خواص و مضرات پیاز
خواص و مضرات پیاز
آشنایی با پیاز
پیاز یکی از انواع گیاهان خوراکی است که در دسته بندی سبزی ها و صیفی جات قرار میگیرد. جالب است بدانید در گذشته از پیاز به عنوان یک غذای اصلی استفاده می شده است. برخی اسناد نشان می دهد که کارگران اهرام مصر از پیاز به عنوان غذای اصلی استفاده می کرده اند.
پیاز یک گیاه دو ساله است که به صورت بوته ای می باشد البته معمولا به صورت یک ساله کاشته می شود. جالب است بدانید که پیاز یکی از اصلی ترین گونه های سیر است. به طور معمول پیاز در فصل پاییز به طور کامل شکل می گیرد و برداشت می شود.
پیاز به دلیل طعم دهندگی خوبش جزئی جدا ناپذیر از آشپزی شده است و بیشتر مانند ادویه ها به عنوان یک طعم دهنده استفاده می شود. البته غذاهایی هم مانند اشکنه ، پیاز سوخاری و … هستند که پیاز از مواد اصلی آنها محسوب می شود.
پیاز گیاه پر فایده و مفیدی است و خواص بسیار زیادی دارد که همگی این خواص را نمی توان به طور کامل در یک مقاله گنجاند ، به همین جهت خلاصه ای از خواص این گیاه ارزشمند را برایتان جمع اوری کرده ایم. برای شناخت بیشتر مهم ترین خواص پیاز در ادامه با پارسی دی همراه باشید.
خواص پیاز
درمان یبوست و اسهال
پیاز حاوی مقادیر مناسبی از فیبر و پرو بیوتیک های طبیعی است که این مواد برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش ضروری هستند. فیبر و پروبیوتیک های موجود در پیاز باعث می شوند حرکات روده بهبود یابد و در نتیجه به درمان یبوست یا اسهال کمک می کند.
درمان و پیشگیری از سرماخوردگی
یکی از خواص پیاز این است که می تواند برای درمان سرماخوردگی نیز مفید عمل کند. پیاز حاوی مقادیر غنی از سلنیوم است که این ماده به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند ، در نتیجه برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی و آنفولانزا بسیار مفید است.
برای درمان سرماخوردگی با پیاز یک پیاز سفید را خرد کنید و به همراه یک فنجان آب جوش در یک کاسه بریزید. در ادامه ۲ قاشق غذاخوری عسل اضافه کنید و پس از چند دقیقه عصاره پیاز و عسل را صاف کنید و هر ۸ ساعت یک بار ۱ قاشق بنوشید تا سرماخوردگی و آنفولانزا زودتر درمان شود.
سلامتی کبد و درمان کبد چرب
پیاز خام حاوی مقادیر مناسبی از اسید فولیک است که می تواند باعث پیشگیری از بیماری های کبدی مانند بیماری کبد چرب شود. ضمن اینکه فلاونوئید و کورستین موجود در پیاز از جمع شدن چربی در اطراف کبد جلوگیری می کند.
پیاز علاوه بر اینکه باعث محافظت از کبد در مقابل چربی ها می شود به پاکسازی و سم زدایی کبد نیز کمک شایانی می کند. پیاز حاوی مقادیر غنی از دی سولفید است که باعث پاکسازی کبد می شود و خطر ابتلا به بیماری ها رایج کبدی را کاهش می دهد.
درمان جوش های صورت
همانطور که شاید بارها شنیده باشید پیاز ضد میکروب و باکتری است و به عنوان یک ضد عفونی کننده طبیعی شناخته می شود. به همین جهت می توانید برای برطرف کردن جوش های روی صورت و آکنه از ماسک های تهیه شده با پیاز بهره بگیرید.
برای تهیه یک ماسک مناسب جهت رفع جوش های صورت ۱ قاشق غذاخوری آب پیاز را به همراه ۱ قاشق غذاخوری روغن زیتون مخلوط کنید و به آرامی روی پوست صورت ماساژ دهید. اجازه دهید این ماسک به مدت ۱۵ دقیقه روی پوست صورت بماند سپس آنرا با آب ولرم بشویید.
افزایش رشد موها
موها برای رشد به ماده ای به نام کلاژن نیاز دارند. پیاز حاوی ترکیبات گوگردی است که باعث افزایش تولید کلاژن می شود و به همین جهت برای رشد و تقویت موها بسیار مناسب است. برای تاثیرگذاری روی رشد موها باید آب پیاز را به صورت ماسک استفاده کنید.
برای تهیه ماسک فقط کافیست آب پیاز تازه را بگیرید و به آرامی روی موها و پوست سر ماساژ دهید. پس از اینکه آب پیاز را به خوبی روی موها ماساژ دادید اجازه دهید به مدت ۱۵ دقیقه روی سر بماند سپس با آب ولرم و شامپو سر را با دقت بشویید.
شادابی و جوانی پوست صورت
پیاز حاوی ویتامین ها و آنتی اکسیدان هایی است که برای پوست صورت بسیار مفید هستند. پیاز سرشار از ویتامین A ، ویتامین E ، ویتامین C و کورستین است که روند پیری پوست را به تعویق می اندازند و باعث سفت شدن و شاداب تر شدن پوست صورت می شوند.
برای تاثیر بیشتر پیاز بر روی پوست صورت باید به صورت موضعی استفاده شود. برای این منظور می توانید از ماسک پیاز و عسل استفاده کنید که یک محافظ طبیعی برای پوست صورت است. برای تهیه ماسک پیاز و عسل باید از آب پیاز استفاده کنید.
به این منظور ۱ قاشق غذاخوری آب پیاز را بگیرید ( اگر پیاز تازه باشد بهتر است ) سپس ۱ قاشق غذاخوری عسل اضافه کنید و با هم مخلوط کنید. ماسک پیاز و عسل را به مدت ۳۰ دقیقه روی پوست صورت و گردن قرار دهید ، سپس با آب سرد بشویید.
مضرات پیاز
منع مصرف در دوران شیردهی
پیاز خواص بسیار زیادی دارد ولی برای همه افراد مناسب نیست. بانوان نباید در دوران شیردهی از پیاز خام استفاده کنند زیرا باعث می شود شیر بد بو و بد طعم شود و در نتیجه نوزاد شیر نخواهد خورد. علاوه بر این مصرف پیاز در دوران شیردهی می تواند باعث نفخ شود.