اسم من «كهربا» است !
بوئيدن من براي مبتلايان به خون دماغ نافع است. دود من ضد تشنج است. اگر زنان آبستن از من استفاده كنند، از سقط جنين آنان جلوگيري ميكنم. ضد تاول هستم و اشتها را تحريك ميكنم..
فارسي من كهربا است. به من كاوهربا هم ميگويند و چنانچه ميدانيد اگر مرا روي پارچه پشمي مالش دهيد نيروي الكتريسيته پيدا كرده و ذرات ريز كاغذ را به خود جذب مينمايم. به من حجرالكهربا و بيجاده هم ميگويند.
من صمغ فسيل شده نوعي كاج هستم كه در دوران سوم زمينشناسي در روي زمين زياد بوده و به همين جهت مرا در طبقات زمينهاي دوران سوم، در اطراف درياي بالتيك ميتوان يافت، و به مقدار زياد همراه با فسيل درختان كاج استخراج ميشوم. در وسط من علاوه بر فسيل گياهان، حشرات مختلف و سنگريزه هم ديده ميشود. چنانچه حكيم مومن در كتاب تحفه نوشته است، با چشم خود فسيل يك مگس را در ميان كهربا ديده است و از اين بالاتر چنانچه در كتب قديم نوشتهاند، در خزانههاي يكي از پادشاهان هند، تكه بزرگي كهربا وجود داشت كه در وسط آن فسيل بچه ميموني ديده ميشد. قطعات من زرد رنگ، شكننده و شفاف ميباشند. و انواع قرمز رنگ هم دارم. چنانچه قطعات مرا مالش دهيد، علاوه بر قوه كهربايي، بوي معطر شبيه ليمو از من استشمام ميشود. من شباهت زيادي با سندروس دارم، با اين فرق كه سندروس با مختصر مالشي توليد نيروي الكتريكي كرده، جذب كاه و ذرات كاغذ را مينمايد، در صورتي كه من احتياج بيشتري به اصطحكاك دارم.
سندروس نرم بوده و بوي ليمو نميدهد و جلا نميپذيرد و قابل حكاكي نيست، در صورتي كه بوي ليمو ميدهم و جلاي بسيار پيدا ميكنم و اگر مرا بسوزانيد، از من بوي خوش مصطكي استشمام ميشود. در صورتي كه سندروس هنگام سوختن بدبو بوده، بوي كريه ميدهد. در صنعت با تكههاي من دانههاي تسبيح، گردنبند و قطعات زينتي ميسازند. من مفرح و مقوي قلب بوده و از خونروي از سينه و خون دماغ جلوگيري ميكنم. خوردن نيم مثقال من با ادويه مناسب ديگر مانع خونريزي سينه است، حتي اگر اين خونريزي مربوط به پاره شدن يكي از رگهاي سينه باشد. خوردن من با گلاب براي رفع خفقان نافع است. اسهال خوني را بند ميآورم. مرا براي جلوگيري از خونريزي از سوزش ادرار و سنگ مثانه تجويز كردهاند. من براي يرقان نيز مفيد ميباشم. ماليدن كهربا با صبرزد براي جلوگيري از خونريزي بواسير و افتادن دانههاي آن سودمند ميباشد. اگر آن را به محل سوخته شده با آتش بمالند، از تاول زدن جلوگيري ميكند و براي رفع كوفتگي و شكستگي مفيد است. بوئيدن من براي مبتلايان به خون دماغ نافع بوده و در هواي وبايي يعني هنگام شروع وبا، اثر بوئيدن ليمو را دارد. من حافظ جنين از سقوط بوده و مقدار خوراك من نيم مثقال است.
در طب و داروسازي جديد بيشتر از دود من استفاده ميكنند. براي جلوگيري از خونريزي گرد مرا با توتون مخلوط كرده، مانند سيگار ميكشند. كشيدن دود من اشتها را زياد ميكند. ضد تشنج است. در داروسازي جديد با من تنتور و شربت كهربا نيز درست ميكنند. براي اطفال از خمير چشمي من به طور سرمه استفاده مينمايند. در علم شيمي از تقطير من در قرع وانبيق، چندين تركيب شيميايي كه هر يك خواص جداگانه دارد ميسازند و املاح مختلفي نيز از تركيب من با فلزات و شبه فلزات به دست ميآيد.
كهرباي سفيد
مادهاي است كه از روغن عنبر ماهي(كاشالوت) استخراج ميشود و در داروسازي جديد به نام بلان دوبالن خوانده ميشود، و ارتباطي به كهربا ندارد.
كهرباي سياه
كهرباي سياه كه به آن شبق هم ميگويند، نوعي سنگ است كه از تراكم ذرات زغال و پارهاي تغييرات شيميايي به دست آمده است و قابل استعمال ميباشد. شبق معرب شبه فارسي است. |
| زبان خوراكيها جلد سوم |
دكتر غياث الدين جزايرى |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
چهارشنبه 8 دی 1389 5:46 PM
تشکرات از این پست