنند.
مثلاً یا آن‌قدر تعداد زیادی درس را در یک روز برای مطالعه در نظر گرفته‌اند و یا دروسی را برای مطالعه انتخاب کرده‌اند که با هیچ‌یک از برنامه‌های کلاسی فردا و یا امروز خود هماهنگی ندارند. بنابراین این برنامه حتی در صورت اجراء، بازدهی مطلوبی برای آن‌ها نخواهد داشت.
الف) برنامه‌ریزی گروهی:
گاهی اوقات با مشاورانی روبه‌رو می‌شویم که به‌دلایل معقول و یا نامعقول برای تمام دانش‌آموزان یک کلاس (با توان‌ها و ویژگی‌های گوناگون) یک برنامه درسی واحد را ارائه می‌دهند.
یک دانش‌آموز باید بداند این‌گونه برنامه‌ها، کلیات را شامل می‌شود و لازم است خود او با فکر و اندیشه نسبت به تعدیل و یا تغییرات لازم در برنامه (براساس شرایط و مشخصات فردی خود) اقدام نماید یا قابلیت اجرائی آن تضمین گردد.
ب) عواطف و احساسات:
بارها شاهد بوده‌ایم که به‌دلیل وابستگی‌های عاطفی دوران جوانی برنامه‌های مطالعاتی اجراء نمی‌شوند. مثلاً به‌راحتی برنامه یک دانش‌آموز به سبب یک اتفاق ناگوار عاطفی نظیر دعوا دچار اختلال می‌گردد و به اصطلاح معروف برای دانش‌آموز هیچ حس و حالی برای درس خواندن باقی نمی‌ماند.
● آزمون
برای ایجاد یادگیری، آزمون یکی از عوامل تٲثیرگذار است بنابراین در این زمینه به نکات زیر توجه کنید:
الف) هدف خود را در آزمون‌های موضوعی، پیدا کردن نقاط ضعف و نواقص علمی خود قرار دهید، به‌عبارت دیگر با گرفتن کارنامه، در پی درصدها و رتبه‌ها نباشید، بلکه مشخص نمائید که در چه سئوالاتی دچار اشتباه شده‌اید و یا در چه سئوالاتی ضعف علمی داشته‌اید. سپس نسبت به رفع این مشکلات اقدام کنید (هر چند که دانش‌آموزی قوی و عالی قبل از گرفتن کارنامه نیز به این‌کار اقدام می‌کنند).
اما در آزمون‌های جامع که معمولاً در اواخر دوره آمادگی کنکور برگزار می‌شود، به‌دنبال کسب درصد و رتبه‌های مناسب باشید تا بتوانید تا حد مناسبی رتبه واقعی خود را در آینده پیش‌بینی نمائید و از خطاهای تاکتیکی جلوگیری کنید.
این در حالی است که اکثر دانش‌آموزان در هدف‌گذاری برعکس عمل می‌کنند به این معنی که با کسب درصدهای پائین در آزمون‌های موضوعی به‌تدریج ناامید می‌شوند و در انتها نیز معمولاً در آزمون‌های جامع شرکت نمی‌کنند.
در حالی‌که کسب درصدهای پائین در آزمون‌های ابتدائی باید منجر به تلاش دانش‌آموزان برای رفع نواقص شود که نهایت این تلاش‌ها در طول دوره، منجر به افزایش توان علمی او خواهد شد، به‌عبارت دیگر آزمون، خود یک جلسه آموزشی محسوب می‌گردد.
ب) از شرکت در آزمون‌های متعدد و گوناگون پرهیز کنید چرا که اگر تعداد آزمون‌ها زیاد باشد، منجر به کاهش انگیزه می‌گردد و ارزش شرکت در آزمون برای دانش‌آموز کم‌رنگ خواهد شد تعداد مناسب و متعادل آزمون‌ها در طول دوره آمادگی کنکور بین ۱۲ـ۱۰ آزمون است که از این تعداد ۳ـ۲ آزمون باید به‌صورت جامع برگزار شود.
ج) اگر حداقل ۸۰ـ۷۰ درصد موضوعات آزمونی را مطالعه نکرده‌اید در آن آزمون شرکت نکنید زیرا کسب هر نتیجه‌ای (چه خوب و چه بد) کاذب است. به‌عبارت دیگر این نتیجه نمی‌تواند آینده را برای شما پیش‌بینی کند.
د) دفترچه سئوالات و پاسخ‌های تشریحی هر آزمون را حفظ کنید تا در هنگام مرور مطالب، مجدداً به آن‌ها رجوع نمائید و نسبت به پاسخ‌گوئی سئوالاتی که قبلاً در آن‌ها دچار مشکل بوده‌اید، اقدام کنید.
