غرب در مذاكرات استانبول وضعيت خود را باز تعريف كند
گروه سياست خارجي / حوزه انرژي اتمي
89/10/11 - 10:16
شماره:8910100730
كليني در گفتوگو با فارس:
غرب در مذاكرات استانبول وضعيت خود را باز تعريف كند
خبرگزاري فارس: يك كارشناس مسائل استراتژيك گفت: پيش از مذاكرات ژنو شاهد برخي واكنشها از سوي غرب بوديم به همين دليل آنها بايد نسبت به وضعيت جديد خود را اصلاح و باز آرايش كنند.
محمد فرهاد كليني كارشناس مسائل استراتژيك در گفتوگو با خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، در خصوص مذاكرات آتي ايران و 1+5 در استانبول گفت: آنچه لازمه تداوم برابر و مشاركت ساز مذاكرات است، رعايت استانداردهاي مذاكرات استراتژيك ميباشد كه طرفين نسبت به آن خود را ملزم بدانند.
وي با بيان اينكه اين رويكرد يك طرفه غير قابل امكان است، تأكيد كرد كه طرفهاي غربي بايد از برخي سناريوسازيهايي كه طي مذاكرات قبلي داشتهاند، دوري كنند.
كليني يادآور شد: اين سناريو سازيها نه تنها به روند مذاكرات كمك نكرده بلكه باعث شبهه افكني و تغيير در كيفيت رويكردهاي مذاكرات خواهد شد.
* غرب با تعريف يك تئوري بازي غلط در مذاكرات وارد ميشود
اين كارشناس مسائل استراتژيك توافق بر ادامه مذاكرات بر اساس نقاط مشترك را حاصل مذاكرات طرفين در گذشته خواند و يادآور شد: موضوع هماورد مشترك در اصل گرانيگاه مذاكرات آتي خواهد بود، بدين جهت اگر طرف مقابل تصور كند كه براي تغيير دستور كار و شرايط چاني زني و يا تعريف يك نوع بازي غلط طي مذاكرات، شرايطي را ايجاد كند تا از آن سود ببرد، بايد متوجه باشد كه با اين رويكرد به هيچ نتيجه مطلوبي نخواهد رسيد و نميتواند از برخي حوزههايي كه در آنها دچار بن بست شده خارج شود.
كليني با اشاره به واكنش سعيد جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي نسبت به موضوع ترور دانشمند هستهاي كشورمان طي مذاكرات ژنو اظهار داشت: طرف غربي سعي ميكرد با فرافكني و فراموش كاري با عدم ورود به موضوع خود را از عدم محكوميتي كه قبل از مذاكرات به آن اقدام كرده بود، مبرا كند.
* طرف ايراني نيازي به مذاكرات با 1+5 ندارد
وي كليد تقويت مذاكرات را در اختيار غربيها خواند كه آنها بتوانند بر اساس يك رويكرد صحيح وارد مذاكرات شوند و اظهار داشت: طرف ايراني هيچ نيازي به اين مذاكرات ندارد زيرا قبل از مذاكرات و حتي بعد از اجلاس ژنو 3 رفتار برخي از اعضاء شش كشور در جهت نقض مذاكرات حركت كرده و آدرسهاي پس از اجلاس اخير بيانگر برداشت غلط از وضعيت موجود ميباشد و حتي در كشور نيز در خصوص ميزان مفيد بودن اين مذاكرات با توجه به اعمال تحريمها و عمليات حمله ويروسي به رايانهها و ترور ناجوانمردانه دانشمندان ايراني سوال داشتند.
اين كارشناس مسائل استراتژيك با بيان اينكه مشخصات يك مذاكره استراتژيك و چند جانبه از قواعد و اصول خاصي پيروي ميكند، يادآور شد: به همين دليل وقتي كه نگاه برخي از اعضاء طرف مقابل به مذاكرات تاكتيكي ميشود، دست به برخي بازيهاي نابخردانه ميزند.
* ضرورت مسئوليت و تضمين نماينده 1+5
كليني ادامه داد: پيش از مذاكرات ژنو شاهد برخي واكنشها از سوي غرب بوديم به همين دليل آنها بايد نسبت به وضعيت جديد خود را اصلاح و باز آرايش كنند. يادآور ميشود كه پس از مذاكرات ژنو3 و به هنگام خروجي نهايي رفتار غير قابل پيش بيني و غير شفاف از جانب طرف مقابل بوديم لذا در طي مذاكرات آتي بايد متوجه باشند كه نسبت به محتواي اين مذاكرات داراي مسئوليت و تضمين براي گامهاي بعدي هستند.
وي با بيان اينكه براي خروج از وضعيت ابهام آلود و رسيدن به وضعيت برد- برد، طرف غربي نميتواند نياز خود را پيش فروش كند، خاطرنشان كرد: طرف غربي به خوبي ميداند كه در چه شرايطي در منطقه و تحولات آن قرار دارد و با آسان سازي فشار به ايران در اصل راه خود را دور ميسازند.
* ضرورت پايبندي به تفاهم و دستور كار مشترك
اعضاي گروه شش بايد از تلاش برخي از حلقههاي اول خانم اشتون براي تحميل ديدگاههاي خود ارزيابي دقيق داشته باشند و سياست زمان خريدن با تأخير متوالي را رمزگشايي كنند و بنظر ميرسد اين عده قصد دارند تا كماكان موضوع هستهاي ايران را امنيتي جلوه دهند، زيرا بخوبي ميدانند وارد شدن ايران به بازار اقتصادي انرژي هستهاي و بازار توليد اورانيوم غني شده مطلوب سياست اقتصادي آنها نيست لذا بهترين روش ايجاد مجادله در دستور كار و طولاني كردن مسير با عدم پايبندي به محورهاي مذاكراتي قبلي را دنبال ميكنند.
تشکرات از این پست