تسلط برهستی با نماز:
از برکات دیگر نماز این است که انسان به تدریج و گام به گام به هستی تسلط پیدا میکند. گام اول، قرآن میفرماید: «تقوی برای انسان نورانیت و بصیرت میآورد و به انسان دیدی میدهد که حق را از باطل تشخیص دهد».
ان تتقوالله یجعل لکم فرقاناً [1]و در جای دیگر میفرماید: «یجعل لکم نوراً» [2] پس تقوی که در رأس آن بندگی خدا ونماز است. گامی به سوی نورانی شدن و بصیرت پیدا کردن نمازگزار است.
گام دوم: کسانی که هدایت الهی را پذیرفتند و درمدار حق قرار گرفتند، خداوند هدایت آنها را زیادتر میکند. پس نماز گامی برای هدایت و بازسازی معنوی خواهد بود. نور هدایت نمازگزار متوقف نمیشود بلکه به خاطر تسلیم و بندگی دائماً در حال قرب و رشد خواهد بود.
گام سوم: در راه خدا تلاش کردن است. خداوند راههای زیادی را برای رسیدن به کمال نشان داده است. «والذین جاهدو فینا لنهدینهم سبلنا» [3]
گام چهارم: برای خودسازی و دوری از فحشا و منکر ناز بهترین عملاست. انسان بر نفس خود تسلط مییابد و نفس را مهار میکند و گرفتار وسوسه و لغزش نمیشود بلکه هرگاه فشار وسوسه و نفس طاغوت زیاد شد، باز هم از اهرم نماز و صبر کمک میگیرد.
گام پنجم: افراد با تقوی که وجودشان با نور الهی روشن شده با هر نماز یک گام به جلو میروند. زیرا نماز تکرار نیست بلکه معراج است. نماز بالا رفتن از نردبان کمال و عمق دادن به معرفت و ایمان است. نمازگزار اجازه نمیدهد عمرش چراگاه شیطان و لگدکوب او باشد.
پی نوشت ها:
1- سوره انفال، آیه 29
2- سوره حدید، آیه 28
3- سوره عنکبوت، آیه 69