
پورتو پلاتا ( Puerto Plata ) فرودگاه کوچکی واقع در جمهوری دومینکن ( Dominican Republic ) است . که معمولآ توریست های فراوانی از ان بازدید می کنند ..
ششم فوریه ۱۹۹۶ به دلیل خرابی یکی از هواپیماها گروهی از توریست های آلمانی که قصد مراجعت به فرانکفورت رو داشتند با تاخیر زیادی مواجه شدند . مسئولان خطوط هوایی تصمیم گرفتند هواپیمای دیگری رو جایگزین پرواز کنند . هواپیمای جایگزین شده متعلق به یکی از هواپیماهای چارتر خطوط هوایی ترکیه بود . هواپیمای ۷۵۷ این شرکت به دلیل مشکلات فنی ، نزدیک به سه هفته در این فرودگاه خوابیده بود . اما اماده کردن هواپیما و گروه پروازی اش ساعت ها به طول انجامید !
حدود ساعت ده و پنجاه دقیقه شب تقریبآ همه گروه پروازی آماده انجام ماموریت شده بودند . اولین گروه مسافران بعد از چهار ساعت تآخیر قدم به هواپیما گذاشتند . آن ها چیزی حدود ۹ ساعت پرواز تا مقصد خود در پیش داشتند ..
ساعت تقریبآ یازده و نیم شب بود که پرواز شماره ۳۰۱ آمادگی خود رو برای خروج از گیت مسافربری به برج کنترل اعلام کرد .. بعد از دقایقی خزش ( تاکسی کردن ) هواپیما در ابتدای باند قرار گرفت . کمک خلبان هواپیما " گاگن " بیش از سه ما از حضورش در این ایرلاین نمی گذشت .. و تنها ۷۵ ساعت تجربه پرواز داشت . بر روی صندلی چپ کاپیتان " آحمد آدام " با هزاران ساعت پرواز با این نوع هواپیما قراز گرفته بود . در کابین به غیر از این دو نفر کمک خلبان دیگری به نام " موریس اونسلو " هم حضور داشت . تجربه او هم کم بود و در مدت سه ماه از ورودش ۷۵ ساعت پرواز داشت .
با هماهنگی برج مراقبت ، پرواز شماره ۳۰۱ با ۱۸۹ مسافر از زمین بلند شد . در همین لحظه بارانی نرم شروع به بارش کرد .. به طوری که قطرات باران شیشه جلوی هواپیما رو نوازش می داد ..
دقایقی بعد از پرواز درست در زمانی که کمک خلبان قصد داشت طبق چک لیست آلات دقیق خود رو کنترل کنه .. سرعت نمای سمت او رقم ۸۰ نات رو نشان می داد . در سمت دیگر هم چنین رقمی در عقربه کاپیتان مشخص شد ..
اما لحظاتی بعد .. کاپیتان با کمال تعجب مشاهده کرد که عقربه سرعت سنج سمت او بر عکس چرخیده و با رقمی که در مقابل کمک خلبان اش قرار دارد ، مغایرت دارد !! در صورتی که باید هر دو نشاندهنده ها سرعت واحدی رو نشان دهند !! به همین دلیل از کمک خود پرسید سرعت تیک آف چقدر است .. وقتی پاسخ عدد ۱۵۰ نات رو شنید ، متوجه شد برای قرار گرفتن در ادامه باند .. زمان رو از دست داده است . او مجبور شد ادامه دهد .. لذا دستور داد چرخ ها جمع شوند ...
ساعت یازده و چهل و دو دقیقه هواپیما پرواز خود رو به سوی فرانکفورت آغاز می کند ..
با بلند شدن هواپیما ، کاپیتان برای متعادل کردن سرعت هواپیما .. دسته گاز رو کمی به عقب می کشد .
آن ها بعد از دقایقی با برج کنترل پرواز تماس گرفته و موقعیت خود رو اعلام می کنند . مسئول برج هدینگ مسیر تازه و ارتفاع آن رو به خلبان اعلام می کند .. یک دقیقه و سی ثانیه از پرواز سپری شده بود که کاپیتان خطاب به کمک خود می گوید .. دگمه مرکزی خلبان اتوماتیک رو روشن کن . و او بلافاصله این عمل رو انجام می دهد .. تمام ابزار های مدرن کامپیوتری با عملکرد دقیق خود ، پروازی ایمن رو به وجود می اورند .. مسافران در آرامش کامل بسر می برند ..
هنوز مدت زیادی از پرواز نگذشته است که صفحه دیجیتالی مقابل خلبان با صدای بوقی خلبانان رو متوجه پیغامی که ظاهر شده است می کند ..! این پیغام به خلبان می گوید که از سرعت مجاز تخطی کرده است !! آن ها با نگاه کردن به عقربه سرعت سنج کمک خلبان ، متوجه می شوند سرعت هواپیما طبیعی است ! اما در سمت دیگر عقربه چیز دیگری رو نشان می دهد .. !!
برای یک لحظه خلبانان گیج می شوند .. سرعت سنج کمک خلبان سرعت هواپیما رو خیلی کم نشان می دهد .. و از سوی دیگر عقربه سمت کاپیتان حاکی از سرعتی بالا و غیر مجاز است ..!! کاپیتان متعجبانه می گوید .. هر دو غلط هستند ..!!
کاپیتان از روی ناچاری خطاب به کمک خلبان سوم خود می گوید .. لطفآ دگمه فیوز ها رو یک چک بکن .. و با بیرون کشیدن فیوز اخطار برای لحظه ای قطع می شود .. اما با قرار گرفتن در مدار ، همان اخطار نمایان می شود .. !!
با فشار دادن مجدد فیوز ، این بار آن ها وارد مرحله ای تازه از مشکلات می شوند .. چراغ بالا سر خلبان با روشن شدن به ان ها اخطار می دهد که از سرعت مجاز پیشی گرفته اند ..!! لازم به ذکر است که سرعت تعین شده برای این گونه جت های مسافرتی ۳۵۰ نات است .. در حالی که عقربه سرعت سنج کاپیتان ۲۶۰ نات رو نشان می داد ..!!
با خاموش و روشن کردن فیوز های مربوطه چیزی تغیر نمی کند .. و همان گونه که در تصویر مشاهده می کنید ، سرعت سنج مقابل خلبان از حد مجاز هم گذشته و در حال افزایش است ! این دو گانگی اطلاعات هر سه خلبان رو گیچ کرده است !
معمولآ بهترین روش در این گونه مواقع ، کم کردن سرعت هواپیماست .. و این دقیقآ همان کاری است که کاپیتان آدام با تجربه انجام می دهد .. و با کشیدن دسته گاز موتور رو به عقب ، قصد متعادل کردن سرعت زیاد هواپیما رو دارد .. اما
اما ... چشم تون روز بد نبینه .. در یک لحظه هواپیما شروع به لرزش های شدیدی کرده به طوری که کنترل آن تقریبآ غیر ممکن است .. !! خدای من چه اتفاقی افتاده است ..!؟؟ صدای تلق و تلوق لرزش هواپیما مخصوصآ فرامین کنترل ، همه رو عصبی کرده است .. !!
در این میان حال و روز مسافران مادر مرده از همه بد تر بود .. !! بیچاره ها هر چه خوشی کرده بودند با نخستین تکان شدید هواپیما ، از دماغ شون در امد .. همه ناراحت و مضطرب محکم به هر چیزی که دم دستشون بود چنگ انداختند .. هر نوع دعایی که بلد بودند زیر لب قرائت کردند .. ولی نه .. انگاری خطر جدی است ...
در همین لحظه هواپیما هم از کنترل خلبانانش خارج شده و با کم شدن سرعت ، دماغ ان بالا رفته و به سمت بال راست متمایل می شود ...
کاپیتان با تجربه تمام سعی و تلاش خود رو می کند تا هواپیما به حالت تعادل در امده و بتواند جان مسافران رو نجات دهد .. در چنین شرایط وحشتناکی .. مسئول برج مراقبت بی خبر از همه چیز سعی در ارتباط با آن ها دارد .. خلبانان بقدری تحت فشار هستند که قادر نیستند نفس بکشند .. چه به این که بخواهند حرف زده و اعلام وضعیت نمایند ..
آقای " جان کاک " یکی از مسئولان محترم ایمنی در مورد صدا های ناجور داخل کابین و لرزش های متعدد هواپیما می گوید ... این امر به خاطر استال ( واماندگی ) هواپیما صورت گرفته بود .. و از ان جا که هواپیما در سرعت پائینی پرواز می کرد .. با کم کردن سرعت ، عملآ هواپیما دچار استال شده و از کنترل خلبانان بیرون آمده بود ..
آقای جان معتقد است .. در این گونه موارد ، صفحه نشان دهنده وضعیت هواپیما کاملآ آبی شده و خط تعادل هم با نوسان همراه است .. که حاکی از بالا بودن دماغ هواپیما رو به آسمان و بالا و کج شدن به طرفین است .. تصویر فوق کاملآ گویاست .. که دماغه به شکل خطرناکی بالاست
آقای " رابرت مکینتاش " کارشناس تحقیقات و سوانح هم ضمن تآئید سخنان کارشناسانی چون جان .. می افزاید .. در ارتفاع هفت هزار پایی که این اتفاق رخ داد ، هوشیاری خلبان برای بیرون رفتن از مشکل خیلی مهم است .. در لحظه سانحه پیشنهاد کمک خلبان سوم که فریاد می زد .. " ا دی آی " کاملآ درست بود .. اما افسوس کاپیتان گوش نکرد !
کمک خلبان با جلو کشیدن دسته گاز هواپیما ، سعی کرد در ارتفاع پنج هزار پایی از سطح دریا هواپیما رو از حالت استال خارج سازد .. اما همین عمل او ، بر چرخش بی حاصل هواپیما در آسمان کمک کرده و هواپیمای به اون بزرگی مثل فرفره دور خودش چرخیده و به سمت دریا شیرجه می رفت ..
بیش از پنج دقیقه از پرواز نگذشته بود که مسئول برج مراقبت پرواز متوجه مشکل هواپیمای پرواز شماره ALW 30۱ شده و مرتب آن ها رو صدا می کرد .. پرواز ۳۰۱ این جا برج سانتا دومینگو است .. تکرار می کنم این جا برج کنترل ... ولی انگار فایده ای نداشت
لحظاتی بعد با کمال ناباوری در صفحه مانتیور بزرگ مقابل خود مشاهد کرد که علامت اختصاری پرواز شماره ۳۰۱ از صفحه رادار محو شده است .. بله سانحه دردناکی اتفاق افتاده است ..
با محو شدن از روی صفحه رادار .. همه چیز به هم ریخته شد .. مسئولان فرودگاه برای امداد به نجات یافتگان احتمالی گروه هایی رو برای شناسایی به منطقه فرستادند ..
به دلیل تاریکی شب .. جستجوی نیروی دریایی دومینکن برای پیدا کردن مسافران احتمالی به نتیجه نرسید . و همه دست خالی برگشتند ..
سرهنگ نیروی دریایی " آنتونی جیمی نیان " در باره شب حادثه می گوید .. اون شب با افرادم تمام منطقه رو گشتیم .. هر لحظه انتظار داشتم صدای جیغ یا ناله یکی از ۱۸۹ مسافر رو بشنوم .. اما دریغ از هیچ صدایی .. خیلی غم انگیز بود .. اما بعد از ساعت ها جستجو .. مقداری بنزین جت بر سطح دریا مشاهده کردیم .. اما هیچ اثری از مسافران یا جنازه آن ها نیافتیم ..
به گفته سرهنگ .. ساعت پنج و بیست دقیقه بامداد جنازه ها یکی یکی از آب بیرون امدند .. روز بعد کشتی های جمهوری کوچک دومنیکن به همراه کشتی های آمریکایی مسافتی معادل ۳۰۰ کیلومتر مربع را به جستجو پرداختند ..
در حالی که اجساد مسافران بخت برگشته یکی یکی پیدا می شد .. گروه تحقیق سوانح هم کار خود رو آغاز کرد .. آن ها برای کشف واقعیت نیاز به هر دو جعبه سیاه هواپیما داشتند ..
دو روز بعد از حادثه چند تا جوون کم و سن و سال که برای برای گردش و تفریح از هتل محل اقامت اش بیرون امده بودند تا جلوی ساحل بازی کنند .. با کمال تعجب مشاهده کردند چندین کیف و وسایل کنار ساحل افتاده است .. معلوم شد مربوط به مسافران مادر مرده است ... از نظر کارشناسان هر تکه ای از اشیاء پیدا شده می تواند به رمز معمای سقوط کمک کنه ...
مرکز مطالعات و تحقیقات امریکا نماینده ای برای کمک به گروه تحقیق به پورتو پلاتا ( Puerto Plata ) فرستاد . آن ها با جدیت کار خود رو آغاز کردند ... برای کشف معما همکاری بین المللی وسیعی می طلبد .. حادثه سقوط هواپیمای ۷۵۷ در آب نخستین مورد این نوع هواپیما ها محسوب می شد .
تعداد زیادی هواپیمای ۷۵۷ در جهان و در خطوط هوایی کشور های مختلف پرواز می کنند . و به همین دلیل اهمیت کشف واقعیت برای امنیت این هواپیماها از ارزش خاصی برخوردار بود .
تنها راه کشف واقعیت ، پیدا کردن جعبه سیاه است . همان گونه که در تصویر شرح داده ام .. هواپیماهای ۷۵۷ یک جعبه برای ضبط مکالمات داخل کابین خلبان دارد ( که ۳۰ دقیقه مکالمات قبل از سقوط رو به همراه دارد ) همچنین جعبه دیگری تعبیه شده است که تمام حرکات فرامین از لحظه پرواز تا سقوط رو به صورت داده های گرافیکی سیو می کند ..
معمولآ جعبه سیاه هواپیما مدت ۳۰ روز از خودش سیگنال می فرستد .. اما مشگل بزرگی که سر راه گروه تحقیق وجود داشت ، عمق ۷۲۰۰ پایی کف اقیانوس در محل سانحه بود ! که پیدا کردن آن را غیر ممکن می ساخت .. ! به دلیل شوری آب .. با گذشت هر روز امید پیدا کردن جعبه سیاه سخت تر می شد .. ولی گروه تحقیق هرگز نامید نمی شدند ..
تنها دستگاه مدرنی که قادر باشد کف عمیق دریا ها رو جستجو کنه .. همان گونه که در شکل بالا می بینید زیر دریایی کوچک و مدرنی به نام " CURV " است که کاربرد ان به صورت اتوماتیکی از طریق کنترل از راه دور است .. و کابل ان خیلی دراز است ..
این زیر دریایی مجهز دارای بازوهای مقاومی است که از طریق دوربین توسط اپراتور آن که از مانیتور کف دریا رو مشاهده می کند ، اداره می شود . در طول زمانی که این زیر دریایی مجهز از آمریکا سفر خود رو آغاز کنه .. گروه تحقیق سعی می کنه تا روی ان چه که کشف شده است .. بپردازند ..
اولین کار گروه تحقیق بر روی نوار به جا مانده از مکالمه خلبان با مسئول برج کنترل است .. تمام دیالوگ ها طبیعی و به دور از هر نوع اشکالی بود .
تمام اشیاء و قطعاتی که پیدا می شد .. توسط افراد نظامی گرد آوری شده و در یک پایگاه نظامی لیست می شد تا گروه تحقیق با دقت بر روی ان ها مطالعه انجام دهند ..
گروه تحقیق به اتفاق کارشناسان تمام قطعات و تکه های بجا مانده از هواپیما رو به دقت بررسی کردند . این قطعات شامل هر چیزی می توانست باشد .. از بخشی از سیستم چرخ جلوی هواپیما گرفته تا تکه ای از جلیقه نجات ، یا حتی قوطی کمپوت یا کنسرو .. !! زیرا آن ها به دنبال انفجاز و مسایل تروریستی بودند . ! حتی نحوه له شدن قوطی کنسرو .. طریقه و شدت برخورد هواپیما با دریا رو مشخص می کرد .. به همین دلیل مسئولان مربوطه در بین اشیاء پیدا شده دایم می چرخیدند .. آن ها حتی در لباس های به جا مانده از مسافران دنبال نوشته یا اطلاعاتی می گشتند که ممکن بود مسافران قبل از سانحه نوشته باشند .. !!
از روی یک قوطی له شده لوبیا ، کارشناسان متوجه شدند که شدت برخورد خیلی شدید و ناگهانی بوده است . و به این ترتیب دنبال پیدا کردن بقیه قسمت های این پازل بودند .. آن ها به این نکته پی بردند که هیچ انفجاری در لحظه سقوط اتفاق نیفتاده است .
آن ها سپس به سراغ متخصصان رفته تا با مطالعه فرم فنی هواپیما پی به اشکالات قبلی آن ببرند .
در همان ابتدای امر با مطالعه و تحقیق متوجه شدند ، دلیل توقف طولانی هواپیما شنیده شدن صدا های غیر طبیعی از یکی از موتور ها بوده است .. و از ان جا که در پرواز اخر خود مسافر زیادی همراه نداشته بود ، نزدیک به سه هفته هواپیما بر روی زمین می خوابد ..
عاقبت در ۲۸ فوریه بعد از سه هفته زیر دریایی کوچک و مجهز ما به منطقه می رسد تا با کاوش های عمق دریا جعبه سیاه رو پیدا کنند .. با گذشت هر روز ان ها نگران تر می شدند .. می ترسیدند که دیگه سیگنالی از جعبه ها دریافت نکنند .. !
دو ساعت زمان برای ارسال زیر دریایی به عمق هفت هزار و دویست پایی دریا وقت می برد . و متخصصان با دقت وجب به وجب کف اقیانوس رو جستجو می کنند .. آن ها به کمک بازوهای رباتیک خود به لاشه هواپیما و اطراف ان سرکشی می کنند .. عاقبت بعد از نوزده دقیقه اولین جعبه سیاه پیدا می شود . گروه جستجو واقعآ خوشحال می شوند ..
بعد از گذشت دوساعت از لحظه پیدا شدن جعبه اول .. جستجو ها هم چنان ادامه داره .. و دوربین های زیر دریایی قادر به پیدا کردن ان نیست .. ان ها مطمئن بودند که گمشده خویش در همین اطراف است .. لذا با قدم زدن در کف دریا و حرکت دادن فلزات و قطعات بر جای مانده هواپیما ، شن ها رو کنار می زدند .. که بالاخره دومین جعبه هم پیدا شد ..
گروه تحقیق بلافاصله با ارسال هر دو جعبه به واشنگتن تحقیقات رسمی و کارشناسی خویش رو آغاز می کنند .. آن ها به دنبال این موضوع بودند که چه اتفاقی برای پرواز شماره ۳۰۱ خطوط هوایی ترکیه رخ داده بود که بعد از پنج دقیقه پرواز ، ناگهان سقوط نماید ..!!؟
کارشناسان به وسیله ابزاری به نام " پلات " سعی می کردند تمام جزئیات پرواز رو بازسازی کرده تا پی به علت سانحه ببرند .. آن ها توانستند حتی سرعت نهایی که عقربه ها نشان می داد رو پیدا کنند . و همان طور که با فلش نشون دادم .. ۳۵۰ نات سرعت هوایی هم مشخص می شود ..!! آن ها متوجه مسئله ای غیر طبیعی در پرواز می شوند .. و کشف می کنند به محض روشن کردن اتوپایلوت دماغه بالا رفته است .. کارشناسان سرعت ۳۵۰ نات رو هرگز نمی پذیرند .. ولی چطور چنین چیزی اتفاق افتاده است ..؟ کاملآ غیر طبیعی است !!
کارشناسان بار دیگر به شاخه دیگر تحقیقات که گوش فرا دادن به صحبت های خلبان است توجه می کنند .. ان ها با بررسی گفته ها .. به این نکته پی می برند که عقربه سرعت سنج کمک خلبان در لحظه تیک آف درست نشون می داده است .. ولی بعد با یک دیگر مغایرت پیدا می کنند .. !! آن ها به این نکته می رسند که طبق قانون خلبان آدام باید با مشاهده این نقض فنی پرواز رو کنسل می کرد .. اما تنها دلیلی که این عمل رو انجام نداده ، دور بودن سه هفته ای از خانواده هاشون بوده است ..!
با مرور اشکالات سرعت سنج ، فکر کارشناسان به سوی لوله های " پی تو تیوپ " که در طرفین هواپیما تعبیه شده اند جلب می شود .. آن ها تقریبآ مطمئن می شوند که ایراد می تونه از اشکال در عملکرد این لوله های فلزی باشد .. که وظیفه آن ها عبور هوا به منظور سنجش سرعت هواپیماست .
همان گونه که در تصویر مشاهده می کنید .. وظیفه آن ها عبور هوا به منظور سنجش سرعت است
حال اگه به دلایلی این لوله مسدود شود .. جلوی عبور کامل هوا به پشت عقربه های نشون دهنده سرعت گرفته می شود و سوزن آن به درستی نمی چرخد ... همان اتفاقی که در پرواز ۳۰۱ رخ داد .. متخصصان با کشف این واقعیت به دنبال این هستند که چه عاملی سبب مسدود شدن لوله ها شده است ..!؟
معمولآ هواپیماها برای جلوگیری از مسدود شدن لوله فلزی سرعت سنج ، کاور ( غلاف ) برزنتی بر روی لوله می کشند .. این کاور به وسیله پارچه ای بلند و قرمز رنگ ، به گروه پروازی اخطار می کند که حتمآ قبل از پرواز ان را از روی لوله سرعت سنج بیرون اورند
به همین دلیل بار دیگر متخصصان به سراغ میکانیک ها و متخصصان هواپیما رفته و از آن ها می پرسند که آیا در تمام مدتی که هواپیما این جا خوابیده بود ، آیا کاور شده بود .. ؟ که پاسخ ان ها منفی بود و اعلام می کنند هواپیما فاقد این روکش بی ارزش بوده است !!
با مشخص شدن این واقعیت که این هواپیما در طول سه هفته اقامت خود در این فرودگاه ، هیچ روکشی بر روی " لوله های پی تو " قرار نداده است .. تنها دلیل گرفتگی سرعت سنج رو در پیدا کردن لوله های یاد شده از لاشه هواپیما دانستند .. اما سوال اساسی این بود .. برفرض لوله های سرعت سنج گرفته شده باشد .. دلیل سقوط جت ۷۵۷ چی می تواند باشد !!؟
کارشناسان معتقدند که علاوه بر نشان دهنده های فوق .. کامپیوتری در هواپیما موجود است که تمام سرعت هواپیما و سرعت زمینی ان را به درستی محاسبه کرده و در اختیار خلبان می گذارد .. پس چه دلیلی سبب این اتفاق شده است ..؟
آن ها می دانستند که در هواپیماهای بوئینگ ۷۵۷ سیستم هشدار دهنده سرعت بالا وجود دارد .. و به محض این که سرعت هواپیمایی بیش از حد استاندارد باشد .. در کابین به وسیله چراغی قرمز چشمک می زند ..
برای یافتن پرسش خود ، محققان با باز سازی تمام حرکات و گفت و گو های داخلی خلبانان با یک دیگر دنبال علت حادثه رفتند .. آن ها مشخص کردند که پنج منبع مختلف برای اگاهی خلبان از وضعیت هواپیما دارد .. اما چرا خلبان با تجربه متوجه نشده است .. !!؟ با بررسی فراوان مشخص شد تمام مشکلات از لحظه فشار دادن دگمه اتوپایلوت آغاز شده است .. آن ها متوجه شدند بسته شدن لوله سرعت سنج سبب دریافت اطلاعات غلط به سیستم اتوپایلوت شده بود !! و کامپیوتر مرکزی هم نشون می داد هواپیما خیلی سریع پرواز می کند .. و به همین دلیل دماغ هواپیما رو بالا می بره تا سرعت کم بشه .. و به این ترتیب .. دو اطلاعات متناقص هم دریافت می کنه .. !! آن ها عاقبت متوجه می شوند خلبان هواپیما در محاسبه هر دو سرعت سنج دچار اشتباه شده بود .. در حقیقت نشان دهنده کمک خلبان صحیح بوده ، و در واقع هواپیما خیلی هم اهسته پرواز می کرده است !! با خاموش کردن فیوز .. عقربه بدون هدف به سمت عقربه های ساعت چرخیده و همین امر سبب اخطار سرعت بالا شده بود .
خب در همین اثنا اتوپایلوت اخطار غلط دیگری رو ثبت می کند .. و ان سرعت زیاد هواپیما بوده است ! ولی در حقیقت هواپیما خیلی آهسته جلو می رفته است .. و با عقب کشیدن دسته گاز .. هواپیما دچار استال شده بود . در حقیقت دو فرمان غیر واقع که از نظر تئوری امکان وقوع ان نیست به هواپیما ارسال می شده است !! طبق اطلاعات به دست امده از کابین خلبان .. به محض خاموش کردن اتو پایلوت .. خلبان در وضعیت استال سریع قرار می گیرد .. کمک خلبان سوم متوجه اشکال شده بود .. برای همین فریاد می زده ( ا دی آی ) .. که منظورش از این اصطلاح این بود ... جلوی خودت رو نگاه کن .. دماغ هواپیما رو پائین بیار . او می دانست که نشان دهنده وضعیت هواپیما کاملآ آبی شده است و در وضعیت خطرناکی قرار گرفته است .. اما کاپیتان باتجربه متوجه اخطار صحیح شاگرد خود نشد .. !! گروه تحقیق همچنین متوجه شدند که کمک خلبان هم چندیدن بار از آدام خواسته بود دماغ هواپیما رو پائین اورد .. ولی او بقدری دستپاچه شده بود که متوجه استال نشده بود .. !!
متخصصان متوجه شدند که در اون شرایط .. تنها چیزی که جت ۷۵۷ نیاز داشت .. افزودن سرعت موتور ها و آوردن دماغه هواپیما برای خروج از استال بود .. که متآسفانه اجرا نشد . آن چه که کارشناسان رو متحیر کرده بود این است که .. چرا دو کمک خلبان که متوجه اشکال اساسی کار شده بودند ، چرا با کمک هم یوک رو جلو فشار نداده .. و گذاشتند کاپیتان هر کاری دلش خواست اشتباهی انجام دهد . چون ان دو کاپیتان نشده بودند ..!! نوار باقی مانده تآکید می کرد کاپیتان اطلاعات درستی از کمک های خود دریافت کرده بود که می توانست باعث نجات هواپیما شود
بعد از مشخص شدن حقایق .. گروه تحقیق با متر کردن نقطه ای که هواپیمای پرواز ۳۰۱ از زمین کنده شده بود .. دنبال این پرسش بودند که آیا کاپیتان ادامز می توانسته با مشاهد ایراد ، هواپیما رو متوقف کنه .. ؟ آن ها بعد از جمع و تفریق زدن های فراوان .. متوجه شدند او می توانست هواپیما رو متوقف کند .. !! اما نتایج تحقیقات به این جا کشیده شد که اگه گروه پروازی رو آن روز به ماموریت نمی فرستادند و یا از قبل اطلاع می دادند .. آن ها امادگی بیشتری داشتند .. زیرا استراحت کافی نداشتند .. و همین مسئله می تونست یکی از دلایل تصمیمات اشتباه خلبان باشه .. عجله در انجام پرواز همیشه خطر آفرین است .. !! دلیل دیگه اشتیاق گروه پرواز برای رفتن به خونه بوده است .. چون بنده خدا ها خیلی وقت بود در هتل منتظر بازگشت بودند .. که به اصطلاح عامیانه می گویند دلتنگی خونه ( هوم سیک ) .. گروه تحقیق هرگز متوجه نشدند اون شب چه در مغز کاپیتان گذشت که به پرواز ادامه داد .. !!؟
معمولآ رسم است بعد از انجام تحقیقات کامل اشکالات رو برطرف کنند .. اولین اقدامی که صورت گرفت .. اموزش خلبانان به منظور جدی گرفتن سناریوی " پی تو " ها بود . دومین موردی که سبب تغیرات اساسی شد ، افزودن اخطاری به کامپیوتر مرکزی بود که در زمانی که هر یک از عقربه ها با همدیگر نخوانند ( عین مشکل پرواز ۳۰۱ ) اخطار جدیدی درج شود ( با فلش مشخص کرده ام ) .. پس می بینید که چقدر دقیق از خطاها استفاده می کنند ..
اما اخرین پرسشی که گروه تحقیق با ان مواجه بودند .. دلایل مسدود شدن لوله های پی تو بود . و مدام می پرسیدند چه عواملی سبب انسداد ان ها شده بود ؟ اما متآسفانه ان ها هرگز لوله های هواپیما رو پیدا نکردند .. !! شاید جانواران دریایی بلعیده بودند ! اما چرا با وجود عدم گرد و غبار و آشغال و یخ ان ها مسدود شده بود ؟ برای پیدا کردن پاسخ زیاد راه دوری نرفتند .. زیرا محیط اطراف ان ها مملو از حشرات ، جانواران کوچک و موذی بود .. که شناخته ترین نوع ان زنبور های کوچکی بودند که برای تهیه لانه به هر سوراخی سرک می کشند .. این حشرات در همه جا پیدا می شوند .. و چون هواپیما سه هفته اون جا پارک بود و در پوشی هم نداشت .. تعدادی زنبور سیاه با انتخاب ان به عنوان آشیانه ، سبب گرفتن جان ۱۸۹ مسافر بی گناه بر روی دریا شدند .. روحشان شاد .