اسم من «خارخسك» است!
فارسي من خارخسك است، به من حارخاسك هم ميگويند. در شيراز به من «خارسوهك»، در اصفحان «هرواد» و در شهرهاي ديگر به اسامي خارسه گوش، خارسه كوهك، شكر خنج و شكوهنج معروف ميباشم، عربي من خسك و حمصالامير است.
از ترجمه نام هندي من چنين بر ميآيد كه چون در پاي فيل فرو روم فرياد ميزند. من از خانواده گواجها هستم، ولي داروسازان سنتي ايران مرا در رديف قرصعنهها آوردهاند. من ضد عفوني كننده، قابض و پيشابآور ميباشم، جوشانده من سنگ كليه و مثانه را خرد كرده و ميريزاند و درد كليه را تسكين ميدهد و ورم آن را از بين ميبرد. كمي ملين و برطرف كننده قولنج است، مخصوصا زهرهاي دارويي را خنثي كرده، ازت مسكنها و تببرهاي عوارض شيميايي بر روي كليه ميكاهم. خوردن عصاره برگ من، بيخ و ميوه من به تمامي جهت درمان سوزاك توصيه شده است. مضمضه عصاره مايع من با عسل، جهت جوشهاي دهان مفيد بوده، غرغره آن درد و ورم گلو را از بين ميبرد. پاشيدن آب جوشانده من ساس و كيك را از بين ميبرد. و چون نخود را در آب تازه من پرورده كنند، در تقويت شهوت بيمانند ميباشد ميوه من در تمام موارد مانند عصاره گياه من است. از جوشانده گياه من درد روغن كنجد روغني بدست ميآيد كه ماليدن آن درد مفاصل را تسكين ميدهد و رنگ رخساره را باز ميكند. چكاندن اين روغن در مجاري ادرار، افتادن سنگ مثانه را آسان مينمايد. مقدار خوراك من تا هفت مثقال است و بذر گياه من خسكدانه ناميده شده، و چنانچه آن را با شير تازه بجوشانند تا خشك شود و دوباره شير افزوده و بجوشانند و اين عمل را سه مرتبه تا حد خشك شدن تكرار كنند، براي تقويت شهوت بسيار موثر ميباشد.
خار طلايي
فارسي من خار طلايي است، اعراب به من شوكةالذهيبه گويند، ولي داروسازان سنتي ايران مرا نوعي قرصعنه ميدانند. گياه من پوشيده از گرگ بوده، ساقههاي من بالدار است و بيشتر در مزارع يونجه و مراتع و زمينهاي باير ميرويم و بدون تقسيم است. گلهاي من بيضي و پهن ميباشد، ولي ساير برگهاي: باريك و بدون تقسيم است. گلهاي من لولهاي و به رنگ زرد طلايي بوده و مجتمع ميباشد. زوايد زير گل من داراي خار باريك و دراز است، و درازي اين تيغها دو برابر گلها است. ميوه من كوچك فندقي و بيضي شكل و سياه رنگ است و داراي يك دسته تار سفيد است كه اندازه تارهاي آن دو برابر ميوه است. گلهاي و اعضاي مختلف گياه من تب بر بوده و ريشه من مقوي معده است. من در اطراف تهران، قم، رامجرد، تبريز، رضائيه، تفرش، كوه زرند، اشترانكوه، دره باروفت، شهبازان، بيشه، اشترانكوه و گوتوند ميرويم، و از قديم مورد استفاده دارسازان سنتي ايران بودهام.
خارمرار
فارسي من خارمرار بر وزن هزار است. در بلوچستان به من «گرزآغازي» ميگويند. عربي من در دريه است. در مصربه من مرير ميگويند. من بوته خاري هستم از نوع «بادآور» كه در آهر بهار و اول تابستان ميرويم. برگهاي تحتاني من داراي بريدگيهاي متعدد است، ولي برگهاي فوقاني من بدون دمبرگ و كم تقسيم است. گلهاي من لولهاي گلي رنگ مايل به بنقش بوده، و زير آنها خاردار است. اعضاي گياه من داراي صمغ، رزين، املاح پتاسيم و چند عامل دارويي است. سرشاخههاي گلدار من تب بر، ريشه و ميوه من پيشابآور است و ادرار باز مينمايد. كليه قسمتهاي گياه من كمي تلخ و اشتهاآور است. ساقه مرا از پوست جدا كرده ميخورند، تلخي آن كمتر از پوست و ميوه من است، بعضي با گوشت پخته ميخورند و چون شتر گياه مرا بخورند، فربه ميشود و به همين جهت عدهاي به گياه من شوك الجمال لقب دادهاند. جوشانده من بهترين دارو براي شستن چشم است و ناراحتيهاي چشم را از بين ميبرد. ضماد من بر روي پلك، درد چشم را تسكين ميدهد. ضماد مرا جهت جرب، خارش و تسكين فشار و حرارت خون و تصفيه آن و همچنين جهت تبهاي كهنه و مزمن تجويز كردهاند و با «نانخواه» جهت ريزاندن سنگ مثانه و سختي ادرار توصيه شده است.
خارشتر
فارسي من خارشتر و اشترخار است. در بلوچستان به من «خاربز» هم ميگويند. در كتب داروسازي سنتي به من اشترغار گفتهاند، ولي در كتاب برهان قاطع نام سنتي مرا اشتراغاز نوشته است. عربي من زنجبيلالعجم و زنجبيلالفارس ميباشد. من گياهي هستم پرشاخه، با ساقههاي خاردار و برگهاي كوچك و شبيه «بادآورد» كه در تمام قسمتهاي ايران ميرويم. انواع من كه در شمال ميرويد با انواع جنوبي و حاشيه كوير فرق دارد. در آذربايجان، خراسان و افغانستان، گياه من از خود ترنجبين نميدهد، و به دليل اين كار در جلد اول زبان خوراكيها درقسمت انگبينهاي گياهي نوشته شده است. براي بدست آوردن ترنجبين شاخههاي گياه مرا بريده و در چادرها ريخته و ميتكانند، تا آنچه در روي آنها بسته است جدا گردد و بعد از خار و خاشاك آن را پاك ميكنند و آنچه به ساقه چسبيده و جدا نميشود، در آب جوشانده و پس از صاف كردن ميجوشانند تا غليظ و منقعد گردد. ترنجبين ملين خوبي مخصوصا براي اطفال است، و بهترين وسيله براي شيرين كردن شير خشك اطفال و داروهاي گياهي است. جوشانده گياه من اشتها آور است. اعراب ساقه و ريشه گياه مرا مانند كاهو ميخورند، و شتر به خوردن آن رغبت زياد دارد. با بيخ من ترشي درست ميكنند. اين ترشي پادزهر سموم ميباشد. جوشانده گياه من اشتهاآور و مقوي است، يرقان را برطرف ميكند و ادرار را زياد مينمايد وپادزهر سموم است. خوردن يك مثقال گياه من براي درمان تب ربع و تبهاي عفوني مفيد ميباشد. ضماد گياه من با سركه براي تسكين ورمها و درد مفاصل توصيه شده است. مقدار خوراك ترشي بيخ من پنج مثقال و از جرم من دو مثقال است.
خارتوپي
فارسي من خار گلولهاي است. به من خارتوپي و گلوله لاجوردي هم ميگويند. من در كرج، جاجرود، رزوند، اراك، رضائيه و شمال ايران ميرويم. يك نوع غير سمي من در كوههاي شمال تهران شميران، اوشان و شمشك ميرويم، و اهالي محل قبه آن را گشوده، و مادهاي پنير مانند كه در وسط آن است ميخورند. اين ماده براي نرم كردن سينه و باز كردن آواز مفيد است. گياه من پايا است. يعني ريشه آن در زمين ميماند و همه ساله سبز ميشود، و گياه تازه ميدهد. ساقه گياه من راست به طول دو تا چهل سانتيمتر ميباشد كه در اطراف آن برگهاي بلندي ميرويد. برگهاي من داراي پهنگي با كنگرههاي عميق است كه دندانههاي آن به يك خارنك تيز منتهي ميشود.
برگهاي پهن من در قسمت فوقاني سبز و در قسمتهاي تحتاني سفيد است، و اين بهترين راه تشخيص گياه من است.
قبه گلهاي من گرد و به رنگ لاجوردي است و در ماههاي تير تا شهريور بسيار زيبا است. اين قبه در بالاي ساقه روييده و با برگهاي دو رنگ منظره زيبايي به گياه من ميدهد. ميوه من پوشيده از تارهاي زرد رنگ بوده و در سر آنها يك دسته تار وجود دارد. زنبور عسل از گلهاي من نوشي مرغوب به دست ميآورد، گلهاي من داراي عطر مختصري ميباشد. تمام قسمتهاي گياه من به استثناي ميوه كه كمي سمي ميباشد. پيشابآور است و در مداواي امراض جلدي به كار ميرود. نمونههاي غير سمي من علاوه بر اطراف تهران، در رضائيه، تبريز، تفرش، خرم آباد، ازنا، ايسپلي گيلان و اطراف شيراز ميرويد. در بعضي از نقاط جهان از گياه من سقزي ميگيرند كه براي جويدن مفيد است. |
| زبان خوراكيها جلد سوم |
دكتر غياث الدين جزايرى |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
چهارشنبه 8 دی 1389 12:26 AM
تشکرات از این پست