آستان امامزاده محمود (علیه السلام) در شمال روستای دینور از توابع شهرستان صحنه روی تپه ای بلند به نام تپه امامزاده قرار دارد.
آقای مسعود گلزاری درباره بنای قدیم بقعه این امامزاده می نویسد:
بقعه این امامزاده بنایی از آجر و گچ است. بنای اصلی بقعه از خارج چهار ضلعی و از داخل چهار ایوانی است. هر یک از ایوان ها به دهانه 278 و عمق 180 تا 183 سانتی متر و بلندی آن تا ابتدای طاق 240 سانتی متر است. طاق هر چهار ایوان هلالی است.
ابعاد محوطه داخلی بقعه بدون احتساب ایوان ها 575×575 سانتی متر است. چهار گوشه بنا را با چهار گوشواره جمع کرده و گنبدی مدور با آجر و گچ بر آن زده شده است، میان بنا ضریحی مشبک چوبین با سقفی مسطح به طول 180 و عرض 130 و بلندی 185 سانتی متر است. در میان ضریح سنگ قبری به طول 127 و عرض 35 سانتی متر است که بر حاشیه سطح سنگ «آیت الکرسی» و بر سطح سنگ صلوات کبیر است تا: «وصل علی الحجه القائم محمد صلوات الله علیه و علیهم اجمعین»
درب ورودی بقعه در ایوان غربی است که پهنای آن از چهار چوب بر چهارچوب 156 سانتی متر و بلندی آن 182 سانتی متر است.
در ایوان های شمال و جنوبی داخلی هر یک سه طاقچه با طاق هلالی و در ایوان شرقی یک طاقچه و در ایوان غربی داخل دو طاقچه با طاق هلالی است. بر بالای هر یک از ایوان های داخلی نورگیری مستطیلی شکل با طاق هلال است. این نورگیرها محوطه مرکزی بقعه را روشن می کنند، در سه جهت شمالی و غربی و جنوبی ایوان است، سقف بقعه از داخل کوتاه و آجری و برجستگی گنبد تو سری خورده است.
در بنای جدید نسبت به قدیمی بقعه توسعه داده شده است. بنای جدید بقعه به صورت مربع بازسازی شده و ابعاد آن 15× 15 متر مربع است که شامل سه قسمت می باشد .
الف ـ روضه مطهر که مرقد و ضریح در آن قرار دارد به مساحت یکصد متر است. بنای جدید بقعه تیر آهن و آجر سیمان است و ارتفاع بقعه 4 متر می باشد که در چهار گوشه ضریح با فاصله یک متر چهار ستون نصب شده که بار گنبد و بخشی از سقف بقعه را تحمل می کند.
ضریحی مشبک از جنی فلز آب طلا و نقره کاری بر روی مرقد و زیر گنبد به طول 2/5 و عرض 180 سانتی متر با سفارش اداره اوقاف کرمانشاه و مساعدت مردم خیّر و محب خاندان عصمت و طهارت بخش دینور، پس از بازسازی در سال 1388 نصب گردیده است.
چهار طرف ضریح رواق است، کف بقعه سرامیک سبز، بدنه و ازاره ی آن تا میزان 130 سانتی متر با سنگ گرانیت تزئین یافته است و بقعه ازاره (دور تا دور) تا زیر سقف با آجر 5 سانت اصفهان نماکاری شده است. و سقف بقعه با آئینه کاری تزیین یافته است.
و زیر گنبد نیز آئینه کاری با کتیبه هایی از آیات قرآنی با کاشی مزین شده است. بقعه از چهار طرف روشنایی می گردد و تعداد 9 پنجره در دور تا دور بقعه تعبیه گردیده است و در جانب قبله روضه مطهر محرابی قرار دارد.
ب ـ رواق مستقل در ضلع شرقی روضه مطهر به طول 10×15متر و به مساحت 50 متر با تزئیناتی که توصیف گردید قرار داده شده و درب ورودی بقعه از سمت قبله به داخل این رواق است.
ج ـ ایوان بقعه، به طول 15 متر و عرض 5 متر است که با چهار طاق ضربی با پنج پایه به صورت سکو در سمت قبله بقعه واقع شده است.
د ـ بر فراز بقعه گنبدی مدور بنا شده که روی آن به صورت خشت نما از استیل سفید پوشیده شده است.
هـ ـ نمای بیرون بقعه دور تا دور به میزان یک متر با کف ایوان سنگ تیشه ای سمیرم نصب گردیده و بالای آن تا لب بام با آجر 5 سانت اصفهان نماکاری شده است.
وـ در ضلع شرقی بقعه با فاصله چند متر یک باب منزل برای خادم و سرایدار امامزاده ساخته شده و سرویس بهداشتی زنانه و مردانه در ضلع شرقی همین منزل است.
با توجه به اینکه بقعه امامزاده در مکانی پرارتفاع واقع شده در ایوان بقعه تمام منطقه دینور و کوه های اطراف و مناظر زیبای طبیعت در چشم انداز است.
بر دامنه تپه امامزاده به ویژه در سمت غرب آن گورستان قدیمی بزرگی است که به گورستان کوفی شیرخان معروف است. بیشتر سنگ نوشته های این قبرستان به خط کوفی با قلم های مختلف و همچنین به خط نسخ کهن است.
زائران بقعه بیشتر روزهای تعطیل به ویژه روزهای جمعه است که اهالی روستاهای اطراف با خانواده به زیارت می آیند.
نذرهایی که برای امامزاده محمود (علیه السلام) می شود و زارعین هنگام آمدن به زیارت امامزاده با خود می آورند گاو، گوسفند، پول، گندم، پارچه و شمع است.
مراسم علم بندی این بقعه روز سوم محرم و مراسم علم داغان کردن (باز کردن علم) روز سوم امام (علیه السلام) است.
ارسال اطلاعات برای امامزاده