30 راز مهم کنترل خشم با همسر
خداوند متعال، یکی از مهم ترین ویژگی های انسان های الهی و پارسا را کظم غیظ و عفو از مردم می شمارد.

30 راز مهم کنترل خشم با همسر
راز اول: هنگام عصبانیت، باید مکان و فضا را تغییر داد. از فضای گرم وارد فضای سرد شوید. اگر ایستاده اید، بنشینید. این تغییر فضا و حالت، خود به خود اثر زیادی خواهد داشت.
راز دوم: بعضی از روان شناسان توصیه می کنند از 1 تا 10 را بشمارید. مشاوران دینی توصیه می کنند 10 مرتبه صلوات بفرستید.به برکت صلوات، آرامش روحی-همان «أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ»- در وجود فرد ایجاد می شود. گاهی انسان نمی تواند خود را کنترل کند و ناخواسته حرفی را به زبان می آورد. فرستادن این 10 صلوات، باعث می شود که انسان قبل از اینکه حرفی را به زبان بیاورد، در مورد آن فکر کند.
راز سوم: اول فکر کنید، بعد حرف بزنید.
بعضی از بزرگ ترها می گویند وقتی می خواهید حرفی بزنید، زبان تان را هفت مرتبه دور دهان تان بچرخانید. در زمان پیغمبر صلی الله علیه و آله بعضی ها ریگ ها را تمیز می کردند و داخل دهان می گذاشتند. کسانی که زبان شان تند بود، وقتی می خواستند صحبت کنند، مجبور بودند آن ریگ را از دهان بیرون آورند و در همین زمانی که صرف بیرون آوردن ریگ می شد، فرصت داشتند در مورد حرفی که می خواهند بزنند، فکر کنند و به این نتیجه برسند که زدن آن حرف اشتباه است.
بهانه ای اختراع کنید تا فرصت کنترل خشم را از دست ندهید. این بهانه ها به شما فرصت می دهد تا در مورد حرف تان فکر کنید که آیا این حرف ارزش گفتن دارد؟ آیا حرف من باعث به وجود آمدن مشکلی نخواهد شد؟ مثلاً به سبب حرف من، اتفاقی بیفتد که مجبور به لجبازی کردن و... شوم، یا حرف من منجر به اتفاق جبران ناپذیری شود. به همین جهت، باید بین صحبت ها، سکوت و تمرکز داشته باشیم. یکی از محبت هایی که خیلی اهمیت دارد، محبت زبانی است و یکی از محبت های زبانی، محبت حرف نزدناست؛ نه محبت حرف زدن.
راز چهارم: یاد بگیرم انتقاد همسرم را با گشاده رویی بپذیرم.
حتی اگر در حال حاضر با او موافق نیستم، این کار از عصبانیت جلوگیری می کند. در مجادله ای که هر دوی شما تصور می کنید حق با شماست و مشکل مربوط به طرف مقابل است –به ویژه اگر قبلاً نیز مکرر بر سر موضوع فعلی بحث کرده اید- لطفاً انتقاد همسر خود را با روی باز و به راحتی گوش کنید.
راز پنجم: از خود بپرسید: «آیا طرف مقابل این کار را به صورت عمدی نسبت به من انجام داده است؟» در بسیاری از مواقع، متوجه خواهید شد که این مسأله فقط در اثر بی دقتی و تعجیل رخ داده و کسی نمی خواسته است شما را ناراحت کند یا بیازارد.
راز ششم: به او فرصت فکر کردن بدهید.
وقتی همسرتان کار اشتباهی کرده است، برای فکر کردن در مورد اشتباهش، به او فرصت بدهید. باور کنید با پرخاشگری، مشکلی از او حل نمی شود، بلکه روح و روان هر دو نفر شما آسیب می بیند.
وقتی همسرتان کار اشتباهی کرده است، برای فکر کردن در مورد اشتباهش، به او فرصت بدهید.
راز هفتم: به یاد داشته باشیم که ما پیرو چه بزرگانی هستیم.
در حالت خشم، شخص به سیره انبیاء، اولیا و صلحا –که خود را پیرو آنان می داند- توجه کند و در مورد آیات و احادیثی که غضب بی جا را مذمت کرده اند، بیندیشد و از عواقبش برحذر باشد.
راز هشتم: از دست شیطان بگریزیم. در هنگام خشم، استعاذه نمایید و با گفتن «اعوذ بالله من الشیطان الرجیم» به خداوند عالم پناه ببرید.
راز نهم: دمای بدن خود را کاهش دهیم.
آب خنک بنوشید، با آب سرد وضو گرفته یا دوش آب سرد بگیرید که این کار برای کاهش استرس شما مؤثر است.
راز دهم: یکی از شما فضای وقوع تنش را ترک کند.
گاهی پیش از به وجود آمدن تنش در زندگی، با یکدیگر توافق کنید که در اوج عصبانیت، یکی از شما مکان را ترک کند؛ چراکه در اوج بحث، فشار خون تان بالا می رود و ممکن است چیزهایی بگویید که لزوماً از بیان آن ها منظوری ندارید. همیشه به مکانی خلوت نیاز دارید که در آن از هم جدا شده، آرام بگیرید و افکار خود را جمع کنید.
راز یازدهم: از یادآوری گذشته بپرهیزید.
در بحث های خانوادگی و تنش ها، گذشته را یادآوری نکنید وگرنه زمینه آسیب زدن به خانواده و وقوع پرخاشگری در خودتان و همسرتان را فراهم کرده اید. به چیزی که اکنون در حال روی دادن است، توجه کنید. آتش بیار معرکه شدن، راه به جایی نخواهد زد و با فراموش کردن گذشته، زودتر به توافق می رسید.
راز دوازدهم: با محبت، همسرتان را آرام کنید.
اگر به آرامی در مورد موضوعی بحث می کنید و همسرتان به یکباره صدایش را بالا برده، از کوزه در می رود؛ کافی است به طرفش رفته، او را نوازش کنید و دست خود را به آرامی در دستش قرار دهید و با محبت به همسرتان به او بفهمانید که این مجادله بی اهمیت است.
راز سیزدهم: مدیریت کنترل خشم
محیط اطراف، تأثیر مستقیمی روی احساسات ما دارد. عصبانیت، یک احساس خشن است، اما با مراقبت همراه با توجه محبت آمیز، همیشه می توان آن را کنترل کرد.
راز چهاردهم: یک عذرخواهی ساده انجام دهید.
یک معذرت خواهی ساده، شاید از نگاه بعضی افراد یکی از دشوارترین پیشنهادهایی باشد که من ارائه می دهم! بر خلاف تصور عموم، همه افراد توانایی عذرخواهی را دارند و تا به حال هیچ کس بعد از عذرخواهی، جان خود را از دست نداده است!
راز پانزدهم: برای آشتی کردن، به او بگویید دوستش دارید.
هنگامی که می خواهید به حالت آشتی و صلح برگردید، به او بگویید که دوستش دارید. اطمینان دادن در مورد این موضوع که احساس شما نسبت به همسرتان هیچ گاه و در هیچ شرایطی تغییر نخواهد کرد، بسیار خوب است.

راز شانزدهم: به آرامش بعد از طوفان فکر کنید.
بعد از اینکه اوضاع آرام شد، جهت آزاد شدن فکرتان از مجادله، برای انجام فعالیت تفریحی آماده شوید. اگر همسرتان قبلاً برای رزرو بلیط سینما یا هر چیزی اقدام می کرد، این بار شما پیش قدم شوید و این کار را انجام دهید، تا به سرعت گذشته فراموش شود.
راز هفدهم: رمز موفقیت شما، فراموش کردن گذشته است.
برای پیشگیری از این حالت در آینده، مد نظر داشته باشید که عذرخواهی تنها به این معنا نیست که بگویید متأسف هستید، بلکه باید آن اتفاق را برای همیشه فراموش کرده و به خود تلقین کنید که به هیچ وجه حق فکر کردن به آن موضوع را ندارید. در حقیقت، فراموشی باعث می شود که مسأله مورد نظر، راه بازگشت و سرایت دوباره به رابطه تان را نداشته باشد.
راز هجدهم: با کنترل خشم، رضایت خداوند را به دست آورید.
خداوند متعال، یکی از مهم ترین ویژگی های انسان های الهی و پارسا را کظم غیظ و عفو از مردم می شمارد: «وَ الْكاظِمينَ الْغَيْظَ وَ الْعافينَ عَنِ النَّاسِ وَ اللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنينَ؛[1] مؤمنان در هنگام عصبانیت خشم خود را فرو می برند و از خطای مردم می گذرند و خدا نیکوکاران را دوست دارد». «کظم» در لغت به معنی بستن سر مشکی است که از آب پر شده باشد و به کنایه در مورد کسانی که از خشم و غضب پر می شوند، ولی از ابراز آن خودداری می نمایند، به کار می رود.
«غیظ» به معنی شدت غضب و حالت برافروختگی و هیجان فوق العاده روحی است که بعد از مشاهده ناملایمات به انسان دست می دهد. پس به این فکر کنید که حالت خشم و غضب از خطرناک ترین حالات انسان است و اگر جلوی آن رها شود، در شکل یک نوع جنون و دیوانگی و از دست دادن هر نوع کنترل اعصاب خودنمایی می کند و موجب می شود که تصمیم های خطرناکی از انسان صادر شود که انسان یک عمر باید کفاره و تاوان آن را بپردازد.
راز نوزدهم: ورزش کنید و به سلامت خود بیندیشید.
فعالیت جسمی باعث می شود عصبانیت شما طول مدت کوتاه تری داشته باشد. با افزایش توان جسمی، قدرت غلبه شما بر عصبانیت بیشتر می شود و در نتیجه از قلب شما در برابر فشار خون بالا و هورمون استرس محافظت می کند.(حداقل روزی 10 دقیقه ورزش کنید)
راز بیستم: شروع به نوشتن کنید
کلماتی را که موقع عصبانیت بیان می کنید، روی کاغذ بنویسید و سعی نمایید دیگر هنگام مشاجره و عصبانیت آن ها را تکرار نکنید.
