«عمليات ويژه نجات» محصول تلويزيون استراليا از جمله كارهاي موفق رسانه تلويزيون اين كشور است كه فصل اول آن در سال 2009 با استقبال فراوان تماشاگران روبهرو شد و راه را براي توليد فصل دوم و ادامه ماجراجوييهاي شخصيتهاي اصلي آن فراهم كرد.
پس از نمايش 13 قسمت فصل اول، دومين فصل آن هم در 13 اپيزود ساخته شد و نمايش آن تا سال 2010 ادامه پيدا كرد. خط اصلي قصه مجموعه ـ كه در هر قسمت آن يك داستان تازه اتفاق ميافتد ـ درباره گروهي از امدادگران ويژه در استرالياست كه در هنگام وقوع حوادث مختلف و پيشبيني شده، به كمك مصدومان حادثه ميروند.
افراد اين گروه را زنان و مرداني تشكيل ميدهند كه هريك داستانها و ويژگيهاي مختلف شخصي و خانوادگي خود را دارند. در سايت اينترنتي اين محصول تلويزيوني، دين گالاگر و چيس به عنوان كاراكترهاي محوري قصه معرفي شدهاند كه باهم برادر هستند. آنها در طول قسمتهاي مختلف مجموعه با يكديگر بحث و جدل دارند و كمتر اتفاق ميافتد كه بر روي موضوعي باهم توافق داشته باشند. اين در حالي است كه در هنگام وقوع خطر يا هجوم عوامل بيگانه و غيرخودي، بشدت حامي يكديگر هستند و برايشان اهميتي ندارد چه بهايي بايد براي آن بپردازند. اين دو از اعضاي گروه عمليات ويژه نجات هستند كه همراه با ديگر همكارانشان قصد كمك به مردم آسيبديده شهر را دارند.
خالقان «عمليات ويژه نجات» جولي مكگاران و سارا اسميت هستند. حضور 2 هنرمند خانم به عنوان خالق اصلي قصه مجموعه با استقبال منتقدان استراليايي روبهرو شد. لس هيل و اندرو ليس نقش برادران گالاگر را در اين مجموعه بازي ميكنند و اپيزودهاي مختلف 2 فصل آن را 6 فيلمساز كارگرداني كردهاند. يان باري با ساخت 6 قسمت مجموعه، كارگردان اصلي آن است. 3 فيلمنامهنويس در كار نگارش فيلمنامه 26 اپيزود مجموعه با اسميت و مكگاران همكاري كردهاند.
جذاب و سرگرمكننده
منتقدان استراليايي عمليات ويژه نجات را يك درام سطح بالا و يك نمايش تلويزيوني بزرگ ارزيابي كردهاند كه با قصههاي جذاب و سرگرمكننده خود، ميتواند بينندگانش را به راحتي به دنبال ماجراجوييهاي خويش بكشاند.
آنها ميگويند قصه مجموعه ضرورتي نداشته كه به واقعيتهاي موجود در سطح جامعه وفادار بماند و يك كار صد درصد رئاليستي ارائه كند. كل صحنههاي مجموعه در شهر سيدني و اطراف آن فيلمبرداري شده است. منتقدان خارجي هم عقيده دارند اين مجموعه يك درام اكشن پرانرژي است كه سعي دارد قصه تازهاي را در ارتباط با يك گروه عمليات ويژه نجات تعريف كند.
خالقان «عمليات ويژه نجات» جولي مكگاران و سارا اسميت هستند. حضور 2 هنرمند خانم به عنوان خالق اصلي قصه مجموعه با استقبال منتقدان استراليايي روبهرو شد. لس هيل و اندرو ليس نقش برادران گالاگر را در اين مجموعه بازي ميكنند و اپيزودهاي مختلف 2 فصل آن را 6 فيلمساز كارگرداني كردهاند. يان باري با ساخت 6 قسمت مجموعه، كارگردان اصلي آن است.
آخرين اپيزود فصل اول «عمليات ويژه نجات» در شرايطي پخش شد كه تعداد بينندگان آن بسيار زياد بود و روزنامهها نوشتند كه اين قسمت توانسته ركورد تماشاچي يك برنامه تلويزيوني را در كشور استراليا بشكند. با توجه به ميزان موفقيت مجموعه (بويژه قسمت آخر آن) اين سوال مطرح شد كه آيا دنباله آن هم توليد و پخش خواهد شد؟ علت ترديد منتقدان و رسانههاي گروهي نسبت به عدم توليد فصل دوم مجموعه، به خاطر هزينههاي بالاي توليد فصل اول آن بود. با آن كه تهيهكنندگان مجموعه هيچ وقت رقم دقيق هزينههاي توليد آن را اعلام نكردند، اما ادعاي رسانههاي گروهي در ارتباط با گرانقيمت بودن آن را تاييد كردند. اين در حالي است كه بسياري از منتقدان نسبت به بالا بودن هزينههاي توليد آن ابراز شك و ترديد كرده و اين سوال را مطرح ميكنند كه اين هزينههاي ادعايي كلان، صرف چه چيز مجموعه شده است؟
سارا اسميت يكي از دو خالق اصلي اين درام پليسي و پزشكي درباره شخصيتهاي اين مجموعه ميگويد: شغلي كه شخصيتهاي اصلي قصه دارند ضمن آن كه آنها را در كنار هم قرار ميدهد، باعث رويارويي آنها با شرايط سخت و غيرممكن ميشود كه جذابيت ماجراها را خلق ميكند. اين شرايط سخت و غيرممكن، آنها را در يك قدمي مرگ قرار ميدهد و در هر لحظه جانشان را به خطر مياندازد، اما شخصيتهاي ماجرا اين جور زندگي و خطر كردن را دوست دارند و عاشق حرفه خطرناك خود هستند. در كنار ماجراجوييهاي شخصيتهاي اصلي، قصه مجموعه نگاهي هم به زندگي خانوادگي آنها دارد و همزمان با ماموريتهاي خطرناك اين آدمها، روابط خانوادگي و مشكلات شخصيشان هم مطرح شده و مورد بحث و بررسي قرار ميگيرد. اين مساله هم جذابيت خاصي به قصه ميدهد و هم مانع از يكنواختي آن ميشود، نميخواستيم اپيزودهاي مجموعه فقط اختصاص به قهرمان بازيهاي شخصيتهاي اصلياش داشته باشد. زماني كه من و جولي مكگاران طرح مجموعه را به تلويزيون ارائه داديم و گفتيم يك درام اكشن نوشتهايم، آنها تعجب كردند. يكي از مسوولان شبكه نهم تلويزيون استراليا گفت مگر 2 خانم هم ميتوانند يك فيلمنامه اكشن با مايههاي پليسي بنويسند؟ اما بعد از آن كه فيلمنامه خوانده و تمام نظرها عوض شد ديگر كسي نميگفت خانمها توانايي كار نگارش يك فيلمنامه پرتنش حادثهاي را ندارند.»
زندگي خانوادگي، زندگي حرفهاي
«عمليات ويژه نجات» تا به امروز آخرين كار تلويزيوني سارا اسميت است. او فعاليت فيلمنامهنويسي و تهيهكنندگي را از سال 2003 شروع كرده و تا به حال خالق 7 مجموعه تلويزيوني بوده كه از بين آنها، همين عمليات ويژه نجات پربينندهترين پروژه تلويزيونياش بوده كه توانسته به صورت يك كار دنبالهدار، به فصلهاي جديد برسد. اين مجموعه اولين همكاري مشترك او با جولي مكگاران در زمينه خلق يك كار تلويزيوني است و بقيه آثار او، تك نفره بوده است. عمليات ويژه نجات اولين فيلمنامه جولي مكگاران است و گفته ميشود طرح اصلي قصه مجموعه متعلق به اوست كه با كمك اسميت نوشته شده است.
نكته: «عمليات ويژه نجات» تا به امروز آخرين كار تلويزيوني سارا اسميت است. او فعاليت فيلمنامهنويسي و تهيهكنندگي را از سال 2003 شروع كرده و تا به حال خالق 7 مجموعه تلويزيوني بوده است
جولي مكگاران درباره اولين تجربه فيلمنامهنويسي خود چنين ميگويد: «طرح درامي داشتم كه به بررسي 2 جنبه مختلف زندگي خانوادگي و حرفهاي شخصيتهاي اصلي خود ميپرداخت. طرح را با سارا اسميت در ميان گذاشتم و او گفت ميتوان از آن يك مجموعه تماشايي خلق كرد. كار نگارش فيلمنامه 13 اپيزود اول حدود 5 ماه طول كشيد. پس از پايان كار نگارش آن را يكي دوبار بازنويسي كرديم تا تبديل به چيزي شد كه براي ساخت مورد قبول قرار گرفت. پس از نمايش فصل اول، ما با اين انتقاد روبهرو شديم كه مجموعهاي را خلق كردهايم كه مردانه به نظر ميرسد و خانمها در آن نقش و اهميت زيادي ندارند. ولي من اين انتقاد را قبول ندارم. عمليات ويژه نجات چند شخصيت مهم زن دارد و در قصههاي آن توجه زيادي به مشكلات اجتماعي قشر بانوان شده است. شخصيت اصلي مجموعه نه يك زن يا مرد منفرد، بلكه گروهي از زنان و مردان مختلف هستند كه با هم و در كنار هم بار اصلي قصهها و ماجراهاي آن را به دوش ميكشند.»
راضي نگهداشتن مخاطب تلويزيون سخت است
لس هيل بازيگر اصلي مجموعه متولد سال 1973 است. او بازيگري تلويزيوني است كه فعاليت خود را از سال 1991 شروع كرد و تا به حال در 16 مجموعه و فيلم تلويزيوني ظاهر شده است. عمليات ويژه نجات سومين همكاري مشترك او با سارا اسميت است. هيل كه يكي از چهرههاي موفق و محبوب تلويزيون استرالياست، با بازي در اين درام پليسي موفقيت بيشتري كسب كرده است. به گفته او: «راضي نگه داشتن تماشاچي تلويزيوني يكي از سختترين كارهايي است كه عوامل توليد يك مجموعه تلويزيوني ميتوانند انجام دهند. ما صاحب شبكههاي مختلف تلويزيوني هستيم و تماشاگران امكان انتخاب دارند. آنها ميتوانند خيلي راحت كانالها را تغيير داده و جاي يك برنامه را با برنامه ديگري عوض كنند. به همين دليل، شما در زمان توليد يك مجموعه بايد كاملا دقت كنيد كه طوري آن را تهيه كنيد كه در زمان پخش بتواند عموم بينندگان را راضي كند. توليد فصل دوم مجموعه حكايت از آن ميكند كه ما در انجام كار خود با موفقيت عمل كردهايم.
يان باري كارگردان اصلي «عمليات ويژه نجات» هم به اين نكته اشاره ميكند كه در دوران توليد، آنها پشت صحنه خوبي داشتهاند و همين نكته كمك كرد تا مجموعه تبديل به يك كار قابل دفاع شود. به گفته او: «همكاري خوب عوامل توليد را در پشت صحنه مجموعه ميتوانيد به راحتي در محصولي كه به روي آنتن رفت مشاهده كنيد. قصههاي روان و بازيهاي دلچسب، لوكيشنهاي جذاب و فيلمبرداري چشمنواز ازجمله نكاتي هستند كه وضعيت و روحيات پشت صحنه عمليات ويژه نجات را بازتاب ميدهند. زمان توليد مجموعه كار من به عنوان يك فيلمساز بسيار راحت بود، زيرا خالقان آن تمام شخصيتها و ماجراها را خيلي خوب نوشته و پرداخت كرده بودند و جاي زيادي براي انجام كار تازه روي فيلمنامه نمانده بود. من در طول سالهاي فعاليت تلويزيونيام كارهاي اكشن و دلهرهآور زيادي ساختهام، ولي از توانايي دو خانم فيلمنامهنويس عمليات ويژه نجات در خلق قصهاي پرتحرك، جذاب و سرگرمكننده، شگفتزده شدم.» يان باري فعاليت فيلمسازي را از سال 1980 آغاز كرده و اكنون لقب يكي از هنرمندان كهنهكار رسانه تلويزيون استراليا را گرفته است. اولين كار هنري او يك فيلم سينمايي اكشن و درام به نام «واكنش زنجيرهوار» بود كه قصهاش درباره يك زمينلرزه در شهر سيدني و پيامدهاي آن بود. پس از آن او حدود 5 سال هيچ كار هنري ديگري ارائه نكرد و در سال 1986 با يك فيلم تلويزيوني، راهي اين رسانه كوچك شد. در تمام اين سالها او همكاري دائمياش را با تلويزيون ادامه داده و فقط چند بار، براي كارگرداني فيلمي سينمايي به دنياي همسايه و رقيب سري زده است. باري تا به حال بيش از 30 مجموعه تلويزيوني و 5 فيلم سينمايي كارگرداني كرده است. او در مجموعه تلويزيونياش با بازيگران سرشناسي مثل شرلي مكلين، برت رينولدز و بروك شيلد كار كرده است.
استقبال تماشاگران استراليايي از فصل دوم عمليات ويژه نجات باعث شد تا خالقان و تهيهكنندگانش به فكر توليد فصل سوم آن هم بيفتند. رسانههاي گروهي با تيتر «گروه عمليات ويژه نجات برميگردند» به استقبال اين خبر رفتند. اسميت و مكگاران ميگويند كار نگارش اپيزودهاي مختلف فيلمنامه فصل سوم تمام شده و كليد فيلمبرداري آن به زودي زده خواهد شد.
تمام بازيگران 2 فصل اول و دوم با فصل سوم هم همكاري دارند. برخلاف 2 فصل قبلي، سومين فصل آن طولانيتر خواهد بود و در 23 اپيزود توليد خواهد شد. سازندگان مجموعه يكي دو شخصيت تازه به قهرمانان فصلهاي قبلي اضافه كردهاند و قرار است دو بازيگر مطرح جوان استراليايي، ايفاي اين نقشها را به عهده بگيرند. فصل سوم مجموعه براي نمايش در اواخر پاييز سال جاري ميلادي آماده ميشود. گفته ميشود اولين اپيزود فصل سوم يك فيلم سينمايي تلويزيوني يك ساعت و نيمه خواهد بود كه به معرفي دوباره شخصيتهاي قبلي و موقعيتهاي آن و همچنين شخصيتهاي جديد ميپردازد