اسم من «جو» است!
نام فارسي من «جو» و عربي من «شعير» است. در گذشته كه قيمت من از گندم ارزانتر بود، عدهاي، گندم نماي جو فروش بودند ولي حالا قضيه معكوس شده و گندم را بطور تقلب با دانههاي من مخلوط ميكنند. خواص غذايي گندم بيشتر از من و خواص درماني من بيشتر از گندم است. من برخلاف گندم، خون را ترش نميكنم و سبوس من ماده ضد كلسيم ندارد. سبوس من از گندم بيشتر و سختتر است و از اين رو در تغذيه گندم بر من مزيت پيدا كرده است، معذلك بعضي از يبوستها با خوردن من برطرف ميشود، ولي نبايد در خوردن من افراط كرد و بايستي سبوسهاي درشت آرد مرا گرفت و الا توليد اسهال مينمايم. من به علت داشتن انواع ويتامينهاي «ب» زياد و همچنين اثر نيكويي كه در پرورش ميكربهاي مولد ويتامين ب در معده و رودهها دارم، مفيد بوده و از سفيد شدن مو و بالا رفتن چربي خون جلوگيري ميكنم. دانههاي من داراي يك عامل زندهبه نام مالتاز بوده، و با كمك آن ميتوانم نشاستهي خود را تبديل به قند جو نمايم. من داراي ده درصد مواد ازته - دو درصد چربي - 70 درصد مواد نشاستهاي و سلولز هستم و نيز داراي فسفر، كلسيم و آهن و ويتامينهاي «ب» ميباشم. جوشانده دانههاي من به علت داشتن مواد صمغي متورم گرديده سينه و امعاء را نرم ميكند، مخصوصا اگر در شير جوشيده شده باشد.
جوشاندهي بيست در هزار من به علت داشتن مواد صمغي و نرمكننده از قديم براي غرغره در امراض گلو توصيه شده است.
مالت
من نوعي سمنو هستم كه از جوي سبز كرده بدست ميآيم و براي تهيه من جو را سبز كرده جوانه آنرا گرفته و جوي آنرا جوشانده عصارهكشي كرده و در خلاء غليظ ميكنند. من داراي 50 درصد قند جو، ده درصد قند معمولي، 21 درصد دكسترين - 1/3 درصد مواد سفيدهاي - 5/5 درصد اسيد فسفريك هستم. عصاره من محلل بوده، ترشحات غدد مخصوصا شير را زياد ميكند و به علت داشتن ويتامينهاي «ب 1» و «پ ب» بسيار مفيد ميباشد.
در جوانهي من مادهاي وجود دارد كه ميكرب وبا را از بين ميبرد و از آن در صنعت داروسازي مادهاي ميگيرند كه ضد بيماري وبا ميباشد اين ماده ضد عفونيكننده كه «هوردين» نام دارد، براي امراض رودهاي مخصوصا انواع حصبه و اسهال بسيار سودمند ميباشد. سرمه آن در ورم ملتحمه چشم نيز بكار ميرود. جوانهاي جوهر داراي مادهاي است كه قند خون را پايين ميآورد و ساختمان اثر آن شبيه انسولين است.
ماءالشعير
از جوشاندن جو در آب مايعي بدست ميآيد كه آنرا ماءالشعير نامند. اين مايع خنككننده بوده مسكن فشار خون - صفرا و اخلاط سوخته و تبهاي گرم است. مسكن حرارت باطني و حرارت جگر و عطش مفرط است، مولد خون پاك بوده و براي امراضي چون - سل - دق - زخم روده - ذات الجنب و سر درد توصيه و تجويز ميشو. اثر آن در معالجه سرفههاي خشك بسيار زياد است.
چاودار
فارسي من چاودار است، به من ديوك ديرك - جودار - جودر - جودره - ديله و بارنج هم ميگويند. منشا اوليه من ايران و افغانستان است. من در اراضي خشك گچي كه در آن گندم نامرغوب ميرويد روييده ميشوم و مقاومت بوتهي من در برابر سرما زياد است و بيشتر در نواحي كوهستاني به عمل ميآيم آرد من داراي 60 درصد نشاسته - 5/1 درصد مواد چربي و نيز داراي فسفر - پتاسيم - سيليس - آهن - مس و چندين مواد و تركيب مفيد ميباشم. علاوه بر تغذيه از من به عنوان نرمكننده معده و سينه استفاده ميكنند.
جوشاندهي 50 تا 80 گرم بلغور من در يك ليتر آب اثر مفيد در يبوستهاي مزمن و دل درد كهنه دارد. |
| زبان خوراكيها جلد يك |
دكتر غياث الدين جزايري |
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
چهارشنبه 8 دی 1389 12:20 AM
تشکرات از این پست