سومالی ( Somalia )
اطلاعات کلی
پایتخت: موگاديشو |
زبان رسمی: سوماليايي (ملي) ، عربي (رسمي) |
نوع حکومت: جمهوری |
واحد پول: شیلینگ سومالی |
مذهب: اسلام سني (رسمي). |
امید طول عمر: 47سال |
رشد سالانه جمعیت: 3.4% جمعیت: درصد (July 2004 est.) |
جمعیت: 8,304,601 نفر (July 2004 est.)
|
سرود ملی |
جغرافیای کشور سومالی
سومالي در « شاخ افريقا» قرار دارد . بخش اعظم جنوب را جلگه هاي كم ارتفاع تشكيل مي دهد ، در حالي كه كوههاي نيمه كم آب در شمال واقع است . رودهاي مهم : جوبا ، شبيلي . بلندترين نقطه : قلهي سورودآد ، 2408 متر . آب و هوا : سومالي داغ و عمدتاً خشك است . كل بارندگي سالانه در شمال كشور فقط 330 ميلي متر است .
شهرهای مهم: هارگيسه, بايدوا, بوارئو
مساحت: 637,657کیلومتر مربع
خط ساحلی: کیلومتر
مختصات جغرافیایی: 10 درجه شمالی و 49 درجه شرقی
حکومت
در قانون اساسي مجمعي متشكل از 171 عضو پيش بيني شده است كه از اين تعداد 165 نفر با رأي تمامي افراد بالغ براي پنج سال انتخاب مي گردند و 6 نفر را رئيس جمهور انتصاب مي كند . رئيس جمهور با رأي مستقيم عمومي براي دوره اي هفت ساله انتخاب مي گردد. از 1991 عملاً دولتي وجود نداشته است .
عضویت: سازمان ملل متحد ، اتحاديهي عرب ، سازمان وحدت افريقا
تاریخ معاصر
در 1886 بريتانيا شمال اين منطقه را تحت الحمايهي خود كرد ، در حالي كه ايتالياييها بخش جنوبي را به دست آوردند . در جنگ جهاني دوم ايتالياييها براي مدت كوتاهي سومالي لند بريتانيا را اشغال كردند . در 1960 سرزمينهاي بريتانيايي و ايتاليايي با عنوان سومالي مستقل متحد شدند . در 1969 رئيس جمهور وقت ترور شد و ارتش - تحت فرماندهي سرلشكر محمد زيادباره- كنترل را در دست گرفت . سومالي اسلامي سوسياليست تتحت حكومت زيادباره متحدِ شوروي شد . در 1977 چريكهاي سوماليايي - با پشتيباني نظامي سومالي - اتيوپياييها را از منطقهي اوگادن كه بيشتر اهالي آن سوماليايي اند بيرون راندند . اتحاد سومالي با شوروي زماني پايان يافت كه شوروي از اتيوپي در بازپس گيري اوگادن حمايت كرد , در اواخر دههي 1980 گروه هاي مخالف درون سومالي زياد باره را به مبارزه طلبيدند . در ژانويهي1991 آنان پايتخت را اشغال و زيادباره را سرنگون كردند ، ولي گروه هاي رقيب بخش هاي شمالي و جنوبي را به كنترل خود درآوردند . زير بناي سومالي در جنگ داخلي تلخي از هم پاشيد . در 1992 نيرويي به رهبري امريكا مداخله كرد .
دفاع
كل نيروهاي مسلح : از 1991 نيروي مسلحي وجود نداشته است .
آموزش
ميزان با سوادي : 1/24% (تخمين 1990) . سنين تحصيل اجباري : (فرضاً) 6 تا 14 سال . تعداد دانشگاه : 1.
اقتصاد
نزديك به دو سوم نيروي كار ، رمه داران چادرنشين يا زارعين معيشتي اند . در جنوب كشور موز براي صادرات كشت مي شود ، ولي بيشتر اين سرزمين در معرض خشكسالي قرار دارد . در نتيجهي جنگ داخلي از 1991 ، بيشتر زير بناي اقتصاد كشور از بين رفته و قحطي به وجود آمده است .