0

اسم من «سپستان» است!

omidayandh
omidayandh
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 7483

اسم من «سپستان» است!

فارسي من سبستان بر وزن دبستان است، ولي اين روزها مرا بر وزن زمستان مي‏خوانند. معرب من سبستان و عربي من دبق مخاطه مخيطات است. داروسازان سنتي ايران به من «اطباءالكليه» لقب داده‏اند، چون بهترين دارو براي امراض كليوي مي‏باشم. در بندر عباس به من انبوه گويند. درخت من كه به شجر الدين معروف است، در سواحل خليج فارس، جزيره خارك و امارات خليج، مكران و بلوچستان مي‏رويد. ميوه من به شكل آلبالوست و داراي شيره لعاب‏داري است كه براي اسهال و ناراحتيهاي دستگاه تنفس و سرفه مفيد است. پوست درختچه من قابض بوده و خاصيت مسهلي دارد. از برگهاي من مي‏توان مانند گل گاو زبان استفاده كرد. دمكرده ميوه من چه تازه و چه خشك به عنوان نرم كننده به تنهايي يا همراه با داروهاي ديگر تجويز مي‏شود. من دو نوع دارم، نوع بزرگ من به اندازه‏اي آلو بوده، و تخم آن از گوشت مجزا مي‏شود، ولي در كوچك هسته به گوشت چسبيده، لعاب آن كمتر ولي شيرين‏تر است. و بهترين نوع آن بحريني است. گذاشتن ميوه من در دهان و مكيدن و فرو بردن آب آن و آشاميدن آب خيسانده آن و همچنين جوشانده آن سينه و گلو را نرم مي‏كند و گرفتگي آواز را برطرف مي‏نمايد و سرفه را درمان مي‏كند. عطش را فرو مي‏نشاند و سوزش ادار را تسكين مي‏دهد. ضماد جوشانده ميوه و برگ من در دوشاب جهت باز شدن دمل و مجرب است. مقدار خوراك ميوه من تا دو مثقال است و بهتر آن است كه هميشه با عناب با خطمي مصرف شود تا براي جگر مفيد باشد، و چون چهار تا پنج عدد برگ نورسته مرا ريزريز كرده و شب در آب بخيسانيد و صبح با فشار صاف كرده و بياشاميد، جهت جريان مني و سوزاك سودمند مي‏باشد. گياه من از خانواده گاو زبان مي‏باشد.
سگ زبان
فارسي من سگ زبان است، اعراب به من لسان الكلب مي‏گويند. نوع ديگر من در شهسوار «كاش» ناميده مي‏شود و عربي آن اذن الانب يعني گوش خرگوش مي‏باشد. چون داراي خار بوده و به لباس مي‏چسبد اعراب به آن لصيقي هم مي‏گويند. گياه من علفي و از خانواده گاو زبان و بيشتر در سنگلاخها و در اراضي خشك آذربايجان زياد ديده مي‏شوم. گياه من داراي ريشه ضخيم دوكي شكل دراز و گوشتدار است، گلهاي كوچك من در فاصله ارديبهشت تا خرداد باز مي‏شود و رنگ آنها قرمز مايل به بنفش است.
قسمت مورد استفاده گياه من بيشتر ريشه من است. رنگ ريشه خاكستري مايل به قرمز و داراي بوي مخصوص و طعام لعابي است. من آرام كننده و كمي مخدر هستم. ميوه من تخدير بسيار دارد. ريشه گياه من قابض و برگ من ملين، است، و ريشه برگ مرا جهت معالجه نزله و امراض ريه و درمان اسهال و پيچش روده و جلوگيري از خونريزي تجويز مي‏نمايند. ضماد برگ تازه و ريشه له شده من و جوشانده آنها جهت تسكين درد سوختگي مصرف مي‏شود و همچنين جهت التيام جراحات و ترك پستان، بواسير و خارش مفيد بوده اولسرها را معالجه مي‏كند. مقدار خوراك من به طور جوشانده يا دمكرده برگ و ريشه 30 تا 60 گرم در ليتر يك فنجان در روز مي‏باشد. براي شستشوي زخمها و اولسرها از جوشانده پنجاه گرم در ليتر استفاده مي‏كنند.
ماش هندي
فارسي من ماش هندي و عربي آن «حب القلب» است و به يك نوع من «كاسرالحجر» گويند. زيرا هنديان را عقيده بر آن است كه چنانچه كوبيده آن را بر سنگ بمالند، آن را شكننده مي‏كند. در اطراف تهران نواحي البرز، جوستان طالقان و كوههاي لرستان به عمل مي‏آيم. گياه من از خانواده گاو زبان بوده و به آن علف مرواريد هم مي‏گويند. زيرا دانه‏هاي من از قشري سخت به رنگ سفيد پوشيده مي‏باشد. برگهاي من بيضي نوك تيز و پوشيده از تار است، گلهاي من سفيد مايل به زرد است كه بر روي انشعابات ساق پيدا مي‏شود.
من علاوه بر ايران، درامريكاي شمالي و اروپا و قسمتهاي معتدل آسيا به عمل مي‏آيم، و بيشتر در جنگلها و اماكن مرطوب سنگلاخ و زمينهاي باير رشد مي‏كنم. پوشش خارجي دانه‏هاي من تركيبي است از سنگهاي آهكي و سيليسي و ريشه من داراي ماده‏اي قرمز رنگ است كه با آن مواد غذايي مخصوصا كره و پنير را رنگ مي‏كنند مغز دانه‏هاي من داراي روغني است كه طعمي ملايم داشته و در اثر ماندن تند مي‏شود. من كليه را تقويت كرده و ناراحتيهاي آن را برطرف كنم، سنگ كليه را شكسته و مي‏ريزانم، و براي اين كار داروسازان سنتي ايران دستور داده‏اند كه شش مثقال دانه مرا با شش مثقال تخم شلغم در هفتاد و پنج مثقال آب بجوشانيد و بگذارند تبخير شده، فقط بيست و پنج مثقال آب بماند. سپس صاف كرده نصف ديگر را شب نيم گرم كرده بنوشند. جوشانده دانه‏هاي من براي درمان بي‏اختياري ادرار نيز نافع است، و آن را براي درمان نزله و سهولت زايمان نيز تجويز مي‏نمايند. برگ و سرشاخه‏هاي گلدار مرا مي‏توانيد مانند چاي دمكرده بنوشيد، اشتها را زياد و سكسكه را برطرف مي‏كند و قلب را قوي مي‏نمايد. باز كننده ادرار و عادت ماهانه نيز مي‏باشد. از جوشانده 30 تا 45 گرم دانه‏هاي من با شكر و دمكرده گل خطمي و كمي شوره براي معالجه نقرس تجويز مي‏شود.
فرش زمردين
شعراي خوش ذوق ايراني مرا فرش زمرد دين لقب داده‏اند، من نوعي ماش هندي هستم كه بيشتر در شمال شرقي ايران مانند گرگان تا شمال غربي مانند آذربايجان مخصوصا در جنگلهاي ارسباران به عمل مي‏آيم و گياه مرواريد بيشتر به من گفته مي‏شود. گياه من دو نوع ساقه دارد يكي زمين را فرش مي‏كند و با سبزي زيبايي كه دارد، منظره زيبايي را بوجود مي‏آورد و هيچگونه گلي ندارد. ساقه ديگر من كه بطور قائم مي‏رويد، داراي گلهاي بزرگ به رنگ لاجوردي است كه در فاصله فروردين تا خرداد باز مي‏شوند، و رنگ گل آنها از ارغواني تا بنفش تغيير مي‏كند و به همين جهت در روي گياه من گلهاي رنگارنگ مي‏بينيد، دانه‏هاي من سفيد و شبيه مرواريد است.
دانه برگ و سرشاخه‏هاي گلدار من داراي تمام خواص درماني ماش هندي است و دمكرده برگ و سرشاخه‏هاي گلدار من را مي‏توانيد به جاي چاي مصرف نماييد.
زبان خوراكيها جلد سوم دكتر غياث الدين جزايرى

برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوست‌اش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من می‌خواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.

چهارشنبه 8 دی 1389  12:45 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها