0

شاه اردن نخست‌وزير خود را بركنار كرد

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

شاه اردن نخست‌وزير خود را بركنار كرد

89/11/13 - 11:30
شماره:8911130160
نسخه چاپي ارسال به دوستان
در پي فشار و اعتراض‌هاي مردمي؛
شاه اردن نخست‌وزير خود را بركنار كرد

خبرگزاري فارس: شاه اردن تحت فشار تظاهرات‌هاي مردم اين كشور، نخست‌وزير خود را از سمتش بركنار و "معروف البخيت " را كه نقش بسزايي در جريان امضاي پيمان سازش اردن و رژيم صهيونيستي در سال 1994 ميلادي داشته، به جاي وي معرفي كرد.

به گزارش فارس به نقل از شبكه خبري الجزيره، "عبدالله دوم " شاه اردن همزمان با تظاهرات ميليوني مردم در ميدان التحرير قاهره و افزايش موج اعتراض‌ها عليه دولت "سمير‌ رفاعي " در اردن، ناگزير شد، نخست‌وزير منتخب خود را بركنار كند.

شاه اردن پس از بركناري رفاعي، "معروف البخيت " را مسئول تشكيل كابينه جديد كرده است.

ملك عبدالله از بخيت خواسته تا با تشكيل سريع دولت اقداماتي محسوس در راستاي اصلاحات سياسي فراگير انجام دهد.

به عقيده كارشناسان همزمان با اوج گيري انتفاضه مردمي مصر احتمال سرايت امواج اين قيام مردمي به ديگر حكومت‌هاي ديكتاتوري در منطقه خاورميانه وجود دارد به همين دليل شاه اردن اين اقدام پيشگيرانه را انجام داده است تا مانع افزايش ناراضايتي‌هاي مردم خود كه بشدت از مشكلات اقتصادي رنج مي‌برند، شوند.


*دلايل بركناري نخست وزير اردن

پس از يك ماه از آغاز اعتراضات مردمي و حزبي در اردن، نخست وزير اين كشور درحالي استعفا كرد كه تعيين نخست وزير جديد حرف و حديث‏هاي بسياري را درپي داشته است.

هنگامي كه در پايان سال 2009 ميلادي و پس از استعفاي "نادر ذهبي "، "عبدالله دوم " پادشاه اردن دوست صميمي خود "سمير رفاعي " را به عنوان نخست وزير جديد انتخاب كرد، بسياري از شهروندان و احزاب اردن از اين انتخاب ابراز نارضايتي كردند.

پس از گذشت تقريبا 14 ماه از روي كار آمدن "سمير رفاعي " درپي عملكرد ضعيف وي در زمينه اقتصادي و معيشتي، اعتراضات شهروندان و احزاب اردني بيشتر شد و پس از شعله ور شدن آتش اعراضات مردمي در تونس، اعتراضات شهروندان اردني نيز به اوج خود رسيد.

در همين راستا از سه هفته پيش، به طور مداوم شهروندان اردني، احزاب و اتحاديه هاي صنفي اين كشور با برپايي تظاهرات، تحصن و اجتماع، خشم و نارضايتي خود را از عملكرد دولت "رفاعي " اعلام كردند.

شهروندان و احزاب اردني معتقدند كه "سمير رفاعي " با سياست‏هاي غلط و ناكارآمد خود ضربه زيادي به كشور وارد كرده و سبب افزايش فقر، بيكاري، تورم، فساد و بسياري ناهنجاري‏هاي ديگر در كشور شده است.

از همين رو، شهروندان و احزاب اردني در اعتراضات خود خواستار بركناري دولت "رفاعي " و نيز تشكيل حكومتي مردمي شدند.

شاه اردن نيز كه جايگاه خود را متزلزل مي ديد، ار بيم دچار شدن به سرنوشت "بن علي " و "مبارك "، دوست قديمي خود را از كار بركنار كرد و "معروف بخيت " نخست وزير اسبق اين كشور را به عنوان جانشين وي معرفي كرد.

هرچند رسانه ها اعلام كردند كه دولت استعفا داده ولي بر هيچ يك از شهروندان اردني و كارشناسان پوشيده نيست كه استعفاي نخست وزير در اردن يك سنت است و در حقيقت به منظور حفظ آبرو و وجهه نخست وزير و شخص پادشاه مي باشد؛ زيرا بازيگردان اين صحنه شخص پادشاه است و در صورت بركناري نخست وزير، در حقيقت به انتخاب نادرست خود اعتراف مي كند.

