اسم من «سرو» است!
برگ درخت من، قطع كننده خونريزي است. ميوه من را به آنان كه زخم معده دارند توصيه كنيد. براي تقويت موي سر و سياه شدن آن از برگ من استفاده بريد. اگر از برگ من مربا درست كنيد، ميتوانيد از آن براي درمان سرفه كهنه استفاده بريد...
ميوه سر و خنك داد به من دوش طبيب تا كه بسياري قندت ندهد آزارم
در ايران به انواع در خت عرعر، پيرو، اورس، ابهل و چندين نوع گياه زينتي سرو گويند و اكنون اجازه دهيد چند نوع از آن در اينجا خودشان را به شما معرفي كنند.
سرو سهي
درخت من بلند قامت و موزون است، ارتفاع من ممكن است به 20 تا 25 متر و قطر بدنه من تا دو متر برسد. من داراي برگهاي سوزني و دايمي بوده و به شكل مخروط بالا ميروم. چوب من سفيد و در بعضي از انواع زرد رنگ يا كمي مايل به قرمزي است. داراي بوي مطبوع بوده و بسيار محكم و قيمتي است. ميوه من شبيه ميوه درخت كاج، ولي خيلي كوچكتر از آن، يعني به اندازه يك فندق و در بعضي از انواع ممكن است به اندازه يك گردوي پوست كنده شود. ميوه من صنوبري بوده، داراي بوي تند و نامطبوع است و به آن گردوي جنگلهاي شمال، مخصوصا رودبار بين راه قزوين و رشت، پل زنگوله، دره چالوس، زرين گل نزديك علي آباد و كوههاي راميان به عمل ميآيم. در گرگان، علي آباد، دره چالوس به من «سور» گويند. در گيلان و رودبار به آن زرين درخت، كتول و پل زغال، و راميان «سور» در آمو «سوزش» و در شيراز به «درخت اهل» معروف ميباشم.
سرو ناز يكي از انواع كوتاه قد من است كه بهآن سرو كاشي و سرو شيرازي هم ميگويند. ميوه سرو ناز خنك بوده، و براي معالجه مرض قند به كار ميرود. قسمت مورد استفاده من «سرو سهي» چوب، برگ و ميوه من است كه داراي دانههاي زاويه دار ميباشد. ميوه مرا موقعي بايد بچيند كه هنوز رنگ زرد آن از بين نرفته و داراي فلسهاي گوشتدار باشد. ميوه من داراي يك تا دو درصد اسانس، مقداري تانن و تركيبي شبيه كافور است.
چوب درخت من به علت داشتن تاتن قابض است، پيشاب و عرق را زياد ميكند. ميوه من نيز قابض بوده، براي درمان اسهال خوني تجويز ميشود. پماد جوشانده آن براي معالجه بواسير به كار ميرود. برگ درخت من قابض و محلل است، خونريزي را قطع ميكند، عفونت را از بين ميبرد و سياهي جلد را پاك ميكند. نوشيدن جوشانده برگ من براي معالجه سختي ادرار مفيد است. مضمضه آن لثه را محكم ميكند و خونريزي آن را از بين ميبرد، و غرغره آن براي درد گلو نافع است. مرباي برگ من با عسل جهت درمان سرفه كهنه مؤثر است، عدهاي برگ مرا كمي مخدر ميدانند. چون دانههاي ميوه مرا ساييده در روي فتق ضماد نمايند، و آن را ببندند، باعث تحليل آن ميشود. خاك اره چوب من جهت جلوگيري از سيلان خون سودمند ميباشد. ضماد برگ من جهت سوختگي آتش و جلوگيري از جراحات چركي پوستي و پخته آن در سركه جهت از بين بردن لكههاي جلدي و سفيدك ناخن و همچنين جهت معالجه فتق و التيام جراحات و تقويت اعضاي بيحس شده و جلوگيري از خونريزي و پانسمان زخم و فروكش ورم و زخمهاي كهنه تجويز ميشود، كشيدن محلول صمغ من در بيني جهت جلوگيري از آبريزش آن و خوردن و مكيدن آن جهت از بين بردن سيلان آب دهان مفيد ميباشد و چون ميوه مرا با «آمله» در آب و سركه بپزند تا له شود، و بعد با روغن كنجد بجوشانند و بگذارند تفاله آن ته نشين شود، و بعد تفاله را بر روي موي سر ضماد نمايند و روغن آن را بمالند، جهت سياه شدن و دراز شدن مو مفيد ميباشد و چون برگ درخت مرا بكوبند و بعد با حنا و سركه مخلوط نمايند و بر روي موي سر ضماد نمايند، آن را سياه و قوي ميسازد.
چون برگ و شاخه مرا در اتاق نگاه دارند، پشه به آن نزديك نميشود و اگر بشود آن را ميكشد. دود شاخه و برگ من هم همين اثر را دارد.
انواع پيرو
پيرو كه اكنون خود را معرفي ميكند، نام چند نوع سرو كوهي است كه در جنگلهاي شمال ايران ميرويد.
به نوعي از من در گرگان پيرو، شيركوه و در فك اريس واريز در ديلمان «ابرسك» در نور و كجور «ديس» و در رودسر «ارس» گويند.
درخت عرعر
فارسي من سرو كوهي است و در شيراز به من «اهل» گويند. من دو نوع دارم يكي بزرگ كه از سرو كوتاهتر و كوچكتر است و ميوه آن به قدر فندق بوده، كمي شيرين است. نوع كوچك من از نوع اول كوتاهتر و كوچكتر است، و سموم است. ادرار و حيض را باز ميكند. خوردن سه گرم آن جهت باز شدن سينه، سرفه، درد سينه و طحال و ضعف معده مفيد است. باد شكن بوده، براي دل پيچه و درد رحم و سختي سينه نافع است، مقدار خوراك برگ من پنج گرم است.
ابهل
من ميوه يكي از گونههاي سرو كوهي هستم كه در جنگلهاي شمال ايران ميرويد. ارتفاع درخت من يك تا دو متر است، چون در اثر پرورش و انتقال درخت من به جاهاي ديگر تغييراتي در شكل برگها و حتي دستگاه توليد مثل ظاهر ميشود، از اين جهت شكل ظاهري من در كتب مختلف يكسان نوشته نشده است. ميوه من به اندازه يك فندق و آبدار ميباشم كه در روي دمگل قرار ميگيرم و رنگ من آبي تيره است. در پشت برگهاي من غدد ترشحي وجود دارد و آن بوي نامطبوع و طعمي تلخ ميدهد. به من ماي مرز - ريس - براتوا و براتون هم ميگويند. من محلل غذا بوده، و قابض نيز ميباشم. جهت بي حسي اعضا، سر سام «مننژيت»، فلج، سنگيني گوش و پيوره دندان - تنگ نفس - استسفا و بواسير و باز شدن عادت ماهانه زنان و از بين بردن عفونت زخمهاي پليد و چركي و داءالثعلب سختي اعضا و رفع آثار جلدي مرا تجويز ميكنند. ضماد برگ درخت من بر سر جهت سر سام و خوردن ميوه من جهت فلج و بي حسي نافع است. اگر ميوه مرا در روغن كنجد در ظرف آهني بجوشانيد تا سياه شود و آن را در گوش بچكانيد، سنگيني آن را از بين ميبرد. مضمضه جوشانده ميوه من و ماليدن كوبيده آن با عسل جهت پيوره و چرك لثه و رفع تعفن آن مفيد بوده، باعث گوشت نو آوردن آن ميشود. مخلوط 15 گرم ميوه من با هشت گرم روغن گاو، و هشت گرم عسل جهت تنگ نفس نافع است. نوشيدن آب جوشانده ميوه من جهت از بين بردن نفخ معده و استسقا مفيد بوده، قاعده زنان را باز ميكند، ولي خوردن آن جهت زنان آبستن خوب نيست، چون باعث سقوط جنين ميشود. حمول آن با عسل نيز باعث سقط جنين است. خوردن پنج گرم ميوه من تمام كرمهاي معده را ميكشد، اگر 15 گرم ميوه مرا با روغن گاو بپزند تا روغن را جذب كند و بعد آن را بسايند و با 15 گرم قند مخلوط كرده و صبح 15 گرم آن را با آب گرم بخورند درد زير شكم و كرم معده را از بين ميبرد، پاشيدن گرد كوبيده ميوه من جهت زخمهاي چركي و آبدار و خورهاي و پانسمان رخمهاي متعفن مفيد است. ضماد آن با عسل ار زياد شدن زخمهاي چركي جلوگيري كرده و مانع سياه شدن جاي آنها ميشود، و همچنين ضماد ميوه و ضماد برگ درخت من جهت ورمهاي گرم و سياهي پوست و سرخي جاي زخم سودمند ميباشد. ماليدن آن با سركه جهت درمان داءالثعلب (گري) به تجربه رسيده است. مقدار خوراك ميوه من پنج گرم است.
شربين
در داروسازي سنتي ايران از گياهي به نام شربين نام برده شده و عدهاي آن را از خانواده سرو، عدهاي از خانواده كاج دانستهاند، كه چندان صحيح نيست. اين گياه را در اصفهان «فوش» گويند و به موقع خود را در جاي ديگر خود را معرفي خواهد كرد. |
| زبان خوراكيها جلد دوم |
دكتر غياث الدين جزايرى |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
چهارشنبه 8 دی 1389 12:48 AM
تشکرات از این پست