اسم من بادام است!
ما دو برادريم كه يكي شيرين و ديگري تلخ است.
بو داده نوع شيرين من مقوي مغز و سلسله اعصاب است.
بينايي را تقويت ميكنم و براي تنگ نفس مفيدم.
تلخ من اگر با عسل خورده شود، براي كيسه صفرا و كبد مفيد است.
با پوست منافع بسيار دارم كه از آن جمله از بين بردن زخمهاي چركي است.
اسم من بادام است. همان ميوهاي كه چشمهاي زيبا را به آن تشبيه ميكنند عربي من «لوز» است.
خرما و ترنجي وبهي و لوز بسي هست ----- اين سبز درختان نه همه بيد و چنار است.
زادگاه اوليهي مرا عدهاي آسياي صغير و عراق نوشتهاند، ولي من خود را ايرانيالاصل ميدانم و در بسياري از كشورهاي خارجي مرا به نام بادام فارسي ميخوانند. من انواع زياد از كوهي، و بياباني و بستاني. كوچك و بزرگ دارم و اين به دو گروه شيرين و تلخ قسمت ميشوند.
ميوه شيرين من داراي 54 درصد روغن 24 درصد مواد سفيدهاي و مقداري عوامل مخصوص كه هنرش آميزش روغن با آب است ميباشد و همچنين داراي مقداري قند - صمغ - آهك - فسفر - پتاسيم - گوگرد - كلر - سديم و آهن هستم و به علت وجود اين عناصر است كه كمي سنگين و دير هضم ميشوم. چون يك درصد فسفر دارم، مقوي مغز و سلسله اعصاب ميباشم.
بادام تلخ روغن كمتري دارد. (بيست تا 45 درصد) ولي عوامل تركيب كنندهي آن با آب زيادتر است. و بعلاوه داراي يك تركيب شيميايي است كه در مجاورت آب توليد مقداري قند و مقداري اسانس بادام تلخ و سمي به نام اسيد سيانيدريك مينمايد. روغن نوع شيرين من مسهلي ملايم است و مقدار خوراك آن 15 تا 60 گرم و براي اطفال 4 تا 30 گرم به تناسب سن آنها است.
ميوه من نگهبان جوهر دماغ - ضد عفوني كنندهي اعضاء باطني و مقوي بينايي ميباشد - نرمكننده مزاج - سينه و گلو است.
شيرهي ميوه من با شكر سرفه را آسان، سينه و حنجره را نرم و باز ميكند و براي تنگ نفس و ذات الجنب و سينه پهلو مفيد است و از خونريزي ريوي جلوگيري ميكند. اگر پوست سخت ميوهي مرا كه سوخته و به سرحد خاكستر شدن نرسيده باشد گرد دندان نموده و به دندانهاي خود بماليد لثه دندان را محكم ميكند و دندان را سفيد مينمايد.
من به سبب لعابي كه دارم، جهت زخم روده و مثانه و اسهال و پيچش شكم مفيد ميباشم. مخصوصا اگر اين پيچش به علت زيادي رطوبت معده باشد - من زياد كنندهي شهوت بوده و فشار آن را كم ميكنم - خوردن من از سوزش ادرار ميكاهد. ميوهي من بدن را چاق ميكند و چنانچه مرا با نبات يا مواد قندي ديگر بخوريد نيروي غذايي بيشتري به شما خواهم داد.
اگر مرا بكوبيد ثقيل ميشوم و دير از معده ميگذرم. بو دادهي من مقوي معده بوده، رطوبت آن را بيشتر جمع مينمايد.
مرباي من در چاق كردن اشخاص ضعيف البنيه اثري معجزهآسا دارد.
مرباي ميوه من با عسل جهت درد جگر و سرفه مفيد بوده، و بادشكن ميباشد.
چغالهي من با پوست، دندان و لثه را محكم ميكند و حرارت دهان را تسكين ميدهد. يكي از خواص عجيب شكوفهي درخت من است كه شهوت مردان را زياد و شهوت زنان را كم ميكند و اين به علت داشتن هورمون مردانه است. زيادهروي در خوردن من، براي معده خوب نيست، مخصوصا براي اشخاص سالخورده و سرد مزاج و معدههاي مرطوب زيانآور است.
