آیا می توانید هنگام خرید اینترنتی، به همه فروشندگان اعتماد کنید؟ گمان نمی کنیم!
شاید به عنوان صاحب یک فروشگاه اینترنتی، برایتان خوشایند نباشد، ولی مشتریان همواره به دنبال راهی هستند تا به وسیله آن بتوانند به شما اعتماد کنند. آنها به اجناسی که خریداری می کنند نیاز دارند و برای تحویل گرفتن به موقع آن برنامه ریزی کرده اند، و از همه مهم تر اینکه بابت آن پول پرداخت می کنند. روشن است که تنها، ایجاد اعتماد و اطمینان کامل در بازدیدکننده سایت شماست که می تواند او را تبدیل به مشتری نماید.
البته در سالهای اخیر، فروشگاه های اینترنتی معتبری همچون دیجی کالا توانسته اند این اطمینان را در مردم به وجود آورده و آنان را به خرید اینترنتی ترغیب کنند. اما فروشگاه های نوپا راه درازی تا جلب اطمینان مشتریان خود در پیش دارند. یکی از این راه ها گرفتن لوگوی ای نماد یا نماد اعتماد الکترونیک است.
به تازگی برخی از وب سایت ها ، آموزش اخذ ای نماد را به صورت دوره های آموزشی به فروش می رسانند! انجام مراحل گرفتن نماد اعتماد الکترونیک، بسیار ساده است و نیاز به تهیه دوره آموزشی ندارد. در این مقاله مراحل کامل اخذ نماد اعتماد الکترونیک را به صورت رایگان آموزش خواهیم داد و در مرحله بعد انجام کارهای پس از اخذ ای نماد را به شما می آموزیم.
ای نماد یا نماد اعتماد الکترونیک چیست؟
قبل از شروع آموزش اخذ ای نماد، به این موضوع میپردازیم که نماد اعتماد الکترونیک چیست و چه کاربردی دارد؟
ای نماد، E-namad یا نماد اعتماد الکترونیکی، لوگو یا نشانی است که مرکز توسعه تجارت الکترونیکی صادر کرده و به فروشگاه های اینترنتی اعطا می کند. مرکز توسعه تجارت الکترونیک، تنها نهادی است که این نشان را صادر می کند. این نشان جهت تأیید صلاحیت فروشگاه اینترنتی ارائه می شود و اعتبار آن را تضمین می کند.
مشتری با دیدن این نماد می تواند به فروشگاه اینترنتی اعتماد کرده و مطمئن باشد، صلاحیت صاحب فروشگاه به تأیید مسئولین رسیده است و صاحب کسب و کار، کلیه قوانین مربوط به فروش اینترنتی را رعایت می کند. همچنین مشتری با دیدن نماد اعتماد، مطمئن می شود که در قبال هزینه ای که می پردازد، کالای مورد نظر خود را در زمان مناسب تحویل خواهد گرفت.
انواع نماد اعتماد الکترونیکی
کیفیت خدمات فروشگاه های اینترنتی و میزان اعتبار آنها به وسیله تعداد ستاره های موجود در نماد مشخص می شود. هرچه تعداد ستاره های این نماد بیشتر باشد، نشان دهنده کیفیت بهتر خدمات فروشگاه اینترنتی است و مشتریان می توانند راحت تر به آن اعتماد کنند.
نماد اعتماد الکترونیکی یا ای نماد در چند نوع مختلف ارائه می شود:
ای نماد موقت:
این نماد به فروشگاه هایی که دارای حداقل معیارهای لازم هستند، داده می شود. فروشگاه های تازه تأسیس برای تسریع در اخذ ای نماد، می توانند از این نوع نماد استفاده کنند.
ای نماد دائمی یک ستاره:
پس از اینکه یک فروشگاه نماد اعتماد الکترونیک موقت را دریافت نمود، مرکز تجارت الکترونیک، فروشگاه را از لحاظ وجود معیارها و استاندارد های لازم برای اخذ نماد دائم بررسی می کند. و در صورت تأیید نماد اعتماد الکترونیک یک ستاره را به آن اعطا می کند.