و) برای شرکت در آزمون و در حین برگزاری آزمون، از تغذیه مناسبی بهره‌مند شوید (حداقل در آن روز صبحانه مناسبی میل کنید).
ه) از مسئولان برگزارکننده آزمون بخواهید تشویق‌های مناسبی را برای نفرات برتر هر آزمون در نظر بگیرند.
ی) از شرکت در آزمون‌هائی که طراحان سئوالات آن، به تٲلیف تست‌های سخت و دشواری می‌پردازند، پرهیز کنید.
 
دکتر شهرام میرباقری
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
پنج شنبه 5 اسفند 1389  9:53 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:كنكور و دانشگاه / ۸ روش موثر برای موفقیت در دانشگاه

 

چگونه می توان در عین داشتن یک ناتوانی روانپزشکی در دانشگاه موفق بود؟


  چگونه می توان در عین داشتن یک ناتوانی روانپزشکی در دانشگاه موفق بود؟● واقعیت :
بسیاری از كسانی كه ناتوای روانپزشكی دارند با موفقیت دانشگاه را به اتمام می رسانند ! (( در آغاز خیلبی ها می كوشیدند مرا از رفتن به دانشگاه دلسرد كنند . آنها فكر می كردند كه من قادر به مقابله با فشار روانی نیستم در مواردی ( بویژه در ایام امتحان) خودم نیز فكر می كردم قادر به مقابله نیستم! اما من ادامه دادم وسپس به دوره فوق لیسانس رفتم ....))
● با احترام دانشجوی فوق لیسانس
زندگی دانشگاهی برای هر كسی می تواند مشكل و تجربه ای چالش برانگیز باشد، اما برای كسانی كه دچار ناتوانی روانپزشكی هستند در مواردی غیر قابل تحمل به نظر می رسد .بهر حال ، در صورت برنامه ریزی دقیق ، این ناتوانی مانعی اجتناب ناپذیر در مقابل موفقیت تحصیلی نیست.
● آیا مشكلات خود را بازگو می كنید؟
تصمیم گیری برای گفتن وضعیت خود به دیگران مسئله ای دشوار برای دانشجویان دارای ناتوانی روان پزشكی است. خود افشایی مزایایی دارد، اما بسیاری از مردم می ترسند كه در صورت خود افشایی آسیب پذیر شده ، انگشت نما گشته ویا به دلیل عقاید و فرضیه های اشتباه مردم ، از طرف آنها مورد بد فهمی قرار خواهند گرفت .
بیان كردن مسایل درونی یك تصمیم گیری شخصی است و شما باید وضعیت خود و پیشامدها را مورد ملاحظه قرار دهید بعضی از مسایل كه باید مورد بررسی قرار دهید اینها هستند:
▪ چگونه می توانم از خود افشایی استفاده ببرم؟
▪ به چه كسی در مورد خودم بگویم و چرا؟
▪ به چه كس دیگری می توانم بگویم وچرا؟
▪ آیا حمایت بهتری بدست خواهم آورد؟
▪ آیا هم كلاسیها می توانند حمایت عاطفی و عملی ( از قبیل گروههای مطالعه ، مشاركت در یادداشتها ی كلاسی ) برایم قراهم كنند؟
▪ آیا در دانشگاه سرویسهای حمایتی وجود دارند تا بتوانیم از آنها استفاده كنم ؟
▪ آیا كادر دانشگاه می توانند نیازهای ویژه مرا در نظر بگیرند؟
▪ آیا خود افشایی تاثیرات سوئی برای من خواهد داشت؟
▪ آیا لكهٔ ننگی برای من خواهد شد؟
▪ آیا دیگران برای همیشه مرا یك بیمار روانی خواهند شناخت؟
● خودت و بیماری ات را بشناس
تا آنجا كه ممكن است در مورد وضعیت خود و هر چیزی كه آن را بدتر می كند، اطلاعات كسب كنید. درمانها و داروها و تاثیرات آنها بر روی خودتان را بشناسید ونیز تاثیرات آنها بر زندگی دانشگاهی تان را بازشناسی كنید. همچنین ممكن است روشهایی برای كنترل وضعیت تان ویا حتی پیشگیری از یك دوره بیماری وجود داشته باشد. با یك فرد متخصص مورد اطمینان در مورد اینكه چه اقدامی برای شما كارساز است، هم فكری كنید.
