0

در ایه 7 سوره مایده منظور از عهد و میثاق چیست ؟

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

در ایه 7 سوره مایده منظور از عهد و میثاق چیست ؟


«وَ اذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَ مِيثاقَهُ الَّذِي واثَقَكُمْ بِهِ إِذْ قُلْتُمْ سَمِعْنا وَ أَطَعْنا وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ بِذاتِ الصُّدُورِ ؛ و بياد بياوريد نعمت خدا را بر شما و پيمانى را كه موكدا از شما گرفت، آن زمان كه گفتيد شنيديم و اطاعت كرديم، و از (مخالفت فرمان) خدا بپرهيزيد كه خدا از درون سينه‏ها آگاه است».مائده/7.

 

در اينكه منظور از اين پيمان كدام پيمان است، دو احتمال وجود دارد، نخست پيمانى كه مسلمانان در آغاز اسلام در" حديبيه" و يا" حجة الوداع" و يا" عقبه" و يا همه مسلمانان به مجرد قبول اسلام بطور ضمنى با خدا بسته‏اند و ديگر پيمانى كه به حكم فطرت و آفرينش، هر كسى با خداى خود بسته است و همان است كه گاهى از آن بنام" عالم ذر" تعبير مى‏شود.

توضيح اينكه: خداوند به هنگام آفرينش انسان، استعدادهاى قابل ملاحظه‏اى به او داد و مواهب بى‏شمارى در اختيار او گذاشت، از جمله استعداد مطالعه اسرار آفرينش و شناخت پروردگار بوسيله آنها و همچنين عقل و هوش و ادراكى كه بوسيله آن پيامبرانش را بشناسد و دستورهاى آنها را بكار بندد- خداوند با دادن اين استعدادها" عملا" از آنها پيمان گرفته كه اين استعدادها را عاطل و باطل نگذارند و از آن در مسير صحيح بهره گيرند و افراد انسان نيز" به زبان حال و استعداد" فرياد بر آورده‏اند كه سَمِعْنا وَ أَطَعْنا:" شنيديم و به كار بستيم".

اين پيمان وسيعترين و محكمترين و عمومى‏ترين پيمانى است كه خداوند از بندگان خود گرفته است و همان است كه امام على «علیه السلام» در خطبه اول نهج البلاغه به آن اشاره كرده مى‏فرمايد:«ليستادوهم ميثاق فطرته»پيامبران براى اين برانگيخته شدند كه مردم را دعوت به وفا كردن به پيمان فطرت كنند.

بديهى است اين پيمان وسيع، همه مسائل دينى را نيز در بر مى‏گيرد و هيچ مانعى ندارد كه آيه اشاره به تمام پيمانهاى تكوينى و تشريعى (پيمانهايى كه خدا به حكم فطرت گرفته و يا پيامبر«صلی الله علیه وآله» در مراحل مختلف از مسلمانان گرفته باشد.

از اينجا روشن مى‏شود حديثى كه مى‏گويد: منظور از ميثاق همان پيمانى بود كه پيامبر اکرم «صلی الله علیه وآله» در حجة الوداع در موضوع ولايت امام على« علیه السلام»گرفت[1]  با آنچه در بالا ذكر كرديم سازگار است زيرا تفسيرهايى كه در ذيل آيات در اين گونه موارد مى‏آيد اشاره به يكى از مصداقهاى روشن است نه بمعنى انحصار.

ضمنا بايد توجه داشت كه ميثاق در اصل از ماده وثاقة يا وثوق بمعنى بستن و محكم كردن چيزى با طناب و مانند آن است، و بعدا به هر كارى كه موجب آرامش خاطر مى‏شود گفته شده و از آنجا كه عهد و پيمان شبيه گرهى است كه ميان دو نفر يا دو گروه مى‏خورد و موجب آرامش فكر آنها است، به آن ميثاق مى‏گويند.[2]



[1] .تفسیر نور الثقلین،ج1ص600.ترجمۀ تفسیر مجمع البیان،طبرسی،ج6ص233.

[2] .تفسیر نمونه،ج4ص298.

 
 
سه شنبه 14 دی 1389  8:48 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها