
اقسام ترک نماز
-
ترک نماز به طور کلی از روی انکار، چون منکر ضروری دین شده کافر می شود.
-
ترک نماز به طور کلی نه از روی انکار بلکه به واسطه مسامحه کاری و کم اعتنایی به امور اخروی و اشتغال به شهوات و امور دنیوی که موجب فسق است.
-
ترک نماز در بعضی اوقات در اثر ضعف ایمان و کم اعتنایی به امر آخرت یا اهمیت ندادن به اوقات نماز؛ این شخص جزء ضایع کنندگان نماز و سبک شمارندگانآن میباشد.
-
ترک واجبی از واجبات نماز (بدون رعایت شرایط صحت آن با بی اهمیتی، با لباس نجس و...) این شخص نیز جزء ضایع کنندگان و خوارکنندگان نماز است.[1]
به هر حال تارک نماز جزء هر قسمی که باشد در قرآن شدیداً نکوهش شده است:«فَوَیْلٌ لِّلْمُصَلِّینَ × الَّذِینَ هُمْ عَن صَلَاتهِِمْ سَاهُونَ»؛[2] پس واى بر نمازگزارانى که در نماز خود سهلانگارى مىکنند.
یعنى آنهایى که از نمازشان غافلند اهتمامى به امر نماز نداشته و از فوت شدنش باکى ندارند.[۱۴] «ساهون» به معنى خطایى که از روى غفلت سرزند و در این آیه با معانی مختلفی تفسیر شده است:
-
سهو توأم با تقصیر است. (این تفسیر مناسبتر به نظر می رسد.)
-
تاخیر انداختن نماز از وقت فضیلت است.
-
منافقانى هستند که نه براى نماز ثوابى معتقد بودند و نه براى ترک آن عقاب.
-
کسانى که در نمازهاى خود ریا می کنند (در حالی که این معنى در آیه بعد می آید).
باید توجه داشت که نمی فرماید: «در نمازشان سهو می کنند» چون سهو در نماز به هر حال براى هر کس واقع می شود، بلکه می فرماید: «از اصل نماز سهومی کنند» و کل آن را بدست فراموشى می سپرند. وقتى فراموش کنندگان نمازشایسته «ویل» هستند آنها که به کلى ترک نماز گفته و تارک الصلاة هستند چه حالى خواهند داشت.[3]
پانویس:
-
↑ سوره ماعون/5-4.
-
↑ تفسیرالمیزان، پیشین، ج20، ص 634.
-
↑ تفسیر نمونه، پیشین، ج27، ص 361-360.