● نقاط قوت خود را بشناسید
نقاط قوت خود را شناخته و چگونگی استفاده از آنها را در زندگی دانشگاهی یاد بگیرید. به عنوان مثال ، ممكن است شما شبها بهتر از صبحها كار كنید. بنابراین بهتر است كه اوقات مطالعه تان را در عصر ها قرار دهید. یا در محیطهای طبیعی تمركز بهتری داشته باشید، بنابراین در پاركها درس بخوانید .این امر بهشما كمك می كند تا فهرستی از نقاط قوت خود را تهیه كرده وسپس چگونگی استفاده از آنها را در تكالیف تحصیلی تان تعیین نمائید . (( داروهایم صبحها مرا خواب آلوده می كنند من می توانم درسهای قبل از ظهرم را در این ترم تغییر دهم)).این امر فضیه رابه نفع شما می كند.
● حوزه هایی را كه در آنها نیازمند كمك هستید، مشخص كنید
این امر ممكن است بطور ساده نیاز به استفاده از معلم خصوصی یا نیاز به كمك جهت برنامه ریزی درسی باشد. كمك خواستن ممكن است یك ضعق تلقی شود. شناخت اینكه كجا و كی نیاز به كمك دارید خودش یك نقطه قوت است. خدمات ومتخصصانی در دانشگاه ( مثلا در دفتر مشاوره ) وجود دارند كه می توانند به شما كمك كنند . همچنین اعضای گروه آموزشی و همكلاسیها نیز مایل هستند به شما كمك كنند، اگر شما بخواهید.
● از پیش برنامه داشته باشید
از آنجا كه اغلب ناتوانی های روانپزشكی ماهیت داوره ای دارند، سازمان دار بودن قعالیت هایتان و به تعویق نینداختن هیچ چیز امری اساسی است . انجام فشردهٔ كارها ( مثلا مطالعه ) ممكن است تاكتیك مؤثری باشد. اما امكان دارد به شدت فشارزا باشد. اگر فشار روانی موجب بدتر شدن وضعیت شما گردد عاقلانه خواهد بود كه از تداوم مطالعه و نوشتن تكالیف خود داری نمائید.
برای اینكه در مواقع خطا چه كاری انجام خواهید داد برنامه داشته باشید. در اغلب موارد ترك تحصیل به هنگام وقوع بحران امری غریزی و طبیعی برای دانشجویان است ، اما راه حلها ی دیگری نیز وجود دارند. یك نقشه احتمالی ازقبیل نظام بیمه می تواند به عنوان یك دفاع شخصی در مقابل فشار روانی اضافی به هنگام بیماری عمل كند .دوباره منابع حمایتی در دسترس در دانشگاهتان را پیدا و از آنها استقاده كنید!     ترجمه: مجید محمود علیلو
  دفتر مرکزی مشاوره وزارت علوم، تحقیقات و فن‌آوری
 

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
پنج شنبه 5 اسفند 1389  10:46 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:كنكور و دانشگاه / چگونه یک دانشجوی موفق باشیم ؟

 

چگونه یک دانشجوی موفق باشیم ؟
چگونه یک دانشجوی موفق باشیم ؟نکاتی کلی برای اینکه بهتر درس بخوانیم، بهتر یاد بگیریم، بهتر معلومات‌مان را ارائه کنیم، و بهتر نمره بگیریم!
● کلیات
برای بسیاری از دانشجویان، دانشجو بودن اولین تجربه زندگی مستقل و دور از خانه است. این به تنهایی شاید بیشتر از تحصیلات شما ارزش داشته باشد. زیرا پرورش واقعی شما از همین‌جا شروع می‌شود.
زندگی دانشجویی می‌تواند موجد فشارهای روحی باشد. قبول کنید که این فشارهای روحی در زندگی حالتی طبیعی است. در این طور مواقع با دوستان خود صحبت کنید و از آنها دوری نجویید. مطمئن باشید در کمک به روی هر کسی که تحت فشار روحی است، باز می‌باشد.
چهار شرط یادگیری موفقیت‌آمیز و لذت‌بخش، که لازم است در خود آن‌ها را ایجاد و نسبت به آن‌ها آگاهی داشته باشید، عبارتند از:
▪ تمایل به یادگیری: انگیزه و هدف
▪ یادگیری با انجام فعالیت: تمرین، اشتباه کردن، تصحیح خطا
▪ بازخورد از طرف دیگران
▪ درک کردن: اندیشیدن و درک آنچه آموخته شده است.
▪ مهارت‌های مدیریت زمان را یاد بگیرید و آن‌ها را به کار بندید.
برای مطالعه و انجام تکالیف، مهلتی را برای خود تعیین کنید. همچنین فرصت‌هایی برای اتفاقات پیش‌بینی نشده در نظر بگیرید.
درباره تجربه‌های ناموفق یادگیری خود فکر کنید و درباره آنچه باعث شده است تجربه ناموفق یادگیری پیش بیاید چند سطر بنویسید.
● کتاب و مطالعه
مهمترین صفحات هر کتاب، ”فهرست“ و ”راهنمای موضوعی“ است. استفاده موثر از این دو قسمت را فرابگیرید.
مطالعه فعال همواره با قلم همراه است. از نوشتن داخل کتاب نترسید. کتاب‌تان را خودتان شخصی کنید و آن را برای خودتان بنویسید. با کمک مداد یا ماژیک‌های رنگی یا هر وسیله دیگر، تصویری منحصر به فرد از صفحات کتاب ایجاد و در ذهن‌خود نگه دارید. فقط دقت کنید این کار را با کتاب‌های کتابخانه و امانتی انجام ندهید!
برای هر مطلبی که مطالعه می‌کنید یا یاد ‌می‌گیرید، یکی از این جملات را در نظر بگیرید:
▪ کاملا درک کرده‌ام.
▪ کم و بیش درک کرده‌ام.
▪ هنوز درک نکرده‌ام.
استفاده از کتابخانه و منابع آن را به خوبی یاد بگیرید. مهارت ”اطلاعات یابی“ در کتابخانه را با تمرین در خود پرورش دهید.
در کتابخانه از چشمان خود به خوبی استفاده کنید. وقتی از یک کتاب چند جلد کتاب در کتابخانه یا فهرست موضوعی کتاب‌ها موجود است، به این معنی است که آن کتاب از کتابی که تنها یک جلد از آن در کتابخانه دیده می‌شود، با اهمیت‌تر است. همچنین کتاب‌هایی که بارها تجدید چاپ شده‌اند نیز احتمالا مفید‌تر بوده‌اند. نهایتا اینکه کتاب‌هایی که از بس خوانده ‌شده‌اند، کهنه و فرسوده شده‌اند نیز باید کتاب‌های خوبی باشند و احتمالا از کتاب‌هایی که تا حالا کسی آن‌ها را به امانت نگرفته مفید‌تر هستند.
● قبل از هر جلسه
▪ قبل از برگزاری هر جلسه درس، از مطالبی که قرار است یاد بگیرید آگاه باشید و حتما در مورد آن پیش‌مطالعه کنید.
▪ سوالات و تمرینات آخر فصلی که قرار است مطالعه شود را بررسی کنید و تا حد ممکن سعی کنید ببینید آیا می‌توانید آن‌ها را حل کنید.
▪ قبل از شروع درس به این سوال پاسخ دهید: «تا کنون درباره این موضوع چه یاد گرفته‌ام؟»
▪ سعی کنید با پیش مطالعه، سوالاتی برای خود طرح کنید و در طول کلاس در یافتن پاسخ‌هایی برای آن‌ها باشید.
● در طول هر جلسه
بدانید و سعی کنید کشف کنید که مدرس پس از آموزش هر مطلبی چه انتظاری از شما دارد. هدف‌های یادگیری هر مطلبی را مشخص کنید و بدانید چرا باید چیز‌های خاصی را بیاموزید.
اگر یادداشت برداری می‌کنید، رونویسی نکنید. ایده‌ها و مفاهیم را در ذهن‌تان پردازش کنید و با زبان و کلمات خودتان یادداشت کنید.
در مصرف کاغذ صرفه‌جویی نکنید!! صفحات را به طور کامل پر نکنید. فضای خالی کافی در صفحات باقی بگذارید تا بعدا بتوانید در آن قسمت‌ها یادداشت‌های بیشتری اضافه کنید.
در هنگام یادداشت برداری با استفاده از اندازه‌های متفاوت خط، رنگ، یا هر تکنیک دیگر، به فرا‌خور مطلب، تفاوت‌های بصری ایجاد کنید. سعی کنید گوشت و استخوان به راحتی از هم قابل تشخیص باشند.
در حین یادداشت برداری، سوالات و نظرات خود را حتما بنویسید. بسیاری از سوالاتی که به ذهنتان می‌آید اگر یادداشت نشوند، بعد از مدتی از ذهنتان پاک می‌شود، بی‌آنکه جوابی برایش پیدا کرده باشید.
● پس از هر جلسه
▪ با یادداشت‌ها و کتاب خود کاری انجام دهید. آن‌ها را در قفسه به حال خود رها نکنید.
▪ مطالبی را که آموخته‌اید مرور کنید. یادداشت‌های خود را با چند نفر دیگر از هم‌کلاسی‌هایتان رد و بدل کنید و درباره مطالب درسی با هم بحث کنید.
▪ خلاصه مطالب را تهیه کنید. همینطور «برگ تقلب» خود را با مطالب آخرین جلسه درس تکمیل و به‌روز کنید.
