اسم من انار است!
ميوه بهشتي هستم، و يك دنيا خاصيت دارم.
زادگاهم ايران است.
بهترين موقع خوردن من صبح زود است.
رب من، غم و غصه را از دل ميبرد.
شيرين مرا، براي رفع سينه درد و سرفه ميل كنيد...
اسم من انار است، و گاهي نار ميگويند. از من در قرآن مجيد تعريف شده است. زادگاه اوليه من ايران ميباشد، ولي امروزه در بسياري از كشورها كاشته ميشوم. طعم من گاهي ترش، گاهي شيرين و گاهي ملس است. در اثر تربيت يك نوع انار بي هسته وجود دارد كه پوست مغز و دانههاي آن نرم و لطيف ميباشد. نوع شيرين من براي سينه و ريه نافع است، ولي نوع ترش ما سينه را خشك ميكند، و براي مبتلايان به درد سينه و سرفه خوب نيست، براي آنهايي كه جگرشان گرم است، هيچ ميوهاي مناسبتر از نوع ترش ما نيست. مواد غذايي در ما كم است، ولي تا بخواهيد سرشار از ويتامينهاي آ - ب - ث و ئي هستيم و به قدري آهن و فلزات مفيد ديگر داريم كه هضم ما را سنگين كرده، و كمي نفاخ به نظر ميرسيم، ولي اين سنگيني و نفخ از نوع ساير ميوهها نيست، و به زودي پراكنده ميشود و يكي ديگر از مشخصات ما اين است كه آب ما سنگينتر از خوردن دانههاي ما با هسته است، چون مغز هستهي دانههاي ما خود كمي پائين است، و پوست سخت آن رودهها را جارو ميكند، آب ميوهي من داراي قند - تانن و يك مادهي مفيد به نام كره ماناتين است كه از دوستان كبد بوده، و آن را پاك و در نتيجه رنگ رخساره را باز مينمايد، من به علت داشتن ويتامينهاي آ به رشد اطفال كمك ميكنم. به علت داشتن انواع ويتامين «ب» اعصاب را تقويت كرده، آنها را محكم و شك و دودلي را از بين ميبرم، به علت داشتن ويتامين ب 6 ضد استفراغ بوده، و درمان ويار زنان باردار هستم.
اگر خانمي هنگام آبستني از من، يا رب من زياد بخورد، بزرگترين خدمت را به فرزند آينده خود كرده است، زيرا من علاوه بر جلوگيري از ويار و تقويت مادر و فرزند، به رشد آينده طفل هم كمك خواهم نمود. من به علت داشتن آهن و ويتامينهاي لازم، خون ساز بوده و آن را اصلاح مينمايم.
بهترين موقع خوردن من صبح ناشتا است. در موقع خوردن به من گلپر بزنيد علاوه بر بوي مطبوع به هضم من هم كمك خواهد كرد.
من پيشاب را زياد ميكنم، غرايز جنسي را تقويت مينمايم، و درمان اسهال هم هستم. دانههاي ميوهي جنگلي من كه به ناردان معروف است، در معالجهي اسهال شهرت فراوان دارد. اين دانهها را در آب بجوشانيد، و صاف كنيد، و آب آن را نوش كنيد تا اسهال بند آيد و همچنين ميتوانيد كمي ناردان را با هم وزنش برنج و جو پوست كنده مخلوط كرده، در آب بجوشانيد و پس از صاف كردن تنقيه كنيد و اثر آن را در معالجه اسهال ببينيد. اين دستور براي معالجه زخم معده و ورم روده، نتايج عالي داده است.
رب من بهترين چاشني براي فسنجان و خورش باميه - آش انار و خوراكهاي ديگر است، و به علت داشتن تانن و آهن، رنگ آنها را سياه ميكند.
اگر اين رب را با عسل مخلوط كنيد، براي معالجه زخم بيني و بثورات جلدي مصرف آن از خارج مفيد است.
خوردن آب ميوه شيرين من با شكر و نشاسته براي معالجه سينه درد و سرفه توصيه شده است و مرا در موقع يرقان نيز تجويز كردهاند، و براي اصلاح سپرزنيز سودبخش ميباشم.
نگاه به دل پر خون من نكنيد، تمام قسمتهاي درخت من مفيدند. پوست ميوه - پوست ساقه و پوست ريشه من مصارف صنعتي و درماني دارند و از گل من هم ميتوان استفاده كرد.
پوست ميوهي من در رنگرزي و چرمسازي از قديم به كار ميرفت، و بهترين قاليهاي ايران را با آن رنگ ميكردند.
مضمضمه و نگاهداشتن آب ميوهي ترش من در دهان، برفك و جوشهاي دهان را پاك ميكند و لثه را محكم مينمايد. ميوهي ترش من براي مبتلايان به زخم معده و روده خوب نيست و براي سرد مزاجان زيانبخش است، و جاذبهي كبد را كم ميكند، ولي در عوض ميوههاي شيرين و ملس من، صفرا بر بوده و معده و كبد را تقويت كرده، و درمان تبهاي صفراوي و يرقان و امراض جلدي است.
پوست ساقه و ريشه من داراي بيست و دو درصد تانن است، و به علاوه از آن در صنعت داروسازي، چهار ماده شيميايي ميگيرند كه همگي ضد كرم كدو ميباشد. شما ميتوانيد براي معالجه كرم كدو از پوست، ريشه يا ساقه من مستقيما استفاده كنيد، و به اين منظور بايد شصت گرم پوست ريشهي تازه يا گرد خشك آن را گرفته، شش ساعت در آب خيس نماييد (مقدار آب 750 گرم) بعد آن را بجوشانيد تا حجم آن تقريبا نيم ليتر شود، پس از صاف كردن، آن را سه قسمت كندي و هر قسمت را به فاصله يك ساعت و نيم ميل نماييد و پس از دو ساعت يك مسهل بخوريد، و منتظر دفع كرم كدو باشيد. مقدار مصرف براي اطفال يك ششم تا يك سوم ميزان بالا ميباشد. ضمادي كه با پختن پوست و هسته من تهيه نماييد، براي امراض جلدي مخصوصا اگزما مفيد است و خارش از بين ميبرد.
رب من جهت رفع خماري مفيد بوده، و غم و غصه را تسكين ميدهد.
ناردان قابضتر از دانههاي ما بوده، جوشاندهي آن جهت محكم شدن لثه نافعتر است. جوشانده گل ما نيز جهت پيوره و خونريزي لثه تجويز شده است و ساير خواص آن مثل گلنار فارسي است كه بعدا خود را معرفي خواهد كرد. |
| زبان خوراكيها جلد يك |
دكتر غياث الدين جزايري |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
پنج شنبه 9 دی 1389 10:57 PM
تشکرات از این پست