دومين همايش ايران و استعمار انگليس - 4
نگاهبان: سياستهاي انگليس در زمان اشغال ايران موجب فقر و گرسنگي مردم شد
خبرگزاري فارس: رئيس ارتباطات آرشيوي سازمان اسناد و كتابخانه ملي گفت كه سياستهاي انگليس در زمان اشغال ايران باعث فقر و گرسنگي مردم كشورمان شد.
به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، نسرين نگاهبان رئيس ارتباطات آرشيوي سازمان اسناد و كتابخانه ملي طي سخناني در دومين همايش ايران و استعمار انگليس كه امروز سهشنبه در دانشگاه تهران در حال برگزاري است، در خصوص بررسي نقش كشور اشغالگر انگليس در حادثه بلواي نان در آذرماه سال 1321 گفت: در سال 1320 انگليس وارد ايران شد و كشورمان را اشغال كرد و بر اساس تعريف بينالمللي اشغال، متفقين ايران را اشغال كردند.
وي با بيان اينكه در روز بلواي نان، دانشجويان و دانش آموزان به سمت ميدان بهارستان به راه افتاده و شعار ما نان ميخواهيم سر دادند، يادآور شد: در پي حضور نيروهاي اشغالگر، كشورمان دچار قطحي شده بود كه البته اين تظاهرات در اصل 3 روز و با كمك كشور انگليس سركوب شد.
رئيس ارتباطات آرشيوي سازمان اسناد و كتابخانه ملي با اشاره به نياز غذايي منافقين در دوران جنگ جهاني اظهار داشت: آنها موظف بودند اين نياز را از خارج ايران تامين كنند اما متاسفانه به تعهدات خود پايبنده نبوده و نيازهاي غذايي خود را از كشورمان تامين ميكردند كه اين موضوع با اعتراضات مكرر نخست وزير وقت كشورمان همراه بود اما هيچ تاثيري نداشت.
نگاهبان با ذكر اين نكته كه مردم ما در آن زمان در گرسنگي به سر ميبرند، خاطرنشان كرد: در همين ايام سركنسول انگليس مسئول نظارت بر انبار غله ايران شد و دليل اين موضوع هنوز مشخص نيست.
وي ادامه داد: دخالت سياسي انگليس در مسائل ايران از جمله مسائل ديگري بود كه پس از به قدرت رسيدن قوام و در پيش گرفتن سياستهاي وي عليه انگليس او را ساقط كردند كه اين كار توسط به اوج رساندن قحطي نان و دامن زدن به آشوبها صورت گرفت.
نگاهبان خرابي راههاي شوسه، به كارگيري راههاي آهن و بنادر و تصرف وسائل حمل و نقل در دوران اشغال ايران را از ديگر عوامل بروز قحطي دانست و خاطرنشان كرد: براي انتقال غلات به نقاط مختلف كشور نياز به سيستم حمل و نقل بود كه اين سيستم را انگليسيها به دست گرفتند. 75 درصد شبكه توزيع غلات در زمان اشغال از بين رفته بود.
وي ادامه داد: انگليسيها در احتكار مواد غذايي و ايجاد تورم در كشور نيز نقش داشتند كه اين از عوامل ديگر گرسنگي مردم بود.
رئيس ارتباطات آرشيوي سازمان اسناد و كتابخانه ملي در پايان خاطرنشان كرد: انگليسيها در وسائل حمل و نقل و نيروي انساني از منابع ايران استفاده كردند كه باعث صرفه جويي 200 درصدي آنها و فقر و گرسنگي مردم كشورمان شد.
انتهاي پيام/خ