▪ برای موضوعات که یاد گرفته‌اید، ”نقشه ذهنی بصری“ یا ”درخت یادگیری“ یا هر ابزار دیگری که دانسته‌های شما را به صورت بصری و گرافیکی نشان می‌دهد، طرح کنید.
▪ تکالیف سنگین را به چند بخش کوچک تقسیم کنید، برای هر یک مهلتی تعیین، و هر قسمت را در زمان خود انجام دهید.
به خاطر داشته باشید «همکاری و مشارکت» با «تقلب» فرق دارد. گروه‌هایی تشکیل دهید و در حل مساله‌ها و تکالیف با هم همفکری کنید و به صورت گروهی مطالعه کنید و به همدیگر کمک کنید. به این ترتیب با سرعتی باورنکردنی بر ضعف‌های خود فائق می‌آیید. ضمنا به خاطر داشته باشید که توضیح دادن یک موضوع برای یک نفر دیگر، به یادگیری شما کمک بسیار زیادی می‌کند. به خاطر بسپارید که، اما نهایتا هر نفر به تنهایی تکالیفش را به انجام برساند.
یاد بگیرید که چگونه دوری فیزیکی از یکدیگر را با کمک ارتباطات الکترونیک جبران کنید. مثل استفاده از پست الکترونیک یا گروه‌های ارتباطی و میز‌گرد‌های الکترونیکی در اینترنت.
بسیار دقت کنید که در گروه‌های مطالعاتی هرگز کسی را ”خیط و ضایع نکنید“، و از ”نژاد پرستی“، ”قوم پرستی“ و ”جنسیت باوری“ به شدت دوری کنید. لازم است که همگی به هم احترام بگذارند و حقوق همدیگر را رعایت کنند.
● غیبت
طبق مقررات هر دانشجو می‌تواند تا ۳ جلسه غیبت داشته باشد. و در بسیاری از موقعیت‌ها، غیبت از اختیار دانشجو خارج است؛ مثل بیماری، مشکلات شخصی، دوری از خانواده و...
بعد از غیبت سعی کنید با کمک کتاب درسی، و یادداشت همکلاسی‌هایتان بلافاصله و به سرعت مطالب جلسه از دست رفته را فرا بگیرید و از قافله درس عقب نمانید. از دوستان خود به عنوان مدرس و منبع استفاده کنید.
کمک به دوستان غایب توسط دیگر همکلاسی‌ها، یکی از راه‌های خودآموزی است. پس هر دو نفر سود می‌برند. به دوستان غایب خود حتما کمک کنید.
سعی کنید سوالاتی را که برایتان در مورد مطالب آن جلسه غایب ایجاد می‌شود، از گروه‌ مطالعاتی و از دیگر هم‌کلاسی‌ها بپرسید و به جواب برسید. اگر موفق نشدید، حتما سوال و مشکل خود را به طور مشخص و واضح، بر روی کاغذ مکتوب کرده و با استاد خود در میان بگذارید.
اگر امکان یادگیری سریع مطالب از دست رفته وجود ندارد، سعی کنید خود را با درسی که ادامه دارد تطبیق دهید و سعی نکنید تمام وقت خود را فقط برای به دست‌آوردن چیزهای از دست رفته صرف کنید، زیرا این کار باعث دورماندن از اصل موضوعات درسی می‌شود. موضوعات درسی را دنبال کنید و کم‌کم موضوعات از دست رفته را یاد بگیرید.
● پروژه‌ها: گزارش، مقاله، و سمینار
در بسیاری از دوره‌های تحصیلی، دانشجویان پروژه‌ یا تحقیقی انجام می‌دهند که گزارش و ارائه آن، قسمتی از نمره آنان را تشکیل می‌دهد. انجام پروژه مقدار زیادی از وقت دانشجویان را می‌گیرد، اما با صرف کمی وقت و یافتن راه‌هایی برای انجام بهتر کار و ارائه بهتر گزارش نهایی، می‌توان نتایج به مراتب بهتری کسب کرد.
برای تهیه گزارش، هرچه زودتر اقدام کنید.مثلا بعد از کارهای عملی یا پس از بازدید. وقتی که مطلب هنوز در ذهنتان تازه و نو است و جزئیات آن را به خاطر دارید، تهیه گزارش و نوشتن آن بسیار ساده‌تر است.
یکی از خطرات به تعویق انداختن مکتوب کردن پروژه و نگارش آن، تلنبار شدن آن است. در نتیجه زمانی که باید به مرور درس‌ها برای امتحان بپردازید، مجبور می‌شوید به گزارش خود بپردازید و با آن درگیر شوید.
استفاده از نرم‌افزارهای نشر رومیزی، مثل نرم‌افزار Word کار شما را بسیار راحت می‌کند.
قبل از هر کاری، طرحی مکتوب برای کاری که می‌خواهید انجام دهید آماده کنید. سپس مدتی روی طرح خود فکر کنید و آن را نهایی کنید. این طرح پیش‌نویس باید شامل برنامه زمانی نیز بشود.
هدف کلی پروژه خود را در طرح اولیه مشخص کنید. این هدف به سوال «چرا» پاسخ می‌دهد.
برای رسیدن به هدف کلی، مسیر خود را در طرح مکتوب به چند گام کوچک‌تر تقسیم کنید که هر یک از این گام‌ها خود یک هدف جزئی به حساب می‌آیند. سپس از خود بپرسید «این هدف چگونه به نتیجه می‌رسد؟» و راه خود را مشخص کنید.
انتخاب یک ”عنوان“ مناسب بسیار اهمیت دارد. سعی کنید عنوان تا حد ممکن کوتاه و در عین حال گویا باشد.
”خلاصه“ یا ”چکیده“ از قسمت‌های حائز اهمیت نوشته شما است. این قسمت را پس از اینکه کار نگارش تمام شد، بنویسید. به این ترتیب مطمئن خواهید شد که قول و وعده‌های داده شده در ابتدای نوشته، دست‌یافتنی خواهند بود.
در ابتدای نوشته، ”هدف“‌ خود را به‌طور شفاف و دقیق مشخص کنید.
”مقدمه“ خوب، بسیار با اهمیت است. پاراگراف‌های اول و دوم انتظارات خواننده را از گزارش یا مقاله مشخص می‌کند.
هر فکر یا ایده منحصر به فرد باید در یک پاراگراف از نوشته مطرح شود. از این رو نوشته خود را به پاراگراف‌های منطقی تقسیم کنید تا استدلال شما قابل درک باشد.
بسیاری از کارشناسان و اکثر مردم با نگاهی اجمالی مطالعه می‌کنند. از این رو اولین و آخرین جمله هر پاراگراف باید طوری باشد که مفهوم را منتقل کند.
یک ”نتیجه‌گیری“ خوب در انتهای نوشته بسیار اهمیت دارد. بسیاری هنگام ارزیابی آخرین قسمتی که می‌خوانند بخش نتیجه‌گیری است و بر اساس آن نمره می‌دهند. از این رو هرچه بخش نتیجه‌گیری کامل‌تر و جامع‌تر باشد، نمره بهتری به آن تعلق می‌گیرد. در بخش نتیجه‌گیری قاطعانه به سوال اساسی مقاله بپردازید.
حتی اگر نتایج در چکیده هم آمده باشد، باید در نتیجه‌گیری پایانی گزارش منعکس شود. این قسمت باید بیانگر اهدافی باشد که در ابتدای نوشته معرفی شده‌اند.
”پیوست“‌ها باید با دقت در انتهای نوشته قرار گیرند.
روش صحیح ارجاع به ”منابع و مراجع“ را به درستی یاد بگیرید و به کار بندید.
نوشته نهایی خود را قبل از تحویل، چند روزی به حال خود رها کنید تا ”بیات“ شود. سپس آن را یک مرتبه دیگر مطالعه کنید و در صورتی که در این موقع مناسب تشخیص دادید، تحویل دهید. و در صورت لزوم به رفع عیوبی که تا این موقع از نظرتان پنهان مانده بوده، اقدام کنید.
در صورتی که از ارائه سمینار خجالت می‌کشید، در موقعیت‌های آرام و بدون فشار روانی درباره موضوع سمینار با همکلاس‌ها و دوستان خود صحبت کنید و سمینار را به صورت غیر رسمی برگزار و تمرین کنید.
● آمادگی برای امتحانات
دوره کردن درس را خیلی زود، یعنی به محض اینکه مطلبی برای دوره کردن وجود داشته باشد، شروع کنید. به خاطر داشته باشید که اگر هیچ عامل تهدیدکننده‌ای ناشی از امتحان قریب‌الوقوع وجود نداشته باشد، دوره کردن لذت‌بخش‌تر است.
”مطالعه انفعالی“ خطرناک است. به این معنی که چندبار خواندن مطلبی بدون آن‌که قادر به استفاده از آن باشید، بی‌فایده است. دوره کردن زمانی سودمند است که با فعالیتی نوشتنی یا پاسخگویی به سوالات و حل مساله همراه باشد.
خلاصه‌ای از دانسته‌های خود را تهیه کنید. خلاصه‌نویسی سبب می‌شود که موضوعات درسی را بتوانید دسته‌بندی کنید و بهتر به خاطر بسپارید.
