چند سالی است که خانواده ها و افراد بسیاری برای تامین رفاه و آسایش بیشتر خود، از پکیج های گرمایشی استفاده می کنند. از این امکان در بسیاری آپارتمان ها، تحت عنوان حسن و ویژگی مثبت یاد می شود؛ حال آن که اگر بیماران مبتلا به آسم و بیماریهای مزمن ریه، بیماریهای قلبی، خونی، کلیوی و... در یک محیط بسته قرار داشته باشند و هوا به درستی در جریان نباشد و مواد آلاینده از محیط خارج نشود، دی اکسید کربن در هوا افزایش پیدا میکند و این موضوع میتواند مسمومیت حاد و یا مزمن ایجاد کند.
دکتر محمدرضا بلوساز رئیس انجمن بیماریهای عفونی کوکان با اشاره به افزایش استفاده از پکیج به عنوان سیستم گرمایشی در آپارتمانها گفت: هر نوع سیستم گرمایشی که مواد آلاینده تولید کند میتواند خطرات و مضراتی برای کودکان به خصوص کودکانی که زمینه آسم و آلرژی دارند به همراه داشته باشد.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به علایم مسمومیت ایجاد شده گفت: "تنگی نفس، خس خس سینه، سرفه و.. از علایم مسمومیت حاد است که افراد میتوانند در هنگام مواجه با این علایم به اورژانس مراجعه کنند و در مسمومیتهای مزمن نیز کودکان دچار سرفههای بسیار طولانی، کسالت، بیحالی، خستگی، بیحوصلگی میشوند که این علایم میتواند بر روی مغز آنها نیز تاثیربگذارد."
بلوساز دربخش دیگری از سخنانش یادآور شد: "استفاده از پکیج به عنوان سیستم گرمایشی مانند سیستمهای گازسوز قدیمی افراد را دچار عوارض و گرفتاری میکند که البته تمام اینها در صورتی صدق میکند که آلایندهها و گازهای تولید شده توسط این دستگاه در فضای داخلی منازل باقی بماند".
وی در پاسخ به این سوال که آیا استفاده از دستگاههای تولید کننده بخار میتواند از عوارض پکیج بکاهد گفت: "استفاده از این دسته دستگاهای نمیتواند تاثیر مثبتی داشته باشد".
رئیس انجمن بیماریهای عفونی کودکان با اشاره به عوارض تداوم استفاده از این سیستمهای گرمایشی در منازل به خصوص در خانوادههایی که صاحب فرزندانی مبتلا به آلرژی هستند خاطر نشان کرد:"بیماری آلرژی اگر درمان نشود در دراز مدت منجر به بیماریهای عفونی میشود به عنوان مثال فردی که دچار خس خس سینه، تنگی نفس و ضعف است مستعد ابتلا به ویروسهای متفاوت میشود یعنی اگر با فرد مبتلا به سرماخوردگی در ارتباط باشد ویروس به بدن فرد منتقل و تبدیل به ذارت الریه، سینوزیت و گلو درد میشود".
به گفته دکتر سیدمحمود اسحاق حسینی رئیس بخش داخلی بیمارستان امیراعلم استفاده از پکیج آثار مخربی روی سیستم گوارش ساکنان منزل دارد. هنگام استفاده از وسایل گازسوز، نباید همه درزها و روزنههای ورود هوا را بست. در همین زمینه فریدون گایینی دبیر انجمن شرکتهای کنترل کیفیت ساختمان ایران در تشریح علل استفاده بیرویه و غیراصولی از پکیجهای ساختمانی گفت: متأسفانه غفلت دستگاههای مسئول در 3 زمینه موجب رشد بیرویه استفاده از این سیستم گرمایشی در کشور شده است.
گایینی با تأکید بر اینکه بهطور قطع سیستمهای گرمایشی مرکزی در مقایسه با سیستمهای تکی در نگاه کلی به صرفهتر است، گفت: از دیدگاه مردم استفاده و کاربرد پکیجها بهخاطر جلوگیری از برخی تنشهای زندگی آپارتمانی و امکان مدیریت شخصی کم دردسرتر از موتورخانههای مرکزی است اما مشکلاتی که به لحاظ امنیت، سلامت، استانداردها و سیمای معماری در ارتباط با پکیجها مطرح است، صحت دارد. گفتنی است در سالهای اخیر مرگهای خاموش ناشی از استنشاق گاز دی اکسیدکربن در محیطهای بسته، روند رو به رشدی داشته است.
به اعتقاد دکتر رسول خضری دبیر اول کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، استفاده از سیستم گرمایشی پکیج در ساختمانها عواقب جبران ناپذیری برای سلامت برجای میگذارد و وزارت بهداشت باید در این خصوص سیاستگذاری کند و درصورت اثبات تمام مضرات استفاده از پکیج، این کالا را جزو فهرست کالاهای آسیبرسان به سلامت قرار دهد