اسم من «گل سيكلامن» است!
فارسي من گل نگونسار است و از قديم در شنزارها و شكاف سنگها كوهستانهاي شمال ايران، مخصوصا در اطراف بندر گز به حالت خودرو، روييدهام. گياه من با اينكه بوته علفي است در نزد اعراب به شجر مريم معروف است و در كتب قديم، به بيخ متورم من بخور مريم ميگفتند و همچنين به اسامي درخت مريم، بولف، ركف، اذن الارنب، هوم اليهودا، سيكلمه، سيكلامن، آذريون، آذربويه، ذهبيه معروف ميباشم و اين اسامي انواع مختلف ميباشم و اين اسامي به انواع مختلف من اطلاق ميشود. در كتب قديم بيشتر مرا آذربو نوشتهاند، و اكنون به اسم خارجي سيكلامن معروف شدهام.
غده زيرزميني من كه به شكل شلغم بوده، و از آن پهنتر است، به بخور مريم شهرت دارد. محلل بوده و بازكننده ادرار و حيض است، عرق را زياد ميكند و باعث سقط جنين ميشود و به همين جهت استعمال آن براي زنان آبستن خوب نيست. براي درمان يرقان و باز شدن گرفتگي كيسه صفرا و زهكشي كبد از فضولات، تجويز ميشود. مقدار خوراك آن حداكثر دو مثقال مصرف كرد. ولي همراه با كتيرا كه مصلح و پادزهر آن است ميتوان تا سه مثقال مصرف كرد. خوردن آن با آب انار براي معالجه تنگ نفس نافع است ماليدن آن با سركه «داءالثعلب»، نقرس و پيچيدگي عصب و كك و مك و با زيتون جهت معالجه تركي كه در اثر شدت سرما به هم رسيده باشد مفيد ميباشد. ضماد آن به تنهايي يا همراه با ادويه محلله جهت تومورهاي خنازيري و ساير تومورها سودمند ميباشد. سرمه آن با عسل جهت آبريزش چشم توصيه شده است، ولي هرگز نبايد آن را به تنهايي به كار برند زيرا حدت زيادي دارد، و براي از بين بردن حدت آن ميتوان از نشاسته يا عسل استفاده نمود. چكانده آن در بيني پاك كننده دماغ است، كمپرس جوشانده آن جهت نقرس و پيچيدگي عصب به كار ميرود. فرزجه آن جهت سقط جنين معمول است ولي نبايد بدون اجازه پزشك از آن استفاده كرد.
من انواع و اقسام دارم، ولي يك نوع من ايراني بوده، و گل نگونسار نام دارد. برگ آن باريك و شاخههاي آن به طول يك متر و بذر آن شبيه تخم شبت است. ريشه آن سميتر از ريشه سيكلا من زينتي است و در آن ماده عامله سيكلا من زيادتر از انواع ديگر است. داروسازان سنتي ايران از آن براي جلوگيري از آبستني استفاده ميكردند، ولي متأسفانه تاكنون در داروسازي جديد مورد آزمايش قرار نگرفته است، و چنانچه مورد مطالعه قرار گيرد، جلوگيري از آبستني به وسيله آن سهلتر خواهد شد. بيخ من در حالت تازه داراي اثر مسهلي است، ولي چون قوي و خطرناك است نميتوان آن را استعمال كرد.
شجر مريم
چنانچه كفته شد، بوته من شجر مريم ناميده ميشود جوشانده شاخههاي من زايمان را آسان ميكند و در اخراج جنين مرده بيعديل است، ولي بدون اجازه طبيب نبايد آن را به كار برد چون خطرناك ميباشد. ماليدن آن جهت بواسير و لكههاي سياه جلدي توصيه شده است و براي برص نيز سود فراوان دارد.
چوبك
فارسي من چوبك است. به من بيخ و چوبه و چوب صباغان هم ميگويند، برگهاي من داراي خار ميباشد بيخ من ضخيم، لعابدار است. كوبيده آن به نام چوبك به فروش ميرسد، داروسازان سنتي ايران مرا نوعي بخور مريم ميدانستند، در صورتي كه گياهشناسان جديد مرا در تيره موردها قرار دادهاند. كوبيده من در پارك كردن چربي همانند صابون است و برخلاف پودرهاي رختشويي و ظرفشويي جديد دست را خراب نميكنم و باعث پوسيدگي لباس نميشوم و كسي نسبت به من حساسيت ندارد، من ضد عفوني كننده ميباشم. پودر من كمي عطسهآور است. من مسكن سكسكه و باز كننده ادرار و حيض ميباشم دمكرده من ريزاننده سنگهاي كليه و مثانه است، ولي استفاده از آن براي زنان آبستن خوب نيست، زيرا مسقط جنين است. ماليدن من در محل نيش زنبور و ساير حشرات مسكن درد و پادزهر آنها است، ضماد من با سركه جهت سياتيك (عرقالنساء)، گري (داءالثعلب) مفيد است. شيافي كه با پودر من ساخته شود. مسكن درد بواسير و درد رحم بوده، زايمان را آسان مينمايد، پاشيدن گرد من روي زخمهاي چرك مفيد است، ماليدن كوبيده ريشه من جهت درد مفاصل سودمند ميباشد. مقدار خوراك پودر ريشه من يك مثقال است.
صابوني
فارسي من صابوني و عربي من خروالعصافير و فول العرب ميباشد، ولي بعضي از نويسندگان و مترجمان «ساپونرفرنگي» را صابوني ترجمه كردهاند و اين اشتباه است، زيرا آن گياه در ايران نميرويد و در طب سنتي به نام غاسول رومي و ابوقانس معروف است. من در تمام نواحي ايران از شمال تإ؛زز جنوب مخصوصا نواحي البرز، سواحل بحر خزر، اطراف قزوين، اصفحان، اراك، كرمانشاه خرم آباد، آذربايجان، بندر بوشهر و زابل ميرويم.
داروسازان سنتي ايران با آب من لكهها را پاك ميكردند و مانند مداد در كتابت آن را به كار ميبردند و (دستور تهيه اين مداد فعلا بر نويسنده زبان خوراكيها روشن نيست) گلهاي زيبا و قرمز من در اثر پرورش در زمينهاي آهكي و شني درشت ميشود، دانههاي من اثر مدر دارد و ريشه و برگ من در مداوا به كار ميرود، ولي مداومت در استفاده از آن جايز نيست، و ايجاد مسموميت مينمايد. ريشه من مدر، معرق و تصفيه كننده خون است، جوشانده غليظ ريشه من به صورت ضماد يا كمپرس، در تسكين خارش و سودا و عوارض ديگر جلدي نافع است. جوشانده رقيق من براي درمان آنژين به صورت غرغره سودمند است. دمكرده سي در هزار ريشه من به عنوان تصفيه كننده خون به مقدار دو ليوان كوچك در روز و همچنين براي رفع رماتيسم مفيد است. تنقيه جوشانده ريشه من براي دفع كرمك توصيه شده است. |
| زبان خوراكيها جلد سوم |
دكتر غياث الدين جزايرى |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
چهارشنبه 8 دی 1389 6:01 PM
تشکرات از این پست