اوراق امتحانی، تکالیف، یادداشت‌ها و... را در طول دوره به نحو مناسبی دسته‌بندی و نگهداری کنید. (دست یافتن به آن‌ها در اواخر دوره کاری بیهوده و هراس‌آور است.)
مطالعات موردی، مثال‌های به کار رفته و مساله‌هایی که در جلسات درس مطرح می‌شوند، ممکن است الگویی برای جلسات امتحان هم باشند.
نسبت به بازخوردی که از انجام تکالیف کلاسی، امتحانات میان‌دوره‌ای و فعالیت‌های کلاسی دریافت می‌کنید، هوشیار باشید.
راه و روش‌هایی برای خود-ارزیابی بیابید. و به طور پیوسته خود را پایش کنید.
در خود-ارزیابی متوجه باشید که «ارادت زیادی به خودتان نداشته باشید!» و کار خود را بیش از ارزش واقعی آن درجه‌بندی نکنید. سعی کنید در خود-ارزیابی کار خود را سخت‌تر از مدرس ارزیابی کنید.
با معیار‌های ارزیابی و نمره‌دهی امتحانات آشنا شوید و آنها را تمرین و رعایت کنید.
● امتحانات شفاهی
▪ امتحانات شفاهی جلسه پرسش و پاسخی است که سولات آن را بیشتر سوالات کوتاه تشکیل می‌دهد.
▪ در امتحانات شفاهی مراقب ”پرت و پلا“ گفتن باشید. در صورتی که پاسخ بی‌ربطی ابداع کنید، معمولا سوالات بعدی سخت‌تر می‌شود.
● امتحانات کتبی
▪ مقداری اضطراب و فشار روحی عملا سلامت‌بخش است. زیرا در اثر فشار روحی سطح آدرنالین خون بالا می‌رود و عملکرد انسان بهبود می‌یابد. پس چندان نگران اضطراب امتحان نباشید و از آن به بهترین نحو استفاده کنید.
▪ امتحانات فقط توانایی پاسخ به سوالات را اندازه‌گیری می‌کنند. این مانند هر مهارت دیگری با تمرین بهبود می‌یابد.
▪ مدیریت زمان در امتحانات بسیار اهمیت دارد. در امتحانات علاوه بر دانش و دانسته‌های دانشجویان، مدیریت زمان آنان نیز مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.
▪ قبل از پاسخگویی به هر سوال، آن را چندین بار بخوانید. هر چند دقیقه یک‌بار از خود بپرسید «آیا به سوالات آن‌طور که از من خواسته شده پاسخ می‌دهم؟»
▪ اگر در سوالی با مشکلی روبه‌رو شدید، سوال بعدی را بخوانید. دقت کنید که آنچه اهمیت دارد نمره آوردن از کل ورقه امتحانی است، نه نمره آوردن از یک سوال.
▪ تمیزی و پاکیزگی و رعایت نظم و ترتیب در نگارش پاسخ‌ها، بدون شک اثر خوبی بر ذهن تصحیح‌کنند اوراق شما می‌گذارد و منجر به کسب نمره بهتری می‌شود. سعی کنید پاسخ‌نامه شما ظاهری منزه و منظم داشته باشد و چشم‌نواز باشد.
▪ ممتحنان هم انسان هستند. آنها دوست دارند به شما نمره خوبی بدهند و فقط به دنبال اشتباهات شما نیستند. اما بهترین نمره را به پاسخ‌های مشخص و کامل می‌دهند.
▪ در انتهای جلسه امتحان پاسخ‌های خود را مرور کنید. مطالعه دقیق و دوباره ورق امتحانی می‌تواند منجر به کسب نمره بالاتر شود. سعی کنید اشتباهات آشکار خود را ببینید و توضیحات خود را در صورت لزوم تکمیل کنید.
● پس از امتحان: عبرت گرفتن از شکست
▪ «هرکس که به یک ارزیابی نیاز داشته باشد، برای ”دنیای واقعی“ کاملا آماده نشده است.» -ناشناس
▪ «هر شخص موفق، طعم شکست را چشیده است»
▪ این قسمت برای دانشجویانی نوشته شده است که در امتحان شکست خورده‌اند. هرچند توصیه‌های آن کلی است و برای همه قابل استفاده می‌باشد.
▪ در ذهن بسیاری از دانشجویان، یکی از بزرگترین فشارهای روحی، شکست خوردن در امتحانات است. سعی کنید آن را بپذیرید.
▪ قبول کنید که تنها در بخش خاصی موفق نشده‌اید. و از شکست به منظور تضمین موفقیت آینده با ساختن زیر‌بنایی محکم استفاده کنید. به شکست همانند «فرصتی دوباره برای یادگیری» نگاه کنید.
