چـِکُسْلُواکی نام کشوری بود که از ۱۹۱۸ تا ۱۹۹۲ در اروپای شرقی وجود داشت و سپس به دو کشور جمهوری چک و اسلواکی تقسیم شد. این کشور در پایان جنگ جهانی اول با فروپاشی امپراتوری اتریش-مجارستان از اتحاد چهار منطقه موراویا، بوهم، اسلواکی و بخشی از روسینیای کارپات تشکیل شد.
در جنگ جهانی دوم این کشور به تصرف آلمان درآمد و بعد از جنگ استقلال خود را بازیافت، هر چند بخش شرقی آن روسینیا به شوروی ملحق شد. مساحت این کشور در سال ۱۹۲۱ در ابتدای تأسیس خود ۱۴۰٫۴۶۶ کیلومتر مربع و جمعیت آن ۱۳ میلیون و ۶۰۷ هزار نفر بود. در سال ۱۹۹۳ پیش از تقسیم مسالمتآمیز ۱۲۷٬۹۰۰ کیلومترمربع مساحت و ۱۵ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر جمعیت داشت.
بوهم و موراویا که بخش غربی چکسلواکی را تشکیل میدادند تا پیش از آن بخشی از اتریش بوده و از مراکز صنعتی اروپا بهشمار میرفتند. اکثریت مردم این منطقه را چکها به همراه اقلیت قابل توجه آلمانیزبانها تشکیل میدادند. در حالی که نیمه شرقی این کشور که از اسلواکی و روسنیا تشکیل میشد منطقهای کوهستانی و کمتر توسعهیافته بود.
این کشور جامعهای چندقومیتی و چندزبانی داشت. در سال ۱۹۲۱ حدود ۵۰ درصد کشور را چکها، حدود ۱۶ درصد اسلواکها، بیش از ۲۲ درصد آلمانی، بیش از ۵ درصد مجار، حدود ۴ درصد روسینیایی (از اقوام اسلاو نزدیک به اوکراینیها)، بیش از ۱ درصد یهودی و کمتر از ۱ درصد لهستانی بودند.