مهدويت در انديشه رضوي
گروه فرهنگي / حوزه آئين و انديشه
89/11/15 - 07:57
شماره:8911101058
به مناسبت سالروز شهادت امام رضا (ع)؛
مهدويت در انديشه رضوي
خبرگزاري فارس: «انتظار فرج» موضوعي است كه اهميت خاصي در احاديث رضوي پيرامون بحث مهدويت دارد. امام رضا (ع) در حديثي ميفرمايد: «انتظار فرج، جزيي از فرج است».
به گزارش خبرنگار آيين و انديشه فارس، فرارسيدن سالروز شهادت امام رضا (ع) و تلاقي آن با روز جمعه كه متعلق به امام زمان (عج) است، بهانهاي شد تا نوشتاري كوتاه با موضوع «مهدويت در كلام رضوي» تهيه و منتشر كنيم.
امام رضا (ع) همچون اسلاف پاك و طاهرش از غيبت آخرين حجت حق با خبر بود و در راه آشنايي شيعيان با پديده غيبت و واقعيت اوضاع آخرالزمان گام برداشت.
در يكي از رواياتي كه «حسن بن علي بن فضال» از آن حضرت نقل كرده، ميخوانيم:
«گويا شيعيان را ميبينم كه به هنگام فقدان چهارمين فرزند من، مانند گوسفنداني كه به دنبال چوپان خود ميگردند، سرگردانند و او را نمييابند.» گفتم: «چرا اينگونه است، اي پسر رسول خدا؟» فرمود: «زيرا امامشان از آنها غايب شده است.» پرسيدم: «چرا؟» فرمود: «براي اينكه به هنگام قيامش با شمشير، بيعت هيچكس بر گردنش نباشد.»
آن حضرت در روايت ديگري به نقل از رسول گرامي اسلام (ص) ميفرمايد: «پدرم به فداي فرزند بهترين كنيزان، فرزند آن [كنيز] اهل نوبه كه دهاني خوشبو و رحمي نيكنژاد دارد. او رانده شده [دور افتاده]، بيخانمان و كسي است كه انتقام خون پدر و جدش گرفته نشده و صاحب غيبت است.»
همچنين امام هشتم شيعيان (ع) در زمينه غيبت آخرين امام، به نقل از پدران بزرگوار خود از رسول اكرم(ص) چنين روايت ميكند: «سوگند به آنكه مرا به حق به عنوان بشارتدهنده برگزيد، [امام] قائم از فرزندان من، بر اساس پيماني كه از جانب من برعهده اوست، از ديدهها پنهان ميشود تا آنجا كه بيشتر مردم ميگويند: خدا نيازي به خاندان محمد ندارد. و گروهي ديگر در ولادت او شك ميكنند. پس هر كس زمان او را دريابد، بايستي به دين او درآويزد و به واسطه شك خود براي شيطان، راهي به سوي خود باز نسازد، تا شيطان او را از آيين من زايل و از دين من بيرون نكند. همچنانكه پيش از اين پدر و مادر شما را از بهشت بيرون كرد. به درستي كه خداوند عزوجل، شيطان را سرپرست [ولي] كساني كه ايمان ندارند، قرار داده است.»
موضوع ديگري كه در خصوص باور مهدوي در كلام امام رضا (ع) ميتوان به آن اشاره كرد، موضوع «انتظار فرج» است. آن حضرت در روايات متعددي به موضوع فضيلت انتظار فرج اشاره كردهاند. «حسن بن جهم» از امام هشتم درباره فرج سؤال كرد. امام در پاسخ به پرسش وي ميفرمايد: «آيا ميداني كه انتظار فرج [جزيي] از فرج است؟» گفتم: «نميدانم. مگر اينكه شما به من بياموزيد.» فرمود: «آري انتظار فرج، جزيي از فرج است.»
امام رضا (ع) در روايت ديگري نيز ميفرمايد: «چه نيكوست صبر و انتظار فرج، آيا سخن بنده صالح خدا [شعيب] را نشنيدي كه فرمود: «و انتظار بريد كه من [هم] با شما منتظرم» و «پس منتظر باشيد كه من [هم] با شما از منتظرانم»، بر شما باد به صبر و بردباري؛ چرا گشايش بعد از نااميدي فرا ميرسد و به تحقيق كساني كه پيش از شما بودند از شما بردبارتر بودند.»
امام رضا (ع) همچنين در روايتي فضيلت انتظار را اينگونه بيان ميكند: «آيا هيچيك از شما خوش ندارد كه در خانه خود بماند، نفقه خانوادهاش را بپردازد و چشم به راه امر ما باشد؟ پس اگر در چنين حالي از دنيا برود مانند كسي است كه به همراه رسول خدا (ص) در [نبرد] بدر به شهادت رسيده است. و اگر هم مرگ به سراغ او نيايد، مانند كسي است كه به همراه قائم ما و در خيمه او باشد.»
انتهاي پيام/ك/3
جمعه 15 بهمن 1389 8:19 AM
تشکرات از این پست