▪ شکست یک مرحله زود‌گذر است. شکست در کاری به این معنا نیست که دیگر آن کار را انجام ندهید، بلکه به این معناست که هنوز نمی‌توانید آن کار را در یک موقعیت خاص (مثلا شرایط اضطراب‌زای امتحان) انجام دهید.
▪ یکی از موثرترین راه‌های اشتباه نکردن، اشتباه کردن است. دلیل اشتباهات خود را دریابید تا به دانشی مفید دست یابید. به خاطر داشته باشید که در زندگی به طور کلی موفقیت ابتدا با اشتباه کردن به دست می‌آید، نه با اشتباه نکردن.
▪ به خاطر داشته باشید که در شکست در امتحانات، این شما نیستید که شکست خورده‌اید، بلکه آن موضوع در یک زمان خاص و با یک خصوصیات خاص، خوب سازماندهی نشده بوده.
▪ در پی شکست، فقط به موضوعاتی که برایتان مشکل آفرین شده‌اند نگاه نکنید، بلکه به رویکرد‌های یادگیری موضوعات نیز توجه کنید. اغلب مواقع تجزیه و تحلیل مهارت‌های یادگیری، مانند دوره‌کردن و بررسی روش امتحان سودمند است.
▪ در صورتی که امتحانات دیگری در پیش است، خود را برای امتحانات باقی‌مانده آماده کنید تا بتوانید امتیازی برای مراحل بعدی کسب کنید.
● یافتن شغل
▪ مهارت در ارتباط نوشتاری، یکی از مهارت‌های اساسی زندگی پس از فراغت از تحصیل است. آن را به خوبی فرا بگیرید.
▪ نوشتن یک درخواست کار خوب، قسمت مهمی از پیدا کردن یک شغل است. سعی کنید الگوی خوبی به عنوان قالب تهیه درخواست کار بیابید و آن را طبق نیاز خود اصلاح کنید.
▪ ظاهر فرم‌ها و درخواست‌های کار بسیار مهم است.
▪ از امکانات نرم‌افزارهای نشر رومیزی حتما استفاده کنید.
▪ از درخواست‌های کاری که برای سازمان‌های مختلف ارسال می‌کنید، حتما یک کپی تهیه و پییش خود نگهداری کنید. این کپی زمانی که برای مصاحبه فراخوانده می‌شوید، می‌تواند به شما کمک کند. آن را حتما قبل از مصاحبه بررسی و پاسخ‌های خود را مرور کنید. بسیاری از سولات مصاحبه از متن همین درخواست کار استخراج می‌شود.
▪ ارتباط چهره به چهره در زندگی اهمیت خاصی دارد. اگر بتوانید افراد دیگر را قانع کنید، در ارتباط رودررو پیروز شده‌اید. و یافتن یک شغل مناسب به یک مصاحبه خوب، ایجاد ارتباط چهره به چهره و نهایتا توانایی قانع کردن کارفرما بستگی دارد. با تمرین و آزمایش و خطا می‌توانید این مهارت‌ها را بیاموزید.
▪ بعضی اوقات در مصاحبه‌ها از مصاحبه شونده خواسته می‌شود که کمی درباره خودش صحبت کند. پاسخگویی به سوالات باز شبیه این مشکل‌تر از پاسخگویی به سوالات مستقیم است. تمرین کنید که بتوانید در حد ۳ دقیقه توضیحی کوتاه درباره گذشته و تحصیلات خود ارائه کنید.
▪ برای سوالی شبیه اینکه «چرا ما باید شما را استخدام کنید» که این روزها به نوعی در مصاحبه‌های استخدامی پرسیده می‌شوند، پاسخ مناسبی بیابید.
▪ در فرصت‌های شغلی، رفتارهای اجتماعی مناسبی از خود بروز دهید. کارفرماها فقط به خاطر مدرک دانشگاهی شما را استخدام نمی‌کنند.
▪ اگر نتوانستید یک شغل تمام‌وقت به دست آورید، به شغل‌های موقت بپردازید. به این وسیله می‌توانید مسوولیت‌پذیری و درستکاری خود را نشان دهید که موجب یافتن شغلی تمام وقت خواهد شد.
 
برگرفته و تلخیص از: ریس، فیلیپ و سالی براون، ۵۰۰ نکته، چگونه آموزشگر بهتری باشیم، ترجمه پرویز امینی. موسسه انتشارات قدیانی، تهران، چاپ اول ۱۳۷۹، ۱۷۶ صفحه
 
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
پنج شنبه 5 اسفند 1389  11:33 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها