در هنگام حاملگي، فشارخون معمولاً ثابت باقي مانده يا كمي پايين مي آيد. بعضي خانم ها متوجه ميشوند كه فشارخونشان در حين حاملگي بالا رفته است، اما اين وضعيت به اين دليل است كه آنها قبل از حاملگي، فشارخونشان را اندازه گيري نكرده بودند و تازه در اين زمان به بالا بودن فشارخون خود پي برده اند. اين بالا بودن فشارخون، بنابراين ربطي به حاملگي آنها ندارد. نحوه كنترل اين فشارخون همانند بقيه افراد ميباشد، با اينحال در انتخاب دارو بايد پزشك نكاتي را رعايت نمايد.
بالارفتن خفيف فشارخون
در حدود 25 درصد خانم هايي كه اولين حاملگي شان را مي گذرانند، در سه ماهه آخر بارداريشان، فشارخونشان كمي بالا مي رود. اگر اين خانمها هيچگونه مشكل كليوي نداشته و در آزمايش ادرارشان، پروتئين ديده نشود، نيازي به درمان دارويي براي پايين آوردن فشارخونشان ندارند، اما بايد كاملاً تحت نظر باشند.
پره اكلامپسي
پره اكلامپسي وضعيتي است كه گاهي اوقات در خانمهاي حامله ديده ميشود. در اين حالت فشارخون افزايش يافته و در ادرار هم پروتئين ديده ميشود. اين وضعيت به طور بالقوه هم براي مادر و هم براي جنين خطرناك است. در حدود پنج درصد خانم هايي كه اولين حاملگي شان را طي مي كنند، در نيمه دوم زمان بارداري يعني از ماه پنجم به بعد اين حالت ديده ميشود. فشارخون در اين موارد بالاتر از 160/90 ميباشد.
اگر اين حالت در خانم هاي باردار تشخيص داده نشود و درمان نگردد، مي تواند به وضعيتي
بسيار خطرناك به نام اكلامپسي يا مسموميت حاملگي تبديل شود. در اين حالت، فرد مبتلا دچار تشنج شده و هم خودش و هم جنينش در معرض خطر قرار مي گيرند. بستري شدن در بيمارستان تحت نظارت متخصص در اين موارد الزامي است. علت اين وضعيت هنوز به درستي مشخص نشده است. پره اكلامپسي در حاملگي هاي دوم و سوم كمتر شايع است.
كنترل منظم
اندازه گيري فشارخون و آزمايش ادرار براي كنترل نشانه هاي وجود پره اكلامپسي به طور منظم بايد انجام پذيرد. اگر در طي حاملگي براي اولين بار براي شما داروي ضدفشارخون تجويز شده، ممكن است دو هفته بعد از به دنيا آمدن نوزادتان ديگر نيازي به مصرف دارو نداشته باشيد، اما بايد فشارخون شما به طور مرتب اندازه گيري شود. بسياري از خانم هايي كه در حاملگي اولشان دچار پرفشاري خون شده بودند، در حاملگي هاي بعديشان مشكلي نداشته اند.
داروهاي مناسب
در حاملگي، محدوديت شديدي در انتخاب داروهاي ضدفشارخون وجود دارد. معمولاً در اين موارد از متيل دوپا و لابتالول كه براي مادر و جنين بي خطر هستند استفاده ميشود. مصرف آتنولول در حاملگي مي تواند باعث به دنيا آمدن كودكان كم وزن شود. از داروهاي مهاركننده آنزيم مبدل آنژيوتانسين به هيچ وجه نبايد در حاملگي ها استفاده گردد. اگر فشارخون به درمان مقاوم بود و پايين نيامد، مي توان نيفديپين (آدالات) هم به داروهاي قبلي اضافه نمود، گرچه هنوز اطلاعات پزشكان در مورد عوارض اين دارو براي مادر و جنين كامل نيست.