راز بیست و یکم: از مواجهه با او دوری کنید تا فرصت فکر کردن پیدا شود.
در مراحل شدید عصبانیت، بهتر است از مواجهه با فردی که از دست او عصبانی هستید، بپرهیزید و در مقابل او قرار نگیرید. چند لحظه به خود فرصت بدهید تا آرام شوید و در مورد روش های ابراز عصبانیت کمی فکر کنید.
کلماتی را که موقع عصبانیت بیان می کنید، روی کاغذ بنویسید و سعی نمایید دیگر هنگام مشاجره و عصبانیت آن ها را تکرار نکنید.
راز بیست و دوم: خشم تان را هر جایی تخلیه نکنید.
این یک باور غلط اجتماعی است که می گویند بیرون ریختن غضب و خشم و عصبانیت، می تواند باعث بروز مشکلات بیشتر شود؛ به جای اینکه آن ها را حل کند. این کار می تواند روابط بین افراد را به سوی بدتر شدن پیش ببرد و شیوه نامناسبی برای الگو گرفتن کودکان است.
راز بیست و سوم: به جای داد زدن، حرف بزنید.
در مورد چیزی که دارید می گویید، کمی بیندیشید، اما صدایتان را بلند نکنید. در مورد چیزی که شما را عصبانی کرده است، به آرامی توضیح دهید. سعی کنید قبل از پاسخ دادن، به آنچه فرد مقابل می گوید، گوش دهید.
راز بیست و چهارم: به فواید و مضرات عصبانیت بیندیشید.
بعد از اینکه عصبانیت شما فروکش کرد، با خود فکر کنید این عصبانیت چه فوایدی برای من و فرد مقابل داشت؟ آسیب ها و اثرات منفی آن روی من و او چقدر بود؟ آیا مشکل را برطرف کرد؟
راز بیست و پنجم: با خود فکر کنید که آیا راه حل های دیگری به غیر از عصبانیت برای حل مشکل پیدا می شود.
گاهی عصبانیت، نه تنها راه حل مشکل نیست، بلکه خود مشکلی اضافه بر مشکلات قبلی است. گاهی یک عصبانیت باعث اتفاقی می شود که بعد از مدتی شخص آرزو می کند: ای کاش بدبختی های زندگی را تحمل کرده بودم، ولی با عصبانیتم کار را به اینجا نمی کشاندم!
راز بیست و ششم: بهتر است به جای قاضی بودن، مشاور باشید.
قاضی در هر دعوایی موظف است که مقصر را پیدا کرده و ظالم را محکوم کند و به مجازات برساند. هیچ گاه در زندگی نباید قاضی بود، بلکه باید مشاور باشید. آیا می دانید وظیفه مشاور چیست؟ مشاور در روابط خانوادگی و حتی ارتباط های اجتماعی، هیچ گاه به دنبال مقصر نمی گردد، بلکه تمام فکر او در جهت یافتن راه حل برای رفع مشکل است.
هیچ گاه در زندگی نباید قاضی بود، بلکه باید مشاور باشید.
راز بیست و هفتم: باور کنید برخی چیزها را نمی توان تغییر داد.
گاهی باید به جای عصبانی شدن، وضعیت کنونی را پذیرفت و با آن سازگاری پیدا کرد. در این صورت، لازم است شیوه های مقابله با مشکلات را یاد گرفته، با آن ها سازگار شوید. روان شناسان معتقدند که بهترین شخصیت ها، شخصیت های انعطاف پذیر هستند. البته باید بدانیم انعطاف پذیری با سلطه پذیری بسیار متفاوت است.
راز بیست و هشتم: از شرایطی که باعث خشم و عصبانیت بیشتر شما می شود، مطلع باشید و سعی کنید قبل از اینکه از کوره دربروید، خودتان را آرام کنید. شاید کسانی که به هیچ وجه با خودشان آشنایی ندارند، بیشتر گرفتار این مشکل می شوند؛ پس بد نیست خودمان و حتی طرف مقابل مان را خوب بشناسیم، تا اگر زمانی احساس کردیم زمینه فراهم شده است و در حال عصبانی شدن هستیم، قبل از هر اتفاقی خود را کنترل کنیم.
راز بیست و نهم: در زمان عصبانیت، به هیچ وجه تصمیم به هیچ کاری نگیرید.
در هنگام عصبانیت، ما با عقل و منطق تصمیم نمی گیریم و چه بسا یک تصمیم اشتباه، تبدیل به اتفاقی جبران ناپذیر گردد. تصمیم های احساسی، چه در احساسات مثبت و چه در هیجانات منفی- مثل پرخاشگری- خطرناک خواهد بود.
راز سی ام: چند نفس آرام و عمیق بکشید.
عبارتی آرامش بخش را با خود تکرار کنید. برای مثال، با خود بگویید: «من آرام هستم» یا «من عصبی نیستم.»
منبع: کتاب رازهای تخسیر قلب همسر، مسلم داودی نژاد، ص 174-166.
پی نوشت ها:
[1]. آل عمران: 134