حاشیه برای فرمانده/ شایعه بازداشت دریاردار سیاری از کجا آمد؟
شایعه بازداشت دریاردار سیاری دست به دست میچرخد؛ معلوم نیست منبع اصلی این شایعه چه کسی بوده است، برخی گفتهاند سلطنتطلبان و گروه فرشگرد این شایعه را به راه انداختهاند. این گزاره نیز تایید نشده است؛ با این حال بسیاری از مردم جامعه بدون توجه به منابع رسمی، چنین خبری را باور کردهاند. نکته عجیبتر اینکه برخی دیگر یک گام جلوتر رفتهاند و گفتهاند دریاردار سیاری هماکنون زیر شکنجه است!!

رویداد۲۴ این روزها، روزهای اخبار نظامی است؛ از انفجارهای سریالی در مراکز حساس نظامی تا مزاحمت جنگندههای آمریکایی برای هواپیمای ماهان. روز گذشته نیز خبر بازداشت دریاردار سیاری از فرماندهان ارشد نظامی کشور دست به دست میچرخید. برخی اکانتهای ناشناس در شبکههای اجتماعی ادعا کردند دریادار سیاری معاون هماهنگکننده ارتش و فرمانده سایق نیروی دریایی ارتش بازداشت شده است.
این خبر البته تکذیب شد، اما حواشی زیادی داشت. مثلا مهدی کشتدار مدیرعامل خبرگزاری قوه قضائیه در توییتر نوشت: «دروغ بازداشت امیرسیاری را از کجا آوردید؟ فرمانده خوشنام ارتش نه احضار شده نه بازداشت. ادعای مطرح شده از اساس کذب است، دروغ نگویید.»
تکذیب خبر مربوط به ارتش توسط سردبیر سایت قوه قضائیه آن هم در فضای توییتر، نشان میدهد انتقادات سیاری نسبت به نحوه اطلاعرسانی درباره ارتش، خیلی هم بیراه نبوده است. پس از انتشار گسترده این شایعه تنها دو خبر از امیر دریادار سیاری منتشر شد؛ یکی بازدید او از مرکز آموزش دژبان ارتش و دیگری اظهار نظری از سیاری درباره بیماری کرونا.
شاید فرماندهان ارتش آنقدر خبر را بیپایه میدانستند که نیازی به انتشار تکذبیه ندیدهاند؛ با این حال با وایرال شدن و توزیع گسترده آن، میشد چنین شایعاتی خیلی قاطعانه تکذیب شود.
درباره این شایعه حرف و حدیث در فضای مجازی بالاست. از طرفی به خاطر احضار و تکذیب خبرنگاران ایرنا، بعضی هنوز تکذیب بازداشت سیاری را باور نکردهاند! بعضی کاربران مینویسند این شایعه را ارزشیهای تویینتر به راه انداختهاند تا سیاری ناچار شود در یک ویدیو از سایر نهادهای نظامی تقدیر و تشکر کند. بعضی کاربران، اما معتقدند ضد انقلاب این شایعه را به راه انداخته تا مردم را از فرماندهان خوشنام ارتش ناامید کند.
برخی فعالان سیاسی اتهامزنیها به ارتش و امیر سیاری را اقدامی هماهنگشده از سوی گروهی خواندهاند که با پول هجمههایی را در شبکههای اجتماعی تولید و طوفان توییتری در موقعیتهای مختلف ایجاد میکنند. برخی کاربران توییتر مدعی شدهاند که امیر سیاری بعد از سفر به ونیز برای شرکت در اجلاسی از فرماندهی نیروی دریایی ارتش کنار گذاشته شده است.
افرادی که این شایعه را به راه انداختهاند معتقدند سیاری به خاطر نگارش نامهای در مخالفت با قرارداد ایران و چین بازداشت شده است. اینگونه شایعه شده که دریادار سیاری نامهای به مقامات ارشد کشور نوشته و در آن تاکید کرده اگر قرار باشد خاک وطن فروخته شود، ارتش درنگ نمیکند و مقابل آن میایستد. طبیعی است چنین نامهای وجود خارجی ندارد چرا که در صورت فرض وجود آن، بعید بود ابتدا خبر آن از اکانتهای توییتری سلطنتطلب سر دربیاورد. از طرفی افرادی که امیر سیاری را میشناسند میگویند وفاداری او به جمهوری اسلامی ثابت شده است.
نکته جالب آنکه پس از انتشار این شایعه، به سرعت هشتگی هم برای حمایت از سیاری و ایده مخالفت با قرارداد ایران و چین شکل گرفت و کاربرانی که برای ارتش را از خود میدانستند، مطالبشان را با هشتگهایی در حمایت از دریاردار سیاری و ممنوعیت وطنفروشی نوشتند.
بیشتر بخوانید: خطوط قرمز تا پشت دفتر فرماندهان ارتش!/ حاشیههای حذف مصاحبه سرتیپ سیاری از سایت دولت
مصاحبه جنجالی دریادار سیاری
به گزارش رویداد۲۴ چندی پیش مصاحبه سیاری با یک خبرگزاری داخلی، حاشیههای زیادی ایجاد کرد. خبرگزاری ایرنا ناچار شد مصاحبه را از خروجی خود حذف کند. سیاری در آن مصاحبه تلویحا از بعضی نهادها انتقاد کرده بود. او گفته بود «نیروهای مسلح نباید در سیاست هم دخالت کند، چون سیاستزدگی برای نیروهای مسلح آسیب است. این به این معنا نیست که سیاست را نمیفهمیم. ما سیاست را خوب تحلیل میکنیم و متوجه میشویم٬، اما وارد سیاست نمیشویم.»
سیاری در بخش دیگری از سخنانش از بی توجهی به نقش ارتش در جنگ هشت ساله انتقاد کرده و گفته بود «دریا که کلا در اختیار ارتش بود. نیروی دریایی سپاه سال ۶۵ شکل گرفت ... کجا میتوانید بگویید که ارتش نبوده؟ ... شما البته فیلم میسازید که یک سیدی، یک حاجی با یک تیربار ژ-۳ و یک دستی یک لشکر را ظرف ۲۴ ساعت از بین میبرد. اگر این طور است، ظرف ۱۲ شبانه روز ۱۲ لشکر عراق از بین میرفت دیگر! هشت سال (جنگ) برای چی بود؟ ... من قانونی شکایت کردم. برای رییس صدا و سیما هم نامه نوشتم. پیگیری هم کردیم ... هیچ کس هم جواب ما را نداد ... معلوم است که یک چیزی پشت پرده هست، تو خود سیستم صدا و سیما.»
ارتش اعلام کرد آن مصاحبه تقطیع شده بود و در بیانیهای تصریح کرد «مصاحبه اخیر امیر دریادار سیاری معاون هماهنگ کننده ارتش در قالب گفتگوی تصویری با خبرگزاری ایرنا یک مصاحبه تفصیلی به مدت ۹۰ دقیقه بوده که فرازهایی از عملکرد ارتش جمهوری اسلامی ایران در برهههای مختلف پس از پیروزی انقلاب را تشریح و تبیین کرده و این خبرگزاری در بخش اول تنها ۱۳ دقیقه از آن را منتشر کرده است.... متأسفانه دشمنان حسود و عنود نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران با تقطیع و سوءاستفاده، این گفت و گوی انجام شده را مغرضانه و مزورانه تفسیر، تحلیل و منتشر نمودهاند.»
البته اجازه انتشار نسخه تقطیع نشده هم صادر نشد و بعد از مدتی حتی تعدادی از مدیران خبرگزاری ایرنا هم تغییر کردند و تعدادی از خبرنگاران هم از آن مجموعه جدا شدند. برخی خبرنگاران مدعی شدند که خبرنگارانی که در آن مصاحبه بودند، به نهادهای امنیتی احضار شده اند و گوشی و لپتاب آنان توقیف شده است. خبری که هرچند برخی منابع خبری آن را تکذیب کردند، اما همکاران خبرنگاران احضار شده آن را تایید میکردند.
دریادار حبیب الله سیاری کیست؟
دریادار حبیبالله سیاری سال ۱۳۳۴ در فسا متولد شد. او دریادار و تکاور نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و فرمانده این نیرو از ۲۶ مرداد ۱۳۸۶ تا ۱۴ آبان ۱۳۹۶ بود.
سیاریر هماکنون معاون هماهنگکننده ارتش جمهوری اسلامی ایران و عضو هیات علمی دانشگاه عالی دفاع ملی (دافوس) است.
سیاری پیش از این از ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۴ معاون امور اجرایی و پشتیبانی رزمی ستاد مشترک ارتش بود و از ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶ به عنوان جانشین فرمانده نیروی دریایی ارتش فعالیت کرده است.
سیاری در سال ۱۳۵۳ به استخدام ارتش ایران درآمد و پس از طی دوره مقدماتی در رشته تکاوری فعالیت در نیروی دریایی ارتش را آغاز کرد. او دورههای کلاه سبزی، دافوس و علوم استراتژیک را در دانشگاه عالی دفاع ملی گذرانده است.
او که جانباز ۷۵ نیز هست، در طول جنگ ایران و عراق از تکاوران نیروی دریایی ارتش بود که در نخستین روزهای حمله ارتش عراق به خرمشهر و آغاز رسمی جنگ ایران و عراق به عنوان یکی از تکاوران گردان تکاوران دریایی بوشهر، در منطقه عملیاتی آبادان-خرمشهر حضور داشت.
دریادار سیاری در عملیاتهای نبرد خرمشهر، حصر آبادان و آزادسازی خرمشهر، همچنین عملیات مروارید حضوری فعال داشت و در خلال عملیات ثامنالائمه بر اثر اصابت ترکش خمپاره مجروح شد.