با وجود دو ماه تأخير از موعد قانوني ارائه لايحه بودجه، روز گذشته ميرتاجالديني معاون پارلماني هيأت دولت از ارائه اين لايحه در روز يكشنبه اول اسفند ماه خبر داد.
با اين وجود و با توجه به اظهارات و هشدارهاي نمايندگان مجلس به نظر ميرسد، بهارستاننشينها فرصت كافي براي بررسي كامل و تصويب اين لايحه نداشته باشند.
گزارش فارس حاكيست، تأخير دولت در ارائه لايحه بودجه در سال گذشته نيز اتفاق افتاد؛ اما اين تأخير تا 4 بهمنماه بيشتر دوام نياورد و در اين تاريخ لايحه مذكور به مجلس ارائه و با همكاري دولت و مجلس در تاريخ 24 اسفندماه تصويب شد.
بر اساس آييننامه داخلي مجلس، نمايندگان از زمان تقديم لايحه بودجه ساليانه كل كشور و پيوستها توسط دولت و توزيع آن تا مدت 10 روز ميتوانند پيشنهادهاي خود را به كميسيونهاي تخصصي مجلس تقديم نمايند.
كميسيونهاي تخصصي موظفند حداكثر تا 10 روز پس از پايان مهلت اخذ پيشنهادهاي نمايندگان، گزارش خود را به كميسيون اصلي(تلفيق) تقديم نمايند.
كميسيون اصلي(تلفيق) موظف است حداكثر ظرف مدت 15 روز ضمن رسيدگي به گزارش كميسيونهاي تخصصي گزارش نهايي خود را تنظيم و به مجلس شوراي اسلامي تقديم نمايد.
در جلسه علني، پس از رسيدگي به كليات بودجه و تصويب آن، به پيشنهادهاي مربوط به درآمد و ساير منابع تامين اعتبار بودجه عمومي دولت رسيدگي و سقف آن به تصويب خواهد رسيد. پس از آن پيشنهادهاي مربوط به تبصرهها و رديفها رسيدگي ميگردد.
بر اين اساس، در جلسه علني، تنها پيشنهادهايي كه توسط نمايندگان و كميسيونها در زمان مقرر دريافت و به چاپ رسيده، مشروط به عدم مغايرت با قانون برنامه، قابل طرح ميباشد.
گزارش فارس حاكيست، نحوه رسيدگي به چند دوازدهم، متمم و اصلاحيههاي بودجه و ساير مواردي كه در اين ماده پيشبيني نشده طبق مقررات معمول در اين آييننامه خواهد بود.
به گزارش فارس بر اساس آييننامه داخلي مجلس، هنگام طرح لايحه بودجه در مجلس، جلسات بايد بلاانقطاع در كليه ايام هفته غير از جمعه و تعطيلات رسمي، حداقل روزي چهار ساعت منعقد گردد و تا موقعي كه شور و مذاكره پايان نيافته و راي مجلس اخذ نشده است از دستور خارج نميشود و هيچ لايحه يا طرح ديگر نميتواند مطرح باشد مگر لايحه يك يا چند دوازدهم بودجه در صورت ضرورت.
اگر مطالب فوري و فوتي اعم از طرحها و لوايح دو فوريتي و غيره پيش آيد كه به تشخيص مجلس تاخير آن موجب زيان جبرانناپذيري باشد، در اين صورت براي طرح و تصويب آن زمان مشخصي معين ميشود.
همچنين نمايندگان مردم در مجلس شوراي اسلامي پس از نهايي شدن لايحه بودجه در كميسيون تلفيق به مدت 15 روز فرصت دارند تا اين لايحه را تصويب كرده و به قانوني لازمالاجرا براي سال بعد تبديل نمايند.
با اين حساب نمايندگان حدود 50 روز از زمان ورود لايحه به مجلس فرصت نياز دارند تا اين لايحه را به طور كامل بررسي كنند.
گزارش فارس حاكيست به نظر ميرسد در صورت ارائه لايحه بودجه سال 90 كل كشور در تاريخ اول اسفند ماه نمايندگان حتي به شرط فعاليت در روزهاي غيركاري نيز فرصت كافي براي بررسي آن نداشته باشند و همانطور كه بسياري از نمايندگان پيش از اين نيز گفته بودند، اين لايحه به صورت دو يا چند دوازدهم در صحن مجلس به تصويب برسد.