اسم من «خرنوب» است!
در زبان فارسي و عربي به چند نوع گياه مختلف خرنوب ميگويند، ولي خرنوب اصلي من هستم. به خرنوب بستاني معروف ميباشم. درخت من بسيار بزرگ و شبيه درخت گردكان است. ميوه من غلافي به اندازه يك وجب و نيم و ضخيم است. درخت من بسيار زيبا است و ارتفاع آن به ده متر ميرسد، و در جنوب ايران مخصوصا بين فارس و بندر شاهپور به عمل ميآيد، و درخت آن شبيه درخت گردو است اشتباها خرنوب تصور كردهاند، در صورتي كه چنين نيست. درخت من از خانواده پروانهداران و لارك، از خانواده گردو ميباشد و مانند درخت گردو و داراي ترشحات سمي است و خوابيدن زير آن مخصوصا در شب خطرناك است. ماهيگيران شمال بيشتر از ميوه لارك جهت صيد ماهي استفاده ميكنند. در وسط ميوه من شهدي شبيه عسل وجود دارد كه در ميان آن دانههايي شبيه به عدس ديده ميشود. تكثير درخت من از راه دانه است، ولي هشت سال طول ميكشد تا ميوه بدهم. من يكي از درختاني هستم كه به آساني و بدون احتياج به توجه زياد رشد ميكنم و هر قدر هوا مرطوبتر باشد، بهتر به عمل ميآيم و همه ساله 250 تا 500 كيلو ميوه ميتوان از من چيد. ميوه مرا در مرداد و شهريور بايد چيد و روي پارچهاي پهن نمود و در آفتاب خشك كرد تا ميوه تخمير نشود و كرم نگذارد.
شهد ميوه من هفتاد درصد مواد قندي، كمي موم، كمي صمغ و مقدار كمي ويتامينهاي آ- ب و ث دارد و بعلاوه داراي فسفر، منيزي، كلسيم، سيليس، و چند فلز ديگر است، و روي هم رفته يكي از مواد خوراكي است كه بايستي نسبت به ازدياد آن كوشش كرد، و از ميوه آن در تغذيه استفاده نمود. از دانههاي من صمع و چسب ميسازند. عصاره پوست درخت من بهترين دارو براي درمان اسهال مزمن است، و يك گرم آن را در روز ميتوان خورد.
ميوه درخت من پيشابآور بوده، براي درد سينه و تقويت معده و چاق شدن تجويز ميشود و چون شهد مرا داخل شير كنند، طعم آن را لذيذ ميكند و اشتها به غذا را زياد مينمايد. بهترين دارو براي درمان سرفه كهنه و مزمن است و خوردن آن با دانه جهت چاق شدن بدن مفيد ميباشد.
ضماد ميوه من جهت ضرب خوردگي و زگيل مفيد است و چون ميوه مرا دو پارچه كرده ويك پارچه را روي زگيل بچسبانند، آن را از بين ميبرم. دانههاي ميوه من محلل ورمها، مخصوصا ورم مقعد است. |
| زبان خوراكيها جلد سوم |
دكتر غياث الدين جزايرى |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
چهارشنبه 8 دی 1389 12:32 AM
تشکرات از این پست