همه مادران درباره رشد و پیشرفت حرکات مختلف نوزادشان نگران هستند. در هر مرحلهای که نوزاد به توانایی جدیدی دست پیدا میکند، شور و ذوق مادر هم برای داشتن کوچولوی نازنینش بیشتر میشود. اگر نوزادتان به مرحلهای رسیده است که غلت میزند و سرش را بالا میگیرد، باید کمکم منتظر نشستن او هم باشید. از زمان تولد به بعد، دیگر نوزاد کوچکتان مدام در حال تغییر خواهد بود و هر روز به تجربه تازهای دست پیدا خواهد کرد. اگر میخواهید بدانید که نشستن نوزاد دقیقا در چه بازه سنی رخ میدهد تا پایان این مقاله با ما همراه باشید:
نوزاد در چند ماهگی توانایی نشستن دارد؟
نوزادان از ۴ تا ۷ ماهگی توانایی نشستن پیدا میکنند. در این سن، نوزاد تواناییهای متفاوتی پیدا میکند. در ۸ ماهگی دیگر نوزادتان بدون نیاز به هیچ کمکی میتواند بنشیند اما قبل از آن در بازه سنی که نام برده شد باید برای نشستن به او کمک کنید و مراقب کمرش باشید. اگر مراقب تعادل او نباشید، امکان دارد خدای نکرده زمین بخورد و آسیب ببیند. معمولا بیشتر نوزادان در ۶ ماهگی بدون کمک هم میتوانند به راحتی بنشینند.
علت این است که ماهیچهها سفتتر و مستحکمتر میشوند و گردن هم قابلیت راست نگه داشتن پیدا میکند. البته مواردی هم وجود دارد که نوزادان تا ۹ ماهگی نمیتوانند نشستن بدون کمک را تجربه کنند. علت این موضوع در بیشتر اوقات، خوابیدن بیش از حد آنها در گهواره است.
علائم آمادگی برای نشستن نوزاد چیست؟
در حوالی ۴ ماهگی، نوزادتان قادر به بالا گرفتن سر کوچک خود خواهد بود. البته تا حدی به کمک هم نیاز دارد ولی ماهیچههای گردن قویتر شدهاند بنابراین این توانایی راست نگه داشتن سر وجود دارد. برای اینکه مهارت راست نگه داشتن سر و کمکم نشستن نوزاد بیشتر و بیشتر شود، بهتر است از یک تمرین استفاده کنید؛ دستهای نوزاد را محکم نگه دارید و او را با شکلکهای خندهداری که با صورتتان درمیآورید، تشویق به بلند شدن به سمت خود کنید.
نوزادان چگونه نشستن و حفظ تعادل را یاد میگیرند؟
زمانی که نوزادان راست نگه داشتن سر را آموختند دیگر مجاز هستید که نشستن را با آنها تمرین کنید. برای نشستن نوزاد توانایی کنترل سر بسیار حیاتی و مهم است. نوزادان برای نشستن از دستها، پاها و باسن کمک میگیرند. هر چقدر تمرین آنها برای چهار دست و پا رفتن بیشتر باشد، توانایی نشستن هم زودتر به وجود خواهد آمد. فقط یادتان باشد که تمامی تمرینات نشستن باید روی سطوح نرم و امن صورت بگیرد.
اگر میخواهید به نشستن نوزاد کمک کنید و این مهارت را سریعتر در او به وجود بیاورید باید برای تقویت ماهیچههای بدنش تلاش کنید. استفاده از کالسکه در ایجاد میل به نشستن در نوزاد هم بسیار اثرگذار است. برای کمک به نشستن نوزاد، موارد زیر را در نظر بگیرید:
- از ۲ ماهگی به بعد، سعی کنید کودک را به صورت ایستاده و عمودی در آغوش بگیرید. در این صورت، او برای صاف نگه داشتن سر خود تلاش میکند و به خود متکی میشود.
- چهار دست و پا رفتن هم به استحکام هر چه بیشتر ماهیچههای نوزاد کمک میکند و باعث میشود تا توانمندی کافی برای نشستن نوزاد در او جان بگیرد.
- بازیهای خوابیدنی هم نقش مهمی در شکلگیری توانایی نشستن نوزاد دارد. مثلا وقتی کودک به پشت خوابیده، دستان او را بگیرید و سعی کنید او را بلند کنید. با این کار سر نوزاد به سمت شما متمایل میشود و تمرینی برای سفت شدن ماهیچههای گردن به وجود میآید.
- غلت زدن هم راه و تمرینی مناسب برای افزایش استحکام و قوی شدن ماهیچههای بدن نوزاد است.
بعد از تقویت ماهیچهها چه تمریناتی برای نشستن نوزاد مؤثر است؟
زمانی که دیگر ماهیچههای نوزاد به اندازه کافی قوی شد و توانست سرش را راست و محکم نگه دارد، از تمرینهای زیر برای نشستن او کمک بگیرید:
- در بازه ۴ تا ۵ ماهگی، روی زمین بنشینید و پاها را باز کرده و کودک را میان پاها قرار بدهید به صورتی که پشت او به سمت بدنتان قرار بگیرد و اگر تعادلش را از دست داد، امکان حمایت و حفاظت از او برایتان مقدور باشد. در این حالت که بدن شما حکم دیوار حمایتی را بر عهده گرفته است، به نوزاد اجازه بدهید که کمکم نشستن را تجربه کند و به دستاوردهایی درباره تکنیکهای نشستن برسد. در همه تمرینهایی که برای نشستن نوزاد صورت میدهید باید حواستان باشد که از بالش و … کمک بگیرید تا خطری نوزاد را تهدید نکند.
- از صندلیهای مخصوص کودک استفاده کنید. از صندلیهایی که دارای تکیهگاه هستند و از جلو به یک میز سینیدار متصل به صندلی منتهی میشوند. با گذاشتن اسباببازی یا خوراکی روی سینی کودک را تشویق به نشستن و تمرین این مهارت کنید. نشستن یکی از مهمترین مهارتهایی است که کودکان ۴ تا ۷ ماه باید یاد بگیرند. همانطور که گفته شد این مهارت معمولا در ۶ ماهگی تکمیل میشود و نوزاد میتواند به راحتی و بدون کمک دیگران بنشیند.
بعد از تکمیل مهارت نشستن نوزاد باید منتظر توانایی تعادل پیدا کردن در قسمت زانو و دستها و حرکت رو به جلو در او باشید. اگر نوزادتان، ۹ ماه را رد کرده اما همچنان نمیتواند بنشیند با پزشک در این باره صحبت کنید. تمرینهایی که به نگه داشتن سر کمک میکنند برای نشستن نوزاد بسیار مفید و ضروری هستند. اما در هر حال، به خود نگرانی راه ندهید زیرا کودکان دارای مهارتهای متفاوتی در یادگیری هستند و برخی از آنها نسبت به سایرین کمی تاخیر دارند. با نوزاد خود تمرین کنید و با در نظر گرفتن تفاوتها به فرزند خود برای رشد و توسعه مهارتهای مختلف کمک کنید.