0

اسم من «فلفل» است!

omidayandh
omidayandh
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 7483

اسم من «فلفل» است!

فلفل هندي سياه و خال مهرويان سياه - هر دو جان سوزاند اما اين كجا و آن كجا
براي معالجه بي‏حسي و فلج مرا بكار بريد.
تقويت‏كننده حافظه و اعصاب و مسكن دردهاي عصبي هستم.
اگر مرا در دندان كرم خورده بريزيد از پيشرفت كرم خوردگي جلوگيري مي‏كنم.
غلظت خون را از بين مي‏برم.
آنان كه به جذام مبتلا هستند، به سراغ من بيايند.
پادزهر خوبي هستم...و هزاران خاصيت ديگر كه كمتر كسي از آن مطلع است!
فارسي من پلپل است و معرب آن فلفل مي‏باشد. زادگاه من هندوستان بوده و به دو رنگ سياه و سفيد در بازار عرضه مي‏شوم. فلفل سياه ميوه نارس من است كه آنرا خشك كرده‏اند و چنانچه ميوه من پس از رسيدن خشك كرده و بعد در آب خيسانده، لفافه‏ي خارجي آنرا بگيرند، به رنگ سفيد درآمده و فلفل سفيد خوانده مي‏شود. ميوه من داراي 5/1 تا دو درصد اسانس است با بوي مطبوع و طعمي تند همراه با يك ماده‏ي عامله تند و صمغي كه در الكل و اتر حل مي‏شود، من مخاط را تحريك مي‏كنم و عطسه‏آور مي‏باشم. زياده‏روي در خوردن من باعث افزايش ترشحات معدي است و به همين جهت است كه مبتلايان به ناراحتي‏هاي معدي نبايد در خوردن من افراط كنند و استفاده از مقدار كم من براي آنها هم مفيد است. گرد كوبيده من حشرات را متفرق مي‏كند و اگر آنرا در لابلاي پارچه بپاشند بيد نمي‏خورد و از گزند حشرات محفوظ مي‏ماند. سابقا كچلي را با من معالجه مي‏كردند. به هضم غذا كمك مي‏كنم. زهكش بلغم و ضد زهر مي‏باشم. من مقوي حافظه و اعصاب و مسكن دردهاي عصبي هستم. جويدن دانه من همراه با مويز جهت رفع رطوبات دماغ و معده مفيد است. ماليدن ميوه من با روغن جهت فلج و بي‏حسي توصيه شده است. اگر يك حبه قند را در يك قاشق فلزي قرار داده روي آتش ذوب نمايند و بعد مقداري گرد فلفل به آن مخلوط كرده گرم گرم در حفره‏ي دندان‏هاي كرم‏خوردگي بريزند درد آن را تسكين داده و از پيشرفت كرم‏خوردگي جلوگيري مي‏كند. ماليدن من به لثه درد دندان را ساكت مي‏كند.
من بلغم را از بين مي‏برم و جگر را گرم مي‏كنم و اشتها را زياد ميكنم. من غذا را نرم و لطيف كرده و اخلاط غليظ را از بين مي‏برم من خون غليظ را سبك مي‏كنم، و براي درمان جذام مفيد مي‏باشم. من بادشكن بوده و دل درد را معالجه مي‏كنم و آروغ ترش را برطرف مي‏سازم، حمول دانه من خارج كننده جنين و بعد از جماع مانع بارداري است. و اين يكي از هزاران طرق تنظيم خانواده و جلوگيري از ازدياد نفوس است. ضماد من بازفت خنازير را فرو مي‏برد. و جهت سفيدك ناخن مفيد است و با آب پياز و نمك جهت روياندن موي گري «داءالثعلب» مفيد است «داءالثعلب ريزش موي سراسري بدن است كه معمولا پس از ابتلا به امراض عفوني ايجاد مي‏شود» براي معالجه مسمومين مخصوصا ترياك خورده و عقرب گزيده چنانچه دسترسي به پزشك نداشته باشيد بهتر است جوشانده‏ي مرا مكرر به مسموم بخورانيد و بگذاريد قي نمايد. در گذشته عده‏اي معتقد بودند كه اگر مار گزيده دانه مرا بخورد وتندي آن را حس ننمايد زهر در بدن او تاثير عميق كرده و معالجه آن آسان نيست، ولي اگر تندي آنرا حس كند، قابل مداوا و درمان است. مقدار خوراك من حداكثر تا پنج گرم است. من براي اشخاص گرم مزاج خوب نيستم و توليد سر درد مي‏كنم و سينه را به خس خس مي‏اندازم و براي كبد ضرر دارم، و برعكس براي پيران و اشخاص سرد مزاج مفيد مي‏باشم.
فلفل سبز
من بي‏بري يا فلفل سبز هستم. اسم من فلفل سبز يا بهتر بگويم پلپل سبز است. به من بي‏بري - بي‏بر، و بوبر هم گفته‏اند. عده‏اي به غلط به من فلفل هندي گويند در صورتي كه نه تنها زادگاه اولين من آمريكا است، بلكه مخصوص مناطق معتدله بوده و در هندوستان و مناطق گرمسير و استوايي به عمل نمي‏آيم. در آمريكا بيش از سي نوع من كاشته مي‏شود، ولي تاكنون سه چهار نوع آن بيشتر به ايران نيامده است. ميوه من وقتي برسد قرمز مي‏شود و به همين جهت است كه به من فلفل قرمز و اعراب فلفل احمر مي‏گويند. سرخي رخسار من همانند جوهر زردك است و در بدن تبديل به ويتامين «آ» مي‏شود. من داراي ويتامين‏هاي «ب»، «آ» و «ب‏2» هستم و مقدار زيادي ويتامين «ث» دارم و مقدار اين ويتامين در من بقدري زياد است كه عده‏اي از كارخانجات داروسازي آنرا از ميوه‏ي من استخراج مي‏كنند - علاوه بر ويتامين‏هاي فوق الذكر در من داراي مقداري ويتامين «پ» بوده و حافظ جواني مي‏باشم، مشروط بر اين كه در خوردن ميوه تند من زياده‏روي نشود. ميوه من داراي يك ماده رنگين - يك ماده عامله - مقداري مواد سفيده‏اي و مقداري مواد قندي مي‏باشد. در دانه‏هاي ريز من مواد سفيده‏اي و مواد روغني وجود دارد. در بعضي از انواع من كه تندي كمتري دارند، مقداري ترشي از نوع جوهر ليمو و ترشي سيب ديده مي‏شود. من همانند فلفل سياه و دار فلفل به هضم غذا كمك مي‏كنم و باد شكن مي‏باشم. پيران و اشخاصي كه مزاجي سرد دارند بايد از ميوه من زياد ميل نمايند تا غذايشان سبك و لطيف گردد و از توليد فضولات سنگين و سفت جلوگيري نمايد.
وقت پيري بر مذاق تند نتوان زيستن ----- كي تواند داشت بي‏فلفل كسي كافور را
پيران با خوردن من رنگ چهره‏ي خود را سرخ مي‏كنند و معده‏ي خود را گرم كرده و آروغ ترش را از بين مي‏برند. جوانان نيز بد نيست مرا همراه با غذاهاي سنگين بخورند تا با جوهري كه در بر دارم آنها را نرم و هضمشان را معتدل نمايم. جوهر تند من محرك جلد است. ترشح بزاق را زياد مي‏كند و تسكين دهنده‏ي بواسيرهاي دردناك و ملتهب است. كساني كه مبتلا به زخم معده هستند و همچنين كساني كه در موقع ادرار احساس سوزش مي‏نمايند، و آنهايي كه كبد ملتهب دارند، بايد از خوردن من پرهيز نمايند. دانه‏هاي ريز ميوه من پس از خشك شدن عطسه‏آور است و در ساختن انفيه بكار رفته و براي درمان امراض عصبي و داروهاي روماتيسمي توصيه شده است.
در هنر آشپزي و تدبير منزل علاوه بر اين كه مرا در انواع غذاها مي‏ريزند، با من دلمه و ترشي نيز درست مي‏نمايند، و گرد ميوه‏ي خشك شده مرا با انواع سس‏ها و چاشني‏ها مخلوط مي‏نمايند.
زبان خوراكيها جلد يك دكتر غياث الدين جزايري

برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوست‌اش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من می‌خواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.

چهارشنبه 8 دی 1389  4:31 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها