اسم من «كدو» است!
براي مبارزه با چاقي از من استفاده كنيد. با مرض قند و چربي خون دشمنم. تببر بوده و از دوستان صميمي كبد هستم. براي سردرد، سر سام و بي خوابي مرا تجويز كنيد.
سري كه عشق ندارد كدوي بي بار است.
فارسي من كدو و عربي من «قرع» ميباشد. انواع و اقسام كوچك و بزرگ دارم كه مهمترين آنهاكدوي مسمايي و كدوحلوايي است كه در تغذيه و مداوا به كار ميرود. با كدوي قلياني سابقا" كوزه قليان درست ميكردند و يك نوع كوچك هم كه شباهت زيادي به پرتقال دارد به عنوان زينتي كاشته مي شود. قسمت مورد استفاده من گوشت و تخمه من ميباشد. من ضد يبوست، ملين، ادرار آور بوده، ورمهاي گرم را فرو مينشانم. در اختلات كليه و مثانه تجويز شده و ضد چاقي ميباشم. در بيماري قند، زيادي چربي خون و دفع صفرا و بلغم، اثرات معجزه آسا دارم. براي معالجه مرض قند و چربي خون كافي است آب نوع مسمايي مرا گرفته روي آن كمي آبليمو ريخته و روزي يك ليوان بزرگ ميل نماييد. گوشت من قدرت غذايي زيادي ندارد و به همين جهت به كساني كه ميخواهند لاغر شوند توصيه كنيد كه تا ميتوانند از مسماي من استفاده نمايند و به عنوان ترشي به آن آبغوره اضافه كنند. نوع حلوايي من با اينكه شيرين است براي مبتلايان به مرض قند ضرر ندارد و كسي را فوق العاده چاق نميكند، فقط اشخاص لاغر را كمي فربه مي سازد.
گوشت من خواه مسمايي خواه حلوايي خنك بوده و براي رفع التهاب و تشنگي اثري نيكو دارد. اگر يك كدوي حلوايي را از وسط دو نيم كرده و قسمت تحتاني آن را مثل كلاه روي سر اشخاص تب دار و متلايان به سر درد و دوار بگذاريد، سبب تسكين درد و فروكش التهاب خواهد شد. من براي درمان يرقان مزمن مفيد ميباشم و گوشت من تب بر بوده و از دوستان كبد محسوب ميشود. گوشت من زود هضم است و چنانچه با گوشت و حبوبات پخته شود، به هضم آنها نيز كمك خواهند كرد و در زود پخته شدن آنها هم تأثير فراوان دارد.
استشمام و چكاندن آب من چنانچه خام فشرده شود، دربيني و گوش جهت رفع سردرد، سرسام، هذيان و بي خواب نافع است. ضماد كوبيده گوشت من در جلو سر جهت درمان سردرد و ورمها مفيد ميباشد. غرغره و مضمضه آب فشرده خام من، مخلوط با كمي آبليمو جهت درد گلو و درد درد دندان مفيد ميباشد و چكاندن آن در گوش جهت تسكين درد آن سودمند ميباشد.
مضمضه با آب جوشانده پوست من جهت تسكين درد دندان بي اثر نيست.
اگر كدوي تازه بسته را كه هنوز گل آن نيفتاده است گرفته و آن را در خمير كرده، جلو آتش گرم نماييد و بعد آب آن را گرفته و در چشم بچكانيد، چشم درد را درمان مينمايد اين عمل بايد با تجويز پزشك باشد.پخته من با تمر هندي و شكر بيز جهت تسكين حرارت سر و دماغ و انواع و سواس و جنون و رفع التهاب معده و جگر از غذاهاي خوب ميباشد. خوردن قليه من با ماش و آرد جو جهت نرم كردن سينه و درمان سرفهثمره فراوان دارد. در بين عشاير ايران مخصوصا"ايلات قشقايي و بختياري خوردن آب فشرده خام من جهت تبريد و معالجه تبهاي كهنه و رفع گرمي زياد معمول است و اكثر بيماران و تب داران را با آن معالجه ميكنند. شيخ الرئيس، ابوعلي سينا مرا جهت رفع بي خوابي و معالجه اكثر امراض گرم مفيد دانسته و فقط در مورد ذات الجنب نوشته است كه كدو با اين كه نافع است، به علت آنكه ادرار را زياد ميكند نبايد تجويز شود. خوردن پوست خشك من جهت بواسير و خونريزي معدي و سينه مفيد ميباشد و پاشيدن كوبيده آن در بريدگي و زخم از آمدن خون جلوگيري ميكند. انواع من جهت اشخاص گرم مزاج سودايي و صفراوي و خوني جوانان و ساكنان مناطق گرمسير منافع بيشمار دارد. چون سر كدو را بريده و در آن زنگ آهن ريخته و مجددا" سر آن را با همان تكه ببندند و چهل روز بگذارند و بعد آب آن را گرفته و با حنا مخلوط كنند، خضاب خوبي جهت مشكي كردن مو ميباشد. |
| زبان خوراكيها جلد دوم |
دكتر غياث الدين جزايرى |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
چهارشنبه 8 دی 1389 5:32 PM
تشکرات از این پست