اهمیت صله رحم در حدیث امام رضا علیه السلام
اهمیت صله رحم در اسلام به حدی است که می توان گفت جزء اولویت های بزرگ اسلامی است.
اهمیت صله رحم در حدیث امام رضا علیه السلام
ارتباط و دیدار با خویشاوندان و کمک به آن ها، از آموزه های اخلاقی اسلام است. اهمیت صله رحم در اسلام به حدی است که می توان گفت جزء اولویت های بزرگ اسلامی است. از این رو در این نوشتار به احادیثی از امام رضا علیه السلام درباره اهمیت این موضوع می پردازیم:
- امام رضا علیه السلام می فرمایند: «وَقِّرُوا کِبارَکُمْ وَ ارْحَمُوا صِغارَکُمْ وَ صِـلُـوا اَرْحـامَـکُمْ؛ به بزرگترهایتان احترام بگذارید و با کوچکترها مهربان باشید و صله رحم نمایید».(1)
- امام رضا علیه السلام فرموده اند: «صِل رَحِمَکَ وَلَو بِشَربَةٍ مِنَ الماءِ وأفضَلُ ما تُوصَلُ بِهِ الرَّحِمُ کَفُّ الأذی؛ پیوند خویشی نگه دار [و صله رحم به جای آر] ، گرچه با جرعه ای آب باشد. بهترین وسیله ای که با آن صله رحم به جای آورده می شود، خودداری از آزار رساندن به خویشاوندان است».(2)
- امام رضا علیه السلام می فرمایند: «یـَکُونُ الرَّجـُلُ یَصِلُ رَحِمَهُ فَیَکُونُ قَدْ بَقِیَ مِنْ عُمْرِهِ ثَلاثُ سِنینَ، فَیُصَیِّرُهَا اللّه ُ ثَلاثینَ سَنـَةً وَ یَفْعـَلُ اللّه ُ ما یَشـاءُ. گـاهی کسی صـله رحـم می کنـد، در حالی که از عمرش سه سال باقی است. خـداونـد (بـه خـاطر ایـن عمـل) باقی مانده عمر او را سی سال می کند و خــدا آنچـه بخـواهد می کنـد».(3)
- امام رضا علیه السلام فرموده اند: «صِلَةُ الرَّحِمِ وَ حُسنُ الجَوارِ زِیادَةٌ فِی الاَموالِ»؛ پیوند خویشاوندی و حسن همسایگی، اموال را زیاد می کند».(4)
- امام رضا علیه السلام می فرمایند: «إِنَّ رَحِمَ آلِ مُحَمَّدٍ الْأَئِمَّةِ لَمعلَّقةٌ بالْعرْشِ تقُولُ اللَّهُمَّ صِلْ مَنْ وَصَلَنِى وَاقْطَعْ مَنْ قَطَعَنِى ثُمَّ هِيَ جارِیةٌ بعْدَهَا فِی أَرْحَامِ الْمُؤْمِنِینَ ثُمَّ تَلَا هَذِهِ الْآيَةَ وَ اتَّقُوااللّهَ الَّذِى تَسائَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحامَ»؛ همانا رحم آل محمد، یعنى ائمه علیهم السلام، به عرش آویخته است و مى گوید: بارخدایا بپیوند هرکه مرا بپیوندد و ببر از هرکه از من ببرد و بعد از این هم این موضوع نسبت به ارحام مؤمنین جریان دارد. سپس (حضرت) این آیه را تلاوت فرمود: «ازخدایی که به نام او بازخواست شوید و از بریدن ارحام پروا کنید»(5).
- امام رضا علیه السلام فرمود که پدرم علی بن ابی طالب از پیامبر اکرم(ص) نقل کرده است: «مَن ضَمِنَ لی واحِداً ضَمِنتُ لَهُ اَربَعَةً: يَصِلُ رَحِمَهُ، فَيُحِبُّهُ اَهلَهُ، وَ يُوَسِّعُ عَلَیهِ فی رِزقِهِ، وَ يَزدادُ فی اَجَلِه، وَ يُدخِلُهُ اللّهُ الجَنَّةَ الَّتی وَعَدَهُ»؛ هرکس یک چیز را برای من ضمانت کند من چهارچیز را برای او ضمانت می کنم: با خویشاوندان خود رابطه داشته باشد تا خدا او را دوست بدارد، به او روزی فراخ دهد، عمر او را طولانی کند و او را به بهشتی که وعده داده است وارد کند.(6)
- امام رضا علیه السلام می فرمایند: «لايَجمَعُ المالُ اِلّا بِخَمسِ خِصالٍ: بِبُخلٍ شَدیدٍ، وَ اَمَلٍ طَویلٍ، وَ حِرصٍ غالِبٍ، وَ قَطیعَةِ الرَّحِمِ، وَ ایثارِالدُّنیا عَلَی الآخِرَةِ»؛ مال جز با پنج خصلت در یک جا جمع نمی شود: بخل شدید، آرزوهای دور و دراز، حرص غالب، قطع رابطه با خویشاوندان، مقدم داشتن دنیا بر آخرت.(7)
#صله_رحم #امام_رضا
علی کفشگر فرزقی
منبع:
1- عيون أخبار الرضا عليه السلام، ابن بابويه، محمد بن على، ج1، ص: 295
2- الكافي (ط - الإسلامية)، محمد بن يعقوب كلينى، ج2، ص: 151
3- الكافي (ط - الإسلامية)، محمد بن يعقوب كلينى، ج2، ص: 150
4- بحار الأنوار (ط - بيروت)، محمد باقر مجلسى، ج71، ص: 97
5- الكافي (ط - الإسلامية)، محمد بن يعقوب كلينى،ج2، ص: 156
6- عيون أخبار الرضا عليه السلام، ابن بابويه، محمد بن على، ج2، ص: 37
7- عيون أخبار الرضا عليه السلام، ابن بابويه، محمد بن على، ج1، ص: 276