انواع سس در ملل مختلف
تعریف سس
سس، مایع غلیظی است که برای طعم و مزه دادن به انواع غذاها یا جذاب تر به نظر آمدن آنها به کار می رود. اصل لغت سس، فرانسوی است که خود ریشه لاتینی دارد.
سس در تهیه غذاهای فرانسوی
سس ها نقش مهمی در تهیه غذاهای فرانسوی دارند. سس های فرانسوی را با استفاده از نشاسته یا راکس (آردی که در کره تفت داده شده است) غلیظ می کنند. مهمترین انواع سس در دسته های زیر طبقه بندی می شوند:
•سس بشامل که اساس آنرا آرد و شیر تشکیل می دهد.
•سس مایونز که در تهیه آن از تخم مرغ به عنوان امولسیفایر استفاده می کنند و سپس مواد دیگری همچون روغن و سرکه را بتدریج به آن اضافه می نمایند.
•سس های کره ای
•سس گوجه فرنگی که خود، نوعی سس مادر بوده و درتهیه بسیاری از سس ها کاربرد دارد.
سس در تهیه غذاهای دیگر کشورهای دنیا
سس ها در دیگر کشورها هم نقش مهمی دارند:
•در کشور انگلستان، سس گوشت نوعی سس سنتی محسوب می شود که معمولاً همراه با گوشت کباب شده مصرف می شود. مواد تشکیل دهنده آن، سیب زمینی، گوشت و سبزیجات پخته می باشد.
•سس سیب و سس نعنا هم همراه با گوشت مصرف می شوند. کرم سالاد با انواع سالاد سرو می شود. سس کچاپ و سس قهوه ای، بیشتر با غذاهایی که سریع حاضر می شوند به کار می رود. خردل، با هر نوع غذایی به عنوان چاشنی استفاده می شود. کاسترد هم نوعی سس شیرین است که معمولاً همراه دسرها مصرف می شود.
•مردم آسیا از انواع دیگری سس استفاده می کنند:
در چین، سس ها را از دانه سویا و یا لوبیا سیاه تخمیر شده همراه با انواع روغن های تند، تهیه می کنند. مردم آسیای جنوب شرقی مثل تایلند و ویتنام، از سس هایی استفاده می کنند که در تهیه آنها ماهی تخمیر شده به کار رفته است.
معمولاً سس های آسیایی غلیظ نیستند؛ چون در تهیه آنها از عوامل غلیظ کننده مثل آرد یا کره استفاده نمی شود. تنها زمانی که مواد غلیظ کننده ای همچون نشاسته ذرت و یا گیاه نشاسته در آخرین مرحله تهیه سس، به آنها اضافه شود غلیظ می شوند.
•سس ایتالیایی
•سس پاریسی
•سس هلندی
•سس یونانی
تنوع سس ها
سس هایی وجود دارند که ماده اصلی آنها، گوجه فرنگی می باشد (کچاپ، سس گوجه فرنگی) یا برخی دیگر، از انواع سبزیجات به علاوه ادویه جات تهیه می گردند. البته توجه داشته باشید که سس کچاپ را به غیر از گوجه فرنگی، می توان از انواع سبزی و میوه هم تهیه نمود. برخی سس ها را هم از میوه پخته تهیه می کنند که معمولاً پوست و بافت فیبری میوه را برداشته و میوه را شیرین و یکنواخت می کنند. این سس ها از جمله سس سیب، با غذاهای خاص و همچنین با انواع دسرها به کار برده می شوند.
انواع سس ها
سس های سفید
• سس قارچ
•سس ولوت
•سس آلماند
سس های قهوه ای
•سس رابرت
•سس آفریقایی
•سس بردلیز
سس هایی که چربی آنها محلول است
• سس مایونز
•
سس های کره ای
•سس بیوربلنک
تاریخچه سس مایونز
سس های شیرین
•سس شکلات
•سس کاسترد
سس های میوه ای
•سس سیب
سس های تند
•سس تند
• سس خردل
•سس سالسا
سس های آسیایی
•سس آلو
•سس ماهی
•سس صدف
•سس سویا
•سس ترش و شیرین «ملس»
دیگر انواع سس
•
طرز تهیه سس پاستا
•سس تنوری
•سس سالسا
•سس بشامل
•سس قارچ
•سس مایونز
•سس تارتار
•سس سیب
•سس بیور بلنک
•سس سویا
•سس بادام زمینی
•
سس گوجه فرنگی
•سس کچاپ
•
سس الدورادو
•سس سیر
منبع : دانشنامه رشد