0

اثرات سال ميلادي جديد بر بورس ايران تشريح شد

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

اثرات سال ميلادي جديد بر بورس ايران تشريح شد

89/10/13 - 00:31
شماره:8910121457
نسخه چاپي ارسال به دوستان
در گزارش تحليلي فارس؛
اثرات سال ميلادي جديد بر بورس ايران تشريح شد

خبرگزاري فارس: كارشناسان بين المللي و داخلي بازار سرمايه در پاسخ به سئوال فعالان بازار در رابطه با ارتباط سال ميلادي جديد با بازار سهام 43 ساله ايران براين باورند بخشي از بورس اوراق بهادار كشور با تحولات اقتصادي دنيا رشد خواهد كرد.

به گزارش خبرنگار اقتصادي فارس، سال ميلادي 2010 با همه فراز و نشيب‌ها و وقايع تلخ و شيرين به پايان رسيد و اكثر كشورها از روزهاي گذشته سال ميلادي جديدي را شروع كرده‌اند. در اين ميان بورس اوراق بهادار ايران در شرايطي همواره تحت تأثير عوامل و وقايع درون و برون سازماني است كه برخي از فعالان بازار سهام كشور خصوصا تازه كارها از خود و ديگران مي‌پرسند آيا شروع سال جديد مي‌تواند بر بخشي از اقتصاد ايران و خصوصا شركت‌هاي بورس ايران و مرتبط با بازارهاي جهاني اثري داشته باشد يا خير؟
در اين رابطه هر چند بورس اوراق بهادار تهران به رغم عمر 43 ساله‌اي كه دارد به دليل عدم ارتباط با ديگر بورس‌ها به مانند جزيره‌ است كه تجربه سال‌هاي اخير خصوصا بحران‌ مالي دو سال گذشته اقتصاد دنيا نشان داد تعدادي از شركت‌هاي حاضر در بورس اوراق بهادار به دليل مبادلاتي كه با ديگر كشورها دارند و يا تابعي از قيمت‌هاي جهاني هستند، از فعل و انفعالات جهاني متأثرند و مي‌توانند به نوبه خود بخشي از بازار سهام و درصدي از ارزش روز و مقداري از شاخص بورس را با نوسان روبرو كنند.
در برابر اين تجربه و رويداد متأثر از اقتصاد جهاني كه منجر به ركود بازار سهام در نيمه دوم سال 87 و كاهش شاخص بورس تا حوالي 7 هزار واحدي شده بود، گروهي هم اعتقاد دارند سال جديد ميلادي با ادامه ركود خصوصا " در اروپا شروع و به پايان خواهد رسيد و به دليل افزايش دايره تحريم، شركت‌هاي صادر كننده محصولاتي فلزات اساسي، سنگ آهن،‌فرآورده‌هاي نفتي و غيره نخواهند توانست روال سال‌هاي گذشته را تكرار كنند پس در نتيجه بورس اوراق بهادار تهران حداقل از اين حيث حرفي براي گفتن نخواهد داشت.
دسته ديگري هم بر اين باورند با بهتر شدن مناسبات سياسي جهاني و ادامه مذاكرات گروه 1+5 با ايران، شرايط براي شركت‌هاي ايراني بهبود خواهد يافت كه اين فرايند در نهايت منجر به رونق بورس خواهد شد. خصوصا " كه با اجراي قانون هدفمند يارانه‌ها ابهامات بسياري از آينده شركت‌ها برداشته شده و شركت‌ها در فضاي رقابتي‌تر، عملكرد مناسبي را خواهند داشت.
علاوه بر اين برخي از فعالان بازار سهام هم معتقدند سال ميلادي جديد اثر خاص و محسوسي در روند آينده بورس و شاخص نخواهد گذاشت و اين بازار عمدتا تحت تأثير مسائل داخلي و روند سودآوري شركت‌ها است تا مسايل خارجي مانند تحولات اقتصاد جهاني در سال ميلادي جديد. در پاسخ به اين گروه مي توان گفت با درنظر گرفتن ارزش روز 15، 7 و 3 درصدي شركت هاي سه صنعت فلزات اساسي، كاني‌هاي فلزي و فرآورده‌هاي نفتي، حداقل 25 درصد از بازار سهام ايران با بازارها و قيمت‌هاي جهاني مرتبط بوده و با تغيير و تحولات اقتصاد دنيا خصوصا " در محصولاتي توليدي ارتباط دارند.
به هر حال پاسخ به اين سؤال دست مايه اين گزارش فارس قرار گرفت تا با گفت‌وگويي با دو كارشناس بين‌المللي بازار‌هاي سرمايه و دو فعال بازار سهام و يك كارگزاربورس، اين نكته بررسي شود كه آيا بورس اوراق بهادار كوچك كشور تحت تأثير سال ميلادي قرار دارد يا خير و اينكه چه پيش‌بيني‌هايي براي اقتصاد دنيا و كشور در سال 2011 مي‌تواند وجود داشته باشد.

*تاثير خاصي ندارد

شاهين شايان آراني كه تجربه سال ها حضور در بازارهاي مالي و سرمايه آمريكا را دارد و از چند و چون اقتصاد و بازار سهام كشور هم اطلاعات كامل و بروزي دارد در پاسخ به سوال طرح شده مي‌گويد: به دليل تعطيلات كريسمس اكثر كشورها، هم اكنون فضاي راكدي در اقتصاد دنيا حاكم است كه به نوعي بر اقتصاد ما هم اثرگذاري گذاشته است. در اين ميان پابرجا ماندن تحريم كشور مانع از انتقال بخشي از اين فضاي ركودي بر اقتصاد ايران شده است.
وي ادامه مي دهد: از طرف ديگر درحالي اوضاع اقتصاد آمريكا نسبت به دو سه سال گذشته اندكي بهتر شده كه شرايط اقتصاد اروپا چندان جالب نيست. بنابراين با فرض نبود تحريم ايران هم اوضاع اقتصادي در سال ميلادي جديد با شرايط سختي روبرو خواهد شد چرا كه عمده مبادلات ايران با كشورهاي منطقه اروپا بوده و هست.اين درحالي است كه هر چند شرايط اقتصادي كشورهاي آسياي جنوب شرقي بد نخواهد بود كه با در نظر گرفتن همه شرايط و موضوع تحريم، اوضاع اقتصادي كشور و بورس اوراق بهادار كشور از اين حوزه تأثير خاصي نخواهد گرفت.

*شكوفايي بورس ايران در سال ميلادي جديد

اما بهرام غيائي كه به مانند شايان آراني سال‌ها در بورس هاي آمريكا و ديگر كشور فعال بوده نظر ديگري دارد و با تأكيد بر ارتباط 100 درصدي سال ميلادي جديد با اقتصاد كشور خاطر نشان مي‌كند:بورس اوراق بهادار ايران در شرايطي درگير و تحت تأثير سياست‌هاي خارجي كشور است كه گروه 1+5 در مورد مسئله هسته‌اي كشور به بن بست رسيده و چاره‌ايي جز ادامه مذاكره و پذيرش ايران هسته‌اي صلح آميز ندارد. بنابراين بازار سرمايه ما شكوفا خواهد شد و حتي اين امكان وجود دارد كه به دليل ظرفيت‌هاي بكري كه دارد به ديگر بورس‌ها هم متصل شود.
وي اضافه مي كند: علاوه بر اين به دليل تبديل شدن اغلب بازارهاي سهام به بازارهاي مكاره و حاكم شدن آشفتگي از يك سو و حضور شركت‌هاي سودده و مشمول اصل 44 در بورس ايران و وجود فضايي با نشاط در بازار سهام كشور، موجب خواهد شد پول‌هاي سرگردان قابل توجهي به سمت بورس و اقتصاد ايران حركت كنند، چرا كه در هيچ كشور اروپايي و آمريكايي و حتي آسيايي خبري از نرخ سود 17 درصدي بانك‌ها و ميانگين بازدهي 40 تا 60 درصدي بازار سهام كشور نيست و ايران با برخورداري از فرهنگ و نظام اسلامي براي سرمايه و سرمايه‌گذاران سرگردان دنيا جزيره آرامي است. با اين همه تغيير سال ميلادي مي‌تواند فرصت مناسبي براي اقتصاد و خصوصا بازار سرمايه كشور باشد چرا كه بازار و اقتصاد ما از غائله و رويه ديگر كشورها پيروي نمي‌كند و با شرايط و آينده ديگري روبرو است.

*اثرپذيري برخي شركت هاي بورس از رشدقيمت هاي جهاني

حسين خزلي خرازي دبيركل سابق كانون كارگزاران بورس و از فعالان حرفه‌اي بازار سرمايه كشور كه بورس‌هاي زيادي را از نزديك ديده براين باور است: تغيير سال ميلادي قطعاً در رشد بازارهاي مالي و خصوصاً حوزه انرژي اثرگذار است و تأثير زيادي بر اقتصاد بورس ما دارد. به طوريكه قيمت هر بشكه نفت در اولين روز سال ميلادي جديد به 91 دلار رسيد و بهاي فلزات اساسي و طلا و مس رشد كردند.حتي هر تن مس كه حداكثر قيمت پيش‌بيني شده آن حدود 7 هزار دلار بود به مرز 10 هزار دلار رسيد. بنابراين با در نظر گرفتن بودجه شركت‌هاي فعال در صنايع سنگ آهن، فرآورده‌هاي نفتي كه در بورس ما حاضرند و افزايش قيمت‌هاي جهاني محصولات مي‌توان به رشد بخشي از بازار سهام اميد داشت.
وي مي افزايد: علاوه براين عموم گزارش ها هم نشان مي‌دهند كشورهاي بزرگ و تأثيرگذاري چون چين، هند و برزيل بارشد 5 درصدي اقتصادي حتي تا 10 درصدي مواجه خواهند شد كه چشم‌انداز روشني را براي شركت‌هاي صادركننده محصولات به ارمغان مي‌آورد. بنابراين با در نظر گرفتن اين موارد و شفاف‌ شدن قيمت‌ها و حاشيه سودها، شركت‌هاي فعال در صنايع فلزات اساسي، مس، روي،‌ نفت و گاز و پتروشيمي و در نتيجه بورس اوراق بهادار وضعيت مناسبي را در حال ميلادي جديد خواهند داشت.

*تغيير سال ميلادي اثري بر بورس ندارد

اما محمدعلي احمدزاده اصل مديرعامل شركت سرمايه‌گذاري توسعه ملي ايران مي‌گويد: با توجه به شرايط تحريم و اجراي قانون هدفمند كردن يارانه‌ها و برنامه‌‌هاي وزارتخانه‌ها براي كنترل قيمت ها ،‌ تغيير سال ميلادي وضعيت اقتصاد جهاني بر روي بورس اوراق بهادار اثري نخواهد گذاشت و كنترل قيمت محصولات باعث باقي ماندن همين شرايط حال حاضر خواهد شد. دراين ميان شركت‌هاي معدني و توليدكننده محصولاتي چون مس از اين قاعده مستثني هستند چرا كه شركت‌هاي صادر كننده انواع محصول بابرخورداري از مزيت هاي نسبي با شرايط روبه‌رشدي مواجه خواهند شد. به شرطي كه تحريم‌ها از يك جانب و تغيير تعرفه‌‌ها از جانب ديگر مانع از محدود شدن صادرات نشود.

*پيش‌بيني‌ها از اقتصاد جهاني و بورس ايران قطعي نيست

حميدرضا ميرمعيني از مديران شركت سرمايه‌گذاري پارس‌آرين هم برعدم قطعيت و پيش‌بيني‌ها از اقتصاد جهاني در سال جديد تأكيد مي كند و مي‌گويد: هرچند رشد جهاني و گاه هيجاني قيمت‌ها خصوصا در روزهاي آغازين سال ميلادي بر روي سودآوري و در نهايت بخشي از شاخص بورس كشور ما اثرگذار است اما درباره اينكه اين وضعيت ادامه خواهدداشت يا خير نمي‌توان اظهانظر و پيش‌بيني كرد.
اين درحالي است كه براي اقتصاد دنيا در سال 2011 دو روايت متفاوت وجود دارد. اول اينكه رشد اقتصاد كشورهاي آسياي جنوب شرقي و هند و آمريكا .دوم امكان برگشت ركود به خاطر مسائلي چون مهار تورم توسط چين و عدم افزايش تقاضاي جهشي و تشديد ركود اقتصاد اروپا.
وي اضافه مي كند: با در نظرگرفتن اين دو روايت، بازار محصولات و شرايط شركت‌هاي توليدكننده فرآورده‌هاي پتروشيمي، فلزات اساسي و رنگين مانند مس و روي تحت‌تأثير روند عرضه تقاضاي جهاني قرار دارند و نمي‌توان پيش‌بيني دقيقي داد. چرا كه به طور مثال در برابر پيش‌بيني قيمت حداكثر 800 دلاري طلا توسط دويچه بانك در سال 2009 ، قيمت آن از 1200 دلار هم بالاتر رفت.با اين هم انتظار براين است كه بعد از افزايش قيمت‌هاي جهاني در نتيجه تقاضاهاي هيجاني روزهاي شروع سال جديد، تا دو سه ماه ديگر شرايط اقتصاد جهاني در مرحله استراحت باقي مانده و براي بررسي آينده اقتصاد جهاني بهتر است منتظر تثبيت شرايط بود.

 
 
دوشنبه 13 دی 1389  9:17 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها