0

نگاه طب سنتی به تغذیه درماه رمضان

 
zahra_53
zahra_53
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مهر 1388 
تعداد پست ها : 28735
محل سکونت : اصفهان

نگاه طب سنتی به تغذیه درماه رمضان

گفت‌وگو با دستيار دكتري تخصصي طب سنتي ايران در دانشگاه شهيد بهشتي

 

نگاه طب سنتی به تغذیه درماه رمضان


طب سنتی ایران برای تغذیه در‌ماه مبارک رمضان توصیه‌ها و اصول خاصی دارد.

در همین زمینه با دکتر مهدی شعبانی، پزشک و دستیار دکتری تخصصی(PHD) طب سنتی ایران در دانشگاه شهید بهشتی تهران گفت‌وگو کرده‌ایم.

  • از دریچه طب سنتی ، چگونه به ‌ماه مبارک رمضان نگریسته می‌شود؟

‌ماه رمضان، فرصتی برای بهره‌مندی از چرب و شیرین دنیوی نیست چراکه این امر با فلسفه روزه در تناقض است. پیشوایان دین ما روزه را زکات بدن و تمرین تقوی و تقویت اراده دانسته و آن‌را موجب سلامت تن و تزکیه نفس برشمرده‌اند. روزه باید به‌نحوی باشد تا فرد، درد گرسنگان و تشنگان را لمس کرده و به یاد تشنگی و گرسنگی روز قیامت نیز باشد. البته این بدان معنا نیست که با عدم‌پیروی از یک رژیم صحیح غذایی، موجبات ضعف و بی‌حالی فراهم شود و از انجام واجبات و مستحبات باز بمانیم، یا از سوی دیگر با روش نادرست تغذیه، چه از نظر کیفیت و چه از نظر کمیت، آنچنان از آب و غذا آکنده شویم که بازهم توانی باقی نباشد و به‌عبارت دیگر حذف وعده ظهر را از افطار تا سحر جبران کنیم و انتظار نشاط و شادابی و نزدیک شدن به روح روزه‌داری را داشته باشیم.

  • اصول تغذیه صحیح در زمان افطار از دیدگاه طب سنتی و روایات اسلامی چیست؟

برای بررسی این موضوع، لازم است اندکی پیرامون وضعیت بدن از نظر فیزیولوژیکی هنگام روزه‌داری توضیح داده شود. هنگام گرسنگی و تشنگی خصوصاً در این فصل که از یک‌سو، طول زمان روزه و از سوی دیگر، گرمای هوا، بدن ما را تحت‌تأثیر خود قرار می‌دهد، عمده‌ترین تغییرات شامل کم آبی بدن، کاهش قند خون و ورود به مرحله متابولیسم- سوخت‌وساز- چربی‌هاست. این موارد و چندین مورد دیگر، موجب احساس ضعف، بی‌حالی، کم حوصلگی، بوی بد دهان، احساس سرمای بدن، تغییرات روحی و روانی و تغییر در عملکرد مغز می‌شود. این مسائل خصوصاً در روزهای آغازین‌ماه مبارک رمضان، نمود بالینی بیشتری داشته و همچنین در افرادی که عادت به پرخوری و پرنوشی دارند، بروز شدیدتری دارد.

در این بین، تغییرات مهم دیگری نیز رخ می‌دهد که مانند تغییر و تنظیم الگوی خواب، تغییرات مختلف در سیستم غددی و هورمونی، تغییرات عصبی و امثال آن هستند. از دیگر مواردی که قابل ذکر بوده و جزو حداقل آثار مثبت روزه(آثار بدنی) هستند، عبارتند از: رفع پری(امتلاء) سیستم گوارش و عروق ناشی از کاهش تولید اخلاط خام و خون(دم) که همین دو، عامل بسیاری از بیماری‌های این زمانه نیز هستند و همچنین کاهش خلط بلغم ناشی از افزایش متابولیسم آن برای جبران کاهش تولید دم و نیز ناشی از افزایش حرارت معده هم از دیگر اتفاقات ناشی از روزه‌داری است. معده در اثر گرسنگی و تشنگی دچار افزایش حرارت شده و ترشحات خود را از بین می‌برد. ازسوی دیگر خلأ ایجادشده در معده و همچنین حرارت آن موجب سیلان مواد رطوبی و فضولات سایر اندام‌ها خصوصاً به معده می‌شود. ترشح صفرا نیز کمی افزایش یافته و موجب احساس حالت سوزش و گزش مختصری در ناحیه فوقانی معده می‌شود. این عوامل همگی موجبات ایجاد ضعف هضم در معده در پایان ساعت روزه شده و این امر در فصل تابستان که معده و سایر امعا، طبیعتاً به ضعفی ذاتی دچار می‌شوند نمود بیشتری دارد. اینجاست که توصیه‌های غذایی براساس طب سنتی فاخر ایران با نگاهی عمیق و همه‌جانبه وارد عمل می‌شود.

  • با توجه به آنچه ذکر شد بهترین نوع تغذیه برای وعده افطار چیست؟

به‌دلیل ضعف هضم، پس از یک روز طولانی، مناسب است که افطار خود را با یک غذا و نوشیدنی گرم و ترجیحاً کمی شیرین که مضاف بر آن، سبک و ساده و زودهضم نیز باشد، آغاز کنیم. به‌عنوان مثال، استفاده از آب جوش، چای کم‌رنگ، شیر گرم و شربت عسل گرم به‌عنوان نوشیدنی، گزینه‌های مناسبی هستند. از سوی دیگر، مصرف سوپ گرم حاوی اندکی غلات و حبوبات و سبزیجات، همچنین حلیم، حلوای سنتی، آش‌های سنتی جز رشته، شله‌زرد، فرنی، حریره بادام و امثال آن، از بهترین خوراکی‌ها برای شروع افطار هستند. البته ناگفته نماند که شاید بی‌اغراق بتوان گفت که بهترین گزینه برای افطار، خرما با یک نوشیدنی گرم است که ضمن افزایش سریع قند خون و رفع ضعف ناشی از آن، بدن را نیز گرم کرده و همچنین با اصلاح وضعیت اشتها، موجب عدم پرخوری می‌شود. کشمش ، انجیر و عسل نیز می‌توانند جایگزین خرما شوند.

  • به هر حال به‌دلیل ساعت‌ها گرسنگی ، بدن انسان اشتهای زیادی برای خوردن دارد، بنابراین به محض افطار میل شدیدی برای خوردن در او به‌وجود می‌آید. برای پاسخ به این نیاز طبیعی بدن چه باید کرد؟

اشتها بر دوگونه است؛ حقیقی و کاذب. اشتهای حقیقی آن است که از گرسنگی اعضا و اندام‌های بدن ناشی شده و این تمایل و کشش به غذا از درون بدن به معده منتقل می‌شود ولی اشتهای کاذب در واقع، یک تمایل نفسانی و نه بدنی است. پس از افطار اولیه، می‌توان از مقداری نان سبوس‌دار با کمی پنیر و گردو یا سبزی برای تکمیل وعده افطار بهره برد. البته باید مراقب بود تا این مقدار، از مقدار متناسب فرد افزون‌تر نشود.

در ایام روزه‌داری، مناسب است که افطار و شام در دو وعده مجزا خورده شود تا معده پس از یک افطار سبک، آمادگی هضم غذای بیشتر و سنگین‌تری را کسب کند. این‌کار موجبات عدم‌ایجاد احساس ثقل و سنگینی معده و همچنین بدهضمی را فراهم کرده و در فاصله دو وعده، فرصت انجام امور عبادی و فردی نیز به دور از احساس ضعف و عطش، فراهم می‌شود. یکی دیگر از توصیه‌های زمان افطار، گشودن روزه با کمی نمک است که موجب تقویت هاضمه و دفع رطوبت لزج سیستم گوارشی می‌شود. البته باید رعایت حال فرد و بیماری وی را نیز کرد.

  • بدترین شیوه و عادت برای افطارکردن چیست؟

بدترین عادت برای گشودن روزه در زمان افطار، نوشیدن آب سرد و سایر نوشابه‌هاست که موجبات ضعف هاضمه، تغلیظ اخلاط درون معده، یبوست، سوءهاضمه، افزایش عطش و ضعف اعصاب را فراهم می‌کند. خوردن غذاهای سنگین و غلیظ، دیرهضم، میوه‌ها، چربی‌ها و سرخ‌کردنی‌ها، آب همراه غذا و همچنین مصرف شیرینی‌های قنادی، زولبیا و بامیه و غذاهای متنوع در یک وعده نیز از مصادیق بارز اشتباهات غذایی است.

  • برخی متخصصان گفته‌اند روزه‌داران باید بین افطار تا سحر ، بین هشت تا 12 لیوان آب بنوشند. نظر شما در این‌باره چیست؟

از اقدامات ناصحیح، مصرف زیاد آب و سایر مایعات در فاصله افطار تا سحر است. بدن ما به این حجم کثیر مایعات نیازی ندارد. فقط بار کلیه‌ها را افزوده و به سیستم گردش خون نیز زحمت مضاعفی تحمیل می‌شود. بدن ما آب مورد نیاز خود را از تمام مواد غذایی کسب می‌کند و برخلاف برخی حیوانات، سیستم ذخیره آب ندارد. البته مصرف مواد لعابدار مثل نوشیدن شربت خاکشیر و همچنین مصرف متعادل سبزیجات و میوه‌های تازه و همچنین آبمیوه طبیعی موجب کاهش شدت عطش می‌شود و از سوی دیگر منابع مفیدی برای تأمین املاح و ویتامین‌ها نیز هست.

   http://bayanbox.ir/view/4901804249511124488/talar-koodak.gif

 

 

اصفهان نگین فیروزه ای جهان

دوشنبه 17 خرداد 1395  3:01 PM
تشکرات از این پست
zahra_53
zahra_53
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مهر 1388 
تعداد پست ها : 28735
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:نگاه طب سنتی به تغذیه درماه رمضان

تشنگی ماه رمضان را با طب سنتی برطرف کنید

تشنگی ماه رمضان را با طب سنتی برطرف کنید

 

برخی از خوراکی ها به رفع عطش و تشنگی در ماه رمضان کمک می کنند.

یك متخصص طب سنتی گفت: مصرف عرقیجات در ماه رمضان توصیه نمی‌شود، زیرا این نوشیدنی‌ها خنك كننده كبد هستند و نه خنك‌كننده بدن.

اقباله ذاكر حسینی با تاكید بر مصرف نوشیدنی‌های ولرم در وعده‌های افطار، اظهار كرد: به دلیل طبع سرد بدن لازم است در وعده افطار از نوشیدنی‌های ولرم همراه با مواد دارای قند طبیعی مانند خرما، عسل یا انگور شیرین استفاده شود، چرا كه این مواد شیرین علاوه بر تنظیم قندخون بدن خاصیت سم‌زدایی نیز دارند.
 
وی درباره مواد غذایی پیشنهادی در ماه رمضان كه به رفع عطش كمك می‌كنند، بیان كرد: دم كردن برگ خشك نعناع و یا مخلوط آن با عسل و تهیه به صورت شربت و نوشیدن آن بین افطار تا سحر موجب رفع تشنگی خواهد شد.

ذاکر حسینی افزود: در میان عرقیات تنها كاسنی خاصیت خنك‌كنندگی بدن را دارد، از این رو پیشنهاد می‌شود نوشیدنی هایی مانند خاكشیر را با كمی كاسنی و گلاب مخلوط كرده و سپس استفاده كرد.

این متخصص طب سنتی، تمبر هندی را به عنوان یكی از مواد غذایی مفید در ماه رمضان معرفی كرد و گفت: خیس دادن تمبر هندی و صاف كردن آن و سپس مخلوط آن با عسل و تهیه به صورت شربت، نوشیدنی مفیدی برای رفع یبوست در ماه رمضان محسوب می‌شود.

وی افزود: می‌توان از دم كرده لیمو عمانی و همچنین مخلوط زردآلوی تازه همراه عسل نیز به عنوان مواد غذایی مناسب جهت رفع عطش و سنگینی معده استفاده کرد.


منبع : باشگاه خبرنگاران

   http://bayanbox.ir/view/4901804249511124488/talar-koodak.gif

 

 

اصفهان نگین فیروزه ای جهان

دوشنبه 17 خرداد 1395  3:04 PM
تشکرات از این پست
zahra_53
zahra_53
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مهر 1388 
تعداد پست ها : 28735
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:نگاه طب سنتی به تغذیه درماه رمضان

بهترین سحری از دیدگاه طب سنتی

متخصص طب سنتی با اشاره به اینکه روزه‌ گرفتن بسیار از بیماری‌ها همچون دیابت، نقرس و سنگ کلیه را از بدن دور می‌کند،‌ گفت:‌ مخلوط مغز بادام‌، جوانه گندم و شربت عسل بهترین نوع سحری برای روزه‌داران به شمار می‌رود.

به گزارش پایگاه 598 به نقل از فارس، نعمت‌الله مسعودی در ارتباط با روزه‌داری و طب سنتی اظهار داشت:‌فلسفه روزه‌گرفتن نه گفتن به پُرخوری و پُر نوشی بوده و از طریق روزه می‌توان فضولاتی که 11 ماه در بدن جمع شده است را پاکسازی کرد و این مسئله شست‌وشوی جسم و روح را به همراه خواهد داشت.
 
وی افزود: هنگام روزه گرمای بدن افزایش یافته و گرمی و خشکی آن زیاد می‌شود لذا فضولات انباشته شده در بدن تحلیل می‌رود و این مسئله در درمان بسیاری از بیماری‌ها همچون نقرس، دیابت و حتی برخی از سنگ‌کلیه‌ها مؤثر است.
 
بر خلاف اینکه بسیاری تصور می‌کنند روزه‌داری برای کسانی که سنگ کلیه دارند مناسب نیست در حالی که اگر ایجاد سنگ کلیه مربوط به خطر مواد زائد در معده باشد، روزه‌داری برای این افراد مناسب است.
 
متخصص طب سنتی با بیان اینکه بسیاری از افراد نگران هستند که در مدت زمان طولانی تشنگی و گرسنگی سبب آزار و اذیت آنها شود، گفت:‌ با پرهیز از پرخوری و سوق یافتن مصرف مواد خوراکی به سمت مواد غذایی مانند مغزیجات و خشکبار می‌تواند سبب مقاومت فرد در برابر گرسنگی و تشنگی شود.
 
مسعودی با بیان اینکه بادام، زیتون، خرما، انجیر و یا مخلوط مویز، بادام، پسته و فندق به بدن رطوبت داده و ماندگاری در معده دارد، گفت: با مصرف این مواد در ماه مبارک رمضان می‌توان در برابر تشنگی و گرسنگی مقاومت کرد. البته باید توجه داشت که حداقل دو پیمانه از این مواد را استفاده کرد.
 
وی ادامه داد: مخلوط مغز بادام، جوانه گندم و شربت عسل به عنوان یک سحری کامل قوای جسمانی را هنگام روز تأمین کرده و به دلیل دارا بودن رطوبت بر تشنگی نیز غلبه می‌کند،‌گفت: البته این نوع سحری برای روزهای اول مناسب نیست و زمانی که بدن به شرایط روزه‌داری عادت کرد،‌می‌توان از این نوع سحری استفاده کرد.
 
متخصص طب سنتی بیان داشت: افرادی که عادت به خوردن سحری سبک ندارند، بهتر است مصرف انواع خورشت همچون قیمه یا سبزی و آلو را مد نظر قرار دهند.همچنین توصیه می‌شود هنگام سحر برنج زیاد مصرف نشود و مصرف نان را همراه خورشت به ویژه از نوع سبوس‌دار مورد توجه قرار دهند.
 
مسعودی با اشاره به اینکه در انواع خورشت افراد بهتر است بر اساس اقلیم و منطقه مناسب خود گوشت مناسب را استفاده کنند، گفت: گوشت گوسفند، مرغ خانگی و بلدرچین مصرف آن در ماه مبارک رمضان توصیه می‌شود و بهتر است که از مصرف گوشت گاو و شتر به دلیل غلظت بالای آن خودداری شود چرا که سبب تشنه‌تر شدن فرد هنگام روز می‌شود.
 
وی با بیان اینکه مصرف ماهی هنگام سحر سبب بروز عطش در فرد می‌شود، گفت:‌ خوب جویدن غذا نیز کمک می‌کند به پیشگیری از گرسنگی همچنین می‌توان با خواب غیلوله یک ساعت قبل از اذان ظهر به رفع خستگی طول روز کمک کرد و این موضوع سبب می‌شود که فرد پس از مدتی بتواند سایر برنامه‌های روزانه را زمانی که روزه است، انجام دهد.

   http://bayanbox.ir/view/4901804249511124488/talar-koodak.gif

 

 

اصفهان نگین فیروزه ای جهان

دوشنبه 17 خرداد 1395  3:25 PM
تشکرات از این پست
zahra_53
zahra_53
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مهر 1388 
تعداد پست ها : 28735
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:نگاه طب سنتی به تغذیه درماه رمضان



فواید روزه‌داری از دیدگاه طب سنتی


 

 فواید روزه, تغذیه ماه رمضان

روزه گرفتن از دیدگاه طب سنتی غلبه مزاج گرم و خشک است و طوری بدن را از مواد زائد پاک می کند که از طریق مسهل، انفیه، حجامت، فصد، زالو‌درمانی، حقنه، آبزن، قی‌آورها و غیره پاکسازی کامل نمی‌شود.

 

پس از گذشت یک ماه از زمان روزه‌داری، روزه‌دار با بدنی جوان و تازه مانند کسی که تازه خلق شده زندگی جدیدی را شروع می‌کند.

 

بدن روزه دار به دلیل این پاکسازی گرم است چون بلغم‌های غلیظ که در روزنه‌های بدن چسبیده و جا خوش کرده‌اند، می‌سوزند و حرارت ایجاد می‌کنند.همچنین روزه نه تنها بلغم‌های غلیظ، بلکه ماده رسوبی هر خلطی را که رسوب کرده و روزنه‌ها را بسته می‌سوزاند.

 

کردافشاری با تأکید بر اینکه پزشکان نباید ضعف و سستی روزه‌دار را به معنی سرد شدن مزاج فرد در نظر بگیرند گفت: در ماه رمضان اندام‌های دفعی بدن مواجه با کم‌کاری می‌شوند. ادرار، مدفوع، تعرق کاهش می‌یابد و بهترین نیروی دفع کننده همان نیروی دفعی است که با حرارت و از طریق مزاج‌ها دفع می‌شود و نقش مهمی را در پاکسازی بدن از اخلاط بر عهده می‌‌گیرد.

 

روزه‌داری عامل پیشگیری از تمام بیماری‌ها
این متخصص طب سنتی تصریح کرد: بنابراین روزه‌داری عاملی مهم در پیشگیری از تمام بیماری‌ها از جمله سرطان، سکته، نسیان، رعشه (پارکینسون)، ام.‌اس و انواع بیماری‌های صعب‌العلاج به حساب می‌آید و تا سال بعد بدن انسان را از تمام بیماری‌ها بیمه می‌کند.

 

عامل اصلی بروز بیماری‌های خطرناک به دلیل غلیظ شدن شدید خون و رسوب‌گذاری مواد فاسد در عروق گوناگون بدن است که روزه‌داری با استفاده از مزاج گرم و خشک به بهترین شکل ممکن تمام آلودگی‌ها را در بدن می‌سوزاند.

 

مزاج گرم و خشک، مزاج ویژه ماه رمضان است که بهتر است آن را بهتر بشناسیم تا بتوانیم در این ماه از آن بهره لازم را بگیریم.ماه رمضان برای اکثر افرادی که دارای مزاج رطوبی چه سرد و چه گرم هستند فوائد زیادی خواهد داشت؛ اما برای صاحبان مزاج گرم و خشک و سرد و خشک در حد اعتدال مفید است اما اگر از اعتدال خارج شود زیان‌هایی را به بار می‌آورد.

 

به همین دلیل است که در روایات اسلامی آمده که در این ماه چگونه رفتار شود که نه تنها زیانی متوجه روزه‌داران نشود بلکه بهترین استفاده را نیز از آن ببرند.
مزاج گرم و خشک باعث از بین رفتن بسیاری از مواد غذایی قندی می شود در نتیجه ضعف بر روزه‌دار غلبه می‌کند پس مصرف مواد گرم و شیرینی در این ماه لازم است، اما این به معنای غلبه سردی نیست.

 

بنابراین افرادی با مزاج خشک،آنهایی که لاغر اندام هستند یا بیماری های پوستی دارند که دچار اگزما یا کهیر و بیماری‌های التهابی می شوند بیشتر باید مراقب رفتار تغذیه‌ای خود در این ماه باشند.

 

بیماری‌های خود ایمنی که به تعبیر ما از گروه مزاج‌های گرم و خشک یا سرد و خشک هستند نیز در صورت عدم اعتدال مزاجی‌ با مزاج ماه رمضان درگیری و مشکل پیدا خواهند کرد که بهتر است توصیه‌های غذایی لازم را در نظر بگیرند.
منبع:tabnak.ir



   http://bayanbox.ir/view/4901804249511124488/talar-koodak.gif

 

 

اصفهان نگین فیروزه ای جهان

دوشنبه 17 خرداد 1395  3:27 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها