 |
|
|
یک ورقه فشرده از الیاف مصنوعی اغلب به مبلمان های تخته ای چند لا باقیمانده جذابیت چوبی را میبخشد.
یک ورقه فشرده از الیاف مصنوعی اغلب به مبلمان های تخته ای چند لا باقیمانده جذابیت چوبی را میبخشد. شیمیدانان آمریکایی موفق شده اند سر اسلحه را برگردانند و الیاف مصنوعی را از چوب تولید کنند. پلیمر ساخته شده توسط آنان دارای ویژگی های مشابهی مانند ماده PET معروف بطریهای پلاستیکی است.
در سرتاسر جهان سالانه بیش از 40 میلیون تن PET (پلی اتیلن ترفتالات) به طور عمده از نفت خام و در نتیجه از مواد خام فسیلی در حال کاهش تولید می شود. این محققان به سرپرستی استفان میلر از دانشگاه فلوریدا امیدوارند که در آینده حداقل بتوان بخشی از نیاز را از طریق پلیمری از جنس چوب به عنوان ماده خام تجدید شدنی برطرف کرد.
شیمیدانان برای سنتز این پلیمر در واقع از لیگنین، یکی از اجزاء اصلی تشکیل دهنده چوب، استفاده می کنند. در لیگنین حلقه های کربو هیدراتی معطر (آروماتیک) از طریق زنجیره های جانبی به شکل نوعی شبکه به یکدیگر متصل هستند که الیاف سلولزی چوب را کنار هم نگه می دارد. لیگنین و فرآورده های حاصل از تجزیه آن ـ از جمله وانیلین، که به عنوان ماده اولیه به کار میلر و همکارانش می آید ـ برای مثال هنگام تولید کاغذ به مقدار زیادی به وجود می آیند.
محققان وانیلین معطر ـ به معنای واقعی کلمه ـ را با استان هیدرید تغییر می دهند و پس از یک مرحله واکنشی دیگر استیل دی هیدروفرولا اسید را به دست می آورند. آنان این اسید را به صورت مولکول های زنجیری طویل به یکدیگر متصل می سازند. پلی دی هیدروفرولا اسید دارای ساختاری متشکل از حلقه های کربوهیدراتی و «پیوند های» کوتاه است که درست مشابه ساختار PET است.
به گزارش میلر و گروهش در مجله «شیمی سبز»، همچنین در مورد ویژگی مقاومت در برابر گرما و قابلیت تغییر شکل در اولین آزمایش ها معلوم شد که قابل مقایسه با PET است. اگر این ماده از نظر شیمیایی و مکانیکی به اندازه کافی مورد تأیید باشد، می تواند آینده سبزی پیش روی بطری ها و ورق های الیاف مصنوعی قرار گیرد. به هر حال شیمیدانان تجزیه پذیری زیستی این پلیمر را تضمین شده می دانند.