0

تنظيم باد

496769
496769
کاربر طلایی3
تعداد پست ها : 1014

تنظيم باد

تنظيم باد

با افراد مغرور بايد از راهي رو به ‏رو شويد که با شما در نيفتند. يکي از آنها راه شاگردي است. از موضع برتر بخواهيد آنها را ارشاد کنيد، نمي توانيد.

محصّلى بود زيرك و متحرك و بی ‏‏آرام. درسش را تمام كرده بود و می ‏خواست برگردد و بار مسئوليتش را به مقصد برساند، كه تشنه‏ ها و محتاج ‏ها و نيازمندها را ديده بود و نمى‏ توانست در حجره بنشيند و يا در غرفه‏اى خود را محبوس كند.

بارش را بست و براى خداحافظى پيش استادش رفت. استاد اجازه‏اش نداد و گفت: باش. درست است كه «حرف‏ها» را مى ‏دانى، اما هنوز «روش ‏ها» را نياموخته‏ اى، اما او گوشش بدهكار نبود و آتش مسئوليت او را آرام نمى ‏گذاشت. پياده به راه افتاد.

در سر راه به روستايى رسيد. در روستا، ملّايى بود زيرك و كاركشته و مريدباز. او در مسجد خانه گرفت كه مسجد براى آواره‏ها پناهگاه خوبى بود.

براى نماز در مسجد جمع شدند و نماز شام را گزاردند. او مى‏ديد كه ملّا نمازش را غلط مى‏خواند. خوب دقت كرد، ديد اصلًا هيچ نمى‏ داند، نه وقف را، نه وصل و قطع را، نه ادغام حروف يرملون را. اصلًا از علم تجويد و قرائت بويى نبرده. سرش سوت كشيد.

بعد از نماز ديد كه ملّا بر منبر نشست و به وعظ و خطابه مشغول شد؛ آن هم چه وعظى؛ چه خطابه‏اى! ديگر طاقت نياورد و دادش درآمد: بيا پايين! اين چه وضعيه؟! مگر مجبورى كه بى‏ سواد، مردم را ضايع كنى؟ بيا پايين! غوغايى به پا شد؛ مردم منتظر آخر صحنه بودند.

ملّاى زيرك در ميان آن همه غوغا و فرياد، آرام آرام سرش را تكان داد و با خود گفت: صَدَقَ رسول اللَّه! صدق رسول اللَّه. در برابر اين فيلم، حتى طلبه‏ مسئول كه طاقتش را باخته بود، مسحور شد كه اين ديگر يعنى چه؟ صدق رسول اللَّه چيست؟

هنگامى كه همه تشنه شدند و ساكت شدند، ملّا توضيح داد:

ديروز از اين ده و مردم خسته شده بودم، مى‏خواستم بگذارم و بروم، اما با خودم فكر مى‏كردم كه آيا صحيح است؟ آرام آرام از فضاى ده بيرون رفتم و بالاى آن كوه رسيدم و آن جا نشستم . با خستگى‏ها خوابم برد. در خواب ديدم مردى بزرگ، جليل‏القدر سوار بر اسبى سفيد از پايين كوه مى ‏تاخت. 

به حدود من كه رسيد، ايستاد و به من نگاهى كرد. من از آن نگاه خود را باختم، اما ديدم او با محبت به من نزديك شد و به من گفت: مبادا كه اين ده را تنها بگذارى. مبادا كه از ميان اينها بروى. به اين زودى شيطانى مى‏آيد كه مى‏ خواهد دين من را ضايع كند و ايمان مردم را به باد بدهد. تو باش، تو پاسدار ده باش!

صدق رسول اللَّه! صدق رسول اللَّه! آن شيطان همين است كه مى‏ بينيد. اصلًا همه چيزش مثل شيطان است! اعوذ باللَّه من الشيطان الرجيم. مردم كه شيطان را در خانه خدا گير آورده بودند، امان ندادند كه بگريزد. چنانش كوفتند كه توانش نماند!

