كدام آیه از قرآن كریم برای شما امیدوار كنندهتر است؟
در تفسیر عیاشی از ابی حمزه ثمالی روایت كرده كه گفت: من از یكی از آن دو بزرگوار (امام باقر و امام صادق ـ علیه السّلام ـ ) شنیدم كه میفرمود: علی ـ علیه السّلام ـ رو به مردم كرد و فرمود كدام آیه از قرآن كریم برای شما امیدوار كنندهتر است؟
بعضی گفتند: آیه:(إِنَّ اللَّهَ لا يَغْفِرُ أَنْ يُشْرَكَ بِهِ وَ يَغْفِرُ ما دُونَ ذلِكَ لِمَنْ يَشاءُ ) فرمود: این امیدوار كننده هست، ولی آن طور كه باید باشد نیست، بعضی دیگر عرض كردند آیه:(قُلْ يا عِبادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلى أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّه) فرمود: این هم خوبست ولی آن نیست. بعضی دیگر عرض كردند آیه:(وَ الَّذِينَ إِذا فَعَلُوا فاحِشَةً أَوْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ ذَكَرُوا اللَّهَ فَاسْتَغْفَرُوا لِذُنُوبِهِم) فرمود: این هم خوب است ولی آن نیست.
مردم همه سكوت كردند حضرت فرمود: چرا سكوت كردید بگویید ببینم مسلمانها؟ عرض كردند نه به خدا سوگند ما آیه دیگری به نظرمان نمیرسد، فرمود: من از رسول خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ شنیدم كه میفرمود: امیدوار كنندهترین آیات كتاب خدا آیه: (اقم الصّلاه طرفی النّهار و زلفاً من اللیل( الخ است و فرمود: ای علی به آن خدایی كه مرا به حق مبعوث كرده و بشیر و نذیرم قرار داده یكی از شما كه برمیخیزد برای وضو گرفتن، گناهانش از جوارحش میریزد. و وقتی به روی خود و به قلب خود متوجه خدا میشود از نمازش كنار نمیرود مگر آنكه از گناهانش چیزی نمیماند و مانند روزی كه متولد شده پاك میشود و اگر بین هر دو نماز گناهی بكند نماز بعدی پاكش میكند آنگاه نمازهای پنجگانه را شمرد.
علی ـ علیه السلام ـ از پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ نقل كرده كه فرمود:قَالَ يَا عَلِيُّ إِنَّمَا مَنْزِلَةُ الصَّلَوَاتِ الْخَمْسِ لِأُمَّتِي كَنَهَرٍ جَارٍ عَلَى بَابِ أَحَدِكُمْ فَمَا يَظُنُّ أَحَدُكُمْ لَوْ كَانَ فِي جَسَدِهِ دَرَنٌ ثُمَّ اغْتَسَلَ فِي ذَلِكَ النَّهَرِ خَمْسَ مَرَّاتٍ أَ كَانَ يَبْقَى فِي جَسَدِهِ دَرَنٌ فَكَذَلِكَ وَ اللَّهِ الصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ لِأُمَّتِي [1]
نمازهای پنجگانه برای امت من همچون یك نهر آب جاری است كه بر در خانه یكی از شما باشد، آیا گمان میكنید اگر كثافتی در تن او باشد و سپس پنج بار در روز در آن نهر غسل كند آیا چیزی از آن بر جسد او خواهد ماند (مسلماً نه) همچنین است به خدا سوگند نمازهای پنجگانه برای امت من.
[1] - عوالي اللئالي العزيزية في الأحاديث الدينية ج2 ص 24