بنابراين، هرچند پس از گذشت كمتر از يك ماه از آغاز اعتراضات مردمي در اردن، پادشاه اين كشور به دليل ترس از خروش مردم تصميم به تغيير نخست وزير گرفت اما بعيد است انتخاب "معروف بخيت " بتواند آتش خشم شهروندان معترض اردني را فرو نشاند.

در اين گزارش نگاهي كوتاه به پيشينه و عملكرد نخست وزير جديد اردن مي اندازيم تا دليل نارضايتي شهروندان از اين انتخاب بيشتر روشن شود.

* نخست وزير جديد اردن كيست؟

"معروف بخيت " در سال 1947 در اردن به دنيا آمد. در دوران جواني به نيروهاي مسلح اين كشور پيوست. در حين خدمت در نيروهاي مسلح اردن وارد دانشگاه اردن شد و در رشته علوم سياسي فارغ التحصيل شد. سپس به ايالات متحده سفر كرد و در رشته مديريت، كارشناسي ارشد گرفت. پس از اخد اين مدرك عازم انگلستان شد تا در مقطع دكتري همين رشته در دانشگاه لندن فارغ التحصيل شود.

پس از بازگشت به اردن، "معروف بخيت " عهده دار مناصب مختلف شد كه مهم‏ترين آنها نخست وزيري اردن طي فاصله 24 نوامبر 2005 تا 22 نوامبر 2007 بود.

وي در آن زمان پنجمين نخست وزير در دوران پادشاهي "عبدالله دوم " و نودمين نخست وزير در تاريخ اين كشور محسوب مي شد.

وي پيش از اين، مسئوليت‌هاي ديگري را نيز از جمله رياست دفتر پادشاه ، فرمانده نيروي زميني اردن، فرمانده نيروهاي امنيتي اردن، سفير اردن در تركيه (2002 تا 2005) ، سفير اردن در "تل آبيب " (225) بر عهده داشت.
پس از بازنشستگي نيز به عنوان مشاور رئيس اداره اطلاعات اردن منصوب شد.

اما آنچه كه باعث انزجار هرچه بيشتر شهروندان و احزاب اردني از وي مي شود اين است كه او در جريان امضاي پيمان سازش اردن و رژيم صهيونيستي در سال 1994 ميلادي (موسوم به وادي عربه) نقش بسزايي ايفا كرد و عضو هيئت مذاكره كننده اردني در اين پيمان بود.

ازديگر نكات منفي كارنامه سياسي وي اين است كه شهروندان اردني او را مزدور آمريكا و رژيم صهيونيستي و در حقيقت نماينده "واشنگتن " و "تل آبيب " در "امان " مي‌دانند.

همچنين در دوران نخست وزيري پيشين وي ميزان فساد در اين كشور بسيار افزايش پيدا كرد.
در دوران نخست وزيري وي در فاصله سال‏هاي 2002 تا 2005، "بخيت " با آزاد سازي قيمت سوخت، سبب افزايش شديد تورم و ناعدالتي در كشور شد.

* مبارزه با اسلامگرايان لكه سياه كارنامه بخيت

معروف بخيت لكه سياه ديگري را نيز در كارنامه خود دارد و آن مبارزه با جريان‏هاي اسلامگراي اردن است؛ به گونه‌اي كه تنش ميان دولت و اسلامگرايان اردن در دوران نخست وزيري وي به بالاترين سطح در تاريخ اين كشور رسيد.

او در آن دوران بسياري از مراكز اسلامي را بست و مانع از فعاليت اسلامگرايان شد.
وي همچنين متهم است در سال 2007 زماني كه مسئوليت برگزاري انتخابات پارلماني اردن را برعهده داشته، تقلب گسترده اي در انتخابات به منظور عدم پيروزي اسلامگرايان و راهيابي آنان به پارلمان صورت داد.

فساد مالي نيز يكي ديگر از نكات منفي كارنامه "معروف بخيت " نخست وزير جديد اردن است.

به هرحال، به نظر مي رسد "عبدالله دوم " پادشاه اردن با انتخاب وي به عنوان نخست وزير جديد، اشتباه بزرگ را مرتكب شده و از يك طرف با آوردن فردي نظامي و سپردن مسئوليت دولت به وي، و از طرف ديگر شخصي كه با كارنامه سياه خود مورد انزجار و تنفر شهروندان است، زمينه را براي انقلابي ديگر در يكي از كشورهاي عربي فراهم خواهد كرد.

 
 
چهارشنبه 13 بهمن 1389  11:37 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها