0

اسم من «سنبل الطيب» است!

omidayandh
omidayandh
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 7483

اسم من «سنبل الطيب» است!

اعصاب را آرامش مي‏بخشم. مقوي معده و جگر هستم. شستن چشم با جوشانده من، سرخي آن را از بين مي‏برد. پاشيدن خشك شده من روي زخم، باعث التيام آن مي‏شود. ضد سرگيجه هستم و دمكرده من تپش و ضعف قلب رادرمان مي‏كند...
همراه با گل گاوزبان اصيل ايراني بهتر از قرصهاي و اليوم و ليبر يوم آرامش مي‏بخشم.كساني كه به خوردن اين قرصها عادت كرده‏اند به سراغ من بيايند تا نجات يابند.
سنبل در زبان عربي به معني خوشه است، ولي به بيخ و ريشه معطر چند گياه نيز اطلاق مي‏شود. سنبل روم، سنبل هندي و سنبل و كوهي از اين رديف بوده و ه آنها سنبل طبي و سنبل الطيب مي‏گويند. من بيخي معطر با ريشه‏هاي افشان هستم و چون گربه عاشق بوي من است، مجذوب من شده و در برابر من مي‏غلتد و به همين جهت در اين اواخر عده‏اي اسم فارسي مرا علف گربه گذاشته‏اند، وليي در كتابهاي فرهنگ قديمي چنين عنواني دده نمي‏شود و با توجه به اينكه بيخ من ساقه زير زميني بوده و نمي‏توان به من علف خطاب نمود اين وجه تسميه صحيح نيست. به من سنبل الطيب، سنبل طيب، سنبل رومي، سنبل العصافير، و الريانه، حشيشة العصافير، اسمامن، آلكه آلك، ميخوشه و سنبل طبي مي‏گويند. من ضد صرع «هيستري» و ضد تشنج مي‏باشم و از همه مهمتر اينكه ادرار مبتلايان به مرض قند را كم مي‏كنم، مخصوصا اگر مرا همراه با گل گاوزبان اصيل ايراني كه در دامنه كوههاي البرز مي‏رويد دم كنند. سنبل كوهي يكي از انواع من است كه ريشه آن عرق و ادرار را زياد مي‏كند و اشتها آور است. سنبل هندي نوع ديگري ازمن مي‏باشد كه خواصي نظير من داشته و به او تاردوين هندي، عجزمكي و حب العصافير هم مي‏گويند. قسمت مورد استفاده، بيخ و ريشه افشان ما مي‏ياشد كه آن را به صورت دمكرده و تنتور مصرف مي‏كنند و در كارخانجات داروسازي، از آن داروهاي اختصاصي جهت تقويت قلب درست مي‏كنند، كه يكي از آنها «كورامين» نام دارد. انواع پرورش يافته من چندان خاصيت زيادي ندارند و بهتر است از انواع وحشي من استفاده شود.
يكي ديگر ازخواص: همراه داشتن مقداري منگنز است. كمبود اين فلز در بدن انسان باعث سفيدي مو مي‏شود، و با اينكه داروسازان سنتي ايران از وجود اين فلز و خواص آن مسبوق نبودند معذلك براي سياه شدن و دراز شدن موي سر و ريش از من استفاده مي‏كردند و به اين منظور پخته مرا بر سر و صورت بسته و نتيجه مي‏گرفتند. نوشيدن دمكرده من آگل گاوزبان و ليمو عماني ييك نوشابه نشاط آور و آرامبخش مي‏باشد. در مجالس ختم اگر به جاي قهوه از اين نوشيدني به مصيبت زدگان بدهيد، بدون آنكه اعصاب آنها تخدير شود آرامش دروني پيدا خواهند كرد. من باز كننده و مقوي دهانه معده و جگر مي‏باشم، ليزري و رطوبت سينه و فضولات دماغي را از بين مي‏برم. من شكم را جمع مي‏كنم، شستن چشم با آب من همراه با آب گشنيز سرخي آن را از بين برده و در تقويت بينايي موثر است و باعث روييدن مژگان مي‏شود. نشستن در آب جوشانده و برداشتن مقدار كمي از ريشه سنبل الطيب رحم را پاك و عقب افتادگي عادت را باز مي‏نمايد، پاشيدن گرد خشك من روي جراحات باعث التيام آنهاست. مقدار خوراك بيخ و ريشه من پنج گرم مي‏باشد. تازه من موثرتر از ريشه خشك من است. من بادشكن، خواب آور و ضد كرم مي‏باشم. سرگيجه، سردرد يكطرفه، دلهره و اضطراب، داءالرقص، حالات ماليخوليايي، اختلالات زمان يائسگي، سكسكه‏هاي مداوم و خلاصه هر بيماري كه منشاء عصبي داشته باشد با خوردن من تسكين مي‏يابد. شستشوي دهان با آب جوشانده من جوشها و زخمهاي مخاط دهان را از بين مي‏برد و دمكرده من براي تپش و ضعف قلب هر دو مفيد است.
زبان خوراكيها جلد دوم دكتر غياث الدين جزايرى

برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوست‌اش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من می‌خواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.

چهارشنبه 8 دی 1389  12:52 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها