شكست سياست خارجي هند در بخش انرژي،ناكامي در رقابت با چين
گروه اقتصادي / حوزه اقتصاد بين الملل
89/10/28 - 00:17
شماره:8910270977
كاشگر تايمز تحليل كرد:
شكست سياست خارجي هند در بخش انرژي،ناكامي در رقابت با چين
خبرگزاري فارس: يك پايگاه خبري با اشاره به شكست سياست خارجي هند در بخش انرژي نوشت پروژههاي نفت و گاز و تاكتيك مذاكراتي دهلينو مانند آب و نفتاند كه هيچ گاه با همديگر تركيب نميشوند .
به گزارش خبرگزاري فارس پايگاه خبري كاشگر تايمز طي تحليلي به بررسي شكست سياستهاي خارجي هند در زمينه انرژي پرداخت و نوشت پروژه هاي خط لوله نفت و گاز و تاكتيك مذاكراتي دهلي نو مانند آب و نفت است كه هيچ گاه با همديگر تركيب نمي شوند .
اين پايگاه افزود: هند در دهه اخير با سه شكست بزرگ روبرو شده كه اين شكستها تاثير زيادي در بلند مدت خواهد داشت . نخستين شكست مربوط به از دست دادن نپال در رقابت با چين است . دومين شكست كاهش تاثير و نفوذ هند بر سريلانكا و اسلام آباد و افزايش حضور چين در اين دو كشور است . سومين شكست نيز مربوط به خروج دهلي نو از معادلات افغانستان است . اين شكستها موجب افت جايگاه بين المللي و منطقه اي هند طي ده سال اخير شده است .
بر اساس اين گزارش احداث خطوط لوله نفت و گاز در منطقه بدون هند به يك كابوس براي مقامات اين كشور تبديل شده است . خط لوله انتقال گاز ايران به هند و پاكستان پس از خروج دهلي نو از اين پروژه به پروژه انتقال گاز ايران به پاكستان تبديل شده است .
توافق نامه انتقال گاز تركمنستان به شبه قاره نيز اخيرا امضا شده است. احداث اين خط لوله قرار بود از سال 2010 آغاز شده و اين پروژه از سال 2015 ميلادي به بهره برداري برسد . آمريكا از دهه 1990 ميلادي خواستار احداث اين خط لوله بوده است و از اجراي اين خط لوله كه روسيه را دور مي زند و منابع گازي درياي خزر وآسياي مركزي را به شبه قاره هند منتقل مي كند حمايت مي نمايد. هند در سال 2010 به اين پروژه پيوست و دسامبر 2010 قرارداد تاپي را امضا كرد . بانك توسعه آسيايي نيز از اجراي اين پروژه حمايت كرده است . 735 كيلومتر از اين پروژه از مرزهاي افغانستان و 800 كيلومتر آن از مرزهاي پاكستان مي گذرد .
اين گزارش افزوده است: دولت هند به شدت با مشاركت چين در اين پروژه مخالف است . ممكن است اين پروژه در نهايت منجر به بيرون كردن هند و جايگزيني چين به جاي اين كشور شود . به علت مخالفتهاي هند با قيمت گاز و تعرفه ترانزيت گاز امضاي اين قرارداد تا كنون بارها به تاخير افتاده است . اين در حالي است كه پاكستان، افغانستان و تركمنستان نيز خواستار مشاركت چين در اين پروژه هستند چرا كه چين تجربه خوبي در زمينه احداث خط لوله هاي بزرگ و بلند گاز و نفت دارد . مقامهاي وزارت نفت هند به خوبي از خطر چين آگاه هستند . چين جايگاه منطقه اي هند را به شدت تهديد مي كند . مشاركت احتمالي چين در اين پروژه موجب خارج شدن هند از اين پروژه و متوقف شدن روند صلح هند و پاكستان خواهد شد . اين خط لوله گازي به طول 1735 كيلومتر كه پيش بيني مي شود ساخت آن تا پايان سال 2014 به پايان برسد داراي ظرفيت صدور 33 ميليارد متر مكعب گاز طبيعي در سال بوده كه تنها كشور هند آماده خريد حدود 18 ميليارد متر مكعب مي باشد. هزينه ساخت خط لوله 7.6 ميليارد دلار برآورد مي شود.
با اين وجود قراردادهاي امضا شده حاوي جزئيات مهمي مثل تاريخ دقيق اجراي پروژه، ميزان حق ترانزيت و شرايط تأمين مالي نمي باشد. عزيزالله عمر مدير امور اقتصادي وزارت خارجه افغانستان تصريح كرد در مورد مسايل مالي و فني پروژه بخش اعظم هزينه پروژه توسط بانك توسعه آسيا تامين خواهد شد. در حال انجام مذاكراتي با اين بانك پيرامون موضوع هستيم. ولي هنوز در مورد مبلغ خاصي توافق حاصل نشده است . براي ساخت خط لوله در خاك افغانستان سه ميليارد دلار سرمايه گذاري لازم است .
سه شنبه 28 دی 1389 8:50 AM
تشکرات از این پست