ای نماد دائم دو ستاره:
دریافت نماد دو ستاره نیز نیازمند طی کردن مراحل و ارزیابی های مرکز تجارت الکترونیک است. اما برای دریافت نماد دو ستاره نیاز به داشتن گواهی امنیت SSL نیز خواهید داشت.
چه نیازی به اخذ نماد اعتماد الکترونیکی است؟
- یکی از بهترین راه های جلب اطمینان مشتریان، داشتن نماد اعتماد الکترونیک است. با وجود این نماد در طراحی فروشگاه اینترنتی، می توانید این اعتماد را در مشتریان به وجود آورید که کار شما قانونی و تأیید شده است.
- با اخذ نماد اعتماد الکترونیک، می توانید در فروشگاه خود درگاه بانکی نیز داشته باشید.
- تنها با داشتن ای نماد می توانید سیستم تحویل در محل را برای فروشگاه اینترنتی خود راه اندازی کرده و برای این کار با اداره پست قرارداد ببندید.
مراحل دریافت نماد اعتماد الکترونیک
دریافت نماد اعتماد الکترونیک، سختی چندانی ندارد. تنها کافی است آموزش های این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
زمان حدودی دریافت ای نماد
مدت زمان حدودی دریافت نماد اعتماد الکترونیکی بین هفت تا ده روز خواهد بود. این مدت زمان صرف تأیید هویت ، آدرس و نوع کسب و کار شماست. همچنین صلاحیت فردی شما نیز در این مدت بررسی می شود. البته در صورتی که نواقص احتمالی را به سرعت تکمیل نکنید، این مدت زمان بیشتر خواهد بود.
هزینه دریافت نماد اعتماد الکترونیکی
برای دریافت ای نماد باید هزینه 175 هزار تومانی (با توجه به زمان این هزینه متغیر است) برای دریافت بسته پستی بپردازید.
همچنین هزینه های دفتر اسناد رسمی برای تهیه کپی برابر اصل مدارک را نیز باید به این مبلغ اضافه کنید.
آیا برای اخذ ای نماد نیازی به حضور فیزیکی هست؟
شما در ابتدا بسته پستی تعهدنامه را دریافت کرده و سپس کپی برابر اصل مدارک را از طریق دفتر اسناد رسمی تهیه می نمایید. پس از آن کلیه مدارک و تعهدنامه ها را ارسال میکنید. ارسال مدارک تنها از طریق پستی امکان پذیر است و به مدارکی که به صورت حضوری تحویل داده شوند، ترتیب اثر داده نخواهد شد.
شرایط و معیارهای لازم برای دریافت ای نماد
1- عرضه خدمات یا کالا در سایت
نشان اعتماد الکترونیک یا ای نماد، صرفا به سایت هایی تعلق میگیرد که در آن کالا یا خدمات به فروش برسند و امکان سفارش آنلاین وجود داشته باشد. در صورتی که سایت شما، تنها جنبه اطاع رسانی دارد و کالا یا خدماتی در آن به فروش نمی رسد، نمی توانید از نماد اعتماد الکترونیک استفاده کنید و البته نیازی هم به آن ندارید.
برای زیر دامنه های سایت نیز باید به صورت جداگانه درخواست نماد اعتماد بدهید.
2- قیمت گذاری برای محصولات و خدمات موجود در سایت
برای دریافت ای نماد باید تمامی محصولات یا خدمات موجود در سایت، قیمت گذاری شده باشند. همچنین ضروری است پیش از اتمام خرید، هزینه نهایی را در قالب فاکتور یا سبد خرید، به مشتری ارائه کنید.
3- درخواست توسط صاحب امتیاز دامنه
برای سایت هایی با مالکیت شخص حقیقی، لازم است درخواست ای نماد، توسط صاحب امتیاز دامنه ثبت شود.
برای سایت هایی با مالکیت حقوقی و شرکتی، لازم است درخواست توسط یکی از اعضای هیئت مدیره یا به نام شرکت ثبت شود.
برای کسب اطلاعات در خصوص نام صاحب امتیاز دامنه ها می توانید از سایت Whois استفاده نمایید.
4- تأیید صلاحیت فردی
پیش از دریافت نماد اعتماد، لازم است صلاحیت فردی شما از پلیس نظارت بر اماکن عمومی استعلام و تأیید شود. اما نیازی به مراجعه شما به نیروی انتظامی نیست. کارکنان مرکز تجارت الکترونیک، این کار را انجام خواهند داد و نتیجه تأیید صلاحیت، در قالب ایمیل به اطلاع شما خواهد رسید.
اگر صلاحیت شما تأیید نشود و پاسخ استعلام از پلیس منفی باشد، پرونده شما به حالت تعلیق، تغییر وضعیت می دهد. در این نام شما وارد لیست سیاه شده و امکان بررسی مجدد وجود ندارد.
فرجام خواهی برای درخواست مجدد تأیید صلاحیت
اگر صلاحیت شما تأیید نشد، لازم است تا با مراجعه به دادگاه، تشکیل پرونده داده و از دادگاه تقاضای برائت نمایید. برای این کار لازم است مدارکی که مختومه شدن پرونده سوابق کیفری را نشان میدهد، حکم صادره از دادگاه و درخواست فرجام خواهی را به نشانی amaken@enamad.ir ایمیل نمایید.
پس از آن با مراجعه به پنل کاربری خود، درخواست فرجام خواهی را ثبت نمایید.
- یکی از شرایط اخذ ای نماد داشتن سن 18 سال تمام است. در صورتی که سن متقاضی کمتر از 18 سال باشد، باید به دادگاه مراجعه کرده و حکم رشد دریافت کند.
مدارک مورد نیاز برای اخذ نماد اعتماد الکترونیک
مدارک مورد نیاز برای دریافت ای نماد افراد حقیقی:
- تصویر مجوز فعالیت (در صورتی که وجود دارد)
- تعهد نامه شخص حقیقی
مدارک مورد نیاز برای دریافت نماد اعتماد الکترونیک افراد حقوقی:
- تصویر آگهی روزنامه رسمی
- تصویر اصل اساسنامه شرکت
- آگهی تغییرات آدرس یا موضوع فعالیت شرکت (در صورت وجود)
- آگهی تغییرات هیئت مدیره (در صورت وجود)
- تعهدنامه شخصیت حقوقی
- تصویر پروانه یا مجوز فعالیت
تعهد نامه دریافت ای نماد شامل چه مواردی است و چگونه باید آن را تهیه کرد؟
شما با امضای تعهد نامه ای نماد، متعهد می شوید که کلیه قوانین و مقررات در زمینه فروشگاه های اینترنتی را رعایت خواهید کرد. فرم تعهد نامه از طریق پست به نشانی شما ارسال می شود. برای امضای آن باید به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمایید
مدارک مورد نیاز برای دریافت ای نماد
مدارک مورد نیاز برای دریافت نماد اعتبار الکترونیکی به شرح زیر میباشد:
متقاضیان حقیقی:
- تصویر مجوز فعالیت (در صورت وجود)
- تعهدنامه شخصیت حقیقی (در ادامه نحوه دریافت آن را توضیح خواهیم داد)
متقاضیان حقوقی (تجاری / غیرتجاری):
- تصویر آگهی روزنامه رسمی
- تصویر اصل اساسنامه
- آگهی آخرین تغییرات آدرس (در صورت وجود)
- آگهی آخرین تغییرات اسامی اعضای هیئتمدیره (در صورت وجود)
- آگهی آخرین تغییرات موضوع فعالیت شركت (در صورت وجود)
- تعهدنامه شخصیت حقوقی (در ادامه نحوه دریافت آن را توضیح خواهیم داد)
- تصویر پروانه / مجوز فعالیت
چرا باید برای دریافت نماد اعتماد الکترونیکی تعهدنامه بدهیم؟
تعهدنامه به منظور تایید رسمی قوانین جاری کشور در زمینه تعهدات فروشگاههای اینترنتی میباشد. فرم تعهدنامه از طریق پست برای شما ارسال میشود و باید با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی، آن را امضا کنید.
مراحل ثبت نام و دریافت نماد اعتماد الکترونیک
1- در مرحله اول به وب سایت enamad.ir/panel مراجعه کرده و یک حساب کاربری جدید ایجاد نمایید. سپس مشخص نمایید که متقاضی دریافت نماد اعتماد الکترونیک برای خودتان- به عنوان یک شخص حقیقی – هستید یا متقاضی دریافت نماد برای شخص حقوقی (شرکت یا نهاد)
پس از تکمیل مشخصات، رمز عبوری برای خود مشخص کرده و به مرحله بعد بروید.
در این مرحله ایمیلی حاوی لینک فعال سازی به آدرس ایمیلی که در فرم وارد کرده بودید، ارسال می شود.
پس از وارد شدن به لینک فعال سازی، حساب کاربری شما فعال خواهد شد.
2-پس از ورود به پنل کاربری به قسمت تکمیل اطلاعات مراجعه کرده و سایر اطلاعات درخواستی را تکمیل نمایید.
پس از آن به صفحه بارگذاری مدارک وارد می شوید. در این قسمت باید تصاویر خواسته شده از مدارک شخصی مانند شناسنامه، کارت پایان خدمت و عکس پرسنلی را به صورت اسکن شده و کاملا واضح بارگذاری نمایید.
حجم تصاویر باید کمتر از 1 مگابایت باشد. فرمت های پذیرفته شده تنها JPG و PNG هستند.
در مرحله بعد اطلاعات تماس خود را وارد کرده و عملیات احراز هویت را انجام دهید.
3- در مرحله بعد با مراجعه به سامانه ای نماد، کسب و کار خود را به همراه مشخصات خواسته شده، وارد سیستم نمایید.
در قسمت اطلاعات، باید یک نام کاربری و رمز عبور آزمایشی در فروشگاه خود بسازید و در این قسمت وارد نمایید تا فرآیند خرید در وب سایت فروشگاه اینترنتی شما توسط کارکنان نماد اعتماد، بررسی شود.
4- تأییدیه فنی مرحله بعدی برای دریافت ای نماد است.
دریافت تأییدیه فنی به این معناست که شما مالکیت فروشگاه را تأیید می کنید. برای این کار، از منوی مدیریت کسب و کار، روی تأییدیه فنی کلیک کنید. دریافت تأییدیه فنی به چهار روش انجام می شود و شما مختارید هریک از این 4 روش را انتخاب نمایید.
5- در مرحله بعدی، بایستی آدرس پستی فروشگاه خود را تأیید نمایید. برای این کار یک بسته پستی حاوی یک کد و یک برگ تعهدنامه به نشانی فروشگاه شما ارسال می شود. هزینه ارسال این بسته به عهده شماست. کد دریافت شده را در قسمت "تأیید صحت آدرس محل کسب و کار" در بخش مدیریت کسب و کار، وارد نمایید.
6- در قسمت های دیگر نیز بایستی به همین صورت، سایر اطلاعات خود را، از جمله آدرس ایمیل و شماره تلفن احراز صحت نمایید.
7- تعهد نامه ای که دریافت نمودید را باید با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی امضا کرده و به وسیله پست ارسال کنید.
در این قسمت بعد باید فرم نظر سنجی را تکمیل نموده و اطلاعاتی راجع به کسب و کار و افراد شاغل در آن ارائه نمایید. سازمان توسعه تجارت الکترونیک، از این اطلاعات برای تحقیقات و تهیه آمار استفاده می کند.
8- قبل از ارسال مدارک، اطمینان حاصل کنید که تمامی مراحل را به درستی انجام داده اید، زیرا ناقص بودن هریک از این مراحل، موجب وقفه چند روزه در دریافت نماد اعتماد خواهد شد.
در مرحله پایانی باید تمامی مدارک فیزیکی را به نشانی سازمان توسعه تجارت الکترونیک - تهران - صندوق پستی 6385- 14155 ارسال نموده و کد بسته ارسال شده پستی را به کارشناس اعلام کنید.
9- صدور نماد الکترونیک
- در صورتی که تمامی مراحل را به درستی انجام داده باشید، نماد اعتماد الکترونیک برای سایت شما صادر شده و می توانید آن را روی سایت خود قرار دهید.
10- درج کد مجوز برروی سایت
لازم به ذکر است پیش از این کار، باید به پنل کاربری خود رفته و در بخش مدیریت کسب و کار، روی گزینه دریافت کد نماد کلیک کنید.
پس از آن یک کد برای شما به نمایش در می آید. این کد را باید کپی کنید و در قسمت مورد نظر سایت خود قرار دهید. در صورتی که سایت شما وردپرسی است، می توانید به وسیله افزونه Logo Manager for Enamad تنظیمات پیشرفته تری بر لوگوی اعتماد وب سایت خود اعمال کنید.
اقدامات لازم پس از دریافت نماد اعتماد الکترونیکی
دارنده ای نماد موظف است:
- در طول مدت داشتن نماد، مندرجات تعهدنامه را به طور دقیق اجرا کند.
- در صورت تغییر در کسب و کار، آن را به مرکز تجارت الکترونیک اطلاع دهد.
- در مدت دو روز کاری به پیغام ها یا اخطارهای احتمالی پاسخ دهد.
- برای ورود بازرسان و مأمورین بررسی، همکاری های لازم را به عمل آورد.
- در صورتی که کسب و کار بدون داشتن معذوریتی، به مدت سه ماه تعطیل بوده یا هیچ گونه فعالیتی نداشته باشد، پس از دریافت دو تذکر، نشان اعتماد ابطال می شود.
دریافت نماد اعتماد الکترونیک دو ستاره
برای دریافت نماد اعتماد دو ستاره به داشتن گواهی امنیتی SSL نیاز خواهید داشت.
گواهی امنیت یا پروتکل SSL (Socket Secure Layer) نوعی استاندارد، برای کدگذاری اطلاعاتی است که بین کاربر و وب سایت شما مبادله می شوند. با داشتن گواهی امنیت SSL اطلاعات کاربران را از سرقت شدن محافظت می کنید. داشتن این گواهی به کاربر اطمینان می دهد که می تواند بدون نگرانی از سرقت اطلاعات، مشخصات شخصی مانند شماره کارت بانکی و رمز دوم خود را وارد درگاه بانکی سایت شما نماید.
مدت زمان اعتبار نماد اعتماد
نماد اعتمادی که برای سایت شما صادر می شود، یک سال انقضا دارد. برای تمدید کردن نماد اعتماد الکترونیکی یا ای نماد، باید مدتی قبل از منقضی شدن آن، اطلاعات خود را به روزرسانی کنید. در صورتی که تخلفی در مدت یکسال گذشته نداشته باشید، نماد شما تمدید خواهد شد.
لغو و ابطال ای نماد
لغو ای نماد یا نماد اعتماد الکترونیکی موجب قطع شدن درگاه بانکی سایت شما نیز خواهد شد.
برای لغو ای نماد، باید علت درخواست ابطال، نام صاحب امتیاز فروشگاه، آدرس وب سایت فروشگاه، شناسه کاربری در سامانه ای نماد، به همراه امضای شخصی و کپی شناسنامه یا کارت ملی خود را به شماره 88968072 فکس نمایید.
پس از لغو ای نماد، وب سایت شما از فهرست کسب و کارهای دارای نماد اعتماد حذف میشود.
آیا پس از دریافت نماد اعتماد می توان دامنه را تغییر داد؟
امکان تغییر دامنه یا آدرس وب سایت پس از دریافت نماد اعتماد وجود ندارد. البته این امکان وجود دارد که در پنل کاربری خود یک کسب و کار جدید (درواقع یک فروشگاه اینترنتی جدید) اضافه کنید.
آیا امکان تغییر شخصیت حقیقی به حقوقی وجود دارد؟
برای تغییر شخصیت حقیقی به حقوقی، باید یک تیکت درخواست ارسال نمایید. برای ارسال درخواست، از منوی پشتیبانی در پنل کاربری خود، به قسمت ارسال تیکت مراجعه کنید.
ایجاد حس اعتماد واقعی در مشتری
نماد اعتماد الکترونیک در وب سایت شما به اطمینان بیشتر مشتریان شما برای خرید، کمک شایانی می کند. اما حس اطمینان واقعی به شما، زمانی حاصل خواهد شد که مشتریان، از خدمات و محصولات وب سایت شما کاملا رضایت داشته باشند و کیفیت کار شما را از نزدیک لمس کنند.
با ایجاد این حس اطمینان در مشتریان خود ، می توانید مشتریان وفادار بیشتری داشته باشید و در دنیای کسب و کار اینترنتی، اعتبار و شهرتی نیک به دست آورید.