بيچاره به ياد استاد افتاد؛ چون هنگام ضعف و درگير و دارها، گذشته‏ ها به ياد مى ‏آيند: «درست است كه حرف‏ ها را مى ‏دانى، اما هنوز روش‏ها را نياموخته ‏اى.» پيش استاد بازگشت و مدتى ماند و راه ‏ها را شناخت.

استاد به او اجازه داد كه برود، اما او تقاضا كرد چندى بماند. استاد گفت: حالا مى ‏توانى بروى. برو، مگر مسئوليتت را فراموش كرده‏اى؟ اما او هنوز كتك ‏ها را فراموش نكرده بود. در هر حال، آمد و براى اين كه خودش را بشناسد، به همان ده آمد. اين بار پشت سر ملّا ايستاد و با او نماز خواند و مدافع او شد. اگر مسئله‏اى پيش مى ‏آمد كه ملّا به زحمت مى‏ افتاد، او كمك مى‏ كرد و مسائل را جواب مى‏ داد.

ملّا كه مى‏ ديد مريدى دلسوز همراه دارد، او را به خود نزديك كرد. اگر از ده‏هاى اطراف سراغ ملّا مى‏ آمدند، ملّا او را مى ‏فرستاد. رفته رفته ملّا خودش را شناخت و ديد منبر كسر شأن اوست. به محراب قناعت كرد و منبر را به او واگذاشت.

راستى كه راه‏ ها را شناخته بود و پُست‏ ها را به دست آورده بود و ملّا را خلع سلاح كرده بود. اما هنوز يك مسئله باقى بود و يك حساب تصفيه نشده بود.

يك شب كه ملّا در كنار منبر نشسته بود و او را بالاى منبر فرستاده بود، او سخن را به معاد و حشر و نشر كشاند و اشك‏ها را از چشم‏ها بيرون ريخت و دل‏ها را به لرزه آورد و دل‏ها را در راه گلو انداخت. آن‏گاه گفت: يك بشارت مى‏ دهم.

من امروز كه به فكر قبر و عذاب افتاده بودم، سخت بيچاره شدم. در خواب ديدم كه قيامت به پا شده و عذاب‏ها آماده گرديده و مردم در چه وضعى هستند. كسى، كسى را نمى‏ شناسد و هر كس از برادرش و مادرش و فرزندش فرارى است. هر كس از دوستش مى‏ گريزد. هر كس سراغ پناهگاهى است. من به ياد رسول اللَّه افتادم. خودم را به او رساندم و گريه كردم. حضرت به من فرمودند: آيا از فلانى ـ ملّاى ده ـ امانى دارى؟ هر كس يك مو از او همراه داشته باشد در امان است!

اين بگفت و از ملّا تقاضا كرد: مرا امانى بده! ملّا كه خود را شناخته بود، دستى به صورتش كشيد و امانى به او داد! او هم امان را گرفت و بوسيد و مردم را تحريك كرد كه امانى بگيرند. از اطراف تقاضا شروع شد. با كمبود عرضه، وضع بدى پيش آمد.

در ميان هجوم جمعيت ديگر مهلت نمى ‏دادند ملّا امانى بدهد؛ خودشان امان‏ها را از سر و صورت ملّا مى ‏گرفتند. چيزى نگذشت كه ملّا، امرَد و بى‏ مو شد. اما او ول‏كن نبود و مردم را به ياد ظلم‏ها و ستم‏ها و آب دزديدن‏ها و تجاوزها مى ‏انداخت و زن‏ها را با غيبت كردن‏ ها و دروغ‏ هايشان تحريك مى ‏كرد.

ملّا در زير دست و پاها، خونين و بى‏ رمق افتاده بود كه از لاى جمعيت چشمش به بالاى منبر افتاد و با ناله پرسيد:آخر تو چه وقـت اين خواب را ديدى؟ لعـنت بر اين خواب!

او با نگاهـى پرمعنا جـوابش داد:

تو چه وقـت آن خواب را ديده بودى؟ لعـنت بر آن خـواب![1]

پی نوشت :
1. محمدحسين قديري، شوخ طبعي هاي طلبگي، ص241

پنج شنبه 9 اردیبهشت 1395  10:09 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها