0

اسم من «سندروس» است!

omidayandh
omidayandh
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 7483

اسم من «سندروس» است!

از خونريزي معده جلوگيري مي‏كنم. دشمن كرم كدو هستم. اگر مرا با سكنجبين بخوريد از چاق شدنتان جلوگيري مي‏كنم. سرمه من با عسل تراخم را مداوا مي‏كند. ضد شب كوري هستم. فارسي و عربي من سندروس است. ولي عوام اشتباها مرا نوع كهربا مي‏دانند. در صورتي كه من صمغ نوعي سرو كوهي هستم كه در مراكش و اطراف اقيانوس اطلس زياد است و كساني كه مرا معدني تصور كرده و نوشته‏اند كه من در وسط دريا از زمين مي‏جوشم صحيح نيست. گياه من در اسپانيا هم مي‏رويد ولي صمغ نمي‏دهد علاوه بر مصرف دارويي و صنعتي با صمغ من دانه‏هاي تسبيح، گردن‏بند و ساير قطعات زينتي مي‏سازند. صمغ من در روغن محلول است، مخصوصا اگر آن را بجوشانند. سابقا مرا در روغن بزرگ حل كرده و روغني به نام روغن كمان مي‏ساختند كه از آن براي چرب كردن كمانها استفاده مي‏شد و هنوز هم براي كمان حلاجي مصرف مي‏شود. در هند مرا در روغن كنجد حل كرده و در نقاشي به كار مي‏برند و بر پارچه حرير مي‏مالند و با آن موم جامع مي‏سازند. داروسازان سنتي ايران با من روغني مي‏ساختند به نام دهن الصواني كه نسخه آن در قرابادين نوشته شده است. صمغ من خشك، شكننده شفاف به رنگ زرد ليمويي است و شبيه مصطكي مي‏باشد. بو و طعم آن رزيني است و داراي يك درصد اسانس مي‏باشد. كهربا ضمن معرفي خود اختلاف ضاهري خود را با من شرح داد و به همين جهت در اينجا تكرار نمي‏نمايم. گاهي در قطعات من اجساد كرم و پشه ديده مي‏شود. زيرا اين حشرات وقتي من از درخت مترشح مي‏شوم روي من نشسته و مي‏چسبند.
من از خونريزي سينه و معده جلوگيري مي‏كنم، و درمان اسهال خوني مي‏باشم. بلغم معده و روده را از بين مي‏برم. كرم روده و كرم كدو را مي‏كشم و قاعده زنان را باز مي‏نمايم. براي درمان خفقان، تنگ نفس و بواسير مزمن مرا تجويز كرده‏اند. خوردن من با كمي سكنجبين جهت رفع چاقي مفيد است، و با سركه جهت اسقاط جنين مرده توصيه كرده‏اند. سرمه من با عسل جهت سفيدي و زخم چشم و تراخم مجرب است. براي درمان شب كوري كمي از مرا روي جگر گوسفند يا حيوان ديگر بپاشيد و آن را بر روي آتش بريان كنيد و آن كه از آن خارج مي‏شود گرفته، و در چشم بكشيد. چكاندن آن در گوش براي تسكين درد و ناشنوايي آن مفيد مي‏باشد صمغ من براي التيام جراحات مخصوصا محلول در روغن زيتون به كار مي‏رود. بخور من با «عود» يا به تنهايي جهت رفع سردرد و معالجه زكام و جلوگيري از سرما خوردگي نافع است، براي ساختن خمير دندانهاي طبي كه براي جلوگيري از خونريزي به كار مي‏رود، صمغ مرا داخل مي‏نمايند. محلول من در روغن بادام جهت ترك پوست و شقاق مقعد مفيد مي‏باشد. فرزجه آن جهت اسقاط جنين مرده مجرب است. در صنعت از صمغ من در ساختن ورنيهاي مختلف استفاده مي‏شود.
صمغ ناشتار
درخت من در بلوچستان، اطراف تخت سليمان مي‏رويد. درخت من پنجاه متر طول و يك متر و نيم قطر دارد و بيش از پانصد سال عمر مي‏كند، و زبان محلي به آن ناشتار مي‏گويند. با ايجاد شكافي در تنه درخت من صمغي از آن خارج مي‏شود كه در صنعت داروسازي با آن مشمع مي‏سازند و چون در اثر گرما روان مي‏شود آن را مخلوط با موم مي‏نمايند. صمغ من معطر و نيمه روان است، ولي پس از خارج شدن از درخت به سرعت منجمد مي‏شود و بوي قوي و مخصوص پيدا مي‏كند.
زبان خوراكيها جلد سوم دكتر غياث الدين جزايرى

برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوست‌اش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من می‌خواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.

چهارشنبه 8 دی 1389  12:54 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها