اسم من «سنبل الطيب» است!
اعصاب را آرامش ميبخشم. مقوي معده و جگر هستم. شستن چشم با جوشانده من، سرخي آن را از بين ميبرد. پاشيدن خشك شده من روي زخم، باعث التيام آن ميشود. ضد سرگيجه هستم و دمكرده من تپش و ضعف قلب رادرمان ميكند...
همراه با گل گاوزبان اصيل ايراني بهتر از قرصهاي و اليوم و ليبر يوم آرامش ميبخشم.كساني كه به خوردن اين قرصها عادت كردهاند به سراغ من بيايند تا نجات يابند.
سنبل در زبان عربي به معني خوشه است، ولي به بيخ و ريشه معطر چند گياه نيز اطلاق ميشود. سنبل روم، سنبل هندي و سنبل و كوهي از اين رديف بوده و ه آنها سنبل طبي و سنبل الطيب ميگويند. من بيخي معطر با ريشههاي افشان هستم و چون گربه عاشق بوي من است، مجذوب من شده و در برابر من ميغلتد و به همين جهت در اين اواخر عدهاي اسم فارسي مرا علف گربه گذاشتهاند، وليي در كتابهاي فرهنگ قديمي چنين عنواني دده نميشود و با توجه به اينكه بيخ من ساقه زير زميني بوده و نميتوان به من علف خطاب نمود اين وجه تسميه صحيح نيست. به من سنبل الطيب، سنبل طيب، سنبل رومي، سنبل العصافير، و الريانه، حشيشة العصافير، اسمامن، آلكه آلك، ميخوشه و سنبل طبي ميگويند. من ضد صرع «هيستري» و ضد تشنج ميباشم و از همه مهمتر اينكه ادرار مبتلايان به مرض قند را كم ميكنم، مخصوصا اگر مرا همراه با گل گاوزبان اصيل ايراني كه در دامنه كوههاي البرز ميرويد دم كنند. سنبل كوهي يكي از انواع من است كه ريشه آن عرق و ادرار را زياد ميكند و اشتها آور است. سنبل هندي نوع ديگري ازمن ميباشد كه خواصي نظير من داشته و به او تاردوين هندي، عجزمكي و حب العصافير هم ميگويند. قسمت مورد استفاده، بيخ و ريشه افشان ما ميياشد كه آن را به صورت دمكرده و تنتور مصرف ميكنند و در كارخانجات داروسازي، از آن داروهاي اختصاصي جهت تقويت قلب درست ميكنند، كه يكي از آنها «كورامين» نام دارد. انواع پرورش يافته من چندان خاصيت زيادي ندارند و بهتر است از انواع وحشي من استفاده شود.
يكي ديگر ازخواص: همراه داشتن مقداري منگنز است. كمبود اين فلز در بدن انسان باعث سفيدي مو ميشود، و با اينكه داروسازان سنتي ايران از وجود اين فلز و خواص آن مسبوق نبودند معذلك براي سياه شدن و دراز شدن موي سر و ريش از من استفاده ميكردند و به اين منظور پخته مرا بر سر و صورت بسته و نتيجه ميگرفتند. نوشيدن دمكرده من آگل گاوزبان و ليمو عماني ييك نوشابه نشاط آور و آرامبخش ميباشد. در مجالس ختم اگر به جاي قهوه از اين نوشيدني به مصيبت زدگان بدهيد، بدون آنكه اعصاب آنها تخدير شود آرامش دروني پيدا خواهند كرد. من باز كننده و مقوي دهانه معده و جگر ميباشم، ليزري و رطوبت سينه و فضولات دماغي را از بين ميبرم. من شكم را جمع ميكنم، شستن چشم با آب من همراه با آب گشنيز سرخي آن را از بين برده و در تقويت بينايي موثر است و باعث روييدن مژگان ميشود. نشستن در آب جوشانده و برداشتن مقدار كمي از ريشه سنبل الطيب رحم را پاك و عقب افتادگي عادت را باز مينمايد، پاشيدن گرد خشك من روي جراحات باعث التيام آنهاست. مقدار خوراك بيخ و ريشه من پنج گرم ميباشد. تازه من موثرتر از ريشه خشك من است. من بادشكن، خواب آور و ضد كرم ميباشم. سرگيجه، سردرد يكطرفه، دلهره و اضطراب، داءالرقص، حالات ماليخوليايي، اختلالات زمان يائسگي، سكسكههاي مداوم و خلاصه هر بيماري كه منشاء عصبي داشته باشد با خوردن من تسكين مييابد. شستشوي دهان با آب جوشانده من جوشها و زخمهاي مخاط دهان را از بين ميبرد و دمكرده من براي تپش و ضعف قلب هر دو مفيد است. |
| زبان خوراكيها جلد دوم |
دكتر غياث الدين جزايرى |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
چهارشنبه 8 دی 1389 12:52 AM
تشکرات از این پست