مغز كهنه و فاسد شدهي من باعث زياد شدن غم و غصه شده، اشتها را سد مينمايد و اگر ايجاد قي ننمايد، توليد غش خواهد نمود و درمان آن قي كردن و خوردن ميوههاي ترش است.
روغن بادام شيرين
روغن نوع شيرين من دماغ را تازه مينمايد، و براي كساني كه مبتلا به سرسام و سينه پهلو باشند نافع است.
براي رفع بيخوابي مفيد بوده، و خوابآور است، خوردن آن با كمي كتيرا و شكر جهت سرفهي خشك و باز شدن صدا و قصبالريه و نرم كردن رودهها سودمند است. از روغن من جهت ضرر مسهلها، مخصوصا مسهلهاي شيميايي استفاده نماييد.
خوردن روغن ميوه شيرين من جهت پيچش شكم و دل درد و نرم كردن رودهها مفيد بوده، معالج قولنج و سختي ادرار است. روغن شيرين من در اخراج سنگهاي كليه و مثانه كمك ميكند. مخصوصا اگر آن را با كمي حجرةاليهود مخلوط نماييد.
حجرة اليهود يا زيتون بني اسرائيل سنگي است كه در اسرائيل پيدا ميشود، از دانههاي ريز تشكيل شده، و براي چاپ سنگي مصرف داشت. خوردن مقداري از آن با روغن بادام شيرين يا تلخ براي ريزش سنگ مفيد است و ماليدن مخلوط آن با روغن بادام بر مژه و ابرو سبب روييدن و پر پشت شدن موي آنها ميشود.
بادام تلخ
ميوهي نوع تلخ من محلل و ضد عفونيكننده و پاك كنندهي اخلاط است. ضماد آن با سركه جهت سر درد و سرمهي آن به چشم، جهت تقويت بينايي به كار ميرود.
جهت تنگ نفس و سرفه و ورم سينه مفيد ميباشد، مخصوصا اگر همراه با نشاسته خورده شود و اگر كمي از آن را با نعناع بخوريد، درد كليه را تسكين ميدهد و خوردن آن همراه با عسل جهت باز شدن كيسهي صفرا و كبد و سپرز و امراض آنها نافع است.
ماليدن كوبيده ميوه تلخ من به سر، شوره و شپش و رشك را از بين ميبرد.
استعمال يك دانهي آن عادت ماهانهآور است. ضماد آن با سركه و جهت زخمهاي كهنه و زخمهاي چركي پوست و زخمهاي عصبي و جرب و خارش و تركيدن پوست مفيد است.
ماليدن آن به صورت، برطرف كنندهي كك و مك و آثار پوست ميباشد ضماد آن بر محل گزيدن سگ هار قبل از رسيدن پزشك نافع است. ميوهي تلخ من جهت روده مضر است و زيادهروي در خوردن آن توليد مسموميت مينمايد كه ممكن است مرگ همراه داشته باشد.
برگ و ريشهي درخت بادام
ضماد ريشه درخت من چه تلخ و چه شيرين، با روغن جهت دردسر و خوردن جوشانده آن جهت پاك كردن طحال و كليه و رفع قولنج و اخراج كرم معده و ضماد خاكستر آن جهت سوختگي آتش مفيد است.
روغن بادام تلخ
روغن انواع تلخ من ضد عفونيكننده است. اخلاط لزج و چسبنده و ليزابه را از معده و روده پاك ميكند. و با داروهاي مناسب جهت تنگ نفس و ورم طحال و درد كمر و سختي ادرار و رفع قولنج و اختناق رحم و فروبردن اورام و اخراج سنگ و جنين تجويز شده است. چكاندن آن در گوش جهت تسكين درد آن مفيد است و گوشي كه صدا ميكند دارويي بهتر از اين ندارد. مقدار خوراك آن بيست گرم است.
خاتمه: صمغ درخت من همانند صمغ عربي است، در آب حل شده چسب درست ميكند، و سينه را نرم ميكند، بادامچه و بادامك انواع كوهي ما بوده و خواصي مانند ما دارند.
بادام نمك پرورده و بادامچه جهت كساني كه گرسنگي كاذب دارند مفيد ميباشند. با من انواع شيريني - سوهان عسلي - قطاب و غيره درست ميكنند. |
| زبان خوراكيها جلد يك |
دكتر غياث الدين جزايري |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
پنج شنبه 9 دی 1389 10:59 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014