کله قند در گلوي ميرکريمي
پاسخ عضو هيئت داوران جشنواره به سخنان کارگردان «يه حبه قند» / کله قند در گلوي ميرکريمي گير ميکند
جهانگير الماسي در واکنش به اظهارات رضا ميرکريمي در مورد داوران جشنواره تاکيد کرد نبايد اجازه دهيم نگاههاي سياسي سينماي ايران را با بحران مواجه کند.
جهانگير الماسي در گفتوگو با خبرآنلاين، با اشاره به اينکه صحبتهاي ميرکريمي در مورد داوران جشنواره به گوش او رسيده و از آنها مطلع است، گفت: «گر خدا خواهد پردهشان درد / جملگيشان در صحنه نيکان برد. بعد از بسمالله بايد به آقاي ميرکريمي بگويم، فکر ميکنم اين دوران دوران خيلي کوتاهي است. همه ما تجربه فراز و نشيبهايي از اين دست داشتهايم.»
او سخنان خود را با خواندن بيتي ديگر ادامه داد و گفت: «نردبان اين جهان ما و مني است / لاجرم اين نردبان بشکستني است / لاجرم هر کس که بالاتر نشست / نردبانش سختتر خواهد شکست. وقتي شنيدم ميرکريمي اين طور به هيئت داوري جشنواره فحش داده خوشحال شدم... اگر با من نبودش هيچ ميلي / چرا جام مرا بشکست ليلي.»
الماسي گفت: «ما اغلب انسانهايي «ملامتي» هستيم و وقتي ميشنويم فحشمان ميدهند خوشحال ميشويم. الحمدالله ربالعالمين. ما ايراني هستيم و به هر حال در سنتهاي خودمان بزرگ شدهايم و از اين فضا بيگانه نيستيم.»
اين بازيگر با اشاره به جايگاه هنرمندان گفت: «همه عزت و احترام هنرمندان به هنرش است و به واسطه هنر و نگاه هنري اين گروه است که سياستمداران در مقابل آنان دست و پاچلفتي ميشوند. آنان به هنر ارزش ميگذارند و به همين دليل است که اتفاقاً نبايد هنر را به اين ارزاني به سياستمداران فروخت. ما با کار فرهنگي بايد با بسياري از مشکلات مقابله کنيم و سياست فقط بخشي از کل فرهنگ است.»
او ادامه داد: «من دانشآموز ابتدايي حوزه فرهنگ هم نيستم، اما 15 سال قبل به اين نتيجه رسيدم که هنوز هيچ نميدانم. تا بدانجا رسيد دانش من / که بدانم همي که نادانم. آنان که خيلي ميدانند تازه متوجه ميشوند هيچ نميدانند چه برسد به ما که هيچ نميدانيم.»
الماسي با اشاره به داوري در جشنوارههاي جهاني گفت: «در تمام جشنوارههاي جهاني نيز چنين نيست که ترکيب هيئت مشابه هم باشد، در آنجا هم افرادي از طيفهاي مختلف حضور دارند. محسن مخملباف چند سال قبل از جشنواره جيفوني جايزه گرفت و کلي هم خوشحال شد، اما تازه بعد از شش ماه متوجه شد از يک جشنواره فاشيستي جايزه گرفته است.»
من دانشآموز ابتدايي حوزه فرهنگ هم نيستم، اما 15 سال قبل به اين نتيجه رسيدم که هنوز هيچ نميدانم. تا بدانجا رسيد دانش من / که بدانم همي که نادانم. آنان که خيلي ميدانند تازه متوجه ميشوند هيچ نميدانند چه برسد به ما که هيچ نميدانيم
او گفت: «پيشينه کاري هر يک از ما بيان ميکند طرفدار چه نوع سينمايي هستيم. به لحاظ کار صنفي هيچ کسي به اندازه من کار نکرده است. من در دوران مديريت سينمايي آقاي محمد بهشتي که احترام بسيار زيادي براي ايشان قائل هستم، صنف بازيگران سينما و تلويزيون را بنيان گذاشتم و همه اينها تعلقات ذهني ما را نشان ميدهد، اما در همين ميان اعتقادي عميق به اين دارم که اگر براساس جناحبنديهاي سياسي حرکت کنيم نتيجه آن فقط باخت است.»
