اسم من «فلفل» است!
فلفل هندي سياه و خال مهرويان سياه - هر دو جان سوزاند اما اين كجا و آن كجا
براي معالجه بيحسي و فلج مرا بكار بريد.
تقويتكننده حافظه و اعصاب و مسكن دردهاي عصبي هستم.
اگر مرا در دندان كرم خورده بريزيد از پيشرفت كرم خوردگي جلوگيري ميكنم.
غلظت خون را از بين ميبرم.
آنان كه به جذام مبتلا هستند، به سراغ من بيايند.
پادزهر خوبي هستم...و هزاران خاصيت ديگر كه كمتر كسي از آن مطلع است!
فارسي من پلپل است و معرب آن فلفل ميباشد. زادگاه من هندوستان بوده و به دو رنگ سياه و سفيد در بازار عرضه ميشوم. فلفل سياه ميوه نارس من است كه آنرا خشك كردهاند و چنانچه ميوه من پس از رسيدن خشك كرده و بعد در آب خيسانده، لفافهي خارجي آنرا بگيرند، به رنگ سفيد درآمده و فلفل سفيد خوانده ميشود. ميوه من داراي 5/1 تا دو درصد اسانس است با بوي مطبوع و طعمي تند همراه با يك مادهي عامله تند و صمغي كه در الكل و اتر حل ميشود، من مخاط را تحريك ميكنم و عطسهآور ميباشم. زيادهروي در خوردن من باعث افزايش ترشحات معدي است و به همين جهت است كه مبتلايان به ناراحتيهاي معدي نبايد در خوردن من افراط كنند و استفاده از مقدار كم من براي آنها هم مفيد است. گرد كوبيده من حشرات را متفرق ميكند و اگر آنرا در لابلاي پارچه بپاشند بيد نميخورد و از گزند حشرات محفوظ ميماند. سابقا كچلي را با من معالجه ميكردند. به هضم غذا كمك ميكنم. زهكش بلغم و ضد زهر ميباشم. من مقوي حافظه و اعصاب و مسكن دردهاي عصبي هستم. جويدن دانه من همراه با مويز جهت رفع رطوبات دماغ و معده مفيد است. ماليدن ميوه من با روغن جهت فلج و بيحسي توصيه شده است. اگر يك حبه قند را در يك قاشق فلزي قرار داده روي آتش ذوب نمايند و بعد مقداري گرد فلفل به آن مخلوط كرده گرم گرم در حفرهي دندانهاي كرمخوردگي بريزند درد آن را تسكين داده و از پيشرفت كرمخوردگي جلوگيري ميكند. ماليدن من به لثه درد دندان را ساكت ميكند.
من بلغم را از بين ميبرم و جگر را گرم ميكنم و اشتها را زياد ميكنم. من غذا را نرم و لطيف كرده و اخلاط غليظ را از بين ميبرم من خون غليظ را سبك ميكنم، و براي درمان جذام مفيد ميباشم. من بادشكن بوده و دل درد را معالجه ميكنم و آروغ ترش را برطرف ميسازم، حمول دانه من خارج كننده جنين و بعد از جماع مانع بارداري است. و اين يكي از هزاران طرق تنظيم خانواده و جلوگيري از ازدياد نفوس است. ضماد من بازفت خنازير را فرو ميبرد. و جهت سفيدك ناخن مفيد است و با آب پياز و نمك جهت روياندن موي گري «داءالثعلب» مفيد است «داءالثعلب ريزش موي سراسري بدن است كه معمولا پس از ابتلا به امراض عفوني ايجاد ميشود» براي معالجه مسمومين مخصوصا ترياك خورده و عقرب گزيده چنانچه دسترسي به پزشك نداشته باشيد بهتر است جوشاندهي مرا مكرر به مسموم بخورانيد و بگذاريد قي نمايد. در گذشته عدهاي معتقد بودند كه اگر مار گزيده دانه مرا بخورد وتندي آن را حس ننمايد زهر در بدن او تاثير عميق كرده و معالجه آن آسان نيست، ولي اگر تندي آنرا حس كند، قابل مداوا و درمان است. مقدار خوراك من حداكثر تا پنج گرم است. من براي اشخاص گرم مزاج خوب نيستم و توليد سر درد ميكنم و سينه را به خس خس مياندازم و براي كبد ضرر دارم، و برعكس براي پيران و اشخاص سرد مزاج مفيد ميباشم.
فلفل سبز
من بيبري يا فلفل سبز هستم. اسم من فلفل سبز يا بهتر بگويم پلپل سبز است. به من بيبري - بيبر، و بوبر هم گفتهاند. عدهاي به غلط به من فلفل هندي گويند در صورتي كه نه تنها زادگاه اولين من آمريكا است، بلكه مخصوص مناطق معتدله بوده و در هندوستان و مناطق گرمسير و استوايي به عمل نميآيم. در آمريكا بيش از سي نوع من كاشته ميشود، ولي تاكنون سه چهار نوع آن بيشتر به ايران نيامده است. ميوه من وقتي برسد قرمز ميشود و به همين جهت است كه به من فلفل قرمز و اعراب فلفل احمر ميگويند. سرخي رخسار من همانند جوهر زردك است و در بدن تبديل به ويتامين «آ» ميشود. من داراي ويتامينهاي «ب»، «آ» و «ب2» هستم و مقدار زيادي ويتامين «ث» دارم و مقدار اين ويتامين در من بقدري زياد است كه عدهاي از كارخانجات داروسازي آنرا از ميوهي من استخراج ميكنند - علاوه بر ويتامينهاي فوق الذكر در من داراي مقداري ويتامين «پ» بوده و حافظ جواني ميباشم، مشروط بر اين كه در خوردن ميوه تند من زيادهروي نشود. ميوه من داراي يك ماده رنگين - يك ماده عامله - مقداري مواد سفيدهاي و مقداري مواد قندي ميباشد. در دانههاي ريز من مواد سفيدهاي و مواد روغني وجود دارد. در بعضي از انواع من كه تندي كمتري دارند، مقداري ترشي از نوع جوهر ليمو و ترشي سيب ديده ميشود. من همانند فلفل سياه و دار فلفل به هضم غذا كمك ميكنم و باد شكن ميباشم. پيران و اشخاصي كه مزاجي سرد دارند بايد از ميوه من زياد ميل نمايند تا غذايشان سبك و لطيف گردد و از توليد فضولات سنگين و سفت جلوگيري نمايد.
وقت پيري بر مذاق تند نتوان زيستن ----- كي تواند داشت بيفلفل كسي كافور را
پيران با خوردن من رنگ چهرهي خود را سرخ ميكنند و معدهي خود را گرم كرده و آروغ ترش را از بين ميبرند. جوانان نيز بد نيست مرا همراه با غذاهاي سنگين بخورند تا با جوهري كه در بر دارم آنها را نرم و هضمشان را معتدل نمايم. جوهر تند من محرك جلد است. ترشح بزاق را زياد ميكند و تسكين دهندهي بواسيرهاي دردناك و ملتهب است. كساني كه مبتلا به زخم معده هستند و همچنين كساني كه در موقع ادرار احساس سوزش مينمايند، و آنهايي كه كبد ملتهب دارند، بايد از خوردن من پرهيز نمايند. دانههاي ريز ميوه من پس از خشك شدن عطسهآور است و در ساختن انفيه بكار رفته و براي درمان امراض عصبي و داروهاي روماتيسمي توصيه شده است.
در هنر آشپزي و تدبير منزل علاوه بر اين كه مرا در انواع غذاها ميريزند، با من دلمه و ترشي نيز درست مينمايند، و گرد ميوهي خشك شده مرا با انواع سسها و چاشنيها مخلوط مينمايند. |
| زبان خوراكيها جلد يك |
دكتر غياث الدين جزايري |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
چهارشنبه 8 دی 1389 4:31 PM
تشکرات از این پست