اسم من «نسترن» است !
قسمت گوشتدار و ميوهسان من داراي مقدار زيادي ويتامين «ث» است. از رقت خون جلوگيري ميكنم. ورمهاي كليوي را رفع ميكنم. خوردن تارهاي من كرم معده را دفع ميكند. اگر از جوشانده ريشه من استفاده كنيد رفع كننده مرض هاري هستم. اثري آرامبخش دارم.
نسترن لولو بيضا دارد اندر مرسله ارغوان لعل بدخشان دارد اندر گوشوار
فارسي من نسترن است، به من نستر، نسترون و گاهي به غلط نسرين گويند. عربي من وردبري است. به من گلاسكانه، بنگل، شجره العليق، آيت مورني و گلبك هم ميگويند. من يكي از انواع بياباني گل سرخ ميباشم كه معمولا مرا پايه پيوند براي انواع گل سرخ قرار ميدهند. من انواع و اقسام رنگهاي سفيد، زرد، قرمز پرپر و كم پر دارم. گلهاي من به صورت منفرد و مجتمع هر دو ديده ميشود، ميوه من كوزهاي است كه پس از خشك شدن سخت شدن ميشود، و رنگ آن قهوهاي يا سرخ ميگردد. بوي آن ضعيف و طعم آن كمي شيرين است. قسمت گوشتدار ميوه من داراي ترشيهاي مختلف، نظير ترشي سيب و جوهر ليمو است. مقداري قند، مقداري تانن و به مقدار زياد ويتامين ث دارد و به همين جهت ضد رقت خون، قابض و پيشابآور است و بيشتر براي معالجه اسهال مسلولين تجويز ميشود و براي مبتلايان به اخلاط خوني - ورم كليه و دردهاي كليوي كه نتيجه سنگ باشد توصيه شده است. جوشانده ميوه من به شرط آنكه بيشتر از ده دقيقه نجوشيده باشد، براي عوارض كمبود ويتامين «ث» به كار ميرود، و با قسمتهاي گوشتدار ميوه من كمپوت - مارمالاد و شيريني درست ميكنند، تارهاي درون كوزه گل من مانند تارهاي كل سرخ عطسهآور بوده و خوردن آنها دافع كرم معده است. بر روي شاخههاي بعضي از انواع من بر اثر گزش حشرهاي مخصوص، برجستگيهايي پيدا ميشود. اين برجستگيها مقوي بوده براي رفع عرق كردن مسلولين به كار ميرود و خوردن آنها باعث كم شدن آلبومين ادرار ميگردد. اثر آرامبخش نيز دارد. از جوشانده ريشه من سابقا براي معالجه مرض هاري استفاده ميشد، تارهاي گلبن من التيام دهنده جراحات است. اگر مقداري براده آهن يا زاج سبز يا املاح ديگر آهن در پاي درخت من به عنوان كود بريزند، گلهاي من بيشتر و با دوامتر ميشوند و همچنين موقعي كه انواع رز را روي پايه من پيوند ميزنند براي آنها تركيبات آهن لازم است، ولي گاهي در اثر دادن آهن ساقههاي خود من هم رشد ميكند و در اينجا با باغبانان آن را كه معمولا تيغ ميگويند ميچينند تا گل پيوندي را ضعيف ننمايم.
نسرين
عدهاي مرا نسترن خوشبو ميدانند، ولي حقيقت چيز ديگري است. من از خانواده گل نرگس ميباشم ولي گل من شبيه گل سرخ و از آن كوچكتر ميباشد و بيشتر به رنگ سفيد و مايل به زرد ديده ميشوند. گل من پرپر است، عطر گل من فراتر از گل گلاب است و به همين جهت گلاب من بوئي ندارد. درختچه من هم شبيه درخت گل سرخ است، ولي كوچكتر از آن ميباشد. من در جنگلها و نقاط مرطوب به حالت وحشي ميرويم، و در مازندران فراوان ميباشم. طاقت من، در برابر سرما زياد است، بطوري كه در زمستان ميتوانم زير برف باقي بمانم، و در عطرسازي نيز از من ميتوان استفاده كرد. به من نرگس زرد، گل عنبرين، گل مشكين و در اصفهان مشگينچه گويند. عربي من ورد الصين است. بوئيدن گل من مقوي قلب و دماغ است، و براي زكام و آبريزش بيني بسيار نافع بوده و از ابتلا به نزله جلوگيري ميكند، و دماغ را باز كرده و گاهي توليد عطسه مي نمايد. اگر جوشانده گل مرا كه در روغن جوشيده باشد در گوش بچكانيد، چرك آن را از بين ميبرم. و براي رفع صدا كردن گوش بسيار مفيد ميباشم. و ماليدن گل من بر دندان لثه را محكم و درد آن را ساكت ميكند. خوردن پنج گرم من سينه را پاك ميكند و ورم لثه، گلو و لوزتين را از بين ميبرد. مقوي معده و كبد بوده، و از سكسكه قوي جلوگيري ميكنم و درمان خوبي براي يرقان هستم. يك گرم و نيم گل من با شش گرم برگ من مسهل قوي است، «محمد بن زكرياي رازي» طبيب عالي قدر ايراني مينويسد كه در خراسان ديدم گل نسترن را يك گرم و نيم تا پنج گرم ميدادند. مسهل و پيشابآور خوبي بود، مرباي گل آن نيز مسهل خوبي است. ضماد گل نسرين مسقط دانه بواسير و دافع ورم مفاصل است. ضماد گل من با حنا جهت تقويت مو و ماليدن آن در حمام بر بدن، بدبوئي عرق را از بين برده و آن را خوشبو مينمايد. ماليدن گل من كك مك را از بين ميبرد، و خوردن مرتب گل خشك شده من، مانع سفيد شدن مو است و «انطاكي» براي جلوگيري از سفيد شدن مو است همه روزه دو مثقال مرباي مرا بخورند. اين مربا چناچه گفته شد مسهل است.
گل رعنا زيبا
فارسي من گل رعناست، در شيراز به من گل قحبه ميگويند، عربي من «ورد الحماق» است. گل من كمي بدبوست و در دسته گلهاي بدبو قرار دارد. در كتب قديم داروسازي ايران به نوع خوشبوي من هم اشاره شده است، گل من مصرفي ندارد و بيشتر از ميوه من استفاده ميكنند كه قويتر از ميوه گل سرخ است، و ويتامين «ث» آن زياد است. خوردن 15 گرم در وسط گل من قرار دارند، خونريزي را بند ميآورد. در ايران انواع نسترن و نسرين زياد است، و بطور كلي گلبرگ تمام آنها خوراكي است «به استثنا گل رعنا» و با آنها مربايي به نام گلقند ميسازند كه طرز تهيه آن را در گل سرخ شرح خواهيم داد. ميوه همه آنها به شرحي كه داده شد، قابل استفاده است و نبايد آنها را دور ريخت. مخصوصا ميوه نسترن وحشي كه در اطراف تهران به آن تيغ ميگويند، و اين همان شاخههاي پر خار است كه پايه پيوند گلهاي زينتي ميباشد. |
| زبان خوراكيها جلد سوم |
دكتر غياث الدين جزايرى |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
چهارشنبه 8 دی 1389 10:49 PM
تشکرات از این پست