اسم من «كرفس» است!
ضد رماتيسم هستم و درد مفاصل را علاج ميكنم.
ضماد برگ و ريشهام، ورم را ميخواباند.
عروق را باز ميكنم و تقويتكنندهي بيمانندي براي قلب و ريه هستم.
براي رفع پيچش معده مرا توصيه كنيد...
اگر مردم خاصيت كرفس را ميدانستند تمام مزارع را به كاشتن آن اختصاص ميدادند.
ضرب المثل فرانسوي
اسم من كرفس است. در فارسي به من كرفش و كرسب ميگفتند و اعراب مرا معرب كرده كرفس ناميدهاند. من داراي انواع و اقسام ميباشم اما در بين آنها دو نوع در تغذيه و بقيه در مداوا به كار ميروند. در من ويتامينهاي آ - ب و ث و املاح سديم - پتاسيم - فسفر و آهك نهفته است - عطر مطبوع، طعم گوارا و خواص انكارپذير من، مرا بين سبزيها ممتاز كرده است.
نوع خورشتي مرا همه ميشناسند و احتياج به معرفي ندارد و نوع ديگر من كه در تغذيه به كار ميآيد، كرفس سنگ است كه مانند كلم سنگ در جزو ريشههاي خوراكي است و شباهت زياد به آن دارد و اخيرا در ايران كاشته شده و گاهگاهي در سبزي فروشيها ديده ميشود و با آن ميتوان خورشت كرفس پلو درست كرد و نيز ميتوان آن را در سالاد، ترشي و مخلوط شور به كار برد و از عطر مطبوع آن استفاده كرد. مهمترين نوع دوايي من كرفس آبي يا كرفس مردابي است كه بطور خودرو در كنار مردابها ميرويد. اعراب به آن «كرفس الماء» و «قرة العين» ميگويند. نوع ديگر من كرفس عطري است كه به علت داشتن عطر زياد به كرفس مشك معروف است.
انواع ما به علت داشتن ويتامين «ث» لثهها را محكم ميكنيم، و از خونريزي و رقت خون جلوگيري مينماييم. اشتها را زياد مينماييم و براي مبتلايان به بيماريهاي روماتيسم - نقرس - درد مفاصل و تصلب شرائين غذاي مفيدي هستيم و اين دسته از بيماران هم ميتوانند مرا در غذاي خود داخل كنند و هم ميتوانند آب مرا گرفته يك فنجان در روز ميل نمايند. من تب بر - بادشكن و ضد نفخ هستم و به داروهاي مسهل كمك مينمايم. كليه و مثانه را زهكشي و از سنگ پاك ميكنم و بعلاوه مجاري ادرار را ضد عفوني مينمايم خوردن من جهت تنگي نفس - درد پهلو - سكسكه و زخم روده و درد شكم مفيد است، و ليزي معده را از بين ميبرم. من گرفتگي جگر را باز ميكنم و براي حصبه و بيماريهاي روده مفيد ميباشم، مسكن دردهاي پشت - خاصره و عرق النساء هستم. ضماد برگ - ريشه و ساقه و برگ من ضد ورم ميباشد. ماليدن اين ضماد به مدت يك دقيقه جرب و ساير امراض جلدي را درمان ميكند و با گوگرد و بوره جهت سياهي پوست و لكههاي پوستي مفيد است. زيادهروي در خوردن من و جوشانده بذر و ريشه انواع دارويي من جهت زنان باردار و بچه شير ده خوب نيست، زيرا محرك شهوت بوده و عادت ماهانهآور و مسقط جنين است، و چنانچه باعث سقط جنين نشود نوزاد آن ناقص الخلقه و يا كودن خواهد شد. اسانس يا بهتر بگويم، جوهر من فرار و زود جذب است و همراه خود مواد مقيد و مضر ساير داروها را حل كرده و به سرعت به ياختهها ميرساند و به همين جهت است كه خوردن من قبل از نيش عقرب و بعد از آن خطرناك بوده و علاج را مشكل ميكند. من عروق را باز ميكنم و مقوي قلب و ريه هستم. جوشاندهي برگ من گرفتگي صدا را باز ميكند و آواز را تصفيه مينمايد. كمپرس جوشاندهي من براي دست و پاي سرمازده و براي درمان اولسر و ساير زخمها مفيد است. بذر من در باز كردن گرفتگيهاي معده قويتر از ساير قسمتهاي من است - اين بذر اشتهاآور بوده به هضم غذا كمك ميكند و فضولات را از معده و رحم بيرون ميكند و جهت استسقاء مفيد است. خوردن اين بذر جهت شش چندان خوب نيست، چون پنج گرم بذر كوبيده را در پارچهاي ريخته و آن را در نيم ليتر آب انگور آويزان نماييد، تا مواد مفيد آن حل شود، اين محلول جهت تقويت معده و رفع باد بسيار سودمند خواهد بود. مرباي ريشه و برگ من با عسل مسكن قي و مقوي معده است. ترشي من بازكننده و مقوي معده ميباشد، و اشتها را تحريك ميكند. جوشانده بذر و بيخ نوع كوهي من، در باز كردن ادرار و عادت ماهانه اثر بيشتري دارد.
كرفس سنگ كه به آن كرفس شلغمي و كرفس صخري ميگويند، در كتب قديم تحت نام «فطرالساليون» ذكر شده قويتر از كرفس خورشتي است. بادشكن و قاطع ليزي معده است. جهت درد پهلو و پيچش معده توصيه شده و در باز كردن ادرار و حيض قويتر از انواع ديگر است. |
| زبان خوراكيها جلد يك |
دكتر غياث الدين جزايري |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
چهارشنبه 8 دی 1389 5:34 PM
تشکرات از این پست