اسم من «هويج» است!
دوست صميمي جگرم
نورچشم را زياد ميكنم
رنگ چهره را از تيرگي پاك ميكنم
مخصوصا براي خانمها عنصري بسيار مفيدم
در من مادهيي است كه مقاومت پوست را زياد ميكند و خواص بي شماري كه شايد از آن كمتر كسي اطلاع داشته باشد.
اسم من «زردك» است. اسم برادرم كه شما به آن «هويج فرنگي» لقب دادهايد، گزر ميباشد. برادر خواندهاي هم دارم به نام «شقاقل» كه شما از مرباي آن استفاده ميكنيد.
ما نه ميوه هستيم و نه سبزي، بلكه از دسته هويجها هستيم.
از آنجايي كه ايرانيان قديم در گياهشناسي - پزشكي - دارويي و بالاخره غذاشناسي پيش قدم بودهاند، براي كليه اصطلاحات علمي واژهاي مخصوص داشتهاند و و اين زبان برخلاف تصور بعضيها بسيار وسيع و دامنهدار است، متأسفانه در اثر يك سلسله پيش آمدهاي ناگوار اين اصطلاحات علمي فراموش شده، و جاي خود را به لغات خارجي داده است، يكي از اين اصطلاحات علمي همين هويج است، اگر از شما بپرسند كه شلغم يا چغندر و كلم ميوهاند يا سبزي، جوابي نداريد، ولي اگر به لغت نامههاي قديم مثل برهان قاطع مراجعه نماييد با كمال تعجب مشاهده خواهيد نمود كه نوشته است هويجي است كه آنرا در آش ميريزند و از اين رو بايد در نظر داشته باشيد كه در زبان فارسي به كليه ريشهاي خوراكي مثل انواع زردك - شلغم - چغندر - سيب زميني - شيرين بيان - كلم سنگ و غيره، هويج ميگويند و نام همانطور كه در سطر اول گفتم، زردك و گزر ميباشد كه اعراب آنرا معرب كرده جزر نام گذاري كردهاند.
در بين سبزيها و گياههايي كه داراي منافع زياد ميباشند و به عنوان يك ماده خوراكي در آشپزي بكار ميروند، مصرف من و گزر زيادتر است. ما را هم خام ميخورند و هم پخته، و چون فصل معيني نداشته و هميشه در بازار پيدا ميشويم، معادل مصرف نان خريدار داريم و با اينكه شيرين هستم، هيچگاه فاسد نشده - ترش و تند و تلخ و گس نميشويم. ما در را در تمام آشها - سوپها و انواع خوراكيهاي ايراني و فرنگي ميتوانيد بريزيد و از منافع سرشار ما بهرهمند شويد، با ماها مربا و كمپوت هم ميتوانيد تهيه كنيد و پوره ما را هم به كودكان خود بخورانيد، برادر من گزر از قديم در بيابانهاي ايران بطور خودرو به عمل ميآمد، و اكنون هم در اطراف اروميه «دربند» تبريز - مرند - چالوس - دره هريرود - بلوچستان - مكران و لرستان ديده ميشود، و با اين وصف عنوان هويج فرنگي به او دادن دور از انصاف و حقيقت است!
ما انواع و اقسام زياد داريم. نمونههاي كوتاه - بلند - باريك - با سيخك - بدون سيخك. با رنگهاي گوناگون از سرخ آتشين گرفته تا زرد طلايي و بنفش ظاهر ميشويم. انواع ما وقتي وحشي بوده، و در بيابان و سرزمينهاي سخت و شخم نشده به عمل ميآيند، سفت و سخت بوده، و سيخك ميان آنها از چوب سختتر است و به همين جهت براي انسان قابل مصرف نبوده و به درد علوفه ميخورند. ولي همينكه از صحرا به بستان آمديم، و ما را در زمينهاي شخم شده پرورش دادند، نرم و شيرين شده، و سيخك ما نيز از حالت چوبي خارج شده، قابل مصرف شديم و اكنون هم هر قدر زمين زراعتي ما پوكتر باشد بهتر ميتوانيم رشد كرده و شيرينتر و آبدارتر شويم.
ما دوست جگر - زيادكننده نور چشم بوده شهوت را زياد ميكنيم و بر تعداد نطفه ميافزاييم و آنرا براي تربيت جنين آماده ميسازيم. كساني كه ميخواهند خون كهنه از بدنشان رخت بربسته، مبتلايان به مرض قند، چربي خون، صفراوي مزاجها، و آنهايي كه نميخواهند در رشدشان اختلالي پيدا شود و همچنين زنان بارداري كه آرزوي فرزند سالم و قوي زيبا دارند، مادراني كه ميخواهند شيرشان زياد شود، بدو شك غذايي بهتر از خانواده زردك پيدا نخواهند كرد. ما ادرار را زياد ميكنيم، با چربي خون كه دشمن سرسخت جواني است، ميجنگيم و رنگ چهره را باز ميكنيم، و براي مبتلايان به اسهال، غذاي خوبي هستيم. قند ما نه تنها براي بيماران مبتلا به مرض قند ضرر ندارد، بلكه به علت داشتن انسولين گياهي، درمان اين مرض هستيم، ما قوه كشش عضلات را زياد ميكنيم، و براي بيماران كليوي و مبتلايان به باديامان (نفريت) دارويي بهتر از ما وجود ندارد.
ما در تنظيم عادت ماهانه بانوان نقش بسيار موثري داريم. ضمنا ما در تسكين درد سوختگي و آفتابزدگي بسيار مؤثر است. تبهاي عفوني معدي و رودهاي، دل دردهاي كهنه، دل درد اطفال و پيچش شكم كودكان، با خوردن ما تسكين پيدا ميكند. مخلوط آب ريشه ما با شير براي نرم كردن سينه بسيار نيكوست، و خلط را از بين ميبرد. به كساني كه صدايشان گرفته است، و مبتلايان به تنگ نفس و اختلالات ريوي توصيه كنيد كه حتما به سراغ ما دو برادر بيايند. به كودكاني كه داراي معدهاي كار بهتر است يك وعده سوپ و يك وعده سوپ و يك وعده شير مادر بدهيد - آب مخلوط ما با كمي عسل و آب ليمو يك نوشابه مفرح و گوارا است.
در تركيب ما هشتاد و هفت درصد آب زنده كه به آساني جذب ياختههاي بدن ميشود و وجود دارد. بين يك تا دو گرم درصد مواد سفيدهاي و يك ماده فسفردار يعني آنچه در زرده تخم مرغ است داريم و همين ماده است كه غذاي «غدد» شده و آنها را تقويت مينماييم، و نيز به علت همين اكسير گرانبهاست كه نيروي جنسي و جسمي و روحي را افزايش ميدهيم.
ما داراي جوهري هستيم كه در كبد تبديل به ويتامين «آ» ميشود، و با كمك اين ماده ميتوانيم مقاومت مخاط و پوست را در برابر امراض جلدي زياد كنيم، و از بثورات جلدي و اگزما و جوش غرور جلوگيري نماييم. ويتامين «آ» عامل رشد است، كمي اين ويتامين سبب ميشود كه دهانه زخمها دير بسته شود. شما براي رفع اين نيازها ميتوانيد از ما دو برادر استفاده كنيد. مشروط بر اينكه، كبدي سالم داشته باشيد، و در غير اينصورت در اثر زيادهروي در خوردن ما دچار زردي و يرقان خواهيد شد. ما زردكها به علت داشتن ويتامينهاي «آ» و «د» اثر نيكويي در ساختمان غدد داشته و مصالح خوبي براي نوسازي ياختهها هستيم، به اطفالي كه ميخواهند دندان در بياورند، تا ميتوانيد از سوپ ريشه ما بخورانيد و يك تكه از ما را به عنوان بازيچه به دست آنها بدهيد و سعي كنيد كه آنرا در دهان برده و با كمك آروارهها آنرا بجوند و به اين ترتيب هم خارش لثهها از بين رفته و هم در آمدن دندان را آسان مينمايد.
يكي ديگر از مواهب طبيعي كه در نهاد ما به وديعت گذاشته شده است، ميزان آهن است كه در من زردك هستم، چند برابر گزر ميباشد. علاوه بر آهن ما داراي املاح سديم - منيزيم - و كلسيم هستيم.
براي استفاده از آب ما، براي اينكه به طبع شما گوارا و مطبوع باشد و بوي علف ندهد، من به شما توصيه ميكنم كه هميشه آب ما را گرفته، چند قطره آب ليمو به آن اضافه كرده و مدتي در يخچال يا جاي خنك بگذاريد تا عوامل زندهاي كه همراه با ريشه ما هستند ميزان قند و صمغ آنرا بالا برده، نوشابهاي خوش بو و خوش طعم به شما تحويل دهند.
علاوه بر ريشه بذر ما نيز در طب قديم مقامي والا داشته و آنرا در كتب پزشكي به نام «دوقو» ذكر كردهاند و فرنگيها به آن «دوكو» ميگويند. اين بذر خواص ما را چندين برابر داشته و داراي چند نوع هورمون، مخصوصا هورمون مردانه استروژن است كه داروسازان در بدر به دنبال آن ميگردند - اين تخم مسقط جنين و بالاخره مانع بارداري است و براي جلوگيري از ازدياد نفوس ميتواند نقش مؤثري داشته باشد. ضد غش و مدر است در طب قديم جهت درمان سرفه - سينه در مزمن، زياد تجويز ميشد. خوردن آن ضد گاز و نفخ معده است - سنگهاي كليه و مثانه را خرد ميكند. زايمان را آسان مينمايد. سستي و درد مفاصل را درمان ميكند. براي سوزش معده و دل درد اطفال و استسقاء و شكمهاي طبلي داروي بسيار مفيدي است و حال اجازه بفرماييد عنان سخن را بدست برادر خواندهام شقاقل داده، سخن را كوتاه نمايم. |
| زبان خوراكيها جلد يك |
دكتر غياث الدين جزايري |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
پنج شنبه 9 دی 1389 10:54 PM
تشکرات از این پست