اسم من «چاي» است!
به من چا و چايي هم ميگويند - من برگ درختچهاي هستم كه انواع وحشي آن در چين و هندوستان ميرويد و قامت آنها معمولا به ده متر ميرسد ولي انواع بستاني و پرورش يافته من كه برگها و جوانههاي آنرا مرتبا ميچينند از دو متر قد آن تجاوز نميكند. قسمت مورد استفادهي من برگهاي من است كه پس از بو دادن بصورت چاي سبز و سياه به فروش ميرسد. در تاريخ كشف من افسانههاي زيادي گفتهاند. از جمله ميگويند يكي از امپراتوران چين بر يكي از نزديكان خود غضب كرد و دستور داد او را از شهر بيرون كنند آن شخص مدتي در كوه و بيابان و در جنگلها و بيشهها سرگردان بود و در نتيجه بسيار ضعيف و زرد چهره شده بود. روزي درختي ديد. از غايت گرسنگي برگ آنرا غذاي خود ساخت و در اندك مدتي علائم سخت در او ظاهر شد و رنگ رخساره او باز و زيبا گرديد. مخفيانه به شهر آمد و براي يكي از نزديكان امپراتور احوال خود را نقل كرد و آن شخص به عرض رسانيد، امپراتور او را احضار كرد و از ديدن صورت زيبا شدهي او متعجب شد و پس از جويا شدن از علت آن، عدهاي از پزشكان را مامور تحقيق در اطراف فوايد آن گياه نمود. حكيم ميرزا قاضي در كتاب «اختيارات» خود پس از ذكر اين افسانه مينويسد: چاي گياهي است خوشبو، با اندك تلخي. نوشيدن دمكردهي آن حرارت باطن را تسكين ميدهد و خون را صاف ميكند. افسانهي ديگري نيز در وصف من به اين شرح گفتهاند: روزي جمعي از اهالي ختا به شكار رفته بودند گوشت يكي از شكارهاي خود را پخته و در ظرفي ريخته و روي آنرا با سرشاخههاي بوتهي چاي پوشاندند و دو مرتبه به دنبال شكار رفتيد. پس از آنكه براي خوردن غذا جمع شدند، ديدند تمام گوشتها له شده و چون اين امر را نزد اطبا اظهار داشتند آنها پس از تحقيق و امتحان دانستند كه برگهاي شاخهي گياه من، در هضم غذا، و طعام و زود پختن گوشت و حبوبات اثر دارد.
باري زادگاه اوليه من چين و هندوستان است. و در ايران نيز به گيلان و مازندران و مخصوصا لاهيجان كاشته شده و به چاي داخلي معروف ميباشد. بهترين زمين براي كشت من زميني است كه داراي سنگهاي خروجي و آتشفشاني باشد تا محصول من مرغوب و مفيد باشد. زيرا گياه من احتياج به فلز (فلوئور) دارد. چايكاري در چين معمولا در شكاف درههاي عميق صورت ميگيرد و فرآوردهي آن به علت خروجي بودن زمين داراي فلوئور زيادي است، و از طرف ديگر روستاييان چيني معتقدند كه خاك مالك حقيقي همهي موجودات است و روي اين فلسفه به عنوان كرد كود مدفوع انسان را به كار ميبرند.
روي اين اصل چاي چيني سرشار از شبه فلز فلوئور بوده و چاي داخلي از حيث داشتن اين عنصر مفيد فوقالعاده فقير است. فقط محصولات چند نقطهي كوهستاني تا 3 ميلي گرم درصد دارد. دومين دليل زيادي فلوئور در چاي چين استفاده از طغيان رودخانهها است، زيرا در چين رودخانههايي جاري است كه از كوههاي آتشفشاني سرچشمه گرفته و بستر آنها بالاتر از مزارع چاي كاري است و هنگام طغيان سفيدرود در سطحي پايينتر كشت زارها جاري است به ندرت طغيان آن گل و لاي به اين مزارع ميرساند.
در ژاپن مزارع چاي در مجمع الجزاير آتشفشاني است و آب و زمين و هوا سرشار از شبه فلز فلوئور ميباشد و از طرف ديگر ژاپنيها مقداري از صيد ماهي را به ساختن آرد ماهي اختصاص داده و آنرا به عنوان كود مصرف ميكنند. استفاده از آرد ماهي كه داراي مقدار زيادي فلوئور است كافي است كه چاي ژاپني نسبت به اين شبه فلز غني بوده و فرآوردهي آن مرغوب شود.
براي اصلاح و مرغوب شدن چاي داخلي بهترين وسيله از كودهاي فلوئور دار مثل آرد ماهي است.
چاي سبز از بو دادن برگهاي تازه بدون دمبرگ به عمل ميآيد و چون برگهاي چاي مدتي مانده و تخمير شوند، محصول آنها چاي سياه ميباشد. دمكردهي پنج تا ده در هزار برگهاي بو داده من محرك و مقوي معده بوده و ادرارآور است، ولي از نظر داشتن خواص مذكور كمتر استعمال ميشود. بلكه معمولا آنرا مانند يك نوشابهي عادي و براي رفع خستگي مينوشند. من مقوي مغز - معده و باه ميباشم و ادرار را زياد ميكنم، نشاطآور بوده تشنگي را تسكين ميدهم - سر درد را آرام ميكنم التهاب معده را فرو مينشانم، خون و رنگ رخسار را صاف ميكنم و به جذب ادويه در اعماق ياختههاي بدن كمك ميكنم. بوي بد دهان را از بين ميبرم، مخصوصا خشك من در از بين بردن بوي سير و پياز بياثر نيست. جهت خفقان و امراض قلب مقدار كم من مفيد است و از همه مهمتر به علت داشن شبه فلز فلوئور ميناي دندان و استخوانها را تقويت كرده و از پوسيدگي دندانها جلوگيري ميكنم، زيادهروي در خوردن من رنگ دندان را زرد ميكند ولي دندانهاي زرد ديرتر خراب شده و كرم خوردگي كمتر پيدا مينمايند. |
| زبان خوراكيها جلد يك |
دكتر غياث الدين جزايري |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
چهارشنبه 8 دی 1389 12:21 AM
تشکرات از این پست