اين عضو هيئت داوري جشنواره فيلم فجر اظهار داشت: «همه افرادي که اتفاقاً امروز به هيئت داوري و انتخاب جشنواره فيلم فجر انتقاد ميکنند خود روزي در اين جايگاه نشسته بودند. آقاي ميرکريمي هم در مقطعي داور جشنواره بود. در آن سال مگر کسي به حضور ايشان ايرادي گرفت و حرفي زد؟»
او ادامه داد: «از بين بردن حرمتها و به هم زدن قاعده بازي بيانگر نظرات يک جريان فکري نيست، بلکه جوي به وجود ميآورد که کليت سينما را بر هم ميريزد. مردم ما آگاهند، ميفهمند و ميدانند و خوب تشخيص ميدهند.»
الماسي با اشاره به تعداد زياد فيلمهاي خوب حاضر در اين دوره از جشنواره گفت: «تعداد فيلمهاي خوب جشنواره امسال بسيار بالاست. فيلمسازي همانند داريوش مهرجويي را همه ما ميشناسيم و مسيري که طي کرده را ديدهايم و ميبينيم که در فيلمهايش چه چيزي ميگويد. حرف فيلمهاي او جهاني است و اگر امروز همعرض مارتين اسکورسيزي فيلم نميسازد، از او بالاتر است و بايد به اين مسئله افتخار کنيم در سرزميني زندگي ميکنيم که داريوش مهرجويي و مسعود کيميايي در آن کار ميکنند و بزرگان سينماي ما اينها هستند.»
اين بازيگر با اشاره به اظهارات ميرکريمي در مورد هيئت داوران اين دوره از جشنواره گفت: «سخنان ميرکريمي احتمالاً ناشي از صغر سن اوست، کمي که بگذرد او هم متوجه ميشود چه اشتباهي کرده است. زماني که او فيلم را به دفتر جشنواره تحويل داده و فرم پر کرده ميدانسته با کدام جشنواره طرف است و حالا به تحريک برخي خواسته فيلمش داوري نشود. او در درازمدت متوجه نتيجه اين تصميمش ميشود. 15 سال ديگر بايد ببينيم نتيجه اين عملکرد او چه خواهد شد.»
او با اشاره به دورهاي که عضو هيئت انتخاب جشنواره فيلم فجر بود گفت: «در دوران مديريت زنده ياد سيفالله داد، در هيئت انتخاب جشنواره فيلم فجر حضور داشتم. در جمع هيئت انتخاب همه غير از من و يک نفر ديگر مخالف فيلم «دايره» جعفر پناهي بودند. من ساختار، زبان و کيفيت اثر را پسنديده بودم و ديگر کار با محتوا ارتباطي به ما نداشت، زيار تهيهکننده فيلم نيروي انتظامي بود و آنجا خودش مسئوليت را برعهده گرفته بود. همچنان فکر ميکنم «دايره» فيلم خوبي بود، اما من به عنوان يکي از اعضاي هيئت انتخاب نتوانستم براي آن فيلم کاري کنم.»
الماسي با اشاره به اينکه «يه حبه قند» را ديده، گفت: «حالا که ميرکريمي خودش در فيلم نشان ميدهد دايي داستان فقط با يک حبه قند از بين ميرود و واقعيتهاي زندگي را نشان ميدهد، خودش با بودجه يک ميليارد و چهارصد ميليوني که از حوزه هنري گرفته چه کار خواهد کرد؛ او با صحبتهايش و بودجهاي که براي فيلمش صرف کرده، يک کلهقند در گلويش گير ميکند.»
او ادامه داد: «ميرکريمي «يه حبه قند»، «خيلي دور خيلي نزديک»، «زير نور ماه» ساخته و نميدانم چطور فيلمسازي که آن حرفها را در فيلمش زده، خودش اين چنين رفتار ميکند.چه عاملي باعث ميشود ميرکريمي که خيلي عزيز است و اين رفتار او دور از انتظار بود. به هر حال جشنواره فيلم فجر امسال همانند سالهاي گذشته داوراني دارد که بايد به آنان احترام گذاشت؛ اين هيئت همچون دورههاي گذشته فيلمها با دقت بالا ديدهاند و با شرافت و احترام برخورد کردهاند.»
الماسي در پايان سخنانش با اشاره به اينکه بايد حرمت سينما بيش از هر چيزي اهميت داشته باشد و نبايد فرصت داد اتفاقي و اختلافي سينما را از درون ويران و خراب کند، گفت: «در حريمي که داريوش مهرجويي فيلم ميسازد و کيميايي کار ميکند بايد با احترامتر با سينما برخورد کرد.»