حجم قرآن
قرآن کتابي است که در مقايسه با ساير کتابها، متوسط الحجم و مي توان گفت حجم آن برابر است با عهد جديد ( اناجيل اربعه و رسالات وابسته به آن )يا ديوان حافظ.
طبق دقيقترين آمار تعداد کل کلمات قرآن 77807 کلمه است. قرآن داراي 114 سوره و کلا 30 جز» است.
حزب، خمس، عشر
هر جزئي چهار ( يا دو )حزب است. نيز هر پنج آيه را خمس ] خ [ و هر ده آيه را عشر ] ع، و اين عمل را تعشير [ ناميده اند.
رکوعات
تقسيم دروني و تفصيلي ديگر قرآن، تقسيم آن به رکوعات است. منظور از رکوع، بخشي و گروهي از آيات است که در يک موضوع آمده و اتحاد مضموني دارد که با شروع آن موضوع، رکوع آغاز مي گردد و با تغيير و تحول کلام به موضوعي ديگر، ختم مي شود. پيداست که شماره آيات مندرج در هر رکوع، کم و زياد است، به خلاف جزوها و حزبها که به طور مساوي تقسيم شده است. وجه تسميه رکوع را مي توان از آنجا دانست که در نمازهاي شبانه روزي، پس از خواندن سوره حمد در رکعت اول و دوم، مي توان به خواندن سوره هاي ديگر، يا لااقل چند آيه اکتفا کرد. پيرو اين عقيده، بعضي که قرآن شناس بوده اند، اوايل هر چند آيه اي را که يک عنوان و موضوع را تشکيل مي دهد، معين ساختند و از آن جهت که بعد از قرائت آن بخش، نمازگزار به رکوع مي رود، نام هر بخش را رکوع گذارده اند. عدد رکوعات قرآن طبق مشهور 540 رکوع است ( به طور متوسط و تقريبي هر صفحه از قرآن يک رکوع دارد ).
کتابت قرآن
در قرون جديد، ابتدا خوشنويسان قرآن نويس در امپراتوري عثماني و سپس در مصر و لبنان و سوريه، کوشيده اند و توانسته اند که قرآن مجيد را با رعايت قواعدي از جمله آغاز هر صفحه با اول آيه، و پايان صفحه به پايان يک آيه، بنويسند و هر جز» را در بيست صفحه و لذا کل قرآن را در 604 کتابت کنند. در اين شيوه کتابت که در معتبرترين قرآن جهان اسلام ( مصحف المدينه، به کتابت عثمان طه، خطاط هنرمند سوري و طبع دارالقرآن عربستان سعودي در مدينه، و متن مبناي همين ترجمه هم هست نير رعايت شده، هر صفحه داراي 15 سطر است. بعضي از غرابت گرايان قرآن را در 30 صفحه عادي ( هر جز» در يک صفحه )به خط بسيار ريز يا غبار، کتابت کرده اند. و کساني که غرابت گراتر بوده اند، کل قرآن را در يک صفحه - که ابعاد آن از سراسر يک صفحه روزنامه عادي فراتر نيست - کتابت و چاپ کرده اند که طبعا براي قرائت نيست و براي به همراه داشتن از جهت حفظ و تعويذ به قرآن است، و حتي با ذره بين نيز قابل خواندن نيست.
همچنين قرآن را با تعداد صفحات عادي، في المثل همان 604 صفحه، ولي با ابعاد بسيار کوچک در حدود يک - دو سانتيمتر، بر روي کاغذي بسيار نازک ( حتي نازکتر از کاغذ خاص کتاب مقدس ) به طبع رسانده اند، که آن نيز فايده هاي غير قرائتي دارد. از سوي ديگر و نقطه مقابل اين ابعاد کوچک، قرآن را در ابعاد بسيار بزرگ نيز کتابت کرده اند که يکي از مشهورترين نمونه هاي تاريخي آن، قرآن مکتوب به خط محقق ( ولو معروف به ثلث )به قلم شاهزاده هنرمند تيموري، بايسنقر ميرزا (838 - 802 ق )است که اوراق پراکنده آن، به ابعاد تقريبا بيش از يک متر در نيم متر، در موزه ها و کتابخانه ها، از جمله در موزه قرآن کتابخانه آستان قدس رضوي، محفوظ است. کتيبه هاي مساجد در جهان اسلام نيز نمونه اي از درشت نويسي آيات قرآن مجيد است.