اسم من «غافت» است!
| فارسي من غافت بر وزن آفت است، و معرب آن غافث ميباشد. به من علف گلو درد، تيغ بدبو، شوكه منتنه، دواي جگر، قيزل يپراق، قزل پاپراق، قاصيق اوتي، اكرسومنه، اوباطريوس، اوفاطريون و مشكانيه هم ميگويند. من در گيلان، مازندران، رودبار زير درختهاي زيتون دره عمارلو، باغ محسن، هرزيل بين زرد چين و دارماش جنوب و غرب ايران، كرمانشاهان، تفرش اشتران كوه، خراسان، دره اترك بين بجنورد و شيروان، اطراف تهران و كرج ميرويم. بهترين نوع من غافت فارسي است كه از كوههاي اطراف شيراز ميآورند. برگهاي من داراي هفت تا نه برگچه بزرگ دندانه دار است و در فواصل آنها برگچههاي كوچك نامنظم ميرويد. گلهاي من به رنگ نارنجي و زرد است و به صورت سنبله ميباشد. ميوه من به علت دارا بودن قلابهاي كوچك به پوست و پشم حيوانات ميچسبد. نوعي از من كه در سايه ميرويد ارتفاعش زيادتر و گلهايش درشتر بوده. روي برگها غدههاي اسانسي ديده ميشود. طعم من تلخ و زنبور عسل از گياه من گريزان است. تمام قسمتهاي گياه من مخصوصا برگ خشك آن در داروسازي مصرف ميشود. تركيبات شيميايي و عوامل موثر دارويي من هنوز مشخص نشده است. برگ من قابض، قاعدهآور، مدر، ضد كرم و التيام دهنده زخمهاست. براي مصارف دارويي انواع من كه در سايه روييده باشند، چون اسانس بيشتري دارند مفيدتر ميباشند. برگ من براي جلوگيري از خونريزي و خونروي، پيدايش خون در ادرار، بياختياري دفع ادرار اطفال تجويز شده و نتايج عالي داشته است و بعلاوه براي از بين بردن ترشحات زنانه، ضعف معده، نفخ شكم، سنگ كليه و رماتيسم توصيه شده است، و براي بيماريهاي كبدي مزمن، نارسايي ترشح صفرا، يرقان، قولنج كبدي سودمند ميباشد. جوشانده برگ من به صورت غرغره، براي از بين بردن عوارض آنژين، ورم لوزتين، ورم مخاط گلو و باز شدن صدا مفيد ميباشد. كمپرس و شستشو با جوشانده غليظ من براي بهبود زخمها و جراحات و اولسرها مفيد ميباشد. دمكرده برگ و سرشاخههاي من به نسبت بيست تا سي هزار براي ضد عفوني كردن دستگاه هاضمه، باز كردن گرفتگي كبد و طحال، و امراض كهنه و باز شدن عادت ماهانه زنان بعد از مايوس شدن اثر مفيد دارد. براي غرغره و استعمال خارجي بهتر آن است كه صد گرم گياه خشك مرا در يك ليتر آب جوشانده و آن قدر بجوشانند تا مقدار آن به يك گرم برسد. عدهاي براي اين كار دستور دادهاند كه پنجاه گرم برگ غافت و پنجاه گرم زيرفون به كار برند. ضماد گياه من با پيه خوك كهنه و يا پيه حيوانات ديگر جهت باز شدن دملهاي سخت نافع است. عصاره جهت معالجه جرب و خارش مفيد است. عصاره من با عصاره افسنتين جهت معالجه داءالثعلب و داءالحيه به كار ميرود. براي گرفتن عصاره من كافي است كه آب گياه تازه را گرفته با حرارت ملايم يا حرارت آفتاب خشك نمايند. |
| زبان خوراكيها جلد سوم |
دكتر غياث الدين جزايرى |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
چهارشنبه 8 دی 1389 4:26 PM
تشکرات از این پست