0

فال بد ، خرافه همه زمان ها

 
hosinsaeidi
hosinsaeidi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : بهمن 1394 
تعداد پست ها : 22670
محل سکونت : کرمانشاه

فال بد ، خرافه همه زمان ها

فال بد، خرافه همه زمان ها

در قرآن كرارا آمده است كه مشركان خرافى در برابر پيامبران الهى به اين حربه(فال بد زدن) متوسل مى‏ شدند...

 فال بد، خرافه همه زمان ها

فال بد، خرافه همه زمان ها

آیه 47 سوره نمل اشاره دارد به این که صالح براى بيدار ساختن قوم خود به انذارشان پرداخت و از عذاب هاى دردناك الهى آن ها را بر حذر داشت، اما آن ها نه تنها پند نگرفتند و بيدار نشدند بلکه اين قوم سركش به جاى اينكه اندرز دلسوزانه اين پيامبر بزرگ را به گوش جان بشنوند و به كار بندند با يك سلسله سخنان واهى و نتيجه گيري هاى بى ‏پايه به مبارزه با او برخاستند، از جمله اينكه «گفتند ما هم خودت و هم كسانى را كه با تو هستند به فال بد گرفته ‏ايم»(قالُوا اطَّيَّرْنا بِكَ وَ بِمَنْ مَعَكَ).

گويا آن سال خشك سالى و كمبود محصول و مواد غذايى بود، آن ها گفتند اين گرفتاري ها و مشكلات ما همه از قدوم ناميمون تو و ياران تو است، شما مردم شومى هستيد و براى جامعه ما بدبختى به ارمغان آورده ‏ايد، و با توسل به حربه فال بد كه حربه افراد خرافى و لجوج است مى‏ خواستند منطق نيرومند او را درهم بكوبند. اما او در پاسخ «گفت: فال بد (و بخت و طالع شما) در نزد خدا است» (قالَ طائِرُكُمْ عِنْدَ اللَّهِ). او است كه شما را به خاطر اعمالتان گرفتار اين مصائب ساخته و اعمال شما است كه در پيشگاه او چنين مجازاتى را سبب شده. اين در حقيقت يك آزمايش بزرگ الهى براى شما است آرى «شما گروهى هستيد كه آزمايش مى ‏شويد»(بَلْ أَنْتُمْ قَوْمٌ تُفْتَنُونَ). اين ها آزمايش هاى الهى است، اينها هشدارها و بيدارباش ها است، تا كسانى كه شايستگى و قابليت دارند، از خواب غفلت بيدار شوند، و مسير نادرست خود را اصلاح كنند و به سوى خدا آيند.

در قرآن كرارا آمده است كه مشركان خرافى در برابر پيامبران الهى به اين حربه(فال بد زدن) متوسل مى‏ شدند، چنان كه در مورد موسى (ع) و يارانش مى‏ خوانيم: «هر گاه ناراحتى به فرعونيان مى ‏رسيد آن را از شوم بودن موسى و همراهانش مى ‏دانستند»(اعراف/131). در این آيات نيز همين عكس العمل را مشركان قوم ثمود در برابر صالح نشان دادند.

اصولا انسان نمى ‏تواند در برابر علل حوادث بى تفاوت بماند، سرانجام بايد براى هر حادثه ‏اى علتى بجويد، اگر موحد باشد و خداپرست و علل حوادث را به ذات پاك او كه طبق حكمتش همه چيز را روى حساب انجام مى ‏دهد بازگرداند و از نظر سلسله علل و معلول طبيعى نيز تكيه بر علم كند مشكل او حل شده است و گرنه يك سلسله علل خرافى و موهوم و بى اساس براى آن ها مى ‏تراشد، موهوماتى كه حد و مرزى براى آن ها نيست و يكى از روشنترين آن ها همين فال بد زدن است.

به طور مثال عرب جاهلى حركت پرنده ‏اى را كه از طرف راست به چپ مى ‏رفت به فال نيك مى‏ گرفت، و دليل بر پيروزى، و اگر از طرف چپ به راست حركت مى‏كرد به فال بد مى ‏گرفت و دليل بر شكست و ناكامى! و از اين خرافات و موهومات بسيار داشتند.

امروز نيز در جوامعى كه به خدا ايمان ندارند- هر چند از نظر علم و دانش روز پيروزي هاى فراوانى كسب كرده ‏اند- اين قبيل خرافات و موهومات فراوان است تا آنجا كه گاهى افتادن يك نمك‏ پاش بر زمين آن ها را سخت ناراحت مى‏ كند، و منزل و اطاق يا صندلى كه شماره آن سيزده باشد سخت در وحشتشان فرو مى ‏برد، و هنوز هم بازار رمالان و فال‏گيران در ميان آن ها گرم و داغ است، و مساله موهوم بخت و طالع در ميان آن ها مشترى فراوان دارد.

ولى قرآن با يك جمله كوتاه مى گويد: «بخت و طالع و پيروزى و شكست و موفقيت و ناكامى شما همه نزد خدا است»، خدايى كه حكيم است و مواهبش را طبق شايستگي هايى كه بازتاب ايمان و عمل و گفتار و كردار انسان ها است تقسيم مى‏ كند. و به اين ترتيب اسلام پيروان خود را از وادى خرافه به حقيقت، و از بيراهه به صراط مستقيم دعوت مى ‏كند.

#فال_بد #خرافات #قرآن

علی کفشگر فرزقی

منبع:

تفسير نمونه، ناصر مکارم شیرازی،ج‏15، ص: 490

دوشنبه 5 اسفند